Bakicim tarafindan dolandirildim

Bunu siz mi okudunuz Dolly? İşin içindeki sizsiniz mutlaka bizden iyi bilirsinizdir ama Kanunen siz kanun yürürlüğe girdikten sonraki dönem için sorumlusunuzdur her zaman benim de aklıma yatmadı bu iş ya..
Bende böyle hukuki bir ikilemde kalmıştım gazetedeki ilan tarihinden itibaren alındı..
Inanin ben de emin degilim ama sonucta biz hukukcu degiliz. Avukatimiz emsal davalar var diyor ceza 36 aylik olabilir diyor. Bir de google a bakici davasi yazsaniz 2012 de bile ceza kesilmis. Anladigim kadariyla 1 nisan 2015ten once istege bagli eger bakici isterse yapmak zorundasin. 1 nisan 2015ten itibaren ise ayda 10 gun ve uzeriyse her turlu yapmak zorundasin

Benim de aklim almiyor ama kanunlar bu sekilde. Hakim ve avukat arkadaslarima danistim bilirkisi bu kadin çalıştı da dese calismadi da dese hakimin gerekceli karar verme yetkisi var diyorlar. Yani kimse kesin kazanirsin davayi ya da kesin kaybedersin diyemiyor. 200bin liralik bir risk alamayiz biz de devlet memuruyuz. Sanki fabrikatormusuz gibi bize sigorta davasi aciyor 25 bin istiyor

200 bin lira peşin ödeme ile %25 indirim getirebilir orandan emin olmamakla birlikte paylaşmak istedim. Bu devirde iyi niyetli olmamak gerekiyor, kanun çok net kurallar çok net, ancak davayı daha sonra açma durumu da var. Ne yazık ki ben sigorta istemiyorum diyip çalışamaz kimse, ki bakışınız şikayetçi olmuş. Çalıştığını hem tanklarla hemde çalıştığı dönemde evinize gelen tebligat vs teslim aldıysa ispatlayabilir.

Başımıza gelmeden haberdar olmuyoruz ne yazık ki, ancak misal kişi evinizde bakıcı olarak çalışıyor ve evde kaza geçirdi, emin olun o zaman daha çok zararda olurdunuz.

Günlük temizlik için gelen kişilerin bile artık sms ile sigortası yapılıyor hem debir kaç lira ile. Ve bu kişinin başına bir iş kazası vs geldiğinde sizin iyi niyetini kanun önünde ispatlıyor. (kamu spotu gibi oldu)

Ayyyy Allah nasıl ıslah etsin böyle pislik insanları! Haram zıkkım olsun hepsi. Nasıl bu kadar kul hakkından korkmuyolar?

Hakimin insafina kalmissiniz o zaman. Ne diyim inşallah sizin lehinize olur. Bu arada kadina anlaşarak para verseniz bile anlasmayi kendiniz de iyice okuyun ki emin olun bi daha dava acamayacagina.

Aynen .hizmet tespit davasi acildi bilirkisi hizmet tespit edilemedi dedi.itiraz ettiler ikinci bilirkisi istediler.hakime hanim 30 marta erteledi aranizda anlasin dedi.siz bu konulara vakifsiniz sanirim. Ikinci bilirkisi ne der emin olamiyoruz avukatimiz 10 15 bin verip kurtulmamizdan yana.sizce ne yapmali?
Çok iyi bilmiyorum tahmin yürütüyorum sizi yanlış yönlendirmek istemem. İş hayatında birkaç kez rastladım bu olaylara, sgk müfettişleri hiç affetmeye, uzlaşmaya meyilli olmuyorlar. Mesela kadının sizin için çalıştığı kanıtlandıysa ama sadece hizmet süresi tespit edilemediyse, hakim tahmini bir süre belirleyip eninde sonunda muhakkak bir ceza verecektir. Bence siz başta dediğim gibi bir mali müşavire danışın, hatta internette bile rastlıyorum, evde bakıcı sigorta işlemleriniz takip edilir diye ilan veriyorlar. Onlar bu işe avukatlardan daha hakim sanki. Mali müşavirlerin mahkemelerde yeminli bilirkişi yetkisi olanlar var. Direkt sizin konu. Şimdi burda size kim ne dese yalan olur. Hiç riske atmayın, mevzuatı çok iyi bilen birini araştırın, inanın bu ülkede kanun boşluklarını çok iyi bilen ve hakkını veren hukukçular var, sizinki biraz zayıf kalmış. işin peşini bırakmayın. bu olayı yaşayan çok var, tek değilsiniz.

