• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Baska ulkede yasamak, adapte olamamak

Ben oldukca gunes goren ve egitim sistemi de oldukca iyi sayilan bir ulkedeyim; tek diyebilecegim sey insanlar basarili ama robotlasmis durumda. Is basvurularinda not ortalamasi soruluyor o yuzden iletisim becerileri sifir :)

Kimsenin tecrube etmedigi konularda karsisindakini elestirmemesi gerektigini dusunuyorum. Kulaktan dolma bilgilerle Finlandiya'da egitim sistemi en iyi orada kalin demek, konu sahibinin duygularini hice saymak demek. Kadin orada yasamayi tecrube etmis haliyle mutsuzum diyor iste, otesi yok ki.

Ozellikle yurtdisinda dogup buyumediyse bir insanin ulkesine geri donmesinde de buyuk bir tersine kultur soku olamaz. Ben 25 yasina kadar yasadigim ulkeye donunce mi sok olacagim, o yasa kadar nasil yasadiysam yine yasayacagim elbette :)

Konu sahibi; cok yazdim konunuza kusura bakmayin. Bu aralar bu konuda cok doluyum ben de.
Bir egitimci olarak bu bilgilerin kulaktan dolma olmadigini belirtmek zorundayim. PİSA olculerine gore singapur 1. Ve finlandiya 2. Sirada. Amerika bile listede altlarda kaliyor. Bizim adimiz bile yok zaten onemli bir konumunda. Egitim anlaminda hakkaten asmis durumdalar cunku cocuklar birey olmayi ogreniyor. Test cozme egitimi almadan tum testlerde basarili olabilmek nasil bir durumdur hayal edebiliyor musunuz?
Ama ben mutlu olma konusunda sizi anlamaya calisiyorum. Sonucta cok iyi bir ulke olsa bile mutlu olmayacaksaniz orda yasamanin alemi yok. Ama rica ederim bebeginizi dusunun ve buraya donmeyin. Singapura gidebilirsiniz:) hem guney asyada hem de asyanin en zengin ulkesi :) muhendis olarak orda da yasanir :)

Sizi çok iyi anlıyorum. Ben de yurtdisindayim 3 senedir ve gerçekten insan ne olursa olsun özlüyor ülkesini, çevresini vs. Ben bu yaz dönmeye karar verdim ailem ve arkadaşlarım hep saçmalama orayı bırakıp buraya gelinir mi falan diyor insanın cidden kafası karışıyor. Ama insanın sıfırdan bambaşka bir kültüre, kurallara ve insanlara alışması bence çok zor. Ve her ne kadar beğenmesek bir çok yönden eleştirsek de Türkiyenin de çok avantaji var 4 mevsimin olması, diğer ülkelere göre cok daha ucuz olması, yemekler vs.
Hmmm ucuz derken? Migrosta 4.25 ten patlican varmis diye gittim iki markette de kalmamisti. Ucuncusunde de bulamadim. Ki migros burasi. 4.25 bile pahalidir coguna gore. Patatesin kilosu 2 liraya dustu diye marketler maximum uc kiloya kadar satiyor. Gecen marketten ciktik tek parca et almadan nasil 130 lira odedik diye aglayacaktim nerdeyse. Hic abur cubur yok sadece guvenilir markalar var. Hadi benim bu luksum var gelirim iyi. Ama ben bile zorlaniyorum.Yani halk ucuzluk marketlerinden ancak gecinebiliyor demek ki diyorum hep. O yuzden bence turkiye ucuz falan degil.

Bir insan yurtdışında yaşayıp gerçekten orayı tercih edebilir, bunda bir sorun yok...ama böyle konularda yorum olarak %70 ülkeme hakaretler sayılmasına ben de uyuz oluyorum... fırsatım olsa 5 dk TR de durmam diyen insanların %95 i hiç yurtdışında yaşamı deneyimlememiş insanlar. Sanıyorlar ki Fransa'ya giden herkesi Eiffel'in dibinde bir yaşam bekliyor...ya da oralarda hiç suç yok, onların adalet sitemi kusursuz işliyor...Ya bir otobüse bindim Paris'de 30 küsür yıllık İstanbul hayatımda bile daha kötüsünü görmemiştim...

