Bebekten sonra bozulan evlilik toparlanmaz mı?

Bebeğim 3 aylık, çocuk her ailede yeni zorluk seviyeleri açıyor. Eşim de çok zorlanıyor ama sanırım bunun bir süreç olduğunu bildiğimiz için tartışmalar uzamıyor. Kimi zaman o kimi zaman ben alttan alıyoruz. Hele erkekler çocuk bakımı konusunda kaynanadan daha bilmiş o yüzden bazı noktalarda çıldırsam da uzatmıyorum. Ama nişanlılıkta yaşanan sorunlar gibi bu bir süreç yaşanacak ve bitecek. Bunu bilerek hareket edin elbet toparlanır.

bizim tartışmaya bile vaktimiz olmuyor valla 😂 ben esimle tamamen bölüştüm bebeğin bakımını. o yüzden ikimiz de bitiğiz 😂

geçen sabah mesela bebek ağlıyor, esim de yeni gelmiş isten. o ara uykulu haliyle sinirlenip yorganı çekti oflaya puflaya 🤔 tüm günü zehir ettim.

insan bu dönemde anlayış bekliyor. ben ce mesela hazırlanıp çıktık, bebek huysızlandı diyelim. esimin “bebek durmicak eve mi gitsek” lafına sinir oluyorum. dısarı sadece cocuk için değil kendimiz için de çıkıyoruz sonucta.

esim işe gidip ortam değiştirebiliyor ama ben 24 saat bu cocukla dip dibeyim.. özleyemiyorum bile ama esim özlüyor. bunyüzden de tahammülü, sabrı daha yüksek oluyor. bu yüzden de kalkıp bebeğin ağlamasını vs olay yapınca çıldırıyorum 🙄

Yok içimi karartmadınız benim içim kararık zaten 😅 Ben genel olarak hamileliğimde de yani daha çok yeni anneyim ama bebeğimin ilk zamanlarında da, hayatımın her evresinde aslında bazı şeyleri normalleştirerek yaşadığım için daha rahat ediyorum. Yani evet şu an uyumuyor çünkü şöyle, emmiyor çünkü bu sebepten. Hamileyim midem bulanıyor e çünkü bu sebepten. Bu beni çok rahatlatan bir düşünce tarzı hayatımın her aşamasında bunu düşündüğüm için hala hayattayım yoksa kafayı yerdim muhtemelen yaşadıklarımı hesaplarsak 😂 ama eşim öyle değil, hemen geriliyor üzülüyor suratı düşüyor. Yani bebeği aşı yaptırıyoruz ağlıyor haliyle, üzülüyor farkındayım ben de üzülüyorum çünkü, ama eşimde bu hemen bir surat asmaya dönüyor kendini çekiyor geri. Dün calpol vermeye çalışıyoruz bebeğe sevmiyor ağlıyor kendini geri atıyor, baktım eşim kaçtı gitti sigara içmeye balkona. Aslında eşimi de bu şekilde kabul edebilsem bebeğimi kabul ettiğim gibi 😅
Siringayla yada biberon emziginin içine koyarak verin öyle daha çok rahat eder gerilmezsin ayy benimde tek yorumum bu 😀

Herkese selamlar. 5 aylık bi bebeğim var. Eşimle çok sık kavga ediyoruz. Kaç kere boşanma kelimesi dillendirildi ben sayamadım. Çocuktan sonra bozulan evlilik toparlanır mı yoksa anne baba olmaya alışmak bazılarında sancılı olur, düzelebilir diyebilir miyiz? Yoruldum
Niçin bebekten sonra diye yazdınız yani bilinçaltınız sanki çocuğunuzu sorumlu tutuyor gibi. Bu tamamen sizin eşinizle alakalı bir durum! Yani adam evlilik adamı değilmiş işin içine bir de çocuk girince iyice sapıtmış gibi değerlendirdim ben.

Sureklı aynı şekil doğum sonrası değişen koca konuları görüyorum bu kez yapayzekaya. Sordum herhalde dedim bi yerlerde bişeyler yanlış olmalı die . Bı çocuğum var hıc böyle şeyler yaşamadık çünkü babasının elinden alamadık 😀

Sana gerçekten içtenlikle söylemek isterim ki, bu tür duygular ve çatışmalar bebekten sonra birçok çiftte yaşanıyor — yalnız değilsin. Bebekle birlikte hayatın ritmi, sorumluluklar, uykusuzluk, beklentiler ve eşler arası denge büyük oranda değişiyor. Özellikle ilk yıl, hem fiziksel hem duygusal olarak çok yorucu olabilir. Bu sancılı dönem, bazen geçici bir tür “kriz” gibi yaşanır; ama doğru şekilde ele alınırsa toparlanabilir.

