bana dul mu desinler?

İşte bunlar hep egitimsizlikten..o kadının eğitimi olsa bu bakış açısına sahip olmazdı. .eğitimi olsa bir mesleği olur kimseye muhtaç olmazdı. Eğitimi olsa kocası ayağını denk alırdı vs...Bu böyle..
Şimdi o kadın üç çocuk büyütüyor.pkı kendisi gibi düşünecek üç yeni zihniyet. .
İçler acısı bir haldeyiz gerçekten..
Geçtiğimiz günlerde eğitimin maddi güvencenin bile kadınlardaki zihniyeti değiştirmediğine şahit oldum burada. Evlenmek için işini gücünü okulunu bırakanlar bırakmayı düşünenlerde var. Keşke sadece eğitim yetse. Ne yapmak lazım bilmiyorum. :KK51:

Geçtiğimiz günlerde eğitimin maddi güvencenin bile kadınlardaki zihniyeti değiştirmediğine şahit oldum burada. Evlenmek için işini gücünü okulunu bırakanlar bırakmayı düşünenlerde var. Keşke sadece eğitim yetse. Ne yapmak lazım bilmiyorum. :KK51:
Haklısın ama zaten bu birden bire olacak birşey değil. Yıllar geçtikçe insanlar aldıkları eğitimi ve hayat görüşünü benimsemeye başlarlar. Böylece çevrelerineki insanları da etki altına alarak yeni ve daha bilinçli düşünen toplumlar gelişir. Yinede elbette farklı düşünenler olacaktır. Ama sayıları hatırı sayılır ölçüde azalır gibi geliyor bana..

Çok bunaldım evde kızımla beraber evin yakınındaki parka gittik.
Cok kalabalikti boş bank bulamadık bende müsade isteyip bi bayanın yanına oturdum.
Çok dolmuş bunalmış belli havadan sudan konustuktan sonra hemen döktü içini bana abla...
3 çocuğu varmış severek evlenmisler.
Ailesinin durumuda iyiymiş.
Kendisi 3. Cocuktan sonra muhasebecilik yaptığı isyerinden istifa etmiş.
Aile apartmanında oturuyorlarmış maddi durumlarıda gayet iyiymiş.
Buraya kadar herşey çok güzel...
Gelgelelim eşinin onu aldattığını 2 sene önce öğrenmiş ama eşi sürekli inkar ediyormuş. Cocuklariyla hic ilgilenmiyor sadece günlük harcliklarini birakiyormuş.
Evlendiği ilk yıldan itibaren yerli yersiz herşeyi bahane eden bir kocadan olduresiye dayak yiyormuş. Hatta o kadar yüz göz olmuslar ki artik baskalarinin yaninda bile itip kakmaya başlamış.
Çok bunaldim diyor evde bir dakika durasım yok adamın yüzünü göresim yok geceleri ölmek icin Allaha dua ediyorum dedi.
Buraya kadar gıkım çıkmadan dinledim.
Ama dinlerken gözlerim doldu ben hiçbir kadının bu şekilde muamele görmesine dayanamıyorum.....
-Ablacım çok üzüldüm ama cocuklarin var onlar sana muhtaç ölmek için dua etmek ne demek dedim.
Bu evlilik değil zaten mesleğinde varmış alırsın cocuklarını kendine yeni bir hayat kurarsın böyle gurursuz yaşamak hayat değil zaten dedim.
Bana dedi ki:
-ne yani dul mu kalayım? Kendime asla dul kalmıs kocasında ayrılmış dedirttirmem ben dedi. Hem goruyorum etrafimda kocasindan ayrilan ayrilana ama parasizlikla onla bunla elalemin ağız kokusuyla uğraşıp duruyorlar.
Yok yok benim evim var kocam parasızda bırakmaz bizi hiç gerek yok
Hem millet hep arkamdan bana 2. El bu kadın dul kalmış diyecek böyle yaşar giderim ben. İnşallah bir an once ya o ölür ya ben işte o zaman kurtulurum ama yok öteki türlü olmaz asla dedi....
Uzun uzun açıklama yapmak istedim onu aydinlatmak istedim ama kizlar şu DUL lafindan tiksiniyorum artik. Ben dul kadinmiyim bana neden az esya alindi ben dul kadin miyim neden az bilezik takıldı....vs.vs. kalıplaşmıs bir DUL kadin gidiyor....nevrim döndü o an. Ki bende boşanmış o süre zarfında gercekten çok zor gunler geçirmiş biriyim. Yeri geldi herseyimden kıstım çok parasızda kaldım ama başım dikti....
-abla sen zaten bu kafayla çooook ölmek icin dua edersin.
Bari senin gibi olmayıp cesaret edenlere sürekli laf etme vallahi carpılırsın bi gün dedim....
Arkamdan bakakaldı........