Herkes istediği yerde yaşasın, ama kimse başkasının sevdiğine de çamur atmasın...
Ben de bu tarz konularda yurt disi taraftariyimdir her zaman ama ulkesine gore oldugu konusunda size katiliyorum. Kuzey avrupa yerlesmek icin en iyisidir cunku egaliter bi yapiya sahipler. Sosyal devlet yani. İnsana verilen deger de cok yuksek. Size sunu diyeyim. Destekledigim politik partinin Sosyal medyada hic bir paylasimini begenemiyorum. Altina yorum birakamiyorum. Cunku bir gun hakkimda delil olarak kullanilabilir. ( ki sosyal demokrat bir partiden bahsediyorum) Boyle paranoyalarla yasayacagimi asla dusunemezdim. Ama oluyormus. O yuzden memleketim canim vatanim ama nefes almak cok zor olmaya baslamadi mi sizce de?

Hmmm ucuz derken? Migrosta 4.25 ten patlican varmis diye gittim iki markette de kalmamisti. Ucuncusunde de bulamadim. Ki migros burasi. 4.25 bile pahalidir coguna gore. Patatesin kilosu 2 liraya dustu diye marketler maximum uc kiloya kadar satiyor. Gecen marketten ciktik tek parca et almadan nasil 130 lira odedik diye aglayacaktim nerdeyse. Hic abur cubur yok sadece guvenilir markalar var. Hadi benim bu luksum var gelirim iyi. Ama ben bile zorlaniyorum.Yani halk ucuzluk marketlerinden ancak gecinebiliyor demek ki diyorum hep. O yuzden bence turkiye ucuz falan degil.

Yani su açıdan haklısınız euro kazananlar burada da rahat yaşıyor. Ama mesela ben öğrenciyim ailem sagolsun destek oluyor ama haliyle turkiyedeyken harcadığımın 6 katını harcıyorum burada bir ayda. Ya da mesela Amsterdam'a seyahat için gittiğimde bir şişe su 4 euro, dışarıda ucuz yollu bir şey yiyeyim desen en az 8-9 euro harcıyorsun yani biz de de hersey dört dörtlük kesinlikle değil farkındayım ama kendi ülkemizde her zaman daha rahat edeceğimizi düşünüyorum deneyimlerime dayanarak.

Buradaki insanlar sıcakkanlı falan değil önce onu bir söyleyeyim de. Herkes birbirine hava atmanın peşinde. Dost dediğin insan bile böyle. Sürekli herkes meşgul ve depresif. Ve mutlu olabilmenin tek yolunun çok paran olması olarak görüldüğü bir kafadalar artık. Lüks semtlerde oturup lüks arabası olana insan muamelesi yapılıyor. İnsanlıktan nasibini almamış olsa bile. Ve sıcakkanlılık da değil, seni evine davet eden insan sahip olduğu evle hava atmak istediği için çağırıyor, anneliğiyle çocuğuyla kocasıyla her bir şeyiyle hava atma yeteneğine sahip insanlarla dolu burası. Ne samimiler ne de sıcakkanlı.

Bir egitimci olarak bu bilgilerin kulaktan dolma olmadigini belirtmek zorundayim. PİSA olculerine gore singapur 1. Ve finlandiya 2. Sirada. Amerika bile listede altlarda kaliyor. Bizim adimiz bile yok zaten onemli bir konumunda. Egitim anlaminda hakkaten asmis durumdalar cunku cocuklar birey olmayi ogreniyor. Test cozme egitimi almadan tum testlerde basarili olabilmek nasil bir durumdur hayal edebiliyor musunuz?
Ama ben mutlu olma konusunda sizi anlamaya calisiyorum. Sonucta cok iyi bir ulke olsa bile mutlu olmayacaksaniz orda yasamanin alemi yok. Ama rica ederim bebeginizi dusunun ve buraya donmeyin. Singapura gidebilirsiniz:) hem guney asyada hem de asyanin en zengin ulkesi :) muhendis olarak orda da yasanir :)

Ben konu sahibi degilim ama dogru kisiye alinti yapmissiniz :) Ben Singapur' da yasiyor ve doktora yapiyorum. Daha dogrusu birakmak uzereyim cunku buradaki akademik ortam beni cok bezdirdi. Neden birinci sirada oldugunu yazayim size: Gece uyurken bile ders calisiyorlar ve tamamen ezberliyorlar! Yahu ben doktoradayim dusunun derste hocanin ara verelim demesini bile not alip ezberliyorlar; o klavye hic susmuyor :))) A+ haric hicbir notu kabul etmiyorlar. Is basvurularinda bile not ortalamasi soruluyor. Robotik bir sekilde sadece ders calisiyorlar. Insanlar birbiri ile kesinlikle iletisim kurmuyor. Amerikali bir arkadasim var Ingilizce ogretmeni; Cocuklara merhaba nasilsin demeyi ogretmeye calisiyorum diyor. Gereksiz buluyorlarmis ufacik cocuklar, hic iletisim ogrenmedikleri icin :) Ayrica ortaokuldan itibaren dersler bile o kadar gec bitiyor ki 21.00de dersten cikmis uniformali cocuklar gorebilirsiniz. Zaten herkes calistigi icin 2-3 yasindaki cocuklar uniformalarini giymis krese gidiyor her gun :) Benim insanlarda genel olarak gordugum sey: Mutsuzlar. Refah seviyeleri cok yuksek ama mutsuzlar.

