• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebegim ve zor kararim

dogustan engelli bir abiye sahiptim. Kendi bebeğimde kalp anomalisi vardı. Aldırdım. İnsanın içinde biraz allah korkusu olur böyle saçma şeyler yazmaya çekinir.

saçma değil ki, hayatın ta kendisi. hatta ikisi de aynı şey. ne de olsa ikisinin de atan kalbi var. yasalarımıza bakın, ceninin seninle aynı derece yaşam hakkı var.

yani ne denir bilemedim .
hayırlı bi karar a lırsınız inşallah.
beyinde ya da kalbinde problem olabilirmiş demissiniz.
yüzde şansı nedir sağlıklı olması için.
yani yüzde 10 ihtimal mi yoksa daha mı yüksek

Burda aldır yada aldırma diyenler lisede biyoloji dersinde gördüğü konular üzerinden yorum yapmıyordur umarım. İlkokul terk lise terk yada üniversite mezunu herhangi birinin bu konuda yorum yapmaya hakkı yok. Doktorları dinleyin lütfen. Böyle hayati kararları buraya malzeme edecek kadar cahil olmayın

Mantık aynı değil mi? Anne karnındayken öyle yaşayacağına ölsün daha iyi derken Allah korkusu gelmiyor akla...

Allah korkusu insanın aklına ben bos bos konuşmayayim kirilanlar darilanlar olur allah da beni aynı şeyle sinamaya kalkar en güzeli ben susayim demeyi gerektirir.

Oradan öyle bir şey yaşamadan bilmeden atmak çok kolay. Dinen sakıncalı olduğunu söyleyen bir sürü insan var hekes bir bakis acisi sunuyor sonucta senin ki biraz yılan gibi fırsatını bulunca sokmak oluyor.

saçma değil ki, hayatın ta kendisi. hatta ikisi de aynı şey. ne de olsa ikisinin de atan kalbi var. yasalarımıza bakın, ceninin seninle aynı derece yaşam hakkı var.

Çocuk aldırmak veya gebelik sonlandirmak ile ele gelmiş bir bebeği hasta diye öldürmeyi katletmeyi kiyasliyor arkadas. Dogustan engelli ve nihayetinde acı dolu bir yaşama veda eden bir abiye sahip biri olarak ve ardından bebeğinde de böyle bir karar vermiş biri olarak söyleyebilirim ki net aynı şey değil. Çok çok farklı. Bunu da yaşamayan bilemez. Belki de abim böyle olmasaydı benim de tercihim doğurmaktan yana olurdu. Bilemiyorum.

Bu bir tercih, tercihi de heyet raporu ile beraber yasalar anneye ve babaya bırakıyor. Yasal olarak ta aynı şey değil. Vicdanı olarak ta aynı şey değil.

Baskalarinin başına gelirse farklı farklı kararlar verir. Gelmezse de kırıcı incitici yorumlar yerine biraz daha özenli yorumlar yaparsınız. Bir çok arkadaş dini açıdan sakıncalı olacağından bahsetmiş ki öyle zaten. Onlar gayet ustruplu yazmış. Bu haddini bilmez arkadasin hesap sorar ve suclayici tavrına benim cevabım.

dogustan engelli bir abiye sahiptim. Kendi bebeğimde kalp anomalisi vardı. Aldırdım. İnsanın içinde biraz allah korkusu olur böyle saçma şeyler yazmaya çekinir.

ben bu insanları anlamıyorum. cinayet cinayet diye ortalığı yıkılıyolar, doğmuş büyümüş birinin öldürülmesi ile kıyaslıyolar. ne kadar kısır bi kafa yapısı.

hayır çocuk engelli olsa tedavi masraflarını onlar mı karşılayacak, hastalık yüzünden çocuk erken yaşta vefat ettiğinde manevi desteği onlar mı verecek...

benim de kardeşim engelli. hayatın her alanının ne kadar çok zorlaştırdığını biliyorum. tutup ben bu çocuğu öldüreyim demiyorum tabi ki. ama allah korusun hamile olsam ve böyle bi ihtimal varsa risk almazdım sanırım sizin gibi.

