bebek eşyasını kim alır tartışması...

kızlar ben 20 haftalık hamileyim bizim burda adetmiş bebeğin herşeyini a dan z ye kız annesi alırmış. benim ailemde çok şükür almıcaz demiyolar bu vakit oldu aldığım şey 4 5 çıtçıtlı atletten başka bişey değil herşeyi annem alıyor karyolasıyla gardrobunuda alacaklar eşim geçen günde kalkmış diyorki arabayla anakucağınıda alsınlar bende onuda bi zahmet annenler alsın dedim almazlar annenede söyler annem dedi annesi anneme diycekmişki arabayla anakucağıda sizin bende sakın demesin dedim arada tatsızlık olur bugüne kadar şükür tatsızlık yaşamadık bundan sonra yaşansında istemem biz kendimiz alalım dedim.böyle bir adet varmıdır yaa ne saçma bir çöp almıcaklarmış herşeyi benim ailem alıcakmış

valla bana çok saçma geldi ne demek ya sanki düğün yapıolar onu siz alın bunu biz alalım hoş onların aldıkları bişeyde yok ama k.bakmayın ama ilk basta koyacaktınız tepkinizi ben adet filan bilmem cocuk bizimse herseyini biz alacağız hediyeler gelirse memnun olurum tabiki ama tutupta kendi ailenizin sorumluluguymus gbi o ne demek ya adamlar hem kızlarını evlendirsinler hem torunun herseyini yapsınlar ben anlamadım yani.cocuk büyüyünce de heralde okul masraflarını kız tarafı karsılar derler düğün zamanı da torunlarının düğününü annenler yapacak bu gidişle.valla ilk defa böyle bişey duydum çok şaşırdım.siz hiç heyecanlanmıyormusunuz yani onu alayım bu da güzelmiş filan gibi annenler alacak siz tepe tepe kullanacaksınız oh ne ala memleket.valla iyi aileniz varmış ... eşinizdekine de yüzsüzlüğün bu kadarı diycem ama sizin kırmak istemem

bebek eşyasını doğacak olan çocuğun anası babası alır

anneanne babaanne ısterse eğer ufak tefek hedıyeler alır gıyım felan

ama temel ıhtıyaçlarını anne baba alır :34:

bizde de adettir
kizin ilk bebeginin ceyizi denir anneanne yapar
bunun eski bir gelenek oldugunu dusunursek
anneannenin yapacagi da
en fazla belki bir besik alir besik yatagi yapar 2 3 zibin tulum vs el orgusu 1 2 yelek bir seydir.
eskiden simdiki gibi yok bebege ozel oda takimi bebek arabalari pusetleri vs vs yoktu
bunlari beklemek sacmalik
ilk basta yazdiklarimi da zaten torununa almayacak anneanne yoktur

allah allah öle adetmi varmış uydurmuşlar ben ce senin aileni yumuşak başlı bulmuşlar başına vuruyolar one öle eşinde acayip nerdemek alsınlar

Ne sacma ilk defa böyle bir sey duydum.biz esimle kendimiz aldik...annemde ufak tefek bir seyler yaptilar....kendinize yok yre sorun cikariyorsunuz....ondan sonrada söyle oldu böyle oldu...srunlar uzayip gidiyor...siz alin...

Bizdede var öyle bır adet ama hıc yokdan esının aılesıde bıseyler alsın mesela annem herseyını aldı tabı bende aldım nerdeyse bı sandık dolusu kıyafet aldım sonra yatagını annem dedı bız alıcaz dedım olmaz ben kendım begendım kendım aldım oda ıcıne yun yatak yapdı bebek dıye yastıgını yapdı orgu ordu kazak hırka suveter falan kundak yapdı bır yıgın sey yapdı nerdeyse 2 adet buyuk hurc doluydu he dıcenkı kaynan ne yapdı hıc bısey D: hasta ıken doktoru orgu or demıs ozman ordugu bı takım hırka patık orgu pantalon bu arabasınıdaeısmel markete gıderken yurutec alalım deıdk sonra bakdık ozman yurutec ıle araba aynı fıyat deıdk yurutec alana kadr araba daha mantıklı arabasınıda bız kendımız aldık bu sahsen senın aılen bunu yapıcak benımkı bunu yapıcak dıye bısey soz konsuu olamaz sonucda onu doguran bakıcka olan sensın kendı zevkıne gore gıydırcen couzcen belıgcen

