Beceriksizliğime ne yapmalı?

masoleil

Çalıkuşu
Kayıtlı Üye
28 Temmuz 2017
1.133
582
53
Tecrübeli ve hamarat hanımlardan yardım istiyorum öncelikle. Anne babam ayrı olduğu için yemek işini evlenince öğrendim. Herkesin bildiği çok basit şeyleri bile bilmiyodum yani düşünün. Yemek yapabiliyorum karın doyurmaya yetiyor. Ama misafir ağırlama evresi var ve ben pasta börek çörek işlerini hiç beceremiyorum. Bizim ailede de pek yenmezdi ama haftaya ağır misafirlerim gelecek ve ben kara kara düşünüyorum.

Bi kere ıssız adam kekinden yapmıştım eşimin isteği üzerine kekin içi çiğ çıktı dış kısmı pişmişti eşim kenarlarını yedi güldük geçtik.

Kurabiye yaptım daha elime aldığım gibi dağıldı hepsi unufak oldu. Yufkadan yaptığım börek de fırında çok mu kaldı yada yufkadan kaynaklı mıydı bilmiyorum ama yufka kısmı kupkuruydu sertti tabiri caizse taş gibiydi.

Daha da saymak gerekirsek arpa şehriye salatasını denedim rengi dönene kadar kavurdum onlar da karamel rengi sert arpa şehriyeler oldu sonra sağolsun kayınvalidem hemen makarna haşladı kurtardık durumu.

Bi poğaça denememde de küçük minik ekmekler elde ettim ve hamur işi o gün bitti bende bidaha da misafir kabul etmedim.

Benim yaşımda ne hatunlar var döktürüyor anladım ki eşim de seviyor ki bende misafirliğe gidince midem bayram ediyor ama eşimi öyle iştahlı yerken gördüğümde içim cız etmiyor değil. Peki bu insanlar bunları yapmayı nerden nasıl öğrendi? Niye benimkiler olmuyor? Nasıl öğrenirim? Var mı benim gibi olan ya da ağır misafirleriniz geldiğinde ne yapıp ağırlıyosunuz? :(((((

Bence çok üzmeyin kendinizi , İnanın el becerisi deneye deneye zamanla oturuyor .. zaman gelecek ne masalar donatacaksınız , ev ürünü yapan yerler var stres yaşamayın oralardan alabilirsiniz ya da sevdiğiniz komşunuz arkadaşlarınız varsa birer çeşit sizin için yapmalarını da isteyebilirsiniz :) ağız tadınız yerinde olsun bunlar çok geçici sorunlar :)

ben de pasta börek işinden hiç anlamam, çünkü yapmayı sevmiyorum. ama yemek de akşama kadar yapayım. biraz da istemekle alakalı. bir kaç kez yapıp kötü sonuç alınca iyice hevesim kaçtı. yapasım gelmiyor artık.
bu tarz şeylerde daha salata tarzı, hafif şeyler yapıyorum ama bir börek illa ki oluyor.

Tarifine uygun mu yapıyorsunuz?
Bazı fırınlar çok çabuk kurutuyor, ya da yakıyor.
Kekin içinin pişip pişmediğini kontrol etmeden mi çıkarıyorsunuz?
Kullandığınız malzemelerden de olabilir, fırından da olabilir.
Ama tabi elbecerisi de önemli. Ki oda zamanla gelişecek bir şey.

Genelde hazır alıyorum.
Mutfak işi benim kocamda. Muhteşem ağır/hafif yemek,salata,meze yapar. Aklına gelen her yemeği yapar ama hamur işinden anlamaz.
Ben de eskiden keki iyi yapardım ama artık unuttum yapmaya yapmaya.
Misafir gelceği zaman sayıyla alıp eve fazla kalmasın ki biz de diğer günler tüketmeye çalışmayalım derim.
Haftaya bizim de özel misafirlerimiz gelecek çaya nasipse.
Hazır alacağız,şimdideden planladık.

Benim akrabalarım zaten biliyor yapamadığımı onlar sevdiğim şeylerden yapıp getiriyolar ama ben kendim yapabilmek istiyorum çünkü birinden isteyemiyorum çekiniyorum.