Universite ve akademik ortamdan hic bahsetmek istemiyorum bile. O kadar yildim ki. Ben Turkiye'de arastirma gorevlisiydim cok beter seyler yasadim ama buradaki gibi degildi. Yani diyecegim o ki basari ve refah seviyesi mutluluk getirmiyor. Ayrica cocuklarin birey olmayi ogrenmesi de bence cok buyuk yanilgi, asyali ebeveynligi oldukca muhafazakar ve fiziksel cezalari da mevcut. Sokakta cocuga cat diye geciren insanlar gordum bizzat.

Ek olarak asyaya yerlesmeden once tek diyebilecegim sey gelip gorun. 12 ay sicak, gece-gunduz arasinda sicaklik farki olmayan, nem orani %90larda, nefes almanin cok zor oldugu bir ulkede yasayabilir miyim diye? Ki ben bu ulkeyi seviyorum, yine de zor.

Son olarak yabanci olarak is bulmak son senelerde burada oldukca zorlasti. Lokallere is imkaninda oncelik taniniyor, hatta bazi is ilanlarina basvuramiyorsunuz bile. Bir 5-6 sene once is bulmak daha kolaydi diyor herkes yabanci olarak.

Kisaca icinde olmadan bilinmiyor. Ben de buraya tasinmadan once bu kadar bilmiyordum, disaridan gorundugu gibi degil kesinlikle. Basarili ama mutsuz olmak benim tercih edebilecegim bir sey degil.

Ben oldukca gunes goren ve egitim sistemi de oldukca iyi sayilan bir ulkedeyim; tek diyebilecegim sey insanlar basarili ama robotlasmis durumda. Is basvurularinda not ortalamasi soruluyor o yuzden iletisim becerileri sifir :)

Kimsenin tecrube etmedigi konularda karsisindakini elestirmemesi gerektigini dusunuyorum. Kulaktan dolma bilgilerle Finlandiya'da egitim sistemi en iyi orada kalin demek, konu sahibinin duygularini hice saymak demek. Kadin orada yasamayi tecrube etmis haliyle mutsuzum diyor iste, otesi yok ki.

Ozellikle yurtdisinda dogup buyumediyse bir insanin ulkesine geri donmesinde de buyuk bir tersine kultur soku olamaz. Ben 25 yasina kadar yasadigim ulkeye donunce mi sok olacagim, o yasa kadar nasil yasadiysam yine yasayacagim elbette :)

Konu sahibi; cok yazdim konunuza kusura bakmayin. Bu aralar bu konuda cok doluyum ben de.

Konu sahibi bir anne yalnız.Çocuğum için endişeleniyorum diyen de kendisi.
Tabii ki Türkiye'ye gelebilir,çok iyi maddi imkanlara sahip olacaksa çocuğunu ileride o özenilen yurtdışındaki üniversitelere de gönderebilir.Onun dışında soracak olursanız Türkiye'deki en kaliteli üniversiteler bile hala en iyi standartlarda değil,çok özendiğimiz Boğaziçi ODTÜ bile dünyadaki diğer büyük üniversitelerle karşılaştırılmıyor.İlköğretim,lise hayatını yazmıyorum bile,baştan aşağı yanlış sistem üzerine kurulu.Bu gerçeğin farkında olup gelsin gelmek istiyorsa.

Uzaktan davulun sesi hoş gelirmiş. Yorumlara güldüm. Yaşamadan, görmeden hayran olanlar.
Aslında bütün ülkelerde işin varsa bir nebze daha rahatsın. İklim ise insan mutluluğu için en önemli etken. Hindistan en mutlu insanların yaşadığı yer. Hiç gören var mı? Belgeselini izlediği zaman bile en basiti insan depresyona giriyor değil mı?

Ama güneş vs. İnsanı rahatlatan mutlu eden unsurlar. Ben mutlu olduğum yeri tercih ederim...

