Atatürk’ün Dini Yönü ve Din Eğitimine Bakışı

Atatürk dindar degildi. neden dindar yapmaya çalışıyorsunuz anlamıyorum...
http://www.atam.gov.tr/dergi/sayi-48/ataturkun-dini-yonu-ve-din-egitimine-bakisi
Merve kardeş,dini yönü,din eğtimine bakışı diyor,Atatürk halkının dini istisamara uğramasını istemiyordu..buna engel olmak için elinden geleni yaptı..çünki insanlar dünya nimetlerinden daha fazla faydalanabilmek için dini siyasette kullanıp insanları istismar edebiliyorlar..

Amaaan dininden bize ne adamin? Bu geyigi de hic anlamam yani. Neyi ispata calisiliyor?
Ataturk'un oyle cok dindar bir insan oldugunu ben de sanmiyorum. Kultur Muslumanidir diye tahmin ediyorum. Beni de alakadar etmiyor acikcasi. :)
Sirf kendileriyle dine ayni pencereden bakmiyor diye sevmeyecekler sevmesinler zaten atamizi. :)

Yüce nedir ya ? Allahtan mı peygamberden mi bahsediyordunuz.? Atatürke saygımız sonsuz devletimizi felaha kavuşturdu da yüce nedir yani ?.
Yuce kelimesi dini bir ifade degil ki.
Peygamber dense anlarim da yuce kelimesinden niye rahatsiz oldunuz?
Liderlerin en yucesi Mustafa Kemaldir.
Elin Amerikalilari Lincoln icin belgeseller hazirlar, kitaplar yazar,paraya resmini basar, tiyatro oyunlari yazar, film ceker bas rolune de Oscar'i verir. Ki Lincol'un ozyasam oykusunu okursaniz Mustafa Kemal'in Turk halki icin yaptiklarinin 10'da birini yapmadigini gorursunuz. Bizim niye bu kadar kanimiza dokunuyor Ataturk'un ovgulere bogulmasi, yuceltilmesi?

Son düzenleme:
Ataturk'un yaptiklari acik acik ortadayken, din gibi kisisel meseler kime nicin ispatlaniyor anlamiyorum. Ataturk dinli olsa ne, olmasa ne. Ne alakasi var? Dini olmasaydi bu ulke icin yaptiklari sayilmayacak miydi? Din takintili insanlara sinir oluyorum. Bir de gidip bunlari arastirmislar ya.

Yuce Ataturk, Yuce Ataturk, Yuce Ataturk iste! Yuce yuce yuce,...

Ellerindeki tek alet çekiç olunca bütün sorunları çivi olarak görmeye başlamışlar. Ki dinciyim diyenlerin çoğunun anlattıkları Kuran-ı Kerim ile bağdaşmıyor.
Yüce sözünden neden alınılıyor onu da anlamıyorum. Bazen dağlara da yüce denildiğini duymuştum. Mecazı bilmezler, mecazi mürsel i hiç bilmezler. Bi de herkesi cahil diye yagılarlar.

Son düzenleme:

Bazi insanlarda gercekten din sapkinligi, takintisi var. Yuce kelimesine dini anlam yuklemeler filan. Kimileri de gordugu her seyde Arapca Allah yazisi arar mesela, facebook'ta goruyorum. Bunlar hastalik gibi geliyor bana. Dindar olmakla da alakasi yok. Dindarlik baska, sapkinlik baska. Iste simdi de cok ovdugumuz Ataturk dindar miymis degil miymis ona sarmislar demek. Sanki bunun sonucunda Atamizin yaptiklari sayilacak ya da sayilmayacakmis gibi. Kafayi dinle bozmuslar, baska sey dusunemiyorlar ki. Dunya kabul etmis, dunya lideri secilmis adam, ama kurtardigi kendi milletinin insaninin yillar sonra ugrastigi, ispatlamaya calistigi seylere bak. Yazik valla.

Ne olursa olsun, yüce Atatürk biz kadinlara ve ülkemize cok sey kattigi icin, bu özgürlügümüzü ona borcluyuz. Yüce demekten baska bir kelime yakistiramiyorum ona, cünkü bizde onun yüce milletiydik ve yüce kadinlari...Tüm dünyada ragbet ve saygi görmüs bir liderden bahsediyoruz burda.

maalesef

Ataturkun icini bilemeyiz tam olarak neye inaniyordu. Nasil inaniyordu. Kurani okuyup nasil yorumlamisti. Dogup buyudugu cevre itibariyle de melami oldugu da soyleniyor. Belki de ateistti. Bunu hicbir zaman bilemeyiz.