Evliliğin toparlanıp toparlanamayacağı ise iki kişiye birden bağlı. Sadece “çocuk olunca oldu” deyip geçmek kolay ama bu dönemde:

• Eşler genellikle anlaşılmadığını, yalnız kaldığını veya takdir görmediğini hisseder.
  • Boşanma kelimesi sık sık gündeme geliyorsa, bu da aslında derin bir çıkış arayışını ya da yardım çığlığını gösterebilir.
  • İlişki içindeki sevgi, saygı ve işbirliği duygusu zedelendiyse ama hâlâ iletişim kurulabiliyorsa, destekle (örneğin bir evlilik terapistiyle) toparlanma şansı vardır
Ebeveynlik, evliliğin içine giren bir “üçüncü ortak” gibi olur. O yüzden bazen önce ilişkiyi değil, bu yeni düzeni anlamak ve kabul etmek gerekir. Bazen sadece birbirinizin ne kadar yorgun ve zorlandığını duymak bile bir adım olur.
Hazır olduğunda şunları düşünebilirsin:
  • Bu kavgaların temelinde hangi ihtiyaçlar ya da duygular var? (Görülmek, yardım istemek, sevilmek?)
  • Eşinle birlikte gerçekten ikinizin de anlaşılmaya çalışıldığı bir destek sürecine girmeye açık olur muydunuz?
  • Yoksa bu ilişki seni sadece tüketiyor ve kendini artık hiçbir şey için motive hissedemiyor musun
Senin için en önemli şey, bir anne olarak hem bebeğine hem kendine iyi bakabilmen. Bu, seni yıpratan ilişkileri sorgulamak ve gerektiğinde sınır koymak anlamına da gelebilir.

1. Önce Kendini Duy: “Ben ne hissediyorum?”

Çok yorgun, yalnız, değersiz, anlaşılmamış hissediyorsan, bu duygular evliliği değil, senin içindeki ihtiyaçları işaret eder. Gün içinde birkaç dakika bile olsa kendine şu soruları sor:Bugün en çok ne beni zorladı?Ne olsaydı daha iyi hissederdim?Eşimle en son ne zaman sakin bir şekilde konuştuk?
Bir duygu günlüğü tutmak bile düşüncelerini netleştirir.

2. “Çocuk Olunca Evlilik Bozulur” Mitine Dikkat Et

Aslında evlilik çocukla bozulmaz; çiftin eş olarak birbirine verdiği yer daralır. Çocukla birlikte:
  • Roller karışır: Kadın kendini sadece anne gibi hisseder, erkek dışlanmış hissedebilir.
  • Dinlenme yok olur: Uyku, alan, nefes alma kalmaz.
  • İletişim “iş listesi”ne dönüşür: “Bez al, mama ver, ağlıyor…” gibi.
Bu bir çöküş değil, bir geçiş dönemi olabilir. Bu dönemde yardım almak utanılacak değil, güçlü bir adımdır.

3. Çift Olarak Yeniden Başlamak İçin Küçük Ama Güçlü Adımlar
  • Her gün sadece 5-10 dakikalık sakin konuşma alanı yaratın (çocuğun uyuduğu bir anda). O anda birbirinizi eleştirmek değil, duymak önemli. “Bugün çok zorlandım ama seninle paylaşmak istedim” gibi.
  • Suçlamak yerine his odaklı konuşun: “Sen ilgilenmiyorsun” yerine “Çok yalnız hissediyorum ve birlikte olmaya çok ihtiyacım var.”
  • Eğer mümkünse ayda 1 kez bile olsa sadece ikinize ait bir zaman yaratın. (Evde bile olabilir bu)
4. Evlilik Terapisine Gitmeyi Düşünün (Veya Bireysel Destek)
Eğer eşin buna açık değilse, senin bir uzmandan destek alman bile çok şey değiştirir. Evlilik terapisi sadece boşanmayı önlemek için değil, “Biz nerede zorlanıyoruz, nasıl daha sağlıklı oluruz?” diye bakmak için alınır.
5. Boşanma Konusu Sık Geçiyorsa…

Bu, ciddi bir sınır sorununun işareti olabilir. Sürekli dillendirilmesi, ilişkiyi tamir etmeyi değil, tehdit veya güç savaşı haline getirir. Bu durumda:
  • “Boşanmak istiyorsak bunu gerçek bir karar gibi ele alalım, yoksa bu şekilde konuşmak beni yıpratıyor” diyerek sınır çizebilirsin.
  • Geçici mi, yoksa bu evlilikte gerçekten bitmiş bir şeyler mi var, anlamak için zaman vermek gerekebilir.