sizi üzmek istemem ama burada biraz hata eşinizde annenize mi güvenmiş bebek yaparken, bunu dile getirmesi bile çok ayıp, bizde de böyle bir adet var ama illa ki şunu şunu alacaksın denmez ki kimin içinden ne geliyorsa onu alır

adetler yöreden yöreye değişebilir elbet. ben izmir kökenliyim. Anne ve Babam, hem benim oğlumun doğumunda, hem de erkek kardeşimin oğlunun doğumunda komple yatak odalarını aldılar. her iki çocuğa da beşibiryerde taktılar. kız annesi, erkek annesi olarak ayırım yapmadılar. bana yaptıklarının aynısını, gelinimiz için de yaptılar. yapmak isteyip te yapamayan.. muhakkak yapacak birşey bulur. nevresimini diker, perdesini hazırlar, kıyafet örer. imkanlar sınırlı olsa da, yapmak isteyen kendiliğinden zaten birşey hazırlar.. ama zorunlulukmuş gibi.. kız annesi alacak.. onu da .. bunu da alacak,, yook bu ayıptır.

Hiç öyle bi adet duymadım çokta saçma asıl kız annesine aldırmak bence ayıp sonuçta onların soyadını taşıcak illa aile karışcaksa onlar alsınlar kusura bakma ama çok aç gözlü kaynanan varmış eşinde ona uymuş annenler bi iyilik yapmışlar daha çok kötülük görmüşler yani :20: Biz bebek arabası ana kucağı ıvır zıvır herşeyi kendimiz aldık, park yatağı benim teyzem hediye aldı, babam sadece 200 tl verdi, kayınpeder bişe vermedi doğurunca vercekmiş önce bi doğsun bakalım diyo belki ölürümde kurtulur adam parası cebinde kalır acelesi yok :19:
Bende ona göre muamele yapıyorum isimler önerdiler ne dedelik yaptınızki dedim böylesi çok daha iyi oldu taksite borca girsemde kimseye kambur kalmadım sonuçta ben bu çocuğu kimseye güvenerek yapmadım tek gücüme giden 2,5 yıl eşimde de bende de problemler çıktı hamile kalamadım ve bu süre zarfında iki ailede torun diye diye canımızı yediler derdime 1 ağlıyosam onların yüzünden 2 ağladım sandımki evladım el üstünde tutulcak ama gördümki yokken can acıtmakmış dertleri olunca sadece çeneleri kapandı Allahta ellerine düşürmesin ben sağolayımki çocuğum sürünmesin başka bişe istemem. Zaten bi yardımda beklemiyodum çünkü türlü tedaviler görürkende kimse yardım etmedi iki tarafta zengin aileler olmalarına rağmen bize ne dediler o yüzden hazırlık hastane vs içinde bize ne diceklerini biliyodum ben evladıma sağsağlim kavuşayımda onların harcıcakları para ceplerini ısıtsın önemli değil :49:
Ben senin yerinde olsam aileme alcaklarını dahi aldırtmazdım kendine güvenmeyen çocuk yapmıcaktı o zaman eşin alsın herşeyi :47:

bebek eşyasını bir zahmet onu yapan ana baba alır.

anneanneye ya da babaanneye güvenilerek mi bebek yapılır hale geldi insanlar?

kızlar ben 20 haftalık hamileyim bizim burda adetmiş bebeğin herşeyini a dan z ye kız annesi alırmış. benim ailemde çok şükür almıcaz demiyolar bu vakit oldu aldığım şey 4 5 çıtçıtlı atletten başka bişey değil herşeyi annem alıyor karyolasıyla gardrobunuda alacaklar eşim geçen günde kalkmış diyorki arabayla anakucağınıda alsınlar bende onuda bi zahmet annenler alsın dedim almazlar annenede söyler annem dedi annesi anneme diycekmişki arabayla anakucağıda sizin bende sakın demesin dedim arada tatsızlık olur bugüne kadar şükür tatsızlık yaşamadık bundan sonra yaşansında istemem biz kendimiz alalım dedim.böyle bir adet varmıdır yaa ne saçma bir çöp almıcaklarmış herşeyi benim ailem alıcakmış

bu tür pazarlıklar bana cok çirkin geliyor hiç bir yerdede duymadım herşeyini kız annesı yapar dıye benım bıldıgım herseyını anne adayı alır ailelerde gönüllerinden ne kopuyorsa alırlar ...

