Ay sonunu getiremiyoruz

elektraya

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Haziran 2008
3.177
40
118
Ankara
selam arkadaşlar.eşim ve ben ay başında bütçe hesabı yapıyoruz herkes gibi.şuraya bu kadar buraya şu kadar.sonra bakıyoruz iyi bize de baya para kalıyor diyoruz.sonra o ay mutlaka ek masraf çıkıyor.yani hesaplamadığımız üstelik öngöremediğimiz bir masraf.

mesela bu ay eşimin servis şöförü işten ayrılmış.bir arkadaşı arabasıyla götürdü 170 lira aldı,buzdolabı bozuldu 90 lira ona,sıkışmayalım diye sadece 2 ay yatırmadığımız elektriği kestiler hadi onu da yatır cezasıyla 100 lira.tam 360 lira. düşünün ya hiç hesapta olmayan ek masraf bu.

üstelik ben bunu 3.5 yıldır evliyim her ay yaşıyorum HER AY.tam diyoruz ki bu ay rahatız hoop bizi zorlayacak bir masraf.

hal böyle olunca ayın son haftası para pul kalmıyor.eşimin maaşı iyi kira da vermiyoruz ama resmen geçinemiyoruz ya bu hesapta olmayan şeyler yüzünden.

siz de böyle misiniz arkadaşlar.yoksa biz mi bahtsız bedeviyiz.bir akıl verin.

nerede yaşıyorsunuz..
yaşanılan şehir şartları da çok etkiliyor..
yol masrafını artırıyor..
tüketim mallrının da fiyatı birhayli farkediyor..
ekstralara kaçmayıp kendinizi biraz daha sıkmayı deneyin bakalım..
kiranız da yokmuş bu büyük bir rahatlık..
çocuk varmı bilmiyorum ama yoksa haliyle geçinmeniz lazım..
sanırım bir bereketsizlik de var olabilir evinizde:26:
bir evdeki en büyük bereketsizlik sebepleri çöpe dökülen yemeklerdir..
ayrıca mutfakta sürekli birikilmiş bırakılan bulaşık..

Allah kolaylık versin..umarım geçiminiz bolllasır

ankarada yaşıyoruz ben çalışmıyorum şu an ama çalışırken de durum farklı değildi.şimdi bir bebeğimiz var.aslında bebek masraflarımızı azalttı.eskiden yemeğe,bara falan giderdik.şimdi o da yok hep evdeyiz.şu ekstra masraflar çıkmasa geçineceğiz ama illa ki oluyor.eşim çok ekmek alıyor eskiden kalır atılırdı çoğu ama uzun zamandır buna dikkat ediyorum,aldırmıyorum olanı değerlendiriyorum.kolay kolay da yemek dökmem.ama sanki bir bereketsizlik var.nedir bu ya.bizden düşük maaşlılar üstelik kira verenler bizden rahat geçiniyorlar.yoksa dışardan mı öyle görünüyor bilmiyorum.

evet söylediğinize göre herşey ideal bir aile yapısındaki gibi..
bir arkadsım elektrik telefon doğalgaz ve sudan kısa kısa aylık 100Tl den fazla
tasarruf sağlıyordu..
çok basit ama eşininde kendininde cep telfonu olduğundan gereksiz deyip
ev telefonunu kapadı..sanırım o arada internet tarifesini değiştirdi..
kullandığı kadarına uygun cuzi bir tarifeye geçti..
gecelere kadar doğalgazı açık bırakırdı onun saatini düzenli kıldı..
çok çamaşır yıkar ıvır zıvır temizlikler yapardı onları azalttı..
birde aşırı hazır yemek tüketimi yapıyordu arkadasım..
kafasına göre hadi pizza söyleyelm hadi dışarı çıkalım
pasta alalım kutlama yapalım gibi ekstraları kesip..
daha doğal gelenksel yöntemlere yöneldi..
ne bileyim daha bir sürü şey ve bu şekilde çok rahat geçinmeye basladılar..
arkadsım her ay cumhuriyet altını bile yapmaya baslamıstı bu şekilde..

umarım faydası olur arkadsım..nekadar da olsa sıkıntı oluşturuyor maddi sorunlar..
insan hep tedarikli olmalı ki..bilemiyoruz basımıza daha neler gelir..
Allah korusun birikimsiz bir evlilik de çok riskli..
kazası oluyor hastalığı oluyor derdi kederi oluyor-evlerden ırak..