Herkese selamlar. 5 aylık bi bebeğim var. Eşimle çok sık kavga ediyoruz. Kaç kere boşanma kelimesi dillendirildi ben sayamadım. Çocuktan sonra bozulan evlilik toparlanır mı yoksa anne baba olmaya alışmak bazılarında sancılı olur, düzelebilir diyebilir miyiz? Yoruldum
Ben sorunun çocuktan sonra olduğunu düşünmüyorum. Bence çocuktan önce de vardı ama siz bunu ciddiye almamışsınız ya da burada "neden çocuk yaptın" lincine uğramamak için çocuktan sonra bozuldu diyorsunuz. Niye çocuk veba salgını mı ki birden evlilik bozulsun? Bir insanın huyu neyse odur. Çocuk öncesi sonrası diye değişmez. Haa çocuktan sonra belki yeni bir yaşama adapte olmak için düzen oturtma , görev dağılımı gibi durumlarda yeni bir yaşam uyarlamasi olabilir. Ama boşanmak istemek çok başka bir şey. İnsan sevdiği kişiden boşanmak istemez. Ben eşimi seviyorsam ,sorun görmüyorsam neden boşanmak isteyeyim.
Kendinizi kandırmayın. Bu işin sonu boşanmaya gidecektir.

Siringayla yada biberon emziginin içine koyarak verin öyle daha çok rahat eder gerilmezsin ayy benimde tek yorumum bu 😀
Şırınga ile veriyoruz da tükürmeye başladı yeni özellik olarak 😅
Niçin bebekten sonra diye yazdınız yani bilinçaltınız sanki çocuğunuzu sorumlu tutuyor gibi. Bu tamamen sizin eşinizle alakalı bir durum! Yani adam evlilik adamı değilmiş işin içine bir de çocuk girince iyice sapıtmış gibi değerlendirdim ben.
Bebekten sonra yazdım çünkü bebekten sonra başladık tartışmalar, adamın evlilik adamı olmadığını nereden anladınız evlilikle alakalı herhangi bir şey yazmadım ki. Bebeğimi sorumlu tutmuyorum, bebeği dünyaya getirmek isteyenler bizdik, onu niye sorumlu tutayım
Ben sorunun çocuktan sonra olduğunu düşünmüyorum. Bence çocuktan önce de vardı ama siz bunu ciddiye almamışsınız ya da burada "neden çocuk yaptın" lincine uğramamak için çocuktan sonra bozuldu diyorsunuz. Niye çocuk veba salgını mı ki birden evlilik bozulsun? Bir insanın huyu neyse odur. Çocuk öncesi sonrası diye değişmez. Haa çocuktan sonra belki yeni bir yaşama adapte olmak için düzen oturtma , görev dağılımı gibi durumlarda yeni bir yaşam uyarlamasi olabilir. Ama boşanmak istemek çok başka bir şey. İnsan sevdiği kişiden boşanmak istemez. Ben eşimi seviyorsam ,sorun görmüyorsam neden boşanmak isteyeyim.
Kendinizi kandırmayın. Bu işin sonu boşanmaya gidecektir.
Neden lince uğrayayım ki, çocuk yaparken buradaki üyelere soracak halim yoktu zaten. Oldu :) hiçbirinizi tanımam etmem yalan borcum mu var size? Çocuk veba salgını değil çocuk büyük bir sorumluluk ve bazıları bu sorumluluğa alışırken zorluk yaşıyorlar. Aralıksız 15 saat uyuyabilirken şu an aralıksız 2 saat uyuyamıyorsunuz mesela buna alışabilmek herkeste 3 günde olan bir şey değil. Kendimi de kandırmıyorum onu soruyorum zaten, bir papatya çayı mı içseniz? ☺️

Üç çocuğum var, sonuncula ikiz. İnanın üç yaşına kadar iki seferde de ben herhalde on kez bosanirdim. Çünkü çok yoruluyor ve anlaşılmıyor hissediyordum. Çocuklar büyüdü işler yoluna girdi. Ama sizde boşanma lafı eden eşinizmis. Neyden mutsuz bu kadar. Mesele nedir yani? Hadi biz yorgunuz destek göremiyoruz bir de ikiz olunca üç çocukla katmerliydi. Ben deliriyordum. Siz de mesele nedir?

