Bahçe Bakımı ve Çiçekler Atatürk Çiçeği bakımı hakkında yardımınıza ihtiyacım var

emrahinaski

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
6 Aralık 2011
253
5
36
Kızlar sözlüm atatürk çiçeği hediye etti bana bu ay, verdiğinde kırmızı kırmızı yaprakları vardı. internetten araştırdım sarı küçük çiçekleri oluyormuş ama benimkinde yok, zaten bu aylarda kızarıp açıyormuş, kırmızı yapraklarının bazılarının kenarları solmaya başladı evde güneş almayan bir odada duruyor, ne yapmam lazım ne kadar aralıklarla sulamam lazım güneş alan bir yere mi koymam lazım.. hayatım boyunca aldığım ilk çiçeğim çok iyi bakıp evimize götürmek istiyorum yardımcı olun bana lütfenn
 
bu çiçeği ilk kez duydum nete baktım eğer doğru ise



Uploaded with ImageShack.us

Poinsettia’nın anavatanı Meksikadır. Euphorbiaceae (sütleğengiller) familyasının Euphorbia cinsine ait bitki türlerinden biridir. İstanbulda sokakalarda yol kenarlarında küçük bir ot olarak kendiliğinden yetişen sütleğenotu da Euphorbia cinsine bağlı bir türdür.


Ortadaki minik sarı şeyler Atatürk çiçeğinin gerçek çiçekleridir.

Atatürk çiçeğinin bilimsel adı:”Euphorbia pulcherrima”. Noel ve yılbaşı zamanlarında Amerika’da en aranan çiçektir. Çiçeklere yakın yapraklar çok canlı kırmızı renkte olur. Bu yaprakların kırmızıdan başka beyaz, pembe, sarı gibi renkte olan çeşitleri de üretilmiştir. Sonbahar sonundan kış ortasına kadar yapraklarının hoş bir kırmızı olması sebebiyle çok tutulan bir süs bitkisidir.

Evlerde de yetiştirilebilir. Bakımına dikkat edilirse uzun yıllar yaşar. Resimde gördüğünüz kırmızı yerler de normal yapraklardır. Çiçekleri küçük ve önemsizdir.
Atatürk çiçeğinin yapraklarını kırmızılaştırmak

Yapraklarının kızarması çiçek açmasıyla olur. Yani bu güzellik için öncelikle bitkinin çiçek açma ihtiyacı duyması gerekiyor. Bu ise yaz sonunda gündüz süresinin kısalmasıyla mümkündür. Eğer ev içinde yetiştiriyorsanız Ağustos ayı ortasından itibaren bulunduğu odada geceleri kesinlikle ışık yakılmamalı. Zamanla gündüz süresi azaldıkça sonbaharda minik tomurcuklar yeni yapraklarla beraber ortaya çıkar. Daha sonra o yeni yapraklar kıpkırmızı olur. En güzel görüntüsüne sonbahar ortasından kış ortasına kadarki dönem içinde sahip olur. Akşamları (sabaha kadar) tamamen karanlıkta kalması gerekir. Aksi takdirde gündüz süresinin kısalıyor olmasını anlayamayacak ve çiçek vermeye yeltenmeyecektir. Çiçek olmazsa kırmızı yaprakları da olmayacaktır. Geceleri kuvvetli ışıklandırılan bahçelerde ise yaz sonundan itibaren Atatürk çiçeğinin o ışıkların etkisinde kalmamaları lazımdır.
Atatürk çiçeğinin yetiştirilmesi ve bakımı

Poinsettia yani Atatürk çiçeği, doğal ortamında ve ülkemizde iklimin müsait olduğu güney illerimizde 3 – 4 metre kadar yükselebilen bir ağaççık türüdür. Evlerde havadar (biraz da esintili) ve güneş alan pencere önünde yaşayabilir. Akdeniz bölgemizde bahçe bitkisi olarak yetiştirilebiliyor.

