ay bak biz naptık siz de yapın. bizde bir dolap vardı kapkara çirkin bişey zaten arka oda karanlık ruhum sıkılyordu, neyse koçtaştan gerçi heryerde var şu yapışkanlı naylon gibi kağıtlar var ya onlardan aldık kapaklarını beyaz kapladık ooohhh içim açıldı hem de 30 lirayı bile geçmedi. sen de çiçekli falan bi kağıtla kapla şimdilik idare ediver..
ya bir de ne sorucam şu gece okuduğumuz ayetel kürsiler vardı ya 313 taneydi dimi? hepsi euzu besmele ile mi? yine yapıcam ben onu kısmetse..
sağol canım yaa benim aklımda yanlış kalmış 170 tane okunacak bu gece okurum ben kısmetse çok değil nasılsa..
kızlar bende başladım biliyorsunuz 20.000 civarında oldu ama ne zaman biter bilmiyorum yaaa
yaa bu erkeler ne kadar ilğinçler
benim eniştemde 1 yaşına kadar almak istemedi oğluna oda sonra bir gün biz gittik aldık o yokkende montajı yapıldı bir geldiki eveşimdi diyorki kardeşime hatun iyi almışsın bu odayı çok iyi oldu
ne güzel senin yine 20000 olmuş bende daha 5000 küsürdeyim 10000 de üst komşumun annesi okuyacak ablam da okuyor o daha sayı vermedi şukadar okudum diye arkadaşta yardım ediyor inşallah bitince bende inanıyorum olacak şu an bana yardım eden 6 kişi var bana kalsa 1 senede anca biter..geç olsun sonu güzel olsun
tabiri cazise bizim komşular pek yaralı parmağa işemezlerben kendim okuyorum buradanda bazı arkadaşlar desteklediler sağolsunlar aslında eşim rahatsız olmasaydı daha fazla okurdum ben ama onunla ilğlenmekten vakit bulamıyorum
canım bizimki normalde alırdı oğlumda gebe kaldığımı öğrendik o hafta hemen salıncak aldı sarı laciver pazara çıkardık hiçbi tezgahta durmayn beni ite ite pazarı 5 dakikada bitiren adam oğluna çorapa hırka felan bakardı bu dolapta oğlumundu zaten ama ölünce kardeşlerim giysilerini kutulayığp odaya kenara dizdiler dolabıda ıvır zıvır şeler için kullandık öle eskidi yoksa yeniydi gerçi mobilya değildi bu sunta dolağplar oluyaya onlarda ama şimdilik ayşenin dediği gibi pembeli bi etiket alabilirim var burdada ikeada felan
sayı az değil çok zor doğru yani benim de komşularım yaralı parmağa bişi etmezler yeterim bende hep kendim okudum kırk yılda bi kardeşlerimn gelirse 50 100 onlar okudurdu birde arada karşıda arkadaşlarım var 50 100 de onlar okurdu ama en fazla 10.000 bile okunmamıştır hep kendim okudum çok zor bitirdim 3 ayda
canım yaaa sen o dolabı ayşenin deği gibi kapla fazlalıkları koyarsınnnnnnn bebişede ilerleyen zamanlarda yeni oda bakarsın zaten ilk zamanlar senin yanında yatacağı için çok ihtiyacınız olmaz
canım ne enteresan değilmi ya fatiha ne kadar kolay bir dua insan oturuken 1000 2000 tane okur ama nedense insanlar nazlanıyorlar
ben ne kadar çok niyet olursa okadar iyi olacağını düşünüyorum o yüzdende her dua okuyana az yada çok katıkada bulunumaya çalışıyorum
öle yapayım bebiş doğunca zaten ben demeden kendi heveslenir alır o :)))))))))) şu kız sağ sağlim gelse valla çok değerli olacak eşimin tarafındaki tek kız ölüyolar kız torun için :))))))
öle yapayım bebiş doğunca zaten ben demeden kendi heveslenir alır o :)))))))))) şu kız sağ sağlim gelse valla çok değerli olacak eşimin tarafındaki tek kız ölüyolar kız torun için :))))))
öle valla bizim tarafta farkedilmez biz 5 kızkardeşiz 1 erkek 3 tanede kızz yeğen var bizde hep kız olduğu için arada kaynar ama kaynanamın hiç kızı olmamış eltiminde oğlu var kızı vefat etmiş tek kız benimki olacak kaynanamda erkek çocuğundan nekadar nefret ediyorsa kız çocuğunu aksine okadar seviyor başkalarının kızlarının resimlerini koyar vitririnine okadar kız ççocuk hastası o yüzden benim kız yaşadı kaynanam süslüdürde takıyı felanda sever o şimdiden başlamıştır kızıma küpeler künyeler bakmaya :)))) bana çok kızar bileziğim felan yok kolumda hep bozduruyom diye :)))))))desene çok şımartılacak
canım ne olur başaka türlüsünü düşünme
allahın izni ile sağlıcakla gelecek meleğin
hemide biz bu kadar teyze burada dört gözle onu bakliyoruz
kız nurcannnnnnn ben senin kızına hediye alacaktım şimdi çıkmamıyorum ama dışarıya çıkınca alacağım hediyesini kargo yapacağım inşşşşşş teyzesinden kulansın diyeeeee
evet çok enteresan aslında her tanıdığın 100 okusa genebile tamamlanır herşekilde kiiiiiii 100 tane fatiha neki
cnm duvarlar beyaz mobilyada beyaz olsun diyodun bordürleride pembeli al yapıştır bence...evet canım dün bikat vurduk şimdi eşim 2. katı vuruyor zaten beyaz olacak bordür yapıcam odasını alınca odaya uygun bişi
cnm ben elimden geldiği kadar sana ve yeterede yardım etmek isterim...euzu besmele ile başlanacaksağol canım Allah razı olsun, bildiğim kadarıyla yardım edilebiliyor eğer edersen sevinirim tabi ama acelem yok yavaş yavaş okuyacağım eninde sonunda biter. bildiğim hepsinin euzu besmele ile okunacağı..
