• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Askere gitmek istemeyipte bana bir dert daha ekleyen esim!!!

Multeci kontrollu alinsin veya hic alinmasin isterlerse sinir kapatmayla sorunumuz maalesef cozulmez. Bomba patlamasi da verdigimiz sehitler de yeni degil maalesef.

Sorunu tamamen ortadan kaldırır demiyorum. Ama çözüm sorunu tamamen ortadan kaldırmıyorsa çözüm değildir diyemeyiz. Azaltabiliyorsa ne mutlu bu da bir adımdır. Her şeyi kökten çözecek hiç şehit vermeyeceğimiz bir çözüm gelene kadar bekliyorsak çok bekleriz. Bakış açımız bu olmamalı.

Zorunlu askerlik yerine gönüllü ya da paralı askerlik olan ülkeler de var bu modeller de incelenebilir.
En azından önce askere piyon gözüyle bakan insanların fikirlerini değiştirmesi lazım. Bu bir önce yapılsın ondan sonrasına bakarız.
Askerlik gonullu yapilsin ama gonlu olmayan da baska sekilde vatan butunlugunu korumaya yonelik bir takim sosyal hizmetlerde bulunacak. Bedelli yapsa dahi. Cunku hicbir parasal miktar bir canin bedeli olamaz. Dedigim gibi bir Isvec, Norvec degiliz (Finlandiya'yi bilerek dahil etmedim Finlandiya'nin durumu biraz daha karisik.) Parali askerlik bizim cografyamizda yeterli bir guvenlik saglamaz. Saglasaydi Israil gibi bilimsel calismalarda ileri bir ulke parali askerlik getirir, en iyi teknolojik donanimi saglar kadin erkek zorunlu askere almayla ugrasmazdi. Ortadogu gercekleri...

Askerlik gonullu yapilsin ama gonlu olmayan da baska sekilde vatan butunlugunu korumaya yonelik bir takim sosyal hizmetlerde bulunacak. Bedelli yapsa dahi. Cunku hicbir parasal miktar bir canin bedeli olamaz. Dedigim gibi bir Isvec, Norvec degiliz (Finlandiya'yi bilerek dahil etmedim Finlandiya'nin durumu biraz daha karisik.) Parali askerlik bizim cografyamizda yeterli bir guvenlik saglamaz. Saglasaydi Israil gibi bilimsel calismalarda ileri bir ulke parali askerlik getirir, en iyi teknolojik donanimi saglar kadin erkek zorunlu askere almayla ugrasmazdi. Ortadogu gercekleri...

Bedelli askerliği neden bir canın bedeli olarak görüyoruz o kısmını hiç anlamayacağım sanırım.
Ama benim için askerlikle ilgili olan konuşmalar bu şekilde saygı çerçevesinde olmalı. Genellikle yorum yapmıyorum bu konularda ama adamlık sorgulamaya giden mesajlar olunca çirkinleşti olay. Herkes askerlik konusunda fikirlerinde özgürdür ama burada eminim eşi bedelli yapmış insanlar var, bekleyenler var. Onlara senin eşin adam değil demek kimsenin haddine değil. Umarım benim çocuklarım zamanına kadar en azından mantıklı bir sistem olur. Biz elimizdeki tüm önlemleri alırız da gene de ölüm olursa artık o takdiri ilahi. Ama biz eşeği hiç bir zaman sağlam kazığa bağlamayıp sonra da eşek gidince ama eşeğin gitmesi doğasında var diyen insanlarız. Bu bile değişse benim için kardır.

Son düzenleme:
Eşim bedelli yaptı askerliğini. Zaten öyle silahla, bombayla işi olan erkeğim ulen ben yakarım yıkarım diyen bir adam değildir. Narin ve naziktir, sanatçı kişiliği vardır. Bu adamı askeriyenin ortasına koysanız depresyona girer, çatışmaya soksanız ateş edemez. Kişilik meselesi.
Erkekliği ile ilgili bir sıkıntımız da yok çok şükür, gayet de erkek. Sakalları falan bile var inanır mısınız.
Hah işte benim bu narin beyimin ülkeye 50 askerden daha çok faydası var ama. Askerliğini yapmış ama boş beleş gezen binlerce erkekten belki de daha erkek bu açıdan bakınca. Erkekliği eline silah almakla bir tutmayınız rica ediciim.

Gitmek istemeyen ,bedelliyi bekleyen herkes böyle yapıyor zaten . Sizi bırakıp gitse daha mı mutlu olacaksınız ?
Eşiniz kadroluysa gitmemesini dert edecek bir şey yok . Sözleşmeli olur nolacağı belli olmaz o ayrı ...
Bırakın gitmesin . Bedelliye verilecek para sizi rahatsız ediyor olabilir mi ?
Çünkü ben sizin yerinizde olsam bir çocukla yalnız kalmayı istemem eşim yanımda olsun isterim. Askerlik meselesini bu kadar dert ediyorsanız evlenmeden önce neden konuşmadınız ki bu durumları ?

