Yanlış anımsamıyorsam Avusturya'da sizin dediğiniz gibi bir sistem vardı. Yani canı isteyen askere gidiyor, istemeyen de zorunlu olarak kamu hizmeti yapıyordu. Ya askere gidilecek ya da 6 ay kadar düşük ücrete kamu yararına çalışacaklar. Örneğin 6 ay boyunca az paraya çöpçülük falan gibi belediye işleri yapıyorlardı.
Bizim ülkemizin çıkış yolu olsa olsa profesyonel askerlik. Yani bu bedelli askerlik mi demek oluyor yoksa başka birşey mi bunu bilmiyorum. Ama bu konuda çözüm bulmak için bence inanılmaz geç kalındı. Terör sorunu yıllardır var, bunlar halen daha acemi çocukları çatışmaya yolluyorlar. Adamlar ne biçim pusular kuruyor, ne bombalar, ne hainlikler hazılıyorlar. Teröristle çatışmak kolay iş değil. Artık terör bu hale gelmişken bedelli de çıkmaz, profesyonel askerliğe geçelim deseler ne zaman ve nasıl geçecekler... Bir sürü soru var yani. Ben erkek olsam üniversiteden mezun olur olmaz hemen gider 6 aylığına yapardım henüz iş güç, evlilik vs derdim başlamamışken. Bu ülke öngörülebilir bir ülke değil, bu ülkenin yarını belli değil. Pat diye darbe yapmaya kalktılar 15 temmuzda. O nedenle ben genç erkeklerimize uzatmadan gitmeleri gerektiğini tavsiye ediyorum zaten şehit olacaksan 4 sene sonra da olursun, kaderciliği hiç sevmem ama sınırda askerlik yapacak olan insan kadere sığınmak zorunda bırakılıyor.