Genetik tarama yaptirabilirsin biraz tuzlu ucret olarak ama herhalde bu testi yapmadan ben aldiramazdim

bir arkadaşım da sizin gibi düşünüp tarama testi yaptırmadı. bebeğinin tiroid ve böbreküstü bezleri probleminden haberdar olmadı. doğumdan sonra bebeği ölümlerden döndü. bu testi yaptırmış olsaydı bu problemler hakkında bilgisi olacaktı ve uygun tedaviye vakit kaybetmeden başlayacaktı. geçikmeyecekti. hastanelerde göz yaşı dökmeyecekti. problemin ne olduğunu tespit edene kadar vakit kaybetmeyecekti. 2 kiloluk bir canlıdan tüp tüp kanlar alınmayacaktı. tarama testleri önemlidir. ben yaptırmadım bişey olmadı mantığı korkunç. aldırmazsan aldırma ama problem varsa bilip bu tarz problemler karşısında hazırlıklı olmak için bu testi yaptırmalısınız.
Tarama testleri dediğimiz ikili üçlü dörtlü testte trizomi 13,18,21 ve spina bifida riski bakılır. Zaten tiroid ve böbreküstü problemi anlaşılmazdı.
Ama detaylı ultrasonda bi ihtimal tiroid çok zor ama belki böbreküstü bezi sıkıntısı anlaşılabilir ama o da bi ihtimal.
Zaten doğumdan sonra topuk kanında tiroid de bakılıyor.
Her şeye rağmen detaylı usg mutlaka yaptırılmalı.

Tarama testleri dediğimiz ikili üçlü dörtlü testte trizomi 13,18,21 ve spina bifida riski bakılır. Zaten tiroid ve böbreküstü problemi anlaşılmazdı.
Ama detaylı ultrasonda bi ihtimal tiroid çok zor ama belki böbreküstü bezi sıkıntısı anlaşılabilir ama o da bi ihtimal.
Zaten doğumdan sonra topuk kanında tiroid de bakılıyor.
Her şeye rağmen detaylı usg mutlaka yaptırılmalı.
topuk kanında prolem olmasına rağmen dönüş yapmadılar. onun doktoru da bu tarama testlerini atladığı için çok kızdı. her ne olursa olsun bu tarama testlerini yaptırsaydı anlayabilir ve problemlere karşı hazrılıklı olunabilirdi. ama siz olaya odaklısınız. olgular üzerine düşünün. arkadaşımınki böyle. başka insanlar başka problemleri anlamadan bilemeden doğuma girecekler ve bebek için risk taşıyacak. tüm tarama testleri önemlidir.

Allah korkusu insanın aklına ben bos bos konuşmayayim kirilanlar darilanlar olur allah da beni aynı şeyle sinamaya kalkar en güzeli ben susayim demeyi gerektirir.

Oradan öyle bir şey yaşamadan bilmeden atmak çok kolay. Dinen sakıncalı olduğunu söyleyen bir sürü insan var hekes bir bakis acisi sunuyor sonucta senin ki biraz yılan gibi fırsatını bulunca sokmak oluyor.

Benim ne derdim olsun da insanları yılan gibi sokmak isteyeyim. Kim ne yapmak istiyorsa yapsın. Kimseyi yargılamadım ya da bunu yap şunu yapma diye bir şey de demedim, diyemem de...

Siz bu konuda hassas olduğunuzdan sözlerimi sert ya da iğneleyici bulmuş olabilirsiniz. Kimseyi kırmak, yargılamak niyetiyle yazmadım. Benim fikrim budur ki islam alimleri de doğmuş bir bebekle anne karnındaki bebeği kıyas ederek bu konuda hüküm vermişlerdir. Bu büyük konuşmak, Allahtan korkmamak, insanları iğnelemek için yapılmıyor. Meselenin ciddiyetini anlatmak için yapılıyor. Isterseniz araştırabilrsiniz hangi din adamına sorarsanız sorun bu kıyası yaparak durumu izah etmeye çalışır.

Sizi ve üzerine alınan kim varsa kırdığım için özür dilerim. Ben yanlış ifade etmiş olabilirim kusura bakmayın. Kaybınız için de cidden üzüldüm Allah bir daha yaşatmasın. Ben de iki evlat kaybettim. Allah kimseye yaşatmasın, konu sahibini de selamete çıkarsın.

