Meraba arkadaşlar. Sırf bu sorun için kaydoldum az önce buraya. 15 haftalık hamileyim. 11. Haftada ense kalınlığı ve sol kol gelişim geriliği tespit edildi, kromozomal bi sorun çıkmadı şükür ama sol kol çok kısa, gelişmemiş, 2 profa gittik, gittiğimiz doktorları sayamıyorum bile hepsi kabullenin dedi. Aynı durum başına gelen var mı? Kol parmaklar var ama nerdeyse yarı yarıya kısa. Ailelerimiz kabullenmiyor ve aldırmamız için baskı yapıyorlar. Biz bile henüz kabullenemedik. Ne olur bişeyler yazın.
Zor bir durum. Öncelikle bunun kararı sadece eşine ve sana aittir. Aileleri dahil ettiğin kadar dahil olurlar, bir yerde dur demek gerekiyor.
Vakti zamanında bir aileye konuk olmuştum. Çocuklarından birinin tek kolu dirseğe kadardı, dirsekten 5 tane misket büyüklüğünde parmak çıkıyordu. Annesiyle sohbet ettim çocuğun. Haliyle zorluklar yaşamışlar. Bir
protez almışlar, yani takma kol. Ancak çocuğu rahatsız etmiş, ağır gelmiş. Kullanmıyordu. Annesi, çocuğun kısa olan kolunu kabullendiğini çocuğuna hissettirmek için farklı yöntemler uyguluyordu. Mesela benim yanımda el kızartmaca oynadılar. Bilirsiniz altta bir kişinin iki eli, üstte diğer kişinin iki eli. Eli altta olan, üstteki elini kaçırmadan vurmaya çalışır. Annesi bu oyunda çocuğun kısa koluna da vuruyordu. Tabii acıtmadan, oyun gereği. Aklımdaki bir anıdır...
Çocuğun eli ayağı tüm bedeni tamamen sağlıklı da olsa doğum sonrasında da bir hastalık bir trafik kazası ve hatta bir mutfak kazasıyla bile kolunu kaybedebilir. Üzücü bir durum olmakla beraber... yeteneklerini kısıtlayacak bir durum olmakla beraber... candır o. Hayatta hepimizin, hepimizin çocuklarının karşılaşacağı bir takım zorluklar var. Görünen o ki senin bebeğinin hayatındaki zorluklardan biri de bu olacak... Sen bu durumu ne kadar kabullenirsen çocuğun da o oranda kabullenecek.
Zor karar, umarım aileniz (eşin, sen ve çocuklarınız) için doğru kararı birlikte verebilirsiniz.
Ha bir de "Sol ayağım" diye bir kitap vardı, aynı zamanda filmi de var. Çocuğun hareket eden tek uzvu sol ayağı, ve o kitabı da sol ayağıyla yazmış. Muhteşem bir kişisel gelişim öyküsüdür. Seni olumsuz etkiler mi bilemiyorum, belki olumlu da etkileyebilir, kararını da kolaylaştırabilir...
İyi dileklerim seninle kardeşim. Yüreğin ne diyorsa onu yap...