Aşure Günü

Nevreste

Bir garip yolcu
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.063
595.877
42
Müslümanlar acısından önemli ayların başında Muharrem ayı başladı. Muharrem ayı ile birlikte Hicri takvimde yeni yıla girilir ve bu aya özel ibadetler yapılır ve Aşure günü kutlanır. Peki Aşure gün ne zaman başlayacak?
Muharrem Ayı'nın 10. günü olan Aşure Günü, İslam inancına göre çok önemli olaylara şahitlik etmiştir ve kutsal sayılmaktadır. Hicri Takvim ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle Muharrem Ayı balangıcı ve Aşure Günü her yıl farklı bir tarihe denk gelmektedir. Bu yıl Muharrem Ayı 30 Temmuz’da başladı. 8 Ağustos Pazartesi Günü ise 10 Muharrem Aşure Günü olarak idrak edilecek.

2022 Aşure günü 8 Ağustos Pazartesi günü başladı.Muharrem ayı Peygamberimiz (s.a.v) tarafından Şehrullah (Allahın Ayı) olarak tanımlanmış, Cenabı Allahın ilahi bereket ve feyzinin, Rabbani ihsan ve kereminin bol bol müminlere ihsan edildiği mübarek bir aydır. İslam için çok önemli bir yere sahip olan Muharrem ayı Aşure günününde habercisidir. Peki bu özel ayda yani Muharrem ayından hangi ibadetleri yerine getirmek hangi namazları kılmak ve hangi duaları okumak vaciptir.

2022 MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLADI?
Muharrem Ayı'nın 10. günü olan Aşure Günü, İslam inancına göre çok önemli olaylara şahitlik etmiştir ve kutsal sayılmaktadır. Hicri Takvim ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle Muharrem Ayı balangıcı ve Aşure Günü her yıl farklı bir tarihe denk gelmektedir. Bu yıl Muharrem Ayı 30 Temmuz’da başladı. 8 Ağustos Pazartesi Günü ise 10 Muharrem Aşure Günü olarak idrak edilecek.
IMG_20200825_162617.jpg


AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem Ayı'nın 10. günü olan Aşure Günü, İslam inancına göre çok önemli olaylara şahitlik etmiştir ve kutsal sayılmaktadır. Hicri Takvim ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle Muharrem Ayı balangıcı ve Aşure Günü her yıl farklı bir tarihe denk gelmektedir. Bu yıl Muharrem Ayı 30 Temmuz’da başladı. 8 Ağustos Pazartesi Günü ise 10 Muharrem Aşure Günü olarak idrak edilecek.

Muharrem Hicri takvimin ilk ayıdır. Aynı zamanda da İslam inancına göre büyük hürmet gösterilen ve savaşmanın kesinlikle yasak olduğu 4 haram aydan biridir. Sevgili peygamberimiz tarafından defalarca övgülere mazhar olmuş olan Muharrem Ayı İslam dünyasında genellikle oruç ibadetiyle geçirilmektedir.


Öte yandan bu ay içerisinde yer alan Aşure Günü de büyük öneme sahiptir. İslam inancına göre birçok mucizevi olayın yaşandığı Aşure Günü Muharrem Ayı’nın 10. günüdür… Birçok mucizevi olayla birlikte yine Aşure Gününde Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin, 72 yakını ile birlikte Irak Kerbela'da şehit edilmiştir. Hicri 61 yılının Aşure Gününde (10 Ekim 680) yaşanan bu acı olay ise İslam dünyasında her yıl Aşure Günü hüzünle anılmaktadır.
IMG_20200830_145838_821.jpg

MUHARREM AYININ İLK GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ

Hazreti İbn-i Abbas (Radıyallâhu Anhüma)'dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle buyurmaktadır:


"Her kim Zilhicce ayının son gününde ve Muharrem ayının ilk gününde oruç tutarsa o kimse, geçmiş seneyi oruçla tamamlamış ve gelecek seneye oruçla başlamış olur. Allâh-u Te'âlâ tutmuş olduğu bu orucu, elli senelik günahına keffaret kılar (tutmuş olduğu bu oruç sebebi ile elli senelik günahı bağışlanır.)" (Abdülkadir-i Geylani, El-Gunye: 2/316; Abdurrahman b. Yusuf, İmadül İslâm:386)


AŞURE GÜNÜNÜN ANLAMI NEDİR?

