Bebek yada ocuklarnza tv seyrettiriyor musunuz?

Benım kızımda kucukken cok ızledı ve sureklı kral tv'yii....Şuan 10 yaşında ve üstün zekalı:)
Yeni yeni şeyler çıkarıyorlarrrr.Bir çocuk konuşamıyorsa bunu sadece tv ye bağlamak ne kadar ınandırıcı..

Cerrahpaşa tıp fakültesi çocuk ve ergen psikiyatrisi ana bilim dalı başkanı Prof.Doktor Türkay Demir ve pepee’nin yaratıcısı Ayşe Şule Bilgiç, ingiliz bir psikoloğun 3 yaşının altındaki çocuklara televizyon yasağı getirilmesi önerisini değerlendiriyor.

Ayşe Şule Bilgiç 5N1K'ya Konuk Oldu | Pepee Resmi Blog Sayfası

Videoyu izleyin isterseniz,bu kadar çok bilim insanı ve uzman aynı şeyde hem fikirse bir bildikleri vardır sanıyorum.

Hiçbir şekilde çocuklarınıza televizyon izlettirmeyin...
2 yaşından sonra bebeğinize uygun, gelişimini destekleyecek olan video uygulamalarını alıp izlettirmenizi tavsiye ederim.
Ama normal bir kanalda açılan programlar, maruz kalınan reklamlar çocuk gelişimi için oldukça zararlıdır.
Sizler tv ile ilgilenmediğiniz anda hangi görüntülerin geçtiğini, reklam içeriklerini ya da kliplerin bir bebek için uygun olup olmadığını kestiremezsiniz.
Hele de sürekli tv açık olan bir evde büyüyen bir bebek ileride uyku ve algı bozukları yaşaması muhtemeldir.
O seyretmesine müsade ettiğiniz çizgi filmlerin bile hedef kitlesi en az 4 yaş ve üstü çocuklardır.
Lütfen biraz daha bu konuda hassasiyet gösterin ve çocuklarınızı tv den mümkün olduğunca uzak tutun.

Çocuğunuzun zekasını sürekli kral tv izlemesine bağlamak ne kadar inandırıcı?
Bilimsel veriler söz konusu ve tv nin aslında ne kadar zararlı bir şey olduğunu öğrenmek biz yetişkinler için zor olmamalı.
Bir kere öncelikle bebeğin 'bilinçaltı' mesajlara maruz kalması ve bunları adeta bebeğinizin beynine işlenmesi ne kadar masum olabilir ki?
Şu yaptığınız yorum gerçekten gözardı edilmeli...
Bunu okuyan ve irdelemeye gitmeden uygulayacak bir çok kişi vardır.
Bir örnek verirken sonuçlarının ne olacağını biraz düşünün lütfen...
Burada çizgi filmlerde gördüğü karakterlere özenip de sonucu facia olan, daha okula başlamadan ölen çocuklarımızdan mı illa bahsetmek gerekiyor?
Gerçek- sihir, doğru-yanlış algısı daha gelişmemiş minicik yavrularınıza nasıl da yetişkinlerin bile izlerken seçici olması gereken televizyon konusunda bu kadar rahat davranabiliyorsunuz?

Tabiki sadece tv izlemesine bağlamıyorummm.Yalnış anlaşılmasın.Abartıldıgı kadar zararı oldugunu sanmıyorum ebeveyn kontrolunde ve zman sınırı oldugunda.Artılarıda var.

Tabiki sadece tv izlemesine bağlamıyorummm.Yalnış anlaşılmasın.Abartıldıgı kadar zararı oldugunu sanmıyorum ebeveyn kontrolunde ve zman sınırı oldugunda.Artılarıda var.

İnanın abartıldığından daha fazla zararı var.
Yukarıda belirttiğim gibi tv de programlar belirli bir hedef kitleye göre yapılır.
Hiçbir zaman özellikle 0-2 yaş grubu hedef kitle olması söz konusu değildir.
En basitiyle örnek vermem gerekirse, 'şirinler' çizgi filmi hepimiz biliriz.
Peki buradaki alt metnin, kapitalist düzene karşı çıkmak ve komünizm temelleri atma olduğunun kaç kişi farkında?
Oradaki Gargamel'in dünya devletlerinin simgesi olduğunu kim bilebilir?
Onaylarsınız, onaylamazsınız o ayrı ama bu kadar bilinçaltı mesajların dolu olduğu tv yi ne kadar çocuklardan uzak tutarsak o kadar iyidir.
Bunları size kendi düşüncelerimle değil, eğitimim doğrultusunda söylüyorum.
Ben insanları çok güzel kandırmayı, onların farkında bile olmadan neleri arzu edip nelere ilgi duymaları gerektiğini, bunları nasıl sağlayacağımı öğreniyorum medyada...
Çok acı ama gerçek bu...