böyle bir adeti ilk defa duyuyorum ve dogruyu söylemek gerekirse, icimdeki hic kayinvalidenizin sizin ailenizin iyi niyetini kullaniyor gibime geldi...
olurrmu böyle sey ya ?
kimse birsey almak zorunda degil, hayir durumunuz öyle cok iyi olmaz o baska, ama ozamanda herkes birseyler yapar sadece bir taraf degil...
bir babaanne olarak masraflari baskasinin üstüne atmaya calismasi üzücü...aslinda hevesten onun yerinde duramamasi lazim...
yanlis anlasilmasin sakin, benim kayinvalidemde farkli degil...

sizin yerinizde olsam geriye kalan alinacaklari anneme aldirmam gerekirse kendim alirim...cünki aileniz sizi kirmamak icin büyük bir ihtimalle onlarida alacaktir söylenince...

birincisi o nası bir adetmiş öyle,ikincisi çocuğun sorumluluğu ilk olarak anne babadadır,anneanneler,babaanneler birşey almak zorunda değil haa içlerinden gelir yada durumunuz yoktur yardımcı olurlar tamam.Ana baba olarak ilk sırada bebeğin ihtiyaçlarıyla siz ilgilenmelisiniz

ilk defa duydum böyle bir adeti. anne ve babanın alması gerekir, anane babaanne dede vs alırsa bir şeyler bunlar hediye olur, artı bir şey olur. ama eşinizin yaptığı kusura bakmayın ama çirkin bir pazarlık olmuş. benim kızıma doğduğundan beri, küvetinden tutun da yastığına kadar annem aldı, kayınvalideden bir çorap bile görmedim. yani bu tür durumlarda, iyi niyetli olan insanlar kullanılıyor.

Yemişim adetini yani..
Akla mantığa yatmayan bir dünya zırvaya da adet denildiğinde tepem atıyor..
Mantıklısı şudur:Anne-baba o çocuğun her bir şeyini a dan z ye karşılamak durumundadır.Çocuk yapmak her anlamda sorumluluk ister.Daha karyolasında o sorumluluğu alamayan yapmayıversin çocuk....

Anneanne-babaanne-hala-kayın-görümce v.s v.s v.s içinden gelir ve sorarsa uygun bir ihtiyaç belirtilir ; dilerse alır.Yok sormazsa birşey de söylenmez ; bence çiğliktir , görgü eksiğidir.

Budur.

onların adetlerinde varsa siz de bizim adetlerde boyle sey yok diyin

ne kadar sacma..ne demek kız tarafı alır? guya bizim adette de kız annesi bebegin besigini alır, yorganını yapar..besigi biz aldık.annem yorganı yaptı getirdi..takısını taktı.kaynana da cocuk dosegi yapmıs onu getirdi takısını taktı..kurtulmak lazım boyle sacma adetlerden

Son düzenleme:
üff bu adetlerin de suyunu çıkardılar haa...

ben de teyzemden duydum ilk,onun da torunu var oğlundan...kızın ailesi onada demiş yok kıyafetini sen alacan yok yatağını sen alacan...kadının durumu yok onu bile anlamıyorlarmış....ne saçma yaa...evlenirken tamam bazı adetler yapılıyor vs de evlenmişsin,çocuğunuz olmuş hala ne adeti yahuu....siz artık bir aile olmuşsunuz,çocuk sizin çocuğunuz kendiniz alın herşeyini...ha hediye amaçlı iki taraf bişeyler almak ister o ayrı ama illada sen alacaksın,adet madet demek çok saçma....

adet diye diye kuruttular milleti...abartmaya gerek yok

Son düzenleme:
Back
X