birde evinizin biryerlerine özellikle mutfağınıza bereket duasını asabilirsiniz..
türkçesi veya arapcası fark etmez sanırım..
manevi olarak da kendinizi huzurlu hissetmenizi sağlar..
basarılar dilerim şimdiden..

katiliyorum.. belki evinin bereketi yok o yüzden hep biyerlerden birseyler cikiyor... kimbilir..

ya bende 3-5 atmak istiyorum kenara hatta bu ay atacaktım ama yine olmadı.gelecek ay maaşa zam da geliyor artık yine de ay sonunu getirmezsek atacam kendimi balkondan.doğalgazı yakmak zorundayız işte bebek var evde gece gündüz yanıyor.ben de tasarruflu olmaya çalışıyorum.bir çok şey uyguluyorum bu hususta ama olmuyor.hadi geçen ay kurban vardı ama bu ay kolay geçecekti güya yine olmadı.parasızlık da kötü,para olmayınca özgürlüğün de kısıtlanıyor istediğin şeyi yapamıyorsun.eşim maaşını da bana veriyor ondayken daha da çabuk bitiyordu.
mesela bir önceki ayda ek masraf olarak tv bozuldu ve eşim bir miktar para düşürdü.yani illa bir şey oluyor nedir bu durum bilemedim.:26:

canım otur güzelce bir abdest aldıktan sonra bir bereket duası oku (inanıyorsan) bir bardak yada bir sürahi suya
sonra evin her bir odasına bereket duası oku üfle
nazar duası oku belki dışardan birilerinin nazarı değiyordur maddi durumunuzun iyi olmasına..
ve en önemliside sadaka vermek
böyle evde eski atılacak (yani atılcak dedim diye eski püskü değil sizin artık kullanmadığınız) şeyler olurya hani giymediğimiz ayakkabılar falan onları birilerine ver..
paylaşmayınca bereket azalır derler..
arada bir misafir ağırla misafir bereketiyle gelir derler..
ve sıksık bereket duası karınca duası oku
mutfağında evinde biryerlerde bir karınca duası bir bereket duası bulundur

evin temizliğine dikkat et.. evin bir yerinde pis birşey kalmış olabilir sonuçta bebekli ev bebeğin çişi falan bulaşmıştır farketmezsini.. pis evin bereketi kaçar derler..
ve birde arada hayvanlara falan yem at (kuşlara kedilere) ozamanda eve bereket yağar derler
yağmur yağdığı günlerde bereket duası oku suya suyu yemeklerinde kullan yemeklerin bereketli olur kolay bitmezz
ha birde annem derdi inanmazdım
besmelesiz başlama işine gücüne herşeyin aksi gider derdi gerçekten olabiliyor..
birdee.. eve girerken evini selamlayarak çıkarken uğurlayarak çıkacakmışsın ev küser bereketi kaçarmış..

yani bilemiyorum hani inanıyorsanız yapın sizin inanç durumunuzu sorgulayamayacağım ama
inanmıyorsanızda.. siz yine biraz tasarruflu olup her ay kenaara 3-5 para atın ve ne olursa olsun dokunmayın..

Son düzenleme:
bi kaç tane daha bişey buldum :) senin sayende bende şöyle detaylı araştırma yaptım :))

evde sirke bulundurmak iyiymiş
yemekte toplu oturmak lazımmış ayrı ayrı yenen evde bereket kaçarmış
bereket yemeğin tam ortasına inermiş o yüzden kenardan yemek iyimiş..
sonra bazı kişiler fil biblolar koymuşlar buda bir bereket inancıymış..
arpa bereketlidir diyenler var evinde bir yerde arpa bulundur bir avuç..
çöpün geç boşaltılmasıda bereketi kaçırırmış...
bunlar benim değiş şöyle birkaç yere göz attım oralardan edindiğim bilgiler
artık sen en iyisi kendine uygun olanları alırsın içinden