bu arada oda okadar acayip duruyoki dolap ve çalışma masası mavi
kapı süsü ve sepet pembe bide eski püskü bi çekyatvar üzerinde turuncu polar var ha ha okadar çirkin duruyoki eşime diyom akşam kızımın dolabı mavi sanki erkek bebek diyom oda diyo hiiiiiiiiiiiiç ayak yapma bebek doğmadan almam oda diyo kandıramıyorum :))))))))))
Anti-mullerıan hormon (amh)
--------------------------------------------------------------------------------
OVER FONKSİYONUNU ÖLÇEN EN İYİ MARKER:
ANTİ-MULLERIAN HORMON (AMH)
Son dönemlerde yapılan çalışmalar
Son dönemlerde yoğunlaşan çalışmalar, over fonksiyonunu belirlemede en iyi göstergenin, Anti-Mullerian Hormon (AMH) oldğunu göstermektedir. Bilindiği gibi, bugüne kadar, bu amaçla genellikle FSH kullanılmaktaydı. Çalışmalar FSH, Inhibin B ve Anti-Mullerian Hormon (AMH) üçlüsünün bu amaçla birlikte kullanılabileceğini, ancak bunlar içinde AMH’nin diğerlerine oranla belirgin oranda güvenilir sonuç verdiğini göstermektedir.
AMH nedir?
Inhibinler ve Activinler ile aynı ailedendir. Transforming Growth Factor-b (TGF-b) ailesinin bir üyesidir.
Bu grup hormonlar dokulardaki gelişme ve farklılaşmada rol oynamaktadırlar.
AMH, erkeklerde testisin Sertoli hücreleri tarafından, kadınlarda ise over granulosa hücreleri tarafından üretilmektedir. Fetusta uterus, fallop tüpleri ve üst vajina bölümlerinin başlangıç dokusu olan Mullerian kanalların gerilemesine neden olmaktadır. AMH, postpubertal erkeklerde spermatogenesisin düzenlenmesinde, üretken yaştaki kadınlarda da follikulogenesisin düzenlenmesinde önemli rol almaktadır.
AMH’nin Erkeklerde Salgılanması ve Fizyolojik Rolü
Testosterone ve AMH, fetuste erkek üreme organlarının oluşumu için önemli hormonlardır. Testosterone Leydig, AMH de Sertoli hücreleri tarafından üretilmektedirler.
Erkekte, Anti-Mullerian Hormone salgılanması fetuste embriyogenesis sırasında başlamakta ve yaşam boyu devam etmektedir. Doğumdan sonra AMH düzeyi kısa süre düşük seyrettikten sonra, 3-6 ay içinde en yüksek düzeye ulaşır. Bebeklik ve çocukluk boyunca seviye yaklaşık 50 ng/ml düzeyindedir. Puberteden önce düzey düşmeye başlar, pubertede düşüş devam eder ve puberteden sonra, yetişkin erkeklerde yaşam boyunca 2-5 ng/ml düzeyinde, düşük seviyede kalır. Doğum sonrası testosteron ve AMH konsantrasyonları erkeklerde birbirine zıt düzeydedir. Çocuklukta, testosteron düzeyi düşük olduğunda, AMH testiküler dokunun işlevi konusunda önemli fikir veren bir marker durumundadır.
Kadınlarda AMH’nin Salgılanması ve Fizyolojik Rolü?
Normal bir kadında AMH seviyesi, puberte başlangıcına kadar oldukça düşüktür. Bundan sonra, AMH düzeyi menapoza kadar 2-5 ng/ml gibi düşük düzeyde kalır ve menapozdan sonra da saptanamayacak kadar düşer. Erişkinde, kadın ve erkek değerleri birbirine yakındır (2-5 ng/ml).
AMH primer folliküllerin granuloza hücrelerinin oluşumundan hemen sonra, neonatal yaşam boyunca salgılanır. Bundan sonra, sekonder preantral folliküllerin granulosa hücreleri, prepubertal dönem ve estrogen siklusu sırasında da küçük antral foliküller tarafından salgılanır.