Üç çocuğum var, sonuncula ikiz. İnanın üç yaşına kadar iki seferde de ben herhalde on kez bosanirdim. Çünkü çok yoruluyor ve anlaşılmıyor hissediyordum. Çocuklar büyüdü işler yoluna girdi. Ama sizde boşanma lafı eden eşinizmis. Neyden mutsuz bu kadar. Mesele nedir yani? Hadi biz yorgunuz destek göremiyoruz bir de ikiz olunca üç çocukla katmerliydi. Ben deliriyordum. Siz de mesele nedir?
İkimiz de dillendiriyoruz aslında, o çok fazla sorumluluğunun arttığını düşünüyor. E çünkü arttı çünkü babalık bu demek. Ben de sen gel bir de benim sorumluluğumu gör diyorum ipler orada kopuyor. Yani o kadar basit ve geriye dönüp bakıldığında o kadar küçük şeyler ki o anın yoğunluğuyla yorgunluğuyla herhalde katmerli görünüyor gözümüze

Benim iki çocuğumun arası 16 ay, üstü üste hamilelik, bebek bakımı, borçlar üstelik ben de çalışıyordum işe de ara vermedim. Birbirimize yorgunluktan çok yedik. Şimdi dönüp baktığımda gülüp geçiyoruz, Allah öyle acılar verdi ki resmen dert ettiğimiz şeyler şımarıklıkmış diyoruz.
Sadece çocuk sonrası sıkıntılarsa geçip gidiyor yani. Ama öncesiden beri aşamadığınız büyük problemler varsa ipler kopuyor da olabilir.

İkimiz de dillendiriyoruz aslında, o çok fazla sorumluluğunun arttığını düşünüyor. E çünkü arttı çünkü babalık bu demek. Ben de sen gel bir de benim sorumluluğumu gör diyorum ipler orada kopuyor. Yani o kadar basit ve geriye dönüp bakıldığında o kadar küçük şeyler ki o anın yoğunluğuyla yorgunluğuyla herhalde katmerli görünüyor gözümüze
Oturup güzelce konusup bostan sebeplerle boşanma kelimesini ağza almamaya karar verin öncelikle. Sonra kendinizi güzel bir dille anlatın. Suçlayıcı değil yapıcı olun. Ben çareyi yürüyüş de bulmuştum. Çok bunalıp kavga edecek gibi olunca kendimi kar kış çamur demeden parka yürümeye attım. Sonra daha sakin döndüm eve. Zaten İkizler buyuyunca kreşe başlayınca kendimize ait vaktimiz arttığı için daha huzurlu olduk. Çok şükür diyeyim de 😅 darısı size olsun. Çocuk büyütmek hele de ilk cocukla dünyanın değişmiş olması gerçekten zorlayıcı oluyor. Allah kolaylık versin.

Benim iki çocuğumun arası 16 ay, üstü üste hamilelik, bebek bakımı, borçlar üstelik ben de çalışıyordum işe de ara vermedim. Birbirimize yorgunluktan çok yedik. Şimdi dönüp baktığımda gülüp geçiyoruz, Allah öyle acılar verdi ki resmen dert ettiğimiz şeyler şımarıklıkmış diyoruz.
Sadece çocuk sonrası sıkıntılarsa geçip gidiyor yani. Ama öncesiden beri aşamadığınız büyük problemler varsa ipler kopuyor da olabilir.
Değil aslında, mesela ailesiyle hiç sorunumuz yaşanmadı ama çocuktan sonra yaşanmaya başladı, basit bi örnek. O bile bi yük şu an üstümüzde

Bebekten sonra yazdım çünkü bebekten sonra başladık tartışmalar, adamın evlilik adamı olmadığını nereden anladınız evlilikle alakalı herhangi bir şey yazmadım ki. Bebeğimi sorumlu tutmuyorum, bebeği dünyaya getirmek isteyenler bizdik, onu niye sorumlu tutayım

Neden lince uğrayayım ki, çocuk yaparken buradaki üyelere soracak halim yoktu zaten. Oldu :) hiçbirinizi tanımam etmem yalan borcum mu var size? Çocuk veba salgını değil çocuk büyük bir sorumluluk ve bazıları bu sorumluluğa alışırken zorluk yaşıyorlar. Aralıksız 15 saat uyuyabilirken şu an aralıksız 2 saat uyuyamıyorsunuz mesela buna alışabilmek herkeste 3 günde olan bir şey değil. Kendimi de kandırmıyorum onu soruyorum zaten, bir papatya çayı mı içseniz? ☺️
Papatya cayini ben değil kocanın içmesi lazım. İkide bir boşanmayı ben sana değil kocan söylüyor. Size aydınlanma diliyorum. Madem soruna çözüm bulmuşsunuz. Neden bu konuyu açtınız?