Allah’ın ayı Muharrem olarak bilinen (Şehrullahi’l-Muharrem) ayı İlahi bereketi ve feyzi temsil eder. Allah’ın ihsanı ve lütfu Muharrem ayında kullarına bolca verilmektedir. Muharrem ayında Aşura yapılmasıda Müslümanlarca oldukça önem arz etmektedir. Osmanlı’da dahada yaygınlaşan Aşura yapımının tarihçesine bakmak gerekirse Arapça ‘Aşara’ kökünden türemiştir. Kur’an-ı Kerim’de ise Fecr suresinin 2.ayetinde Türkçe manası olarak şu şekilde geçmektedir “Yeminler olsun o on geceye”. Aşura gününde 10 farklı peygamberin başından büyük hadiser geçmiştir bu hadiseler ise şu şekildedir;

1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.
3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.
4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.
5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.
6. Hz. İsa (a.s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.
7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.
9. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.

aşure.jpg

MUHARREM AYININ BİRİNCİ GÜNÜNDE NE YAPILIR?

Muharrem ayının birinci gününde, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı Şerîf okuyanları Cenâb-ı Hak lütfuyla, keremiyle bu âlemden kul borcu ile huzûruna getirmeyecek, dünyada ödemeye muvaffak kılacaktır.

Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak fazîletli ibâdetlerdendir. Bu on günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10. günlerde oruç tutmalıdırlar.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) 9. günü seferde bulunduğundan yalnız 10. günü oruç tutmuşlar ve “Sağ olursak gelecek sene 9. günü de tutarız.” buyurmuşlardır.

Bu ayın perşembe, cuma, cumartesi günlerinde peş peşe oruç tutulursa 900 senelik nâfile oruç sevâbı verilir.

23154B0A-E13F-474D-AECB-EC30733DB735.jpeg

Aşure malzemeleri
Temel malzeme buğdaydır. Bunun yanı sıra yapımında su, nohut, toz şeker, fasulye ve pirincin yanı sıra ceviz, çam fıstığı badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemişler, meyveler ve baharatlar kullanılır.
Aşurenin kıvamı
Aşure, ne sulu ne de katı olmalıdır. Bu sebeple su ve buğday oranı önemlidir. Her bakliyatın suyu emme oranı farklı olduğundan yaparken dikkatli olmak gerekir. Aşureyi ocaktan alırken içindeki bakliyatın suyu biraz da çekeceğini hesaba katmalısınız. Malzemeler iyi pişirilmelidir. Aşure tam berrak olmaz. Buğday, aşureye koyu krem tonlarında bir renk verir.

Aşurenin sunumu
Aşure meyvelerle renklendirilir. Üzerine pembe nar taneleri, turuncu kayısı parçaları, yeşil fıstık taneleri konular aşure süslenir. Derin kaselerde servis edilir.