Son düzenleme:
valla birşeylerde hata yapıyorsunuz demekki. bende 4,5 senedir evliyim maaşlarımız memur maaşı malum. evlendik düğün borçlaırmız ödedik sonra arabamızı aldık daha sonra evimizi. ve şu anda 1500 tl ev kredisi ödüyoruz. birimizin maaşı değil düşün artık. ama bir yerlerden kısarak ayı getirebiliyoruz şükürler olsun. yalnız ev için dikkat ettiğim hususlar vardır benim. asla evime içki sokmam, eşimde bende birbirimizden para saklamayız hiç v.s. annem hep derdi sen kocandan saklarsan şeytanda saklar bereketiniz kalmaz diye. ev ortamında bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor. besmelesiz asla kapıyı açmam vede çıkmam. daima halime şükrederim. azla yetinmeyi bilmelisiniz.

biz birde kiracıyız ölelim vallahhh

haklısın valla!bende kiracıyım..Zaten büyük bir kısım kiraya gidiyor.İki buçuk yıllık evliyim ve hala borç ödüyoruz.Eşim memur ee maaşlarda belli..Aylık bin tl borçlara gidiyor kalanla idare ediyoruz,çokta iyi geçiniyoruz.Bence herşey kadına bağlı yetirmesini bilmeli,nereden kısacağını ii kestirmeli.18 yaşında evlendim şuan 20 yaşındayım buna rağmen evi çekip çevirebiliyorum.Dediğim gibi herşey kadının elinde.Bence eşin maaşını aldığında sana versin ve sen aylık plan yap.Mesela aylık pazar paranı ayır ve haftalara böl,her haftada üzerinden artırmaya çalış beş yada on..Gündüz yaktığın doğalgazı gece kapat bir odan yansın..buna benzer şeyler.Şuda var ben borç ödediğim için bunları yapıyorum ama biter bitmez sapına kadar harcıcam:)

çok iyi anlıyorum seni...biz de maaşları alınca oturur hesap yaparız,eşim para bile arttırır da ekstradan şeyler yapar,ben de gülerim her ay mutlaka fazladan bişey çıkıyor boşuna heveslenme diye...dediğim gibi de olur,ben de evde bereket yok derim.üstelik iki maaş var bizde,iyi de para giriyor eve ama borcun olunca malesef ancak denk geliyor,zararla kapatmıyoruz ayı ama artıramıyoruz da.yalnız değilsin yani bilmeni istedim

aynı sorun bizde de var.
kendi evimizde oturuyoruz
eşimde bende çalışıyorum ikimizde iyi para kazanıyoruz ama
beş kuruş para arttıramıyoruz...

Para kazanmak için yoğun olarak çalışıyoruz. Kazandığımız paraya gerektiği değeri veriyor muyuz? Bozuk bir musluktan akan damlalar gibi boşa giden paramız var mı?

Paramızı nasıl kontrol altına alabiliriz gelin beraber bakalım:

1. Bütçe yapın. Her ay elinize geçen parayı ve harcama kalemlerini bilin.

2. Çocuğunuz varsa ona bütçe yapmayı öğretin.

3. Portakal metodu; Harcamalarınızı gruplandırın. Her gruba ne kadar harcadığınızı yazın.

4. Harcamalarınıza limit koyun. Ayda 100 TL giyim,1-2 defa dışarı da yemek gibi.

5. Alışveriş yaparken 10 saniye kuralını uygulayın İstek/ihtiyaç…

6. Alışkanlıklarınızı gözden geçirin. 21 gün kuralını uygulayın.

7. Yanınızda fazla miktarda nakit taşımayın.

8. Market alışverişlerine giderken kendinize ihtiyaç listesi yapın.

9. Alacağınız beyaz eşyaların A sınıfı olmasına dikkat edin.

10. Telefonlarda bedava zaman dilimlerini takip edin, cepte en uygun paketi satın alın.

11. Tatilinizi önceden planlayın. Erken rezervasyon indirimlerinden yararlanın.

12. Bankacılık işlemlerinizde internet bankacılığını kullanın. Daha az masraf ödersiniz hem de zaman kaybetmezsiniz.

13. Kullanmadığınız eşyaları internetten satışa çıkarın.

14. Yakın mesafelere yürüyerek gidin. Hem spor hem kazanç…

15. Borcunuz varsa hemen borç kapatma planı yapın. Nereye ne kadar borcunuz var, faiz oranı ne? Bilin, yazın.

16. Hedef belirleyin, aylık kazancınızın %10 nu biriktirin.

17. Hemen kendinize bireysel emeklilik yaptırın.

18. Bireysel emeklilik hesabınız varsa vergi avantajından faydalanın. Yerde para bırakmayın.

19. Her ay bir yatırım aracını araştırın, öğrenin, bilgi edinin.

20. Gelirinizden az harcayın.

paradurumu.tv sitesine sık sık ziyaret edin. Cnbc e kanalında her cuma saat 18.00 de “ Özlem Denizmen ile Para Durumu programını izleyin.

