Kızım 4.5 aylıkken ek gıdaya geçtik,anne sütüyle birlikte tabi. Temel besin anne sütüydü,ek gıda tadımlıktı o dönem. Sizde en az 1 yaşına kadar anne sütü yoksa devam sütü ve yanında ek gıda olarak devam etmelisiniz. Zaten 2 kaşık yer 3 kaşık yer sonrasında süt içer bu aylarda,zamanla miktar artar.
Ne verebilirsiniz konusuna gelince.
İlk etapta günlük sütten minik porsiyonlarda yoğurt mayalayın. Mesela sabah minik bir kavanoza yada çay bardağına mayalayın uyanınca,3-4 saat sonra tutar yoğurdunuz yedirebilirsiniz.
Bunun dışında muhallebi yapabilirsiniz süt yerine devam sütü ekleyerek. İrmik yada pirinç ununu su ile pişirip ılınınca devam sütünü ekleyip yedirebilirsiniz.
Meyveleri cam rendeden geçirip,suyunu verebilirsiniz yine kaşıkla yada biberonla ama bu dönemde teker teker verin,karıştırmayın meyveyi,elmaysa elma,armutsa armut. Asitli (portakal,kivi vb meyveleri bir kaç ay sonra verebilirsiniz henüz erken)
Ek gıda aldığı için suda icmeli bebeğiniz.
Bizim ilk yaptığımız corba,kabak,havuç,patates'i biraz pirinçle haşlayıp ,çok az zeytinyağı ekleyip tuzsuz olarak yedirdiğimiz çorbaydi. Tavuk ve et suyu ile de corba yapabilirsiniz tanesiz olacak şekilde.
Tuz,şeker,salca 1 yaşına kadar eklemedim ben kızımın yemeklerine.
Meyve fileleri var onlardan alıp içine elma,armut dilimleri koyup eline verebilirsiniz hem dişlerini kaşımış olur.
Mercimek, tarhana çorbalarına 8 aydan sonra geçtik.
Biraz daha katı yiyebilir 8 aydan sonra. Bu sebeple taneli yiyecekler vermeye başlamıştım. Sonradan zorlanmadım çiğneme konusunda.
Peynirli,yumurtalı,zeytinli kahvaltı şekline 8 ayda geçtik. (Yumurtanın sadece sarısı veriliyor 1 yaşına kadar)
9 ayda makarna haşlayıp,tabakla önüne koydum,kendi eline alarak yedi mama sandalyesinde. Önde 8 tane dişi vardı. (Diş durumuna göre hareket edebilirsiniz)
Yine bu aylarda muhallebilerine kuru meyve ve kuruyemiş rondodan cekip ekledim ben,besleyici olması açısından.
İlk aklima gelenler bunlar. Bebeğiniz miktarı zamanla arttırır. Siz 1 kaşıkta olsa yedirin,doymak değil alışmak amaç. Zaten mideleri küçücük. Zamanla daha cok yer. Yeterki alışsın. Sağlıkla büyütün bebeginizi.