Doğrudur tatlım.O tarafını çok iyi bilemem belkide.Ama şuan oğlum bile reklamlara deli oluyo.Çizgi filmlere.Biliyorum şuan anlamıyor.Renkler,müzikler hoşuna gidiyor.O yüzden izliyor.

Geçenlerde bir uzman bahsediyordu bu konudan.
Üç yaşına kadar televizyonun çocuklar için hiçbir yararının olmadığını söyledi.
Buna çocuk programları falan da dahil.
Televizyon, çocuğun etkileşim içine girmeden sadece pasif şekilde alıcı olarak seyrettiği bir alet olduğu için iyi değilmiş.
Bebek ve çocukların karşılıklı etkileşim içine girebilecek şekilde aktivitelerde bulunması gerekiyormuş.

O zaman evden tv'yi komple kaldırcaz.

Hayır, çocuğunuza uygun programları özellikle çocuk kanallarındaki eğitici olan programları 2 yaşından sonra izletebilirsiniz.
Renkleri, sayıları, sesleri öğrenmesi, hayalgücünü geliştirmesi için yapılan programlar var.
Ya da sadece gelişim için hazırlanmış cdler, dvdler mevcut.
Evlerimizde bilgisayar var.
Eğer alma ya da ulaşma imkanınız yoksa netten açıp böyle programları izletebilirsiniz.
Ama asla reklam, klip, program yani normal bir yetişkinin izleyeceği şeyleri çocuklarınıza seyrettirmeyin.
Tahmin edebiliyorum, huysuzluk çıkarabilirler, yemek yemeyebilirler ama ebeveyn olarak şimdi sınırlar çizmezseniz ileride baş edemeyeceğiniz sorunlar gerçekten olabilir.
Bu sebeple 'ağaç yaşken eğilir' diyerek önlem almakta fayda var.

Ama biz sadece 9 aylığız.

Şirinleri izleyerek büyüdüm ve bu yaşımda hala severek izliyorum. Yıllardır ben oradaki bahsedilen mesajı alamadım. Benim için sadece sevimli, sevgi dolu, mavi sempatik canlılar, hepsi o... ne kapitalizmi ne kominizmi nede benzerlerini bana çağrıştırmıyor. Zaten çocuklarımız büyüdüklerinde her türlü mesajı, ya basından ya arkadaşlarından ya aileden ya okuldan kısacası çevreden alıp kendi karakter ve kişiliğini tamamlamaya çalışacaklardır. Hayat tecrübelerden ibarettir. Yanlışı, doğruyu yaşayarak öğreneceklerdir.

Tv izleme konusuna gelince, NLP yani kişisel gelişim tarzındaki kursa katıldığımda psikoloğun çocuklara 6 yaşına kadar tv izlettirmenin ne kadar sakıncalı olduğunu altını çizerek vurguladığını yazmak isterim. Çocuklar 6 yaşına kadar bilinç altına depoladıklarını ömür boyu yaşarlarmış. Yani 6 yaşına kadar sünger beyin, süngeri temiz yada kirli suya sokmak çoğunlukta biz ebeveynlerin elinde fakat çevresel faktörleri de gözardı edemeyiz ve malesef ki çocuklarımızı balık gibi fanusta yetiştiremeyiz.

Tek tehlike de tv değil ki, bilgisayarlar ve daha da vahimi cep telefonları artık 7 den 70 e herkesin cebinde, üstelik son teknoloji ürünleri hem tvi li hem internetli.....

oooffff 5 aylık bebeğim var ve yerli yersiz endişelerim arasında kayboluyorum bazen...