Ama kurmaya calistigi musluman sunni toplulugun cogunlukta oldugu hurafelerden arinmis gercek islam inancinin hukum surdugu bir devletti. Her zaman bir ulusu birbirine kenetleyen seyin dini inanc ve koken birligi olduguna inanmis. Bu yonde politika uygulamisti.

Cemaat liderlerinizden duydugunuz 3 5 kelimeyle ataturku tu kaka ilan etmenizi anlayamiyorum. Biraz sorgulayin isin aslini okuyun.

He bana kalsa ataturkun din birligi politikasini yanlis buluyorum. Ama gunumuze gore yanlis. Donemin sartlarinda basarili bir hamle olarak degerlendiriliyor.

yani dindar olsa ne olur olmasa ne olur ...
zaten insanları dinsiz diye kötüleyen insanlar uç noktalarda insanlardadır , onlara istediğiniz kadar kanıtlayın yine de inanmazlar ,kabul etmezler ki
türbeleri kapatmış diye kızanlar var dinsiz ilan edenler var
valla ben inançlı insanım ama şu an bir lider olsam bu ülkenin başına geçsem bir çok cemaati veya Kuran kursları bende kapatırdım
şu an bile din adı altında neler neler yapılıyor ,
Atatürk mantıklı olanı yapmış

orada yazanlar beni ilgilendirmez. Atatürk dine inanmıyordu. inançlı biri olsaydı inançlı derdim. dinin etkisini kullanmıştır ve zaten kullanmak zorundaydı da... Atatürk'ün kendi yazdıgı şeylere bakarsan orada müslümanlıkla alakası olmadıgını görürsün. hatta onu da geçtim, osmanlı padişahlarının da müslümanlıgını sorgulamaya kalksan, içinden müslüman zor çıkar. her anlatılana inanma yani.

'din olmadan hiçbir millet ayakta kalamaz' sözü dinin dogruluguna degil, büyük kesim için yatıştırıcı, yeri gelince ateşleyici olduguna işaret eder. içinde bulundugu toplum müslüman bir toplum sonuçta. bu yüzden çıkıp da ulu orta dini kötüleyecek degildi elbette. ama madem bu insanlar müslüman, bari ''nakil, akıldan üstündür'' görüşünün peşinden çok fazla gidip de hurafelere hepten kapılmasınlar diye kapatmış cemaatleri, tekkeleri falanları filanları. çünkü bi zamanlar tekkeler, cemaatler düzgün şeyler yapabilirken artık tümüyle ziyan topluluklar haline gelmişti.

Atatürk'ü sevmeyecek olan sevmesin kimin umurunda? bir ara fatih altaylı'nın programında vardı iki tane başörtülü kız... 'ben Atatürk'ü sevmiyorum ama humeyni'yi seviyorum' diyen... bunlar gibi neyi sevdigini ve sevmedigini bile bilmeyen tipler Atatürk'ü sevmeyiversinler, onlar da eksik olsunlar. bunlara göre Atatürk çok dindar bile olsa sevilmez ne de olsa çünkü tekkeleri kapattı ya, cemaatlere, cinci hocalara, hurafecilere, şeyhlerine karşı çıktı ya... devrim karşıtı yobazları susturdu ya... o yüzden sevmezler zaten bunlar. bunlar gözü kapalı muhafazakarlardır. neyi nerede ne zaman ve neden savunduklarının bilincinde dahi olmayan insanlar bunlar. bunlar sevmese de olur Atatürk'ü. sevdirmek için illa ki adam dindardı demenin ne geregi var?

bak Atatürk'ü gözü kapalı muhafazakarlar sevmez dedim ya... gözü kapalı muhafazakarlıga örnek vereyim, bir ara başlık da açılmıştı bu konuda;

hani Atatürk şapka giymedi diye insanları astırmış sözde... külliyen yalan. ''fes giymek istiyoruz, şapka yahudi icadıdır'' diye devrim karşıtlıgı yapıp buna dini alet eden din tüccarları mesela gözü kapalı muhafazakarlara örnektir.

bu tipler bir zamanlar sarık giyerken, sultan mahmut(?) sarıgı yasaklayıp fes getirdiginde de ''fes yunan icadı, biz sarık giyeriz'' diye devrime karşı çıkmışlardı. o gün fes'e yunan şapkası diyenlerin torunları 100-150 yıl sonra birden fes'i savunur hale geldiler ve hatta fes müslümanlıgın nişanesi oluverdi bunların gözünde. bunlar yenilikten asla hoşlanmazlar, kör bir şekilde babasının ve dedesinin sahip olduklarını tek dogru zannederler. ve dini de buna alet ederler çünkü bunları dinin şartları falan zannederler.