2.jpg

Aşurenin Faydaları ve İçerdiği Vitaminler

Yüksek enerji içerir, tahıl ve şeker olduğu için yüksek kalorilidir. Bu yüzden enerjiye ihtiyacı olan çocuklar, gelişme dönemindeki ve günlük enerji ihtiyacı yüksek kişiler için çok iyi ve dengeli bir enerji kaynağıdır.
Yüksek kalori içerdiği için kilo problemi , kronik hastalığı olanlar aşureyi doktor ve diyetisyenlerin önerdiği ölçüde tüketmelidir.
Aşure yapılırken şeker yerine bal veya pekmez konularak yapılırsa kalorisi azaltılmış olur.
Bol posa içerir; kurubaklagil, incir, kurukayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir.
Hayvansal yağ- kolesterol içermez; tamamen tahıl, kurubaklagil ve meyveden hazırlandığı için hiçbir şekilde hayvansal yağ-kolesterol içermez.
İçeriğine katılan tüm besleyici malzemeler sayesinde aşurede B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum vardır.
İçinde fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar bulunur. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Bu yüzden özellikle kalp hastalıklarına yararlı besin öğeleri içerir.
Bitkisel protein içerir; nohut, kuru fasulye, bakla, fındık gibi Bitkisel protein çocuklar ve yaşlılar için önemlidir.
C vitamini içerir. İçeriğinde incir, kayısı, nar ve portakal gibi meyveler olduğu için bol C vitamini ve posa içerir.

Aşurenin içerisinde çok çeşitli, dengeli ve besin değeri yüksek besinler vardır fakat kalori değerine bakıldığında 1 kasesi 400 kcal bulabilmektedir. Bu ciddi bir kalori alımıdır. Enerji harcamanız fazla ise sorun olmayacaktır ama diyet yapıyorsanız ve kilo almaya eğiliminiz varsa ½ kase tüketmek faydalı olacaktır.

Bir Kase Aşurenin Enerji ve Besin Öğeleri
Enerji 400- 350 kkal
Protein 8 gr
Yağ 5 gr
Karbonhidrat 85 gr
A vitamini 350 IU
Demir 2,3 mg
Kalsiyum 68 mg
B1 vitamini 0,3 mg
B2 vitamini 0,03 mg
Niasin 1,6 mg


AŞURE GÜNÜ MESAJLARI 2018

”Aşure Gününüz kutlu olsun.”

”Aşure paylaşmaktır. Aşure gününüz kutlu olsun.”

”Allah Azze ve celle, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Dualarınız ibadet ve orucunuz kabul olsun.”

”Muharrem ayı ve aşure günü size ve tüm sevdiklerinize hayırlar getirmesini Cenab-ı Allah’tan diliyorum.”

”Aşurede içe atılan fındık fıstık değil, sevgilerimizdir. En tatlı günler sizin olsun.”

”Aşure gününüz mübarek olsun dualarınız ibadet ve orucunuz kabul olsun. Aşure Gününüz Mübarek Olsun…”

”Cenab-ı Allah bizleri birlikten beraberlikten iyilikten güzellikten ayırmasın. Aşure Gününüz Kutlu Olsun…

”Aşure gününün tüm İslam alemine hayırlar getirmesini tüm kalbimle dilerim.”

”Aşure gününün bütün hayır ve bereketlerine nail olabilmemiz duasıyla Aşure Günümüz mübarek olsun.”

”Rabbim bu mübarek günde affedilmemiş günahımızı bırakmasın. Aşure Gününüz Hayırlı Olsun…”
 
Son düzenleme:
Aşure
14666138_511665729030545_7445493958853707031_n.jpg

Malzemeler:
4su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
5 su bardağı tozşeker
1 su bardağı kuru fasulye
15 su bardağı su
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı küp doğranmış kayısı
1 su bardağı doğranmış kuru incir
1 portakal

Süsleme için:
1 su bardağı kuş üzümü
Çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı Tarçın, nar taneleri


Hazırlanışı:

Fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın.
Kuru fasulye,nohut ve buğdayı yıkayıp bir tencereye alın üzerine suyu ekleyin (düdüklü tencere varsa daha iyi olur ,20 dakika pişirdikten sonra kapağı açılıp öyle pişirilir)buğday iyice açılıp ,nohut fasulye pişince şekeri ilave edin..Kaynayınca hazırladığınız meyveleri üzerine ekleyin ve 10 dakika kaynatıp kapatın..
Servis kaselerine alıp üzerini istediğiniz gibi süsleyin..
 
X