İyi aksamlar kizlar lutfen beni bi nebzede olsa icimi rahatlatikcak evime huzur katican tavsiyelere ihtiyacim var ..

2 yillik evliyim ..Bir kizim var Alah bagislasin 9aylik..Esimin bu sene askerlikte tecil hakki son buldu .Kendisi ogretmen ve sirf o 6 aydan kacmak icin senelik yuksek lisanssa basladi.Ben cildirmak uzereyim bi 4 sene daha ne olucak, nasil sonuclanicak, bedelli cikacakmi tekrar diye dusunmek istemiyorum ve haliyle esime karsi cok sinirli be suratsiz davranislarim oluyor istemsiz napmaliyim bu sure zarfinda

Tamam ,canim hayirlisi olsun diyorum ama yok kendimi kandiriyorum...
canım adam seni 9 aylık bebginle bırakıp gitmek istemiyordur belki ve suan oramda karısık bayagı sonucta düaündüğü bir cocugu var

bedelliyede verilen para zaten 6 ay calısma parası.benim esimde aynı seyi yaptı sukur dedim aklım kalacaktı onda benim bebegmde 6 aylık

Daha çıkacağı bile meçhul bişey için senelerce beklemek çok mantıksız geliyo bana. Keşke en azından bebeğinizden önce yapıp gelseydi. Hayırlısı olsun.

Gercekten inanamadim yorumlari okurken.Sizinkiler koca sizinkiler bebekte, sehitlerin geride biraktiklari ne?Siz rahat uyuyun diye mutlu mesut aile tablolariniz bozulmasin diye kendi cocugunu oksuz karisinin boynunu bukuk birakanlar enayi mi yahu?21 yasinda sehit oluyorlar birak karisini cocugunu sevgilisinin bile elini tutamayan adamlar bunlar.Sizlerin ne ayricaligi varda ben kocisimi gondermem havasindasiniz hanimlar?Askeri lise duzeyinde bir okuldan cikmis, ve suanda astsubayliga hazirlanan biri olarak uzuldum bu duruma.Siz gondermezseniz o gondermezse artik kocislerinizle siginacak ulke ararsiniz gunumuz multecileri gibi.Kimse kusura bakmasin durum boyle.

Yanlış anımsamıyorsam Avusturya'da sizin dediğiniz gibi bir sistem vardı. Yani canı isteyen askere gidiyor, istemeyen de zorunlu olarak kamu hizmeti yapıyordu. Ya askere gidilecek ya da 6 ay kadar düşük ücrete kamu yararına çalışacaklar. Örneğin 6 ay boyunca az paraya çöpçülük falan gibi belediye işleri yapıyorlardı.

Bizim ülkemizin çıkış yolu olsa olsa profesyonel askerlik. Yani bu bedelli askerlik mi demek oluyor yoksa başka birşey mi bunu bilmiyorum. Ama bu konuda çözüm bulmak için bence inanılmaz geç kalındı. Terör sorunu yıllardır var, bunlar halen daha acemi çocukları çatışmaya yolluyorlar. Adamlar ne biçim pusular kuruyor, ne bombalar, ne hainlikler hazılıyorlar. Teröristle çatışmak kolay iş değil. Artık terör bu hale gelmişken bedelli de çıkmaz, profesyonel askerliğe geçelim deseler ne zaman ve nasıl geçecekler... Bir sürü soru var yani. Ben erkek olsam üniversiteden mezun olur olmaz hemen gider 6 aylığına yapardım henüz iş güç, evlilik vs derdim başlamamışken. Bu ülke öngörülebilir bir ülke değil, bu ülkenin yarını belli değil. Pat diye darbe yapmaya kalktılar 15 temmuzda. O nedenle ben genç erkeklerimize uzatmadan gitmeleri gerektiğini tavsiye ediyorum zaten şehit olacaksan 4 sene sonra da olursun, kaderciliği hiç sevmem ama sınırda askerlik yapacak olan insan kadere sığınmak zorunda bırakılıyor.

Gercekten inanamadim yorumlari okurken.Sizinkiler koca sizinkiler bebekte, sehitlerin geride biraktiklari ne?Siz rahat uyuyun diye mutlu mesut aile tablolariniz bozulmasin diye kendi cocugunu oksuz karisinin boynunu bukuk birakanlar enayi mi yahu?21 yasinda sehit oluyorlar birak karisini cocugunu sevgilisinin bile elini tutamayan adamlar bunlar.Sizlerin ne ayricaligi varda ben kocisimi gondermem havasindasiniz hanimlar?Askeri lise duzeyinde bir okuldan cikmis, ve suanda astsubayliga hazirlanan biri olarak uzuldum bu duruma.Siz gondermezseniz o gondermezse artik kocislerinizle siginacak ulke ararsiniz gunumuz multecileri gibi.Kimse kusura bakmasin durum boyle.