Evet bende dul kaldım arkamdan bir sürü insan! Laf etti ama kimseye kendimi ezdirmedim... deli gibi calistim bana kopek muamelesi yapan adama! Ve kimseye el açmadım... hayatimi sil baştan kurdum... şimdi yeniden evlendim çok şükür mutluyum....
ve gerçekten böyle benim gibi bir cok DUL a hayranım..............
Para için kendini satmış derim ben buna..

şu "elalem ne der" kaygısından kurtulduğumuz an hayat bizim için çok daha iyi olacak. kadın öyle hayatından bıkmış ki ölmek için dua ediyor ama dul denmesi daha büyük üzüntü kaynağı olmuş. ya sabır. hayır yani boşanan erkekler niye eyvah dul kaldım moduna girmiyorlar. dul kavramı kadına özgü değil. ve aslında gelişmiş ülkede dul kavramı yok. onlarda insan ya bekardır ya da evlidir. dul nedir bu kadar insanlara ölmekten daha kötü gelen ..

Dul deyince aklıma hep karadul örümceği gelir nedense..dul kelimesinden zaten hoşlanmam birde bu çağrışım yapınca ifrit oluyorum.
Dul kelimesini TDK kaldırsa keşke lugattan..

Insanin 'ikinci el'i olmaz. Bir insanin yasanmisliklari olur, gecmisi olur, gecmisinde hatalari ya da yanlislari olur ama bu onu 'kullanilmis', 'ikinci el' yapmaz. Ne yani insanoglu esya mi, koltuk mu, telefon mu ki bir baskasiyla daha once evlendi, birseyler yasadi diye eskidi mi? Elden dusme mi oldu? Hic evlenmemis birisi ambalajindan yeni cikmis bir urun mu? O ambalaji acmak buyuk bir marifet mi?

Malesef toplumumuzda -genel olarak- bayan ikinci sinifta yer aliyor. Bosanmis bir bayan ise ikinci sinifin, guya ikinci el urunu oluyor. Tum toplum baskisi bayani kucuklugunden beri, erkege (abisine, babasina, kocasina, hatta kucuk erkek kardesine bile) itaat eden, ozguveni dusuk bir birey olarak yetistiriyor.

ABD de yasiyorum, burada master yaparken gordum ki bayanlar gayet kendinden emin, gayet ozguveni yuksek kisiler. Gerci erkekler de oyle ama bizdeki bayan profiline bakildiginda ne ezik sahsiyetleriz. Hicbirseye hakkimiz yok. Dayagimizi yer de otururuz, yoksa dul oluruz. O bayana hak vermiyor degilim, zira toplumumuzdaki 'DUL' olmak baskisi kocanin dayagini yemekten daha kotu bir baski. Eger 'dul' isen hicbirseye hakkin yok, bekar bir erkege asik olamazsin bile senin hakkin yasli, bosanmis biridir yine. Dul isen boynun dik gezip tozamazsin, laf soz olur, dizini kirip evde oturursun. Dul isen artik cevrendeki erkeklerin bakislari bile sana karsi degismistir, surekli kendini korumak zorundasindasindir. Ve daha neler neler... Laflarim tabi herkese degil, bunlari yasadigina sahit oldugum niceleri var cevremde. Eh ne yapsin bu kadinlar, caresiz dizini kirar, dayagini, lafini yer, evinde, kocasinin dizi dibinde oturur.

Zipzip fenomendi ya tüm kknın yaşı ve bilumum demografik verileri ondan sorulurdu.