En fazla intihar oranı refah düzeyi yüksek ülkelerde.

Nasıl ki Türkiye 'de semte göre değişiyorsa Avrupa da o şekilde. Yine Türkiye 'de orta kesim var. Uç nokta çok keskin değil.

Ayrıca Avrupa ' da (istisnalar var). Bürokrasi yavaş işliyor.
Hele kredi vs. Çekmek için 1 ayı bulan ülkeler var. Tamam deyip sonradan aniden kredi verme sistemini kapattık diyebiliyorlar. Emin olun sosyalleşme ülkemizde daha fazla. Özellikle sağlık vs alanında, dişte Türkiye bir numara.

Genç ve aktif nüfus var. Avrupa 'da ise yaşlı nüfus oranı fazla. Eğitim konusu, bazı konularda bizden daha iyiler. Bu konuda hem fikirim.

Ülkemde inşaAllah yaşayacağım. Mutlu olduğum yer önemli. Mutlu ebeveyn mutlu çocuklar.

Sizi çok iyi anlıyorum. Ben de yurtdisindayim 3 senedir ve gerçekten insan ne olursa olsun özlüyor ülkesini, çevresini vs. Ben bu yaz dönmeye karar verdim ailem ve arkadaşlarım hep saçmalama orayı bırakıp buraya gelinir mi falan diyor insanın cidden kafası karışıyor. Ama insanın sıfırdan bambaşka bir kültüre, kurallara ve insanlara alışması bence çok zor. Ve her ne kadar beğenmesek bir çok yönden eleştirsek de Türkiyenin de çok avantaji var 4 mevsimin olması, diğer ülkelere göre cok daha ucuz olması, yemekler vs.
Ucuz derken ? Turkiyede markette 600 liraya doldurdugum sepeti avrupada 350 liraya dolduruyorum
Bence siz bi sanal markete girin , migrosun web sitesi bi kiyaslama yapin fiyatlari :)

Yani su açıdan haklısınız euro kazananlar burada da rahat yaşıyor. Ama mesela ben öğrenciyim ailem sagolsun destek oluyor ama haliyle turkiyedeyken harcadığımın 6 katını harcıyorum burada bir ayda. Ya da mesela Amsterdam'a seyahat için gittiğimde bir şişe su 4 euro, dışarıda ucuz yollu bir şey yiyeyim desen en az 8-9 euro harcıyorsun yani biz de de hersey dört dörtlük kesinlikle değil farkındayım ama kendi ülkemizde her zaman daha rahat edeceğimizi düşünüyorum deneyimlerime dayanarak.

canim turislik bölgelerden alirsan öyle pahali- direct centraal yakinlarinda marketler var- ordan al suyunu yiyecegini.
bende hergün starbucksdan 4,75 Euroya kahve almiyorum.
ama tr kesinlikle ucuz degil- biz turist olarak istanbulda cok geziyoruz. fatihde iki türk kahvesine 34 lira verdim en son.
türk kahvesi...iki yudumcuk. benim icin fazla bir para degil ama 34 lira trde yasayan bir insan icin kac ekmek demek.
bana istanbul mesela cok pahali geliyor- tl hesabi yaparsam.

Ama bu onlarin sorunu diil ki iste bizim sorunumuz:))) yani orada yasamak ucuz eger orada para kazaniyorsaniz. Bazen loto ciksa gitsem hollandaya yerlessem diyorum ama 15 milyon bile bi anda 2 kusur milyon euro ediyor 😂😂 hevesim kaciyor:) ben kendi ulkemde de disarda yemeyi biraktim cunku mcdonalds bile olmus 17 tl. ( ki coptur yani) baska burgercilerw deginmeyim bile. Ama 4 bin euro maas alsam 10 euro bi burgere vermisim cok mu derim. Burda 30 lira cunku:)

canim turislik bölgelerden alirsan öyle pahali- direct centraal yakinlarinda marketler var- ordan al suyunu yiyecegini.
bende hergün starbucksdan 4,75 Euroya kahve almiyorum.
ama tr kesinlikle ucuz degil- biz turist olarak istanbulda cok geziyoruz. fatihde iki türk kahvesine 34 lira verdim en son.
türk kahvesi...iki yudumcuk. benim icin fazla bir para degil ama 34 lira trde yasayan bir insan icin kac ekmek demek.
bana istanbul mesela cok pahali geliyor- tl hesabi yaparsam.

Markette suyu 0,40 cente bulabilirsin. 4 euro cidden abartili.