Kanun kanun değil ki, boşluk dolu. Böyle olunca da ortada saçmalıklar silsilesi dönüp duruyor. Bu konuda kanun çıkmasından öncesini ödemek zorunda bırakılmanız, bilir kişinin üstüne başka bilir kişi getirtilmesi, hakimin ortada kanun varken, SGK yapılması zorunluluğu varken yada aksi durumun ispatında sizin tazminat ödeme zorunluluğunuzun olmama durumu varken aranızda anlaşın demesi falan.

Hani ben de SGKsız işçi çalışmasına sonuna kadar karşıyım ama sonuçta ev hizmetleri ayrı bir konu, siz vergi mükellefi değilsiniz bir şey değilsiniz. Zaten üç kuruş kazanıp çocuk baktırıyoruz, bir de SGK ödemesi insana büyük külfet. Bu hizmetlerde çalışanlar da zaten ev kadınları falan, çoğu SGK başlangıcı olmayan insanlar ve öncesi olmadığı için o SGK hiç bir anlam ifade etmiyor.

Ortada bi dolu çocuk işçi, SGKsız ağır sektör işçisi varken bu hizmetlerde SGK zorunluluğu Türkiye gibi bir ülke için fazla demokratik ve gereksiz. Avrupa'da günübirlik çalışana SGK yapılıyor zaten de biz de emeklilik yaşı ve zorunlu hizmet yılına bakınca ve ortada bir dolu yolsuzluğa bakınca çok saçma bir uygulama.

200 bin lira peşin ödeme ile %25 indirim getirebilir orandan emin olmamakla birlikte paylaşmak istedim. Bu devirde iyi niyetli olmamak gerekiyor, kanun çok net kurallar çok net, ancak davayı daha sonra açma durumu da var. Ne yazık ki ben sigorta istemiyorum diyip çalışamaz kimse, ki bakışınız şikayetçi olmuş. Çalıştığını hem tanklarla hemde çalıştığı dönemde evinize gelen tebligat vs teslim aldıysa ispatlayabilir.

Başımıza gelmeden haberdar olmuyoruz ne yazık ki, ancak misal kişi evinizde bakıcı olarak çalışıyor ve evde kaza geçirdi, emin olun o zaman daha çok zararda olurdunuz.

Günlük temizlik için gelen kişilerin bile artık sms ile sigortası yapılıyor hem debir kaç lira ile. Ve bu kişinin başına bir iş kazası vs geldiğinde sizin iyi niyetini kanun önünde ispatlıyor. (kamu spotu gibi oldu)
Evet ama yine de 175 bin cok buyuk bir rakam. Kadinin ozel durumlari vardi esinden ayrilmis kirada daha once sgk girisi yok emekli olma sansi yok yani sgkdan cok nakit paraya ihtiyaci vardi. Ve cocugumuzu emanet ettigimiz icin o kadar cok iyiligimiz dokundu ki boyle birsey yapacagini ruyamda görsem inanmazdim. 20 yasindaki oglu bile mahkemede kendisine yardim ettigimizi kabul etti. Sirf maddi degil ama manevi olarak da cok destek olduk. O yuzden cok beklenmedik bir olay. Yoksa benden toplam 1100 tl cikacaksa ha sgkya yatirmisim ha kadina. Ama kadin kirada diye ihtiyaci var diye zaten emekli olamayacak diye vs vs bu sekilde gelisti

Bi insan nasil bunu yapar.
50 yasindasim sana maddi bi zarar verilmemis.bunu niye yapan ki hicmi allah korkun yok.parayi alsa oyle yada boyle az cok nasil yiyecek bogazindan gececek emek yok bisey yok.
Acaba aranizda baska bisey oldu da bunumu yapti size.

Kanun kanun değil ki, boşluk dolu. Böyle olunca da ortada saçmalıklar silsilesi dönüp duruyor. Bu konuda kanun çıkmasından öncesini ödemek zorunda bırakılmanız, bilir kişinin üstüne başka bilir kişi getirtilmesi, hakimin ortada kanun varken, SGK yapılması zorunluluğu varken yada aksi durumun ispatında sizin tazminat ödeme zorunluluğunuzun olmama durumu varken aranızda anlaşın demesi falan.

Hani ben de SGKsız işçi çalışmasına sonuna kadar karşıyım ama sonuçta ev hizmetleri ayrı bir konu, siz vergi mükellefi değilsiniz bir şey değilsiniz. Zaten üç kuruş kazanıp çocuk baktırıyoruz, bir de SGK ödemesi insana büyük külfet. Bu hizmetlerde çalışanlar da zaten ev kadınları falan, çoğu SGK başlangıcı olmayan insanlar ve öncesi olmadığı için o SGK hiç bir anlam ifade etmiyor.