Katletmek matletmek ne kadar çirkin laflar bunlar bunlar. Bile bile lades demek farklı, saglikli bi insanin sonradan engelli olmasi hasta olmasi farkli.
Saglik sorunu icin sonlandirilan gebeliklere 'bebegi katletmek' diyemezsiniz, bunlar ne vicdansiz soylemler.

bu amniyosentezi bekle diyen arkadaşlar, o aşamaya gelen bir bebeğin nasıl alındığını biliyorlar mı acaba? o bebek doğuruluyor o saatten sonra arkadaşlar, o şekilde alınıyor.. sen kıpırtılarını hissediyorsun yani.. o psikolojiyi hanginiz hayal edebilirsiniz?

konu sahibi 6 doktorun 6 sıda aldır diyorsa başka alternatifin yok.. beklemek seni daha fazla yıpratmaktan başka bir işe yaramayacak maalesef.. inşallah bundan sonra daha sağlıklı bebeklerin olur, rabbim bunun acısını gelecek olan bebeklerle unutturur..

Geçmiş olsun çok çok zor bir durum.o bebeğini aldırma sakin sen dr lara bakma.onlar için gayet sıradan dir bebek aldırmak!!! Kesinlikle hepsi bir değil ne dr lar var onları tenzih ederim.
Cnm benim bebeğinin sakat olacağını bardak biliyolar bu kadar kesin konusuyolar katiyyen bir dr la sınırlı kalma gerekirse 50 dr a git burda aldir diye ahkam kesenlere bakma bu senin imtihanin.
Bebeğine sakat zekası geri daha ne teşhis koyulup aldir yönünde yapılan zorlsmslr ve sapasağlam doğan bebekler.daha 6 haftalık ultrasonda goruldumu anomali olduğu neyin kafasi bu haaaa dr lar risk almıyor tabi bilirim çok dr eskittim çoğu aynı.emin olmadan o bebege kıyma bir omur vicdan azabı yaşarsın ayrıca bebek senin s agliginu tehdit e tmiyosa ilaç kullanmak zorundaysan hastalık ilerlemesin mecbursun senin hayatı rehliken varsa o bebeği alirlar başka çare yok çünkü.
Ama sırf ilaç tam dolayı sakat olacak ihtimaline karşı aldir deniyorsa bu bir cinayettir.o bir canlı ve senin parcan aldirmaya halkın yok ona cani sen vermedin alamazsın.
Karar senin inşallah bebeginde hiçbirşey yoktur hata sende korunma yöntemini iyi secmeliydin herşeyde bir hayır var Allah bu mübarek günde o yavruyu size bağışlasın amin

Bence dogurursan o bebeğin yaşayacağı zorluklar nasıl olacak bir düşün.
Madem sağlıklı olamayacak :(
Yavrunun göz göre göre uzuntusune sahit olacaksın elinden birşey gelmeyecek belki de..

Katletmek matletmek ne kadar çirkin laflar bunlar bunlar. Bile bile lades demek farklı, saglikli bi insanin sonradan engelli olmasi hasta olmasi farkli.
Saglik sorunu icin sonlandirilan gebeliklere 'bebegi katletmek' diyemezsiniz, bunlar ne vicdansiz soylemler.
Evet yanlış ifade ettim özellikle konu sahibinden ve bu konuda muzdarip incinmeye hazır herkesten özür diliyorum.

Ben de bu hususta hassasım çünkü benzer şekilde doktorlar bebeğimi aldırmamı söylemişti. Aslında annenin ruhunu anlamayıp aldır aldır diye baskı yapan insanlara ve doktorlara kızgın ve küskünüm..

O kadar denmelere ragmen ben aldırmadım. Kıyamadım...

Konu sahibi arkadaş umarım en doğru kararı verirsin.

Anti tnf mi kullanıyorsun? 6 doktora sormaya gerek yok. Bu ilaçların zararları belli. Ben de ankilozan spondilit hastasıyım biliyorum malesef o lanet ilaçları.

Korunarak nasıl hamile klındığını anlayamıyorum ayrıca. Yazık değil mi çokk kötü bir süreçtesiniz. Daha dikkatli olmalıydınız. Kürtajdan başka seçenek yok şu an.
anti tnf ile hamile kalan birçok insan var. ben de as hastasıyım ve doktor kontrolünde şuan anti tnf kullanarak gebelik düşünüyorum. anti tnf yi bırakınca maalesef 2 ay dayanamıyorum artı yürüyemiyorum. öncesinde bırakmama gerek olmadığı ilk 3 ay ara vermem gerektiği gebeliğin ilk 3 ayından sonra zorunda kalırsam yine kullanmaya devam edebileceğim söylendi..insanlara yanlış bilgi vermeyelim. ki emzirme döneminde de zorunda kalınırsa kullanılıyor bu ilaçlar..

Back
X