Sole soylıyım size bnm ikinci cocugum esim hafta sonları ve aksamları yardım ediyor. 2 aıledende destek gormuyoruz manevi anlamda.2.cocuk olmasına rağmen aralarında 6 yas var yoruluyorum buda ıster İstemez ılıskımıze yansıyor. Ben ılk cocugumda 3 yasında okula verdım ozaman nefes aldığımı hıssetmıstım ve evlılıgımızde düzeldi.Simdi 2. 16 aylık 2 bucuk-3 yas diyim o buyudukce sz rahatlıyorsunuz (konuşmaya baslıyo uykuları duzenlenıyor) bizde bole oldu.Cogu İnsan bu dönemden gecıyo szde gecıcı oldugunu bilin

Papatya cayini ben değil kocanın içmesi lazım. İkide bir boşanmayı ben sana değil kocan söylüyor. Size aydınlanma diliyorum. Madem soruna çözüm bulmuşsunuz. Neden bu konuyu açtınız?
Sorunuma çözüm bulduğumu nerede yazdım? Sebebini biliyorum ama bu sebepten sonra toparlanır mı bilmiyorum. Bolca kadının, annenin olduğu bi site değil mi burası, aynı sorunu yaşayan onlarcası yüzlercesi var onlardan fikir almaya geldim. Siz yaşamadıysanız ne mutlu.

Ayrıca boşanma dillendiriliyor yazdım, dillendiriyor yazmadım. Türkçe :)

Sorunuma çözüm bulduğumu nerede yazdım? Sebebini biliyorum ama bu sebepten sonra toparlanır mı bilmiyorum. Bolca kadının, annenin olduğu bi site değil mi burası, aynı sorunu yaşayan onlarcası yüzlercesi var onlardan fikir almaya geldim. Siz yaşamadıysanız ne mutlu.

Ayrıca boşanma dillendiriliyor yazdım, dillendiriyor yazmadım. Türkçe :)
Bosanma kelimesi çok tehlikeli. Sadece buna takılın gerisi önemli değil. Bunu ne sıklıkla kadar tekrarlıyor,samimi mi ,gerçekten istiyor mu, davranışlarına yansıtıyor mu bunu takip edin. Çocuk bakımı vs. Sonraki mevzu. Çünkü boşanma kelimesi geçince toparlamaniz çok zor olur. Önce bu kelimeyi yok edin ,yok ettirin.

Yani evlilik adamı olmadığını düşündüm çünkü ikide bir de boşanma lafı ettiğini söylüyorsunuz ve boşanna lafını söylemesini haklı çıkartacak bir tane bile bir şey yazmamissiniz. Şöyle olduda oyle soyledi gibi..

Sebepsiz yere huzursuzluk cikartiyorsa ortada hakli bir sebep yokken ikide birde bir insan boşanma lafi ediyorsa bu tarz insanların evlilik insanı olmadığını ek bir sorumluluk bindiğinde de iyice gecimsiz biri olduklarini düşünüyorum. Bu genel düşüncem, esinizi siz daha iyi tanirsiniz. Ayrica sordunuz fikrimizi yaziyoruz.

Bosanma kelimesi çok tehlikeli. Sadece buna takılın gerisi önemli değil. Bunu ne demek kadar tekrarlıyor,samimi mi ,gerçekten istiyor mu, davranışlarına yansıtıyor mu bunu takip edin. Çocuk bakımı vs. Sonraki mevzu. Çünkü boşanma kelimesi geçince toparlamaniz çok zor olur. Önce bu kelimeyi yok edin ,yok ettirin.
Evet iyice çirkinleştiriyor tartışmayı da. Bir de zaten o kadar konuşuldu ama boşanmadık deyip vites artırıyoruz her seferinde. Bence de onu komple kaldırmak lazım. Eski hayatımızın düzenini beklemek zaten absürt olur bunu da bi ayırt etmemiz gerekiyor sanırım.

Evet iyice çirkinleştiriyor tartışmayı da. Bir de zaten o kadar konuşuldu ama boşanmadık deyip vites artırıyoruz her seferinde. Bence de onu komple kaldırmak lazım. Eski hayatımızın düzenini beklemek zaten absürt olur bunu da bi ayırt etmemiz gerekiyor sanırım.
En ufak sıkıntı da boşanmaya sarılan adam size sorun olur. Sizi üzmek için demiyorum. Öfkelenir, kızar. Bunlar normal. Ama boşanmanin ağızdan çıkaması normal değil. Eski düzen tabii ki olmayacak. Dediğim gibi buna çözüm bulun.

Back
X