Atatürk'ün din ile olan ilişkisi budur. kötü yönde kullanılacagına, insanları aptallaştıracagına, iyi yönde kullanılsın derdindeydi adam. insanlar anlamadıgı arapça ile degil, anladıgı Türkçe ile okusun kitabını diye Türkçe açıklamasını, tefsirini yazdırttı ki şeyhlere, sözde alimlere, palavracılara kanmasın insanlar diye.

dindar olsaydı da ben bu adamı severdim çünkü yaptıkları ortada. digerleri dindar olmadıgı için sevmeyecekse de sevmesin.

Atatürk'ün din ile olan ilişkisi budur. kötü yönde kullanılacagına, insanları aptallaştıracagına, iyi yönde kullanılsın derdindeydi adam. insanlar anlamadıgı arapça ile degil, anladıgı Türkçe ile okusun kitabını diye Türkçe açıklamasını, tefsirini yazdırttı ki şeyhlere, sözde alimlere, palavracılara kanmasın insanlar diye.
dinden kazanç sağlayan çıkarları olan insanlar üsteki paragrafta yazdığını söylemiyorlar Mervecim sorun bu

Atatürk dindar degildi. neden dindar yapmaya çalışıyorsunuz anlamıyorum...

Kim dindar yapmaya çalışıyor? Dindardı veya değildi.

Bu ülkeyi din tacirlerinden korumaya çalışarak islama en büyük katkıyı sağlamıştır.
Atatürk dine ve inançlara değer veren bir liderdi.

Hanımlar, susayım diyorum ama valla bende bir huy var yazmadan duramam
Atatürk'ün dini, ırkı, soyu bunların hiçbir önemi yok, neye inanıyordu inanmıyordu bizi ilgilendirmez zira inanç kişiseldir, kimse kimsenin ne sevabını ne günahını yüklenemiyor.
Tut ki hiçbir dine mensup olmasın ne fark eder? Küllerinden yeniden doğan bir ülke inşa edebileceğine, halka inancı ve askeri becerisi varmış, herkes ülke batıp gidecek derken halka umut olmuş ya bu yeter.

Bizi alakadar eden kısım belli, vatan için mücadele etmiş, halkla bütünleşip ülkeyi düşmanlardan temizlemiş, toprağımızı bağımsızlığına kavuşturmuş, bayrağımız altında egemenliğimizi yaşamamızı sağlamış, gerisi teferruat.

O yüzden boşverin Atatürk neye inanmışsa inanmış, o halka halk ona inanmış mühim olan bu.

Ölümünün 76. yılında rahmetle anıyorum, Allah nur içinde yatırsın, Rabbim'in merhameti üzerine olsun inşaallah, onu doğuran annenin, babanın mekanı cennet olsun inşaallah, Allah herkese onun gibi vatansever evlatlar nasip etsin. Atatürk'ü bize lider yapan Allah'ıma hamd olsun.

cem yılmazın dediği gibi isterse "krem peynire tapsın banane" umrumda bile değil bu neden yıllardır sorgulanır onu da hiç anlamıyorum, müslümandı, ateistti, putperestti, hristiyandı ba-na-ne, kendi kişisel hayatı merak etmiyorum, araştırmadım, sorgulamıyorum, ben benim için yaptıklarına bakarım, diğer müslüman ülkelere nazaran bir kadın olarak bu hayat standardına sahipsemsem atatürk sayesinde, teşekkür ederim atam...

Mune duygulandım
Ne güzel yazmışsın..
İnşallah kemikleri sızlamıyordur Türkiye'nin bugünü yüzünden..
Rahat uyu ATA'm diyebilmek isterdi gönlüm..

Son düzenleme:

Geçmiş yılda ''Olmasaydın da olurduk'' diye dergisine kapak yapanları da lanetle kınıyorum.
Olmasaydı biz Filistinliler gibi olurduk. Biinci Dünya Savaşı sonunda İngiliz mandasına girip şimdi de İsrail lilerle kardeş kardeş yaşıyor olurduk.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…