Bir de bu yorumlara lutfen gommek olarak bakmayin. Bence sosyal calisma bile yapilir bunlarla. Ben de ulkemi cok seviyorum turk oldugumu gonul rahatligiyla soyluyorum her gittigim ulkede. Ama istiyorum ki hakkim olan refah ve kafa rahatligi icinde yasayayim. Elin isveclisinden ne eksigim var diyorum. Yani koru korune milliyet dusunmektense benim vatanim da boyle yasanacak bir yer olsa diye dusunuyorum. Annem babam ailem koklerim hep bu ulkede. Egeliyim. icime islemis kolay degil firsatim olsa giderdim demek. Ne haldeyiz ki bunu diyoruz.Boyle de dusunmek lazim bence.

Asıl çocuğunu orada büyütmemek büyük haksızlık olur. Türkiye’de eğitim sistemini mi beğeniyorsunuz yoksa insanların özellikle de çocukların acımasız, saygısız oluşunu mu? Haksızlık dediğiniz şey tam olarak nedir anlamadım. Yeni doğum yaptığınız için depresif bir haledesiniz muhtemelen. Bu şans herkesin eline geçmez. Ana şükürsüzseniz bu ülkede de mutlu olamazsınız o ayrı. Yaşadığınız ülkenin güzelliklerini görün ve ilişkilerin yüzgöz olmadığı saygının olduğu bir yerde yaşadığınız için mutlu olun bence.

turistlik yerlerde biraz daha pahali ama marketden alinca 1 litrelik su 40-80 cent arasi.
öldürseler vermem 4 euro- vezir parmagini sokmadiysa vermem

Evet bendede o huy var, keriz yerine konulmayi sevmiyorum, param olsa dahi. Birseyin ederi, degeri neyse, onu öderim. Cok sevdigim birinin konseri icin bileti 90 euro harcarim, ama bir suya 4 euro harcamam mesela.

Evlenmeden önce İngilterede yaşıyordum, babam rahatsızlanınca geçici olarak döndüm. Eşimle görüşüyorduk o arada, babamın tedavisi uzun soluklu olunca gitmekten vazgeçtim, sonrada evlendim kaldım türkiyede. Ama hala derim keşke eşim razı olsa İngiltereye yada Amerikaya yerleşsek diye. Oğlum için çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Ne kadar elit bir semttede yaşasanız, ülkenin gidişatı bana hiçte iyi gelmiyor. Semtler değişiyor, kafalar aynı kafa çünkü. Uzun süre yurtdışında kalınca buraya adapte olmakta zor. Siz yabancı biri ile evlenmişsiniz, mecburen orada yaşayacaksınız. Sosyalleştikçe alışacaksınız ve hayatınızdan zevk almaya başlayacaksınız. Kendinizi kapatırsanız mutlu olmanız çok zor. Başka ülkeyede taşınsanız bakış açınızı değiştirmedikçe yine memnun olmayacaksınız. Türkiyeye gelseniz mutlu olabilir misiniz bilemiyorum. Ben iyi şartlarda yaşamama rağmen mutlu olamadım mesela😊

Ama bu onlarin sorunu diil ki iste bizim sorunumuz:))) yani orada yasamak ucuz eger orada para kazaniyorsaniz. Bazen loto ciksa gitsem hollandaya yerlessem diyorum ama 15 milyon bile bi anda 2 kusur milyon euro ediyor 😂😂 hevesim kaciyor:) ben kendi ulkemde de disarda yemeyi biraktim cunku mcdonalds bile olmus 17 tl. ( ki coptur yani) baska burgercilerw deginmeyim bile. Ama 4 bin euro maas alsam 10 euro bi burgere vermisim cok mu derim. Burda 30 lira cunku:)

Ama Net 4 bin Euroyu herkes kazanamiyor canim- hemşirenin aldığı 1800 mesela (almanyada). Hadi 10 gece mesai yapsa belki 2000 alir. Benim kaldigim şehirde ghettoda kic kadar ev bile 900 Euro. Elektrik, su, internet, bilet derken 400 gidiyor. Kaldimi eline 500. Daha yemedin icmedin.

Benim brüt kazancimin 37% vergilere gidiyor. Maaşımı yükseltsin diye patronla konuşmuyorum bile... 200 Euro brüt fazla alsam elime net 30 euro gecicek.

Eskiden cok güzel paralar kazaniliyordu. Ben 3 uni okudum...uniden sonra 30.000 euroya (yillik, brüt) başladım işe.

4 bin nerde... biz fakirler nerde

Back
X