Ortada bi dolu çocuk işçi, SGKsız ağır sektör işçisi varken bu hizmetlerde SGK zorunluluğu Türkiye gibi bir ülke için fazla demokratik ve gereksiz. Avrupa'da günübirlik çalışana SGK yapılıyor zaten de biz de emeklilik yaşı ve zorunlu hizmet yılına bakınca ve ortada bir dolu yolsuzluğa bakınca çok saçma bir uygulama.
Cok dogru diyorsunuz bir de sigorta cok fazla ev hizmetlerinde calisanlar da tabi ki emekli olsun ama devlet bunu 200 tl yapsa herkes oder. Ben kucul bir yerde yasiyorum burda herkes 700 tlye cocuk baktiriyor. Sigorta 430 veya 530 tl tam emin degilim. 700 750 tl maastan bunu dussek o kadiblarin hic biri calismaz kalan paraya. Kadin emekli olamadigi gibi hic bir zaman calisamaz tamamen pasiflesir. Bu uygulamanin amaci ev hizmetlerinde calisanlar emekli olsun mu yoksa herkes kendi cocuguna otursun evinde baksin mi... Bu kadar yuksek sigorta ucretini ortalama gelire sahip bir aile odeyemez. Cogu kadib aldigim bakiciya gidecek diyip dogumdan sonra isten ayriliyor. Kendi durumum farkliydi ben sigorta dahil para odedim.

Evet bi ara öyle birşey duymuştum haber olmuştu galiba. Yarım gün bile olsa geldiği kadar sigortası yapılacak evinize gelenin diye. Ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyorum.çok şaşırmıştım bende duyduğumda
Zorunluluk haline geldiginde yine butun bakicilar issiz butun temizlikciler issiz olacak, hep sorun yani

Geçmiş olsun.

Hizmet tespit davasında bilgi ve belgeler olmalı hakimin bir aylık banka dekontuyla 3 yıl hizmet kararı vermesi zor, tabi komşuların ve ifadesi alınan diğerlerinin de kadının 3 yıl sürekli çalıştığına dair tutarlı sözleri de ikna edici olur ancak kanitsiz belgesiz, sadece şahitlerin ifadeleriyle 1 yıl kadar ceza yersiniz.

Keşke iyi niyet ilkesi burada da islese ama bu konuda hakim sizin iyi niyetli olarak kadına sigorta yapmayıp elden para vermenizi asla degerlendirmez umursamaz. Maalesef SGK nin cezaları çok ağır, aslında maalesef değil bence olması gereken bu keşke trafik cezaları da bu derece caydırıcı olsa.

Eğer hakim kanalıyla bir uzlaşma oluyorsa yani bir daha dava acilamayacaksa onu deneyin tabi ki, hakimin dediği aranızda anlasın ne anlama geliyor şaşırdım.

Bazı cümlelerinize hak vermekle birlikte ekleme yapmak istiyorum. Bu hizmetlerde çalışanlar ev kadınları çoğu sigorta başlangıcı olmayan dediğiniz kişiler de aslında kayıt dışı istihdamın bir parçası. Sigorta sadece emekli olup aylık almak için değil ki, iş kazası meslek hastalığı ölüm yardımı vs gibi birçok hizmetten faydalanmak için de gerekli. Nasılsa emekli olmayacak diye düşünmek son derece yanlış. Sgk sız ağır sektör işçisi ya da çocuk çalışan vs tanıdıklarınız var ya da şahit olduklarınız var ise şikayet edebilirsiniz. Lütfen yanlış anlamayın, amacım size muhalefet olmak değil, bugün konu sahibinin başına gelen yarın başkasına gelebilir, yahut bir yakınınız sigortasız çalışıp iş kazası geçirebilir, bilinçli olalım diye söylüyorum. Ama çok haklısınız, asgari ücret alan bir kadın çocuğuna nasıl bakıcı tutacak, hadi tuttu hem maaş hem sigorta nasıl ödeyecek? Son derece doğru. Bu düzen belki 5 belki 10 yıl sonra oturacak.