Ben de ikinci evliliği yaparsam bi gün bulurum seni paylaşırsın artık istatistiklerini benimle de :KK70:
Ikinci evliligini yapmadan bul bence beni.Verilerimi paylasirim ozaman:;)

Çok bunaldım evde kızımla beraber evin yakınındaki parka gittik.
Cok kalabalikti boş bank bulamadık bende müsade isteyip bi bayanın yanına oturdum.
Çok dolmuş bunalmış belli havadan sudan konustuktan sonra hemen döktü içini bana abla...
3 çocuğu varmış severek evlenmisler.
Ailesinin durumuda iyiymiş.
Kendisi 3. Cocuktan sonra muhasebecilik yaptığı isyerinden istifa etmiş.
Aile apartmanında oturuyorlarmış maddi durumlarıda gayet iyiymiş.
Buraya kadar herşey çok güzel...
Gelgelelim eşinin onu aldattığını 2 sene önce öğrenmiş ama eşi sürekli inkar ediyormuş. Cocuklariyla hic ilgilenmiyor sadece günlük harcliklarini birakiyormuş.
Evlendiği ilk yıldan itibaren yerli yersiz herşeyi bahane eden bir kocadan olduresiye dayak yiyormuş. Hatta o kadar yüz göz olmuslar ki artik baskalarinin yaninda bile itip kakmaya başlamış.
Çok bunaldim diyor evde bir dakika durasım yok adamın yüzünü göresim yok geceleri ölmek icin Allaha dua ediyorum dedi.
Buraya kadar gıkım çıkmadan dinledim.
Ama dinlerken gözlerim doldu ben hiçbir kadının bu şekilde muamele görmesine dayanamıyorum.....
-Ablacım çok üzüldüm ama cocuklarin var onlar sana muhtaç ölmek için dua etmek ne demek dedim.
Bu evlilik değil zaten mesleğinde varmış alırsın cocuklarını kendine yeni bir hayat kurarsın böyle gurursuz yaşamak hayat değil zaten dedim.
Bana dedi ki:
-ne yani dul mu kalayım? Kendime asla dul kalmıs kocasında ayrılmış dedirttirmem ben dedi. Hem goruyorum etrafimda kocasindan ayrilan ayrilana ama parasizlikla onla bunla elalemin ağız kokusuyla uğraşıp duruyorlar.
Yok yok benim evim var kocam parasızda bırakmaz bizi hiç gerek yok
Hem millet hep arkamdan bana 2. El bu kadın dul kalmış diyecek böyle yaşar giderim ben. İnşallah bir an once ya o ölür ya ben işte o zaman kurtulurum ama yok öteki türlü olmaz asla dedi....
Uzun uzun açıklama yapmak istedim onu aydinlatmak istedim ama kizlar şu DUL lafindan tiksiniyorum artik. Ben dul kadinmiyim bana neden az esya alindi ben dul kadin miyim neden az bilezik takıldı....vs.vs. kalıplaşmıs bir DUL kadin gidiyor....nevrim döndü o an. Ki bende boşanmış o süre zarfında gercekten çok zor gunler geçirmiş biriyim. Yeri geldi herseyimden kıstım çok parasızda kaldım ama başım dikti....
-abla sen zaten bu kafayla çooook ölmek icin dua edersin.
Bari senin gibi olmayıp cesaret edenlere sürekli laf etme vallahi carpılırsın bi gün dedim....
Arkamdan bakakaldı........

Evet bende dul kaldım arkamdan bir sürü insan! Laf etti ama kimseye kendimi ezdirmedim... deli gibi calistim bana kopek muamelesi yapan adama! Ve kimseye el açmadım... hayatimi sil baştan kurdum... şimdi yeniden evlendim çok şükür mutluyum....
ve gerçekten böyle benim gibi bir cok DUL a hayranım..............
Adı dul olmasın diye dayaktan sakat kalırsa bir gün aklı başına gelir . Sanki adam ölse dul kalmıycak . Hey Allah'ım ya . Bu millet neyin kafasını yaşıyor acaba

Ben eşinden ayrılan bayanlar için ne kadar güçlü bi kadın diye düşünüyorum.Acıma duygusuylada bakmıyorum hani yüreklendirmek için söylemiyorum o bayana baktığımda ayakları üzerinde durmuş bi kadın görürüm şahsen.Belki yeni jenerasyon olarak bizim düşünce tarzımız böyledir.Eskiden belki ortam farklıydı yani bilemiyorum.

Back
X