Son düzenleme:

Bu bahsettiğim konu zaten etik mesajlar değil, bunlara her yerde rastlıyoruz aslında.
Bilinçaltı tanıtım, bilinçdışı iletiler diye tabir ettiğimiz, dünyaca etik olmadığı kabul edilip yapılmasının 'güya yasak' olduğu mesajlar bunlar.
En basit örneği vermem gerekirse, neden en iyi lüks araba denilince aklımıza sadece mercedes ve bmw gelir?
İzlediğiniz filmlerde ana karakterleri tehlikeden kurtaran, olmayacak manevraları yapan ve mutlu sona ulaştıran arabalar onlardır çünkü.
Hangi erkek açıp da bir bmw sitesine bakmaz ya da yolda geçerken iç geçirmez?
Çünkü o karakter hem kahraman olur hem de filmin sonunda kızı tabire caizse kapan olur.
Bütün bireylerin istemsiz bir şekilde böyle düşünülmesi çok kolay bir biçimde sağlanıyor, şimdi anlatabildim umarım.

Ne güzel bir uzman görüşü almışsınız, ne derece sakıncalı olduğunun farkındasınız.
Ama iletimde belirttiğim gibi sadece bebeklerin gelişimine uygun uzman pedagogların da görüşü ve onayı alınarak hazırlanan kısa öğretiler mevcut.
Onların zararı en az, faydası ise bir çok şeye göre kat ve kat fazla olacaktır.

Benım oglan bes aylık bı ara sarmıstı tvye artık evın heryanı oyuncak yurumek bıle ımkansız onlara sardı bazen yemek yerken gozu takılıyo bende kapatıyorum yemıyo cunku ızlerken sınırım oynuyo bız beraber konusuyoruz yuvarlanıyoruz kukla oynatıyoruz zaman akıyo ıste :)

İlginize ve bilginize çok teşekkür ederim :)

evin her yanının oyuncak ile dolu olmasını yanlış buluyorum. Benim kızımda 5 aylık ve sadece ayına göre oynayıp anlayabileceği az sayıda oyuncağı mevcut. Minik yavrularımızı şimdiden doyumsuz yapmasak iyi olur, hem kapasite dışı uygunsuz oyuncaklar fuzuli hem de hayatta hiçbirşey hiçbir zaman oyuncakları kadar kolay elde edilir ve fazla olamayacak malesef...
sanırım ek gıdalara erken başladınız, yemek yemek derken doğru mu anladım?

benım kızım da haftaya 2 yasında olacak ve tv ızlemeyı sevıyor ama o evdeyken mınıkacocuk bazen de yumurcak ızlıyor.onun dısında o uyanıkken baska bısı ızlemıyorz.kanalı degıstırınce anne mınıkayı ac dıyor. O uyumadan kanalı degıstıremıyoruz.1bucuk yasına kadar baby tv ve babyfırst ızlıyordu artık onlardn bıktı dye dusunuyorum ama ara ara ızlıyor ama cabuk sıkılıyor.ıcerıde dısarıda,altında ustunde arkanda onunde,sayılar,buyuk kucuk,renkler hep tv ızlerken beraber ogrendık.ızlerken ona sorular soruyorum anne bak aglıyor anne bak guluyor dıye konusuyor,dusmus mama yıyor dıye anlatıyor.oyle tv karsısında saatlerce agzı acık oturup ızlemıyor benım kızım,ama ıster boyama yapsın ıster oyun oynasın tvde onun ıstedıgı kanal acık olmasını ıstıyor.
babası dıger odada vurdulu kırdılıfılm ızlerken gorurse kosarak yanıma gelıyor anne dustu aglıyo anne vurdu anne dıye anlatıyor,ben de bunları ızlemesnı ıstemıyorum ,izletmıyorum da

2 yaşına kadar izlememeliler, 2 yaşından sonra günde 20 dk yı geçmesin, diyor uzmanlar.

konuşma gecikmesi dışında, çok çabuk sıkılan bireyler oluyorlar. tv deki akış hızına uygun hayatlar yaşamadığımız malum, ama çocuklar aynı hızda herşeyi yaşamak istiyor. dikkat süreleri çok kısa oluyor. ayrıca çocuklar, zamanından önce cinsellikle ilgili bilgilerle karşılaşıyorlar. sonra meraktan birbirlerini keşfetmeye çalışıyorlar. cinsel gelişimleri yanlış bir şekilde başlıyor.

izlettiğiniz programlarda çok seçici olmalısınız. çizgi filmlerin çok az bir kısmı, çocuklarınız için eğlenceli ve eğiticidir.
rahat iş yapabilmek için veya daha kolay çocuğu yedirebilmek için tv den yardım ummayın. çocuğunuza uzun vadede zarar veriyorsunuz...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…