Bayram Temizliğinin Püf Noktaları

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.974
605.065
43
images.jpg

İşte bayramda ev temizliğinin püf noktaları:

Bayrama sayılı günler kala perdeler, halılar dâhil her şeyi temizleyip, paklama, mutfaktaki bütün malzemeleri yıkayıp, kurulayıp kaldırmak şart. Evin her tarafı sıkı sıkıya temizlenmek için kadınları bekliyor.

Ama bütün bunların kurallarına da dikkat etmek gerekiyor. Çünkü ev temizliği, çamaşır ve bulaşık kadınların zamanını çok alıyor. Hem fazla vakit harcayıp hem de tam bir temizlik yapılamıyor çoğu kez. Bunlara uymayanlar evde iyice yorulsalar da yaptıkları temizlikten memnun olamıyorlar. Hatta yanlış bir temizleme işlemi eşyalara zarar da verebiliyor. Oysa kurallara uygun temizliği yapmak için önemli “püf noktaları” var.

- Önce görünen kirleri temizleyin. Daha detaylı temizliği, aşamalı olarak gerçekleştirin. Vakumlu süpürge ile toz kaldırmadan her yeri süpürmek genellikle ilk işlemdir. Temizlik sırasında kullanılan suyun sıcak olması önemli. Sildiğiniz döşemeleri en sonunda kuru ve temiz bir bezle kurulamanız şart…

- Evdeki yaşanılan ortamların temizliği sırasında kadınların dikkat etmesi gerekli önemli noktalar arasında deterjan ve dezenfeksiyon malzemelerinin kullanım şekli geliyor. Her türlü temizlik maddesinin her yerde kullanılmaması gerekir. Mesela, çamaşırdaki toz deterjanını seramikleri ya da salon döşemesini temizlemek için kullanmayın.

- Kir ve mikroplar sıcak su ile daha kolay gider. Bu suyun yeterli sıcaklıkta olması önemli. Örneğin yağlı kirler sıcak su ile temizlenir. Ancak içinde yağ çözücülerin bulunduğu temizlik malzemelerini kullanmak daha pratik olacaktır.

- Pürüzlü yüzeylerdeki kirler ovunca daha kolay çıkar. Ama bazı yüzeyleri aşırı ovmak ona zarar verir.

- Temizleme suyunu sık sık değiştirmek gerekir. “Kir, kiri çıkarır” gibi bir anlayış kesinlikle yanlıştır. Aksi halde, temizlenen yüzeye çıkarılan kirden iki mislini ilave etmiş oluyorsunuz.

- Seçtiğiniz temizlik ürünleri güzel kokulu da olmalı. Ev temizliğini koku ile daha çok hissedersiniz.

- Temizleyici maddenin derine işlemesi için biraz beklemek lazım. O yüzden, kullandığınız ürün sildiğiniz zeminde biraz kalmalı, ondan sonra durulama veya kurulama yapmalı.

04541ab6bv8zp.jpg


-Temizliği ev tozu akarları ve küf mantarı sporlarına karşı da bir önlem olarak da düşünün. Yatak, yorgan, yastık, çarşaf ve örtülerin dışında kullanılan tekstil ürünlerinin hepsini makinede uygun sıcaklıkta yıkayın. Ayrıca bunların tamamen kaybolması için ütülemeyi de unutmayın.

- El yıkanan lavabolar, helalar ve duş yerleri sağlığımız açısından en fazla temizlenmesi gereken yerler. Buralar çok önemli…

- Halı ve yerlerde kullanılan temizlik bezleri, fırçaları çok temiz olmalı. Temizlik gereçleri kirliyse zaten biz etrafı kirletiyoruz demektir. Bir de hassas noktalar var. Mesela, yerleri sildiğimiz bir bezle koltukları silersek, farkında olmadan mikrop yayabiliriz. Bilinçsiz temizlikte bunu yapanlara çok rastlanıyor.

- Uzun zamandır temizlenmemiş, yerleşmiş kirler için leke çıkarıcılardan, plastik yüzey temizleyici gibi malzemelerden yardım alın. Örneğin, artık evlerin pencere çerçeveleri plastik. Yüzey temizleyici ile bu cam çerçevelerinin lekelerden arındırarak temizlemeniz mümkün.

timthumb.php.jpg



- Mobilyaların tozlarını nemli bezle silin. Lekeler varsa, yüzeyi bozmayacak özel temizleyiciler ya da deterjanlar kullanın.

