canımcım geçmiş olsun ben avukat değilim ama bildiğim kadarıyla cevaplamak istedim. eşin boşanma davası açarsa açtığı sebebi kanıtlamak zorunda. örneğin şiddetli geçimsizlikle açarsa davayı bunu delillerle kanıtlamak zorunda şahitlendirmeli vede hakimi ikna etmeli kendinin kusursuz yada daha az kusurlu oldugunu v.b. örneğin terk nedeniyle açamaz çünkü kendisi terk etmiş evi.sizin bu mahkeme olayı rahat 5 yılı bulur. nasılmı. eğer sen ben istiyorum eşimi ve seviyorum dersen vede eşin senin kusurlu oldugunu kanıtlayamazsa ( temizlik. hakaret. cinsel yaşam gibi birçok sebeb var) mahkemesi red edilir.mahkeme süresi rahat 5-6 ayı buluyor. red oldumuda 15 gün temiz süresi var. temize gitmezseniz karar kesinleştireceksiniz. karar kesinleştirme tarihinden itibaren eşin sana dava açamaz.( zina. kötü hayat sürme. başkasıyla evlenme v.b. gibi durumlar haricinde)3 sene sonra tarafların kusurluluklarına bakılmasın 2 tarafdan biri dava açabilir. fiili ayrılıga dayalı olarak. o taraf yani eşin kesin boşanır ama tazminat nafaka haketme olayın var. canım.