Son bulgular, AMH’nin üreme çağındaki kadında hayati önemi olduğunu göstermektedir. AMH, primordial follikül havuzun azalmasında, folliküllerin primordial safhadan büyüme safhasına geçiş hızının düzenlenmesinde önemli role sahip görünmektedir. AMH, primordial follikül havuzunun tüketilme hızını yavaşlatarak koruyucu rol oynamaktadır. AMH, erken antral dönemde de, FSH’a bağlı follikül büyümesini inhibe ederek, foliküllerin büyüme hızını düzenlemektedir. (Durlinger et al, 2001). AMH’nin follikül oluşumundaki düzenleyici rolü, ESHRE, Berlin 2004’te tekrardan vurgulanmıştır.
Serum AMH düzeyi, normal menstruel siklus döneminde önemli oranda değişmemektedir. Folliküler, mid-siklus ve mid-luteal dönemlerde düzey birbirine yakın bulunmuştur.
FSH ile AMH’nin Temel Farkı Nedir?
Bilindiği gibi, hipofiz hormonları olan FSH ve LH, gonadların faaliyetinde etkilidirler. Ancak bunlar, dolaylı markerlardır. AMH ve İnhibin B, direkt olarak testis ve overlerde üretildikleri için, testis ve over fonksiyonlarını doğrudan göstermektedirler.
Ayrıca FSH, menstruasyon döneminde değişkenlikler ve oynamalar göstermektedir. Menapoza geçiş döneminde de değişkenlikler sürmektedir. AMH ve İnhibin B ise daha stabil olup, daha güvenilir bir gösterge özelliğinde olan markerlardır.
AMH’nin Klinik Uygulama Alanları
Kadında:
Over rezervini ve over fonksiyonlarını değerlendirmek
Granulosa hücre tümörlerini araştırmak
Erkekte:
Testis fonksiyonunu ve infertiliteyi araştırmak
Pediatride
Erken veya geç ergenlik araştırması
Cinsiyet bozuklukları ve çift genital durumunun ayırıcı tanısında
Kriptorşidizm ve anorşidizmin ayırıcı tanısında
sağol canım sen yorma kendini artık daha ne yapacaksın allah razı olsun..yok canım 170 adetti bende dün baktım transferinden sonra Allah izin verirse okumak istiyorum sana
sağol canım başladım işte yavaş yavaş ne zaman biterse kısmet...allah kabul etsin yardıma ihtiyacol olduğunda söyleye blirisin bebişim
ben arkadaşa 72000 fatihaya başladım dedim iyi bizde okuyalım dedi hemen benim dememe fırsat bile vermedi bahaneyle abdest alıp dua okumuş oluruz dedi kızıyla birlikte okuyacaklar kızıda 15 yaşında hiç itiraz bile etmedi beni çok sever kardeşine de söyleyecek oldu, bir anda benden çok heveslendi başka bir arkadaşım daha var onada söyleyecem karşılaşınca oda severek okur ikiletmez bile çok şanslıyım arkadaş komşu konusunda bitsin inşallah ayşeyede yetere de yardım ederim tabi benden önce bitirmezlerse
kız olurmu biz onun teyzeleriyiztabiki alcağızöle valla bizim tarafta farkedilmez biz 5 kızkardeşiz 1 erkek 3 tanede kızz yeğen var bizde hep kız olduğu için arada kaynar ama kaynanamın hiç kızı olmamış eltiminde oğlu var kızı vefat etmiş tek kız benimki olacak kaynanamda erkek çocuğundan nekadar nefret ediyorsa kız çocuğunu aksine okadar seviyor başkalarının kızlarının resimlerini koyar vitririnine okadar kız ççocuk hastası o yüzden benim kız yaşadı kaynanam süslüdürde takıyı felanda sever o şimdiden başlamıştır kızıma küpeler künyeler bakmaya :)))) bana çok kızar bileziğim felan yok kolumda hep bozduruyom diye :)))))))
ah canım düşünmen yeter sağolasın çok mahcup olurum ayşecimde sağolsun mevlüt kıyafetimizi aldı nasıl öderim hakkını bilmiyorum kızıma daha kendi kardeşlerim bile bişi almamıştı ilk hediyesiydi çok duygulandım gerçekten düşünmeniz tyeterli Allah razı olsun
ben arkadaşa 72000 fatihaya başladım dedim iyi bizde okuyalım dedi hemen benim dememe fırsat bile vermedi bahaneyle abdest alıp dua okumuş oluruz dedi kızıyla birlikte okuyacaklar kızıda 15 yaşında hiç itiraz bile etmedi beni çok sever kardeşine de söyleyecek oldu, bir anda benden çok heveslendi başka bir arkadaşım daha var onada söyleyecem karşılaşınca oda severek okur ikiletmez bile çok şanslıyım arkadaş komşu konusunda bitsin inşallah ayşeyede yetere de yardım ederim tabi benden önce bitirmezlerse
yetercim çok tşkr ederim canım bu bilgiler için okudum ama kafam hiç birini almadı nedemek oldugunu bile anlamadım neyse sonra bidaha okurum çok sagol canımmm allah senden ve bütün arkadaşlardan razı olsun
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?