- Kapı kolları ya da merdiven kenarı gibi çok kişinin ellerinin değdiği yüzeyleri, önce sıcak su ile ve sonra hijyenik bir malzemeyle (veya çamaşır deterjanı ile dezenfekte eklenmiş suyla) silin.

- Bütün gün çocukların onun üzerinde oynadığı göz önüne alınırsa halıların temizliği çok önemli. Ancak tazyikli suyla ve fırçalanarak yıkanan halıların tabanı ve birleşme yerlerine zarar görür, yıpranır. Arap sabunu gibi malzemelerle halılarını temizleyen kadınlar, daha sonra toz ve kirin tekrar yüzeye çıktığının farkında olmuyorlar. Oysa “halı şampuanı” ile yıkanan bir halı kuruduktan sonra elektrikli süpürge ile temizlendiğinde kir kalmıyor.

Ancak halı yüzeyi ilk silmede temizlenmiş görünebilir. Fakat halı kuruduğunda o leke yeniden ortaya çıkabilir. O nedenle, leke çıkartma çalışması bir veya bir kaç kez tekrarlanmalı. Leke silinirken dış çevresinden merkezine doğru temizleyin. Leke çıkartma işleminin başarısı için dağılmadan temizlenmesi çok önemli.

- Cila işlemi, mobilyalar üzerindeki leke ve tozları mükemmel temizleyerek zeminler üzerinde kaygan ve parlak bir yüzey oluşturuyor. Her cins parke ve ahşap yüzeyi parlatan cilalar odalara farklı bir havalar veriyor. Ayrıca bu tip ürünler ahşabın natürel güzelliğini korur, doğal kalmasını sağlar, ömrünü uzatır. Evdeki ceviz, meşe ve çam gibi mobilyalara cila uygulayabilirsiniz. Bu işlemler yüzeylerdeki çizik, leke ve parmak izlerini yok eder.

- Mermer, ev ve ofis dekorasyonunda çok hoş bir malzemedir. Fakat güzel olduğu ölçüde bakımı da zor bir malzemedir. Mermer, kırılgan ve gözenekli bir yapıda olduğu için yüzeyinin güzelliğine zarar vermeden korumak önemlidir. Sirke veya limon veya limon tipli asidik yiyecekleri salatanıza koyun ama asla mermer yüzeyle temas ettirmeyin! Eski bir inanış, sirke ve su karışımının mermer yüzeyler için en iyi temizlik karışımı olduğu şeklinde idi. Ancak doğru değil. Örneğin Uzay yer cilası, mermer, marley, mozaik, seramik ve taş gibi her türlü sert yüzeylerin parlatılması ve bakımı için özel olarak formüle edildiği için uygun bir malzeme. Kirli yüzeyleri temizleyerek ekstra parlaklık sağlar. Çizikleri kapatır, bakımını gerçekleştirir.

Bahar-Temizli-ve-Püf-Noktaları.jpg



- Mutfak dolapları masif, lamine veya farklı bir malzemeden de olsa genellikle koruyucu bir cila ile kaplanmıştır. Gerek yemek pişirme esnasında havada oluşan nemli ve yağlı zerreciklerin yüzeye yapışması gerekse yemek hazırlığı esnasında açılan kapanan dolap kapaklarında kalan el ve parmak izleri kötü bir görüntü doğurur. Ortama da hoş olmayan bir koku bırakabilir.

- Dolapların temizliğinde güçlü deterjanlar ve aşındıran, abrasif sabun veya temizleyici kullanmaktan kaçının. Mutfak dolaplarını temizlemede deterjan ve yağ kalıntıları özel malzemelerle çıkar. Bu arada, bulaşıkta kullanılan bir bezi, dolap silmede kullanmanız büyük hata.

- Mutfaktaki lavabo ve ana cihazların yakınlarını devamlı kontrol ediniz. Kahve makinaları, kızartma makineleri gibi cihazlardan çıkan ısı ve buhar dolaplara zarar vereceği için, onları dolap altında çalıştırmamanız daha mantıklı.

- Ahşap ürünlerin en büyük düşmanı rutubettir. Islandığında mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde kurutunuz. Mutlaka “ahşap koruyucu” kullanın.

- Temizlik malzemelerinin ambalajlarının kapağını açık bırakmayın. Özellikle toz ve benzeri türdeki deterjanları nemli yerde tutmamaya gayret gösterin...


Kaynak:son devir