Nasıl toprak ister: iyi bahçe toprağı + torf + ponza taşı + biraz da sığır gübresi karışımı. Çiçekçilerde satılan torf veya venzeri karışımlar haftalarca kurumadığı için bu bitkiye hiç iyi değildir. O topraktan alırsanız içine en azından 1/4 oranında ponza taşı katın. Atatürk çiçeği çabuk kuruyan ve hem havadar toprakları sever yoksa kökten çürüyebilir.

Dinlendirilmesi ve budanması
Budama yapacaksanız dinlendirmeye sokmanızı tavsiye ederim. Bunun için Ocak ayının sonuna doğru sulamayı kesin, 5 – 10º C serin bir yerde şubat sonuna kadar dinlendirin. Yaprakları dökülünce budamasını yapın. Budadıktan bir gün sonra sonra sulayın. bir hafta daha bekletin. Sonra iyi güneş alan bir pencere önüne koyun. Filizlenene kadar az sulamalısınız. Yani toprağı iyice kurudukça sulayın. Havalar iyice ısınana kadar böyle devam edin.
Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır

Budadığınız dallardan çelik usulü ile çoğaltabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi: » Atatürk çiçeği dal çeliği ile çoğaltma..

Kendi çoğaltma usulüm:
Budadığınız dallardan 10 santim kadar uzunluğunda çubuklar kesin.
Büyük, yayvan bir kavanozun dibine dört parmak yüksekliğinde yeterince nemli toprak koyun, bastırmayın. Çubukları toprağa birkaç santim ara ile batırın. Kavanozun ağzını naylon ile kapayın. Naylona birkaç delik açabilirsiniz. her gün veya gün aşırı açın havalandırın. Direkt güneş almayan ama çok aydınlık ve sıcak bir yerde bulunmalı. Zamanla dallar filizlenir. Bir haftada veya 10 gün içinde göreceksiniz.

Filizlendiği yapraklandığı halde yeterince köklenmemiş olabiliyorlar. Filizler birkaç minik yaprak açıncaya kadar beklenmeli; o zamana kadar toprağın altındaki kısım biraz köklenmiş olacaktır. Daha sonra normal saksılara dikin. Nisan ortasından itibaren tabi havalar çok soğuk gitmiyorsa hiç çekinmeden bahçeye veya balkona çıkarabilirsiniz. Açık havada daha sağlıklı büyürler. Bu usulde çok sayıda dallardan birçok mini atatürk çiçeği fadanı elde edebilirsiniz.


Kendi çektiğim fotoğraflardan: Eminönü Çiçek Pazarı'nda kırmızı, pembe ve krem rengi Atatürk Çiçekleri.

Bu bitkinin adı hakkında
Amerika Birleşik Devletleri’nin Meksika’daki ilk büyükelçisi Joel Roberts Poinsett, 1825’te bu güzel bitkiyi ABD’de tanıttıktan sonra bitkinin adı “poinsettia” olmuş.
Yurdumuzda Cumhuriyet döneminden önce bilinmiyormuş. Daha sonra getirilmiş. Atatürk bir serada görünce çok etkilenmiş, çok beğenmiş. Böylece bizde adına Atatürk çiçeği denmiş. Gerçek adı Poinsettia’dır.
İnternette Atatürk Çiçeği hakkında dolaşan yalan bir haber:
Güya dünyanın meşhur bilmem ne üniveristesinde bir profesör bu bitkiyi icat etmiş(!) ve adını da “Atatürk Çiçeği” koymuş; güya “bütün dünya” bu çiçeği bu adla biliyormuş. Tamamıyla uydurmadır. Atatürk çiçeği kesinlikle doğal bir tür olduğu gibi, adı dünyanın hiçbir yerinde botanikle ilgili hiçbir bilimsel kaynakta Atatürk çiçeği diye geçmez. Adı sadece bizde Atatürk çiçeğidir. Bütün dünyada Poinsettia olarak bilinir. İnanmak istemeyenler botanikle ilgili dünyanın her yerindeki kaynakları araştırıp inceleyebilir.
 
X