Pamuk senin taaaa yeni dogum yaptigindaki, kocanla ayrilik surecindeki konularini hatirliyorum. Fil hafizamda kayitli olan iki cumlen:
'Ben calismak istemiyorum, sosyal fobiliyim, kiz cocuguyum gerekirse babam bana ben sana sonuna kadar bakarim demeliydi demedigi icin babam kotu bir insan'
Digeri de esinle ayrilmaya karar verip, baba evine donup, esinle tekrar baristiginda:
'Kizlar yaaa babamin evi rahatti ama KOCA BASKA BIR SEY'
Simdi baksan 80li 90li yillarda Turkiye'de cocuk ve ergen olup travmasi olmayan kac kisi vardir? 10kisiden 8inin agir travmalari var, valla benim tanidigim butun psikologlarin seanslari full bu yuzden. Cunku kendi yasadiklarini cocuklarina yasatmamak icin cirpinan arada kalmis bir nesiliz biz.
Ailen elbetteki seni mutsuz etmistir, bir sey diyemem. Bak ben cok iyi bir ailede yetistim. Mukemmelliyetci olmalari harici bir istismar durumu yasamadim. Ama inanki gelin cocuguma bakin desem benim icin sehir degistirmezler. Degil ki sehir sehir Turkiye turu gibi her tasindigim sehre ev tasisinlar...Mumkun degil. Bunu yapan aileler bir elin parmaginin sayisini gecmez.
O yuzden ya ailen senin gordugun kadar kotu bir aile degil, ya da baban senin dusunce patternlerinin islevsizliginin farkinda en azindan torunu kurtaralim diye mumkun oldugunca olaya el atmaya calisiyor.
Bu arada sen sosyal fobili degilsin, sosyal fobili insanlar girdigi her ortamda birileriyle kavga cikartip surekli goz onunde olmazlar, tam tersi gorunmez olmak icin hicbir seye ses cikarmazlar.
Senin antisosyal kisilik ozelliklerin var, gecimsizsin, saglikli iliskiler kuramiyorsun kaldi ki bunu duzeltmek icin cabalamiyorsun da. Cunku sende hicbir sekilde hata olamaz, bu davranislarin hep baskalarinin sonucudur, bknz.antisosyal kisilik ozellikleri...