Bu işin içindesiniz

20 yaşındaki askerlik alanında eğitimi olmayan gençlerin heba olması doğru mu

Vatanı koruyorlar dediğiniz gençlerin çoğu daha pantolonunu zor topluyor

22 yaşında evleneceğim diyene o Adam daha büyümedi diyoruz

Sonuçta sistem hatalı insanlar da kendilerininkini korumak istiyor

Eşim askere gitti biz evlenmeden 6 ay ve Uğur Mumcu gibi sakıncalı kabul edilip idari bölümde çalıştırıldı neden mi

Farklı düşündüğü için

Ama ne çocuklar görmüş okuması yazması olmayan, uyuşturucu bağımlısı, jiletçi vs vs

Bence profesyoneller ön planda olmalı zira zorunlu askerlikte eğitim az olduğu için kayıp oranı da artıyor

Ya onu bunu bilmiyorum da benim babam öyle bi kaçtı ki askerlikten 69 doğumlu en son gitti artık tamam dedi adamın dosyasını çok ilginç bi şekilde kaybetmişler :D :D tamamıyle askerlik dosyası kapanmış oldu bi de üste çıkmış siz benim dosyamı nasıl kaybedersiniz diye :D o değil de eşiniz bebeğine doyamıyordur öyle demeyin

Ya onu bunu bilmiyorum da benim babam öyle bi kaçtı ki askerlikten 69 doğumlu en son gitti artık tamam dedi adamın dosyasını çok ilginç bi şekilde kaybetmişler :KK70: :KK70: tamamıyle askerlik dosyası kapanmış oldu bi de üste çıkmış siz benim dosyamı nasıl kaybedersiniz diye :KK70: o değil de eşiniz bebeğine doyamıyordur öyle demeyin

benim babam da 3 ay askerlik yapmış fazla asker var diye hemen terhis etmişler onu da istanbulda yapmış bi de mazhar alansonla yapmış paso şarkı söylüyormuş bunlara :)

böyle bi askerlik böyle bir bal görülmedi tarihte resmen :)

Bu işin içindesiniz

20 yaşındaki askerlik alanında eğitimi olmayan gençlerin heba olması doğru mu

Vatanı koruyorlar dediğiniz gençlerin çoğu daha pantolonunu zor topluyor

22 yaşında evleneceğim diyene o Adam daha büyümedi diyoruz

Sonuçta sistem hatalı insanlar da kendilerininkini korumak istiyor

Eşim askere gitti biz evlenmeden 6 ay ve Uğur Mumcu gibi sakıncalı kabul edilip idari bölümde çalıştırıldı neden mi

Farklı düşündüğü için

Ama ne çocuklar görmüş okuması yazması olmayan, uyuşturucu bağımlısı, jiletçi vs vs

Bence profesyoneller ön planda olmalı zira zorunlu askerlikte eğitim az olduğu için kayıp oranı da artıyor

Sistemi degistirebilmek bizim elimizde degil malesef.Suan ki sistem bu.Ve duzen boyleyse ben kocami, oglumu askere gondermem demekte dogru olmaz bu sehit ailelerine bi hakarettir.

Gunumuzde zaten eskisi gibi erleri sicak catismalara gondermiyorlar haberlerde dikkat ederseniz sehit olanlarin cogu pöh, jöh, uzman çavus ya da bordo bereli.

Kimse silah tutamadigini gordugu halde alip adami catismanin ortasina koyamaz.Kisa donemler zaten bu tarz gorevlere gitmez.

Pantolonunu zor topluyor diye tabir ettiginiz genclerin cogu, sivil insanlar huzurla yatakta uyurken, onlar gecenin bir sogugunda nobet tutuyor.Ya da ani bir sekilde uyandirilip sizinde tabirinizle donunu 5 dk icinde toplayip içtimaya çikiyor.

Hepimizin sevdikleri kiymetli lakin birileri bunu yapmak zorunda.Herkes sistem böyle diye kaçarsa kim koruyacak vatanı?

Sistemi degistirebilmek bizim elimizde degil malesef.Suan ki sistem bu.Ve duzen boyleyse ben kocami, oglumu askere gondermem demekte dogru olmaz bu sehit ailelerine bi hakarettir.

Gunumuzde zaten eskisi gibi erleri sicak catismalara gondermiyorlar haberlerde dikkat ederseniz sehit olanlarin cogu pöh, jöh, uzman çavus ya da bordo bereli.