Bi insan nasil bunu yapar.
50 yasindasim sana maddi bi zarar verilmemis.bunu niye yapan ki hicmi allah korkun yok.parayi alsa oyle yada boyle az cok nasil yiyecek bogazindan gececek emek yok bisey yok.
Acaba aranizda baska bisey oldu da bunumu yapti size.
Bir de buna uzuluyorum iste insanlar bu kadar ne yapti bu kadina da is buraya geldi diyecek diye. Cunku ben boyle birseyi ancak bana cok buyuk kotuluk
Çok iyi bilmiyorum tahmin yürütüyorum sizi yanlış yönlendirmek istemem. İş hayatında birkaç kez rastladım bu olaylara, sgk müfettişleri hiç affetmeye, uzlaşmaya meyilli olmuyorlar. Mesela kadının sizin için çalıştığı kanıtlandıysa ama sadece hizmet süresi tespit edilemediyse, hakim tahmini bir süre belirleyip eninde sonunda muhakkak bir ceza verecektir. Bence siz başta dediğim gibi bir mali müşavire danışın, hatta internette bile rastlıyorum, evde bakıcı sigorta işlemleriniz takip edilir diye ilan veriyorlar. Onlar bu işe avukatlardan daha hakim sanki. Mali müşavirlerin mahkemelerde yeminli bilirkişi yetkisi olanlar var. Direkt sizin konu. Şimdi burda size kim ne dese yalan olur. Hiç riske atmayın, mevzuatı çok iyi bilen birini araştırın, inanın bu ülkede kanun boşluklarını çok iyi bilen ve hakkını veren hukukçular var, sizinki biraz zayıf kalmış. işin peşini bırakmayın. bu olayı yaşayan çok var, tek değilsiniz.
Geçmiş olsun.

Hizmet tespit davasında bilgi ve belgeler olmalı hakimin bir aylık banka dekontuyla 3 yıl hizmet kararı vermesi zor, tabi komşuların ve ifadesi alınan diğerlerinin de kadının 3 yıl sürekli çalıştığına dair tutarlı sözleri de ikna edici olur ancak kanitsiz belgesiz, sadece şahitlerin ifadeleriyle 1 yıl kadar ceza yersiniz.

Keşke iyi niyet ilkesi burada da islese ama bu konuda hakim sizin iyi niyetli olarak kadına sigorta yapmayıp elden para vermenizi asla degerlendirmez umursamaz. Maalesef SGK nin cezaları çok ağır, aslında maalesef değil bence olması gereken bu keşke trafik cezaları da bu derece caydırıcı olsa.

Eğer hakim kanalıyla bir uzlaşma oluyorsa yani bir daha dava acilamayacaksa onu deneyin tabi ki, hakimin dediği aranızda anlasın ne anlama geliyor şaşırdım.
Bizim sahitlerimiz komsular haftada 2 gun geliyordu dedi. Annelerimiz onayladi bebege biz baktik dedi. Ayrica cocugum 36 aylikran itibaren yarim gun krese gitti kres kaydi var.bakici olsa krese niye yollayalim dedik.bakici degildi haftada bir iki gun eve yardima geldi dedik. Onun sahitleri ise akrabalari hep.bir de bizim evdeyken birkac kez kargo teslim almis ve cocukla olan resimleri var. Su an bilirkisi hizmet tespit edilemedi dedi ama itiraz ettiler.hakim 30 marta erteledi itirazi ne kabul ne red etti aranizda anlasin dedi.bizim avukat 10bin verelim davayi geri cek dedi.o 25 bin istedi

Bazı cümlelerinize hak vermekle birlikte ekleme yapmak istiyorum. Bu hizmetlerde çalışanlar ev kadınları çoğu sigorta başlangıcı olmayan dediğiniz kişiler de aslında kayıt dışı istihdamın bir parçası. Sigorta sadece emekli olup aylık almak için değil ki, iş kazası meslek hastalığı ölüm yardımı vs gibi birçok hizmetten faydalanmak için de gerekli. Nasılsa emekli olmayacak diye düşünmek son derece yanlış. Sgk sız ağır sektör işçisi ya da çocuk çalışan vs tanıdıklarınız var ya da şahit olduklarınız var ise şikayet edebilirsiniz. Lütfen yanlış anlamayın, amacım size muhalefet olmak değil, bugün konu sahibinin başına gelen yarın başkasına gelebilir, yahut bir yakınınız sigortasız çalışıp iş kazası geçirebilir, bilinçli olalım diye söylüyorum. Ama çok haklısınız, asgari ücret alan bir kadın çocuğuna nasıl bakıcı tutacak, hadi tuttu hem maaş hem sigorta nasıl ödeyecek? Son derece doğru. Bu düzen belki 5 belki 10 yıl sonra oturacak.
Dogru diyorsunuz kendisi saglik guvencesi olarak babasindan faydalaniyordu.eski esinden de yuksek nafaka almak icin calismiyor gozukmeK isine geliyordu. Ama normalde sigortali olmali insanlar.

Suriyeliler hep sigortasız onlar nolacak.. Ey Allahım cezaya bak 200bin tl nedir ya hakkaten.. O insan müsveddesi kadının da Allah cezasını versin be onca emek iyi niyet ne kadar insafsızmış.. İyi ki çocuğunuza bişey yapmamış.. Bu kadar çok parayı ödeyemeyeceğinize göre mecbur anlaşacaksınız.. 200bin bir ev parası be yuh

Back
X