Sağlık,sevgi ve para ile kalın,

Özlem Denizmen

bu yazıyı nette görmüştüm en çok 10 sn kuralı ilgimi çekti, eline alıp istekmi ihtiyaçmı benim için diye düşünüyorsun ve gerçekten bi ihtiyaç değilse almıyorsun
sağımız solumuz beni al beni al diye bağıran şeylerle dolu, 3 den bişey olmaz 5 den bişey olmaz derken oluyo valla
ayrıca dikkat et ama çokta kafaya takma çünkü düşündükçe kesin ya araba bozulur ya beyaz eşyalardan biri, bana öyle geliyo yani...

hah aynen öyle.bizim de borcumuz var Allah'a şükür onu ihmal etmiyoruz.eşyaları düğünü de biz yaptık oradan kaldı borçlar.eşimin ailesi de kira da oturmayalım diye ev verdi.benim durumumaslında geçinebilecekken ek bir şeylerin çıkıp geçinememek.hesabıma göre bu ay kenara para bile atıyordum ama nerdeee.düşünün ya hiç bir şey olmasa eşim para düşürüyor yani pes.

arkadaşlara çok teşekkürler manevi şeyleri yapacağım inancım var.bir arkadaışın yazdığı ipuçlarının çoğu ya uyguladığım ya uygulamaya geçireceğim şeyler.tamam evliliğin başında para hesabı bilemedik eşim de ben de ama şimdi ikimiz de dikkatliyiz ama yine olmuyor.bereketsizlik hali gibi.ben herkes böyle heralde diye rahatlatmaya çalışıyordum kendimi ama anladığım kadarıyla çoğunluk geçiniyor.bakalım gelecek ay nasıl olacak çok merak ediyorum.

ninemin bir lafını paylaşmak istedim bu arada 25 yasındayım ve 10 yasından berri bırıkım yapmak adeta hobimdir
gelelim ninemin lafına;
besmelesiz aşa yok katılır
duasız eve taş atılır
avrat bilecek işini ki
boş kazan kaynamayacak...

evde çok ekmek kaldı diyelim papara denen bi yemek vardır annem ondan yapar yeriz çok yaptı dıyelım(2 yumurta 1 sogan bı bulyonda et suyu yeterlı)sokak hayvanlarına verilir...
kuru ekmek ufalanır no frosta atılır köfte içi olsun diye....vsvs

canım inşallah tez zamanda evinin bereketi gelir zaten artık seninde tecrüben var çok para savurduğunuzu düşünmüyorum e birde çocuk varken mecburen para birikintisi yapmak gerekir çünkü onun masrafları artacak okul vs başlayınca..
sen evine dikkat et işte..
inancına göre duanı et..
ozaman evden hayhuy ıvır zıvır parası boşalmaz merak etme..bi bakarsın 3 kuruşun 5 kuruş gibi kuymetli oluverir bi bakarsın yatırımın en iyisi oluverir.. hakkınızda hayırlısı olsun canım

aman arkadaşım boşuna denem,bende öyle senin gibi kötü gün parası olsun diye kenara atayım diyorum,damlaya damlaya göl olur diyorum ama sonra o para emin ol son kuruşuna kadar gidecek yer buluyor.bir de salak gibi:allahtan kenara atmışım diyorum...belki atmasam bu 'sürprizler'hiç çıkmayacak.en başta ben de lan noluyo be? diye kimi zaman kızar kimi zaman üzülürdüm...şimdi 14yıllık evliyiz hala bi diki ağacımız olmadığı gibi tema vakfına fidan için bağış yapcak durumumuz bile yok.benim eşim de çok iyi kazanıyo çok şükür ama bundan 3kuruş kenara koyup önümüzdeki aya artarsa namerdim.bankalar çok hatır şinaz insanlar...sürekli hal hatırlarımızı sorup kendilerini hatırlatıyorlar.bi kez de eksi için değil deoo ...hanım,bu ay baya bi tasarruf yapmışsınız diye de arasalar bunun için tebrik etseler cidden dişimi kırcam...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…