Henüz 3 aylık kızıma bir sürü bez denemiş bir anne olarak tecrübelerimi aktarayım;
Öncelikle kimyasallardan nefret eden bri olarak henüz hamileyken çok derin araştırmalar sonucu yıkanabilir bez kullanmaya karar verdim. Bambino mio marka bezden 6-7 tane aldım. Hastaneden çıkıp şöyle bi hafta kendime gelene kadar kullanmak için de Seventh Generation marka tamamen doğal kaynaklardan yapılmış amerikan bezden iki paket aldım. Bunların fiyatı Türkiye pazarındaki sıradan bezlerin yaklaşık dört katı. Ama nasıl olsa yıkanabilir bez kullanacağım diye hiç umursamadım iki paketine verdiğim 120 lirayı.
Hastaneden çıktık eve geldik, iki paket bez 2-3 hafta anca dayandı tabi. Malum yeni doğan bebekler günde 10-12 bez kirletiyorlar. Sonra hemen bi heves yıkanabilir bezi taktım ama çok büyük geldi ve beli çok kalın geldi. Poposu havada kaldı resmen. Üstelik etini kızgın ateşe vermişim gibi ağladı zavallı kızçem. Bunun üzerine evde hediye gelen bi paket molfix bezi kullandım. İyi gibi gelmişti ilk başta. Hem dedim yerli en azından. Ama çok sık değiştirmeme rağmen pişiğin önüne geçemedim. Sonra birgün huggies aldım. Ve çok memnun kaldım. Bi kere dokusu yumuşacık ve pamuk gibi. Belki gerçekten pamuktan üretilmiştir bilemiyorum. Islaklık göstergesi de çok kullanışlı. Özellikle benim gibi her çiş yaptığında değiştiren anneler için ideal. Huggies kullanırken bi sefer acil bez almam gerekiyordu ve huggies bulamamıştım, prima aldım. Normal, premium care olmayan. Ancak iğrenç kimyasal kokusu ve bebeğimin cildinde jel bırakması sebebiyle kullanmadım. Derken kızıma iki numara huggies küçük gelmeye başladı. Biz de üç numaraya geçtik. Geçmez olaydık. İki numara arasında bu kadar kalite farkı nasıl olabilir hayret ettim doğrusu. Bir kere yumuşak değil kesinlikle. Islaklık göstergesi yok, resmen kağıttan üretmişler. Üstelik çokça jel bırakıyor. Bu yüzden huggies'ten de nefret ettim. Sonra internetten Danimarka menşe'li bambo nature marka bezi sipariş ettim ancak üç numara büyük geldi. Yine de denedim. Yumuşacık olmasa da yine de dokusu güzel. Huggiese göre baya yumuşak. Kötü kokmuyor ve jel bırakmıyor. Bunun fiyatı da Türkiye'deki bezlerin üç katı. Bu sırada eşim prima premium care bezin üç numarasını alıp gelmiş. Aman ya rabbim. O kadar kötü kokuyor ki elime her aldığımda öğürdüm resmen. İğrenç ötesi. En son bugün yeniden yıkanabilir bezlerimi denedim. Artık kızım büyüdüğü için o kadar kalın olmadı ve poposu havada kalmadı. Ağlamadı, önemli olan oydu.
Neticeye gelirsek şu an pamuklu, içinde hiçbir kimyasal olmayan yıkanabilir bez kullanıyorum. Dışarı çıktığımda zorluk yaşamamak için bambo nature kullanacağım.
Küçük bir not; sızdırma sorununu hiçbir markada yaşamadım. Yaşayanları da gerçekten anlayamıyorum. Bebeğinizin poposunda aynı bezin saatlerce kalmasında müsaade ediyorsunuz. Kim bilir kaç kere çiş yapıyor. Sonra da vay efendim sızdırdı. Kusura bakmayın ama bence çok yanlış. Ben ilk çişinde değiştiriyorum. Hiçbir şey bebeğimin sağlığından önemli değil.
Umarım yardımcı olmuştur. Yeni anneler ve anne adayları; hangi bezle başlarsak onunla devam etmemiz lazım yoksa pişik olur yalanına inanmayın. Deneyerek bulun sizin için en uygun olanı.