bebeğim için kumbara

Acilmayan kumbaralardan alin.
Birde tavsiyem bozukluklari biriktirince sonra cok aikinti oluyo. Bi ara esim her gun cebindeki 1 tlleri kumbaraya atti. Bendemarketten falan artanlari koydum. 400 tl civari birikti 6 ayda. Sonra biz o parayi tumletecegiz diye akla karayi sectik. Marketlerde bakkallarda cok diye almiyolar. Bankalar yogunuz vaktimizyok die almiyo.
Simdi acilmayan bi kumbara almis annem. Elimizdeki bozukluklari yine bir kenara atiyoruz. 2 gunde bir falan bakiyoruz. 10 tl olmussa ya da yakinsa o bozukluklari ben aliyorum. Kizimiza 10 tlyi veriyoruz o goturup kumbarasina atiyo.
Markete gittigimde de bozukluklarla alisveris yapiyorum hep.
3 ay oldu tahminimce bi 500 tl birikmistir. Dedesinin verdigi harcliklarla birlikte.

Belli olmayan bi hedefle biriktirirsen birikmiyor. Ben de hamileyken para biriktirdim. İhtiyacım olup biriktirdiğimden alacaksam da elime para geçince ilk o aldığımı yerine koydum. Ama bozukluk olarak bırakma paranı. Mesela 2 haftada bir falan aç kumbarayı ve tümle o parayı. Tümleyince de kolay ulaşamayacağın bir yere koy. Ben öyle öyle baya para biriktirdim. Beşik, araba gibi büyük eşyaları çevremiz aldı hep ama bakım ürünleri, kıyafetler, oyuncaklar hepsini biriktirdiğim parayla aldım. Hatta eşim doğuma yakın hesaplamıştı, kendi cebinden 100-200 anca çıkmışmış :) ben para biriktirirken bebek arabasını almayı hedeflemiştim ama daha fazlasını biriktirip çok daha fazla ihtiyacını almış oldum.
Doğumdan sonrası için de bir tavsiye: hani bebek görmeye gelenler altın para takıyor ya; ben o altınları paraları sakladım. Sonra da evime yakın bir bankanın altın gününde oğlumun adına hesap açtırıp oraya yatırdım. Şimdi bayram ziyaretiymiş, diş buğdayıymış gibi günlerde gelen altın ve paraları da biriktirdim. Yılda bir defa götürüp hesabına yatıracağım inşallah, hedefim o. Ha bu altın ve paralardan hiç mi almadın dersen sadece oğlumun ihtiyacı için dokunabiliriz diye konuştuk eşimle ve sadece araba koltuğunu alırken ihtiyacımız oldu. Böyle yapınca büyük masraflar göze batmıyor, zorlamıyor. Doğana kadar masrafları çok ama büyürken de öyle bir kere ihtiyaçlarını karşılayınca saksı çiçeği gibi büyümüyorlarmıl ya :) her ay kıyafetleri küçülüyor, ilgilendikleri oyuncaklar değişiyor, ihtiyaçları değişiyor falan :) daha iyi şartlar sunabilmek için birikim yapabilmesin, hep bu düşünce beni itekledi :)

Hamile kaldigimi öğrendigim andan itibaren bir kumbara yapmistim kendime ,su an 2 yasinda oglum ve hala biriktiriyorum hatta sirf kumbaraya bozuk para atmak icin ,bütün paralari harcardim :) velhasil 3 aya bir ceyrek ya da tam altin alip sakliyorum onun adina ileride okul icin kullanicam insallah

Anladığım kadarıyla şu an sadece belirsiz 'bebek ihtiyaçları' için para biriktiriyorsunuz, bunun yerine amacınızı daha belirgin ve görünür hale getirirseniz, tam olarak nedir bu ihtiyaçlar ve fiyatları nedir, böyle bir liste hazırlarsanız, emzik, şu kadar body, şu kadar alt, bez, araba koltuğu vs daha kontrollü olursunuz bence . Sonra ister listeden birer birer ufakları alıp üstünü çizersiniz ya da biriktirip büyük kalemlerden birini silersiniz, hem böylece neyiniz eksik neyiniz tam onu da anlarsınız.
listelemek işi düzene sokabılır cok doğru teşekkür ederim

Back
X