- 2 Şubat 2025
- 202
- 482
- 18
- 27
- Konu Sahibi dilaradiyebirii
Yazdığınız herşeyi dikkatle okudum ve hiçbirini çocuğumda gözlemlemedim , şimdiden sonra daha dikkatli bakacağım. Benim bebeğimin yenidoğan taşipnesi vardı doğduğunda doğumhanede dahi solunum problemi yaşadı ve çok hızlı bir şekilde başka bir hastaneye makineye bağlı şekilde taşınması gerekti. Sezeryan oldum ve ben çıkana kadar çocuk gitmişti. Bu yüzden ölçümlerinin yanlış yapıldığını düşünüyoruz eşimle . Çünkü sistemde doğum kilosu 3800 gözüküyor ancak aynı gün içerisinde eşim diğer hastaneye süt götürdüğünde kilosu 3680 olarak girilmiş epikriz dosyasında bu şekilde yazıyor.Sevgili anneler hepinizin sakinlestirme cabasini anliyorum ancak dogum hemsireleri bas cevresini yanlis olcmez.
Konu sahibi annenin olcumu, aile hekimligindeki hemsirenin olcumu elbette yanlis olabilir ancak dogumdaki yenidogan hemşiresi yanlis olcmez.
Cunku butun gelisim verileri ilk hemsirenin olcumu uzerinden olceklendirilir haliyle en hassas onlar davranacaktir.
Bunu cocugunun bas cevresi büyüklüğüyle 2 senedir mucadele eden bir anne olarak yazıyorum.
Neyse konuya doneyim, D dilaradiyebirii
Sen simdi ilk olcumu dogru varsayarak, aile hekimligindeki her olcumde hemsirenizi tembihleyip dikkat etmesini soyleyeceksin.
Ilk muayenede pediatristine bu durumu anlatacaksin, o da seni cok buyuk ihtimalle norolojiye yonlendirecek.
1) topuk kani aldirdin mi? (Sonuclari e-nabiz'da var)
2) cocugunda dogustan gelen sutlu kahverengi lekeler var mi? (Cok sayida)
3) anlamlandiramadigin titreme veya kasilmalari oldu mu? Olursa mutlaka videoya cek
4) ten rengi nasil? Beyaz, sari, koyu renk, kahverengi vs nasil tanimlarsin. Mesela beyaz tenli ise cok mu beyaz?
5) ust damagina bak mutlaka bir cukurluk olacak, o cukurluk cok mu derin (googleda bir suru ornek foto mevcut, cukur damak vs diye aratabilirsin)
Cocugunun her ay mutlaka bas cevresini olctur, 99 persentilin ustune cikarsa sorun basliyordur, 99 persentile dek her zaman "NORMAL" sinirlarda sayilir.
Ama en onemlisi, yazdiklarindan çıkardığım iri bir bebegin oldugu haliyle (bence) boy/kilo/bas persentilleri benzer veya yakin araliktaysa dert etmemelisin.
Ha bir de internetteki persentil tablolarini asla kendine baz alma, onlar Turk cocuklarina uyumlu degil, doktorundan persentil tablosu iste.
Velhasıl bir yerlerde bir hesapta yanlış var ya da bebekte bir sorun var. Bir ayda 4 cm baş genişlemesi pek de hayra alamet bir durum değil. Persentil hesabı yapan tüm uygulamalara değerleri girdiğimde %85 civarında çıkıyor. Ebe normal dedi genetik irilik olabilir dedi . Asıl önemli olan bundan sonrası sanırım . Büyüme devam ederse diye çok korkuyorum. Sizin hikayeniz ne , süreciniz nasıl ilerledi? Görüp cevap verebilirseniz çok sevinirim çok endişeliyim çocuğum için