Kimse silah tutamadigini gordugu halde alip adami catismanin ortasina koyamaz.Kisa donemler zaten bu tarz gorevlere gitmez.

Pantolonunu zor topluyor diye tabir ettiginiz genclerin cogu, sivil insanlar huzurla yatakta uyurken, onlar gecenin bir sogugunda nobet tutuyor.Ya da ani bir sekilde uyandirilip sizinde tabirinizle donunu 5 dk icinde toplayip içtimaya çikiyor.

Hepimizin sevdikleri kiymetli lakin birileri bunu yapmak zorunda.Herkes sistem böyle diye kaçarsa kim koruyacak vatanı?

Hepimiz karşı çıkarsak çözüm olabilir işte

Neden o çocuklar hayatını kaybediyor hiç biri kaybetmemeli

Eğer bir kişi bile az eğitim acemilik ya da aceleden Hayatını kaybetti ise bu da insanları hali ile korkutuyor

Vatan savunması bu şekilde mi olmalı ya da bu bir zorunluluk mu

Yanlış anımsamıyorsam Avusturya'da sizin dediğiniz gibi bir sistem vardı. Yani canı isteyen askere gidiyor, istemeyen de zorunlu olarak kamu hizmeti yapıyordu. Ya askere gidilecek ya da 6 ay kadar düşük ücrete kamu yararına çalışacaklar. Örneğin 6 ay boyunca az paraya çöpçülük falan gibi belediye işleri yapıyorlardı.

Bizim ülkemizin çıkış yolu olsa olsa profesyonel askerlik. Yani bu bedelli askerlik mi demek oluyor yoksa başka birşey mi bunu bilmiyorum. Ama bu konuda çözüm bulmak için bence inanılmaz geç kalındı. Terör sorunu yıllardır var, bunlar halen daha acemi çocukları çatışmaya yolluyorlar. Adamlar ne biçim pusular kuruyor, ne bombalar, ne hainlikler hazılıyorlar. Teröristle çatışmak kolay iş değil. Artık terör bu hale gelmişken bedelli de çıkmaz, profesyonel askerliğe geçelim deseler ne zaman ve nasıl geçecekler... Bir sürü soru var yani. Ben erkek olsam üniversiteden mezun olur olmaz hemen gider 6 aylığına yapardım henüz iş güç, evlilik vs derdim başlamamışken. Bu ülke öngörülebilir bir ülke değil, bu ülkenin yarını belli değil. Pat diye darbe yapmaya kalktılar 15 temmuzda. O nedenle ben genç erkeklerimize uzatmadan gitmeleri gerektiğini tavsiye ediyorum zaten şehit olacaksan 4 sene sonra da olursun, kaderciliği hiç sevmem ama sınırda askerlik yapacak olan insan kadere sığınmak zorunda bırakılıyor.
Hala bu sistem var mi bilmiyorum Avrupa'da bazi ulkelerde birkac sene oncesinde vardi. Almanya kaldirdi mesela sanirim. Bazi uzak dogu ulkelerinde var. Temizlik isleri, hastane isleri, polis merkezinde hizmet, fakirlere, kimsesizlere yardim faaliyetleri gibi sosyal hizmetler var. Cok model var incelenebilecek. Askere alinan gencler de daha profesyonel yetistirilmeli. Evet gec kalindi kesinlikle ama yine de bir reform gerek. Ciddi anlamda ihtiyacimiz var.

Sevgiliyken şart koşmuştum eşime askerliği.

Gitmeseydi ve evlenseydik mümkün mertebe ertelemesini ister, bedelli beklerdim.

benim babam da 3 ay askerlik yapmış fazla asker var diye hemen terhis etmişler onu da istanbulda yapmış bi de mazhar alansonla yapmış paso şarkı söylüyormuş bunlara :)

böyle bi askerlik böyle bir bal görülmedi tarihte resmen :)

Ahahaha bu da güzel bi sansmis yine de benim babam daha şanslı :D dosyayı kaybediyorlar bu sebeple senelerce cekindigi askerlikten yırtıyor. Allahım..

D damdan

Kimse istemez acemi bir erin bu yuzden şehit duşmesini.Fakat dediginiz sistemin gelebilmesi icin uzun ugraslar verilmesi gerek.En donanimli asker bir bordo bereli 3 yilda yetisiyor.Suanki sistemi durdurup bunu hayata sokmak cok zor.Turkiyenin halini goruyorsunuz her yerde mucadele veriyoruz bu durumda askerlik konusunda bir degisiklik yapilacagini sanmiyorum.

Anayasanin 72. Maddesi 20 yaşini dolduran her Türk erkeginin vatan borcunu odemesini gerektigini soyluyor yani bu bir kanun.Bu birlik beraberlikle degistirilebilecek bir sey degil malesef.Taa ki meclis bu konuda bir degisiklige gidene kadar.

Back
X