Bende bilmiyordum evlendiğimde, tarif küpü uygulamasını indir :) Baka baka öğrendim ve bütün tarifler tutuyor. Yardım alarak yapabilirsin internet çağındayız önemli olan tarife uymak yapabildiğini görünce hevesinde gelir zaten.

Genelde hazır alıyorum.
Mutfak işi benim kocamda. Muhteşem ağır/hafif yemek,salata,meze yapar. Aklına gelen her yemeği yapar ama hamur işinden anlamaz.
Ben de eskiden keki iyi yapardım ama artık unuttum yapmaya yapmaya.
Misafir gelceği zaman sayıyla alıp eve fazla kalmasın ki biz de diğer günler tüketmeye çalışmayalım derim.
Haftaya bizim de özel misafirlerimiz gelecek çaya nasipse.
Hazır alacağız,şimdideden planladık.
Dışarda satılanlarda margarin kullanıldığından dolayı almak istemiyorum ben evde tereyağ ve zeytinyağı kullanıyorum hep. Bi iki kere de bayat çıktı kurabiyeleri o yüzden cesaret edemiyorum. Neler alacaksınız peki? Menüde neler olucak

Haftaya gelecekler diyorsunuz madem şimdiden denemelere başlayın o zaman , bir liste yapın ne yapacağınıza dair ve bunları azar ölçüde deneyin şu bir hafta da bile çok şey değişir :)

Bende çok severim her türlü yemeği ve çaylığı yapmayı. Evlenmeden öncede annemi izlediğim olmuştu da, hiç yemek yapmazdım. Evliliğimin ilk 1 yılında tarif çıkarabilecek kadar geliştirdm kendimi. Bence tamamen tekrar ve pratiklik. Püf noktaları kapınca, 1-2 saat içinde mükemmel tarifler çıkıyor.

Tecrübeli ve hamarat hanımlardan yardım istiyorum öncelikle. Anne babam ayrı olduğu için yemek işini evlenince öğrendim. Herkesin bildiği çok basit şeyleri bile bilmiyodum yani düşünün. Yemek yapabiliyorum karın doyurmaya yetiyor. Ama misafir ağırlama evresi var ve ben pasta börek çörek işlerini hiç beceremiyorum. Bizim ailede de pek yenmezdi ama haftaya ağır misafirlerim gelecek ve ben kara kara düşünüyorum.

Bi kere ıssız adam kekinden yapmıştım eşimin isteği üzerine kekin içi çiğ çıktı dış kısmı pişmişti eşim kenarlarını yedi güldük geçtik.

Kurabiye yaptım daha elime aldığım gibi dağıldı hepsi unufak oldu. Yufkadan yaptığım börek de fırında çok mu kaldı yada yufkadan kaynaklı mıydı bilmiyorum ama yufka kısmı kupkuruydu sertti tabiri caizse taş gibiydi.

Daha da saymak gerekirsek arpa şehriye salatasını denedim rengi dönene kadar kavurdum onlar da karamel rengi sert arpa şehriyeler oldu sonra sağolsun kayınvalidem hemen makarna haşladı kurtardık durumu.

Bi poğaça denememde de küçük minik ekmekler elde ettim ve hamur işi o gün bitti bende bidaha da misafir kabul etmedim.

Benim yaşımda ne hatunlar var döktürüyor anladım ki eşim de seviyor ki bende misafirliğe gidince midem bayram ediyor ama eşimi öyle iştahlı yerken gördüğümde içim cız etmiyor değil. Peki bu insanlar bunları yapmayı nerden nasıl öğrendi? Niye benimkiler olmuyor? Nasıl öğrenirim? Var mı benim gibi olan ya da ağır misafirleriniz geldiğinde ne yapıp ağırlıyosunuz? :KK43:((((
Ben bile yapiyorsam herkes yapar emin ol. Evlenmeden önce yumurta bile kirmamistim simdi esimin ve benim ailemden büyükler benden tarif aliyor :halay:üstelik de yogun calisiyorum öyle bol bol vaktim de yok yani. Önemli olan dogru tarifi bulmak. Bazi tariflerin tutmayacagini daha okurken anliyosun tecruben oldukca.

Geleceği önceden belliyse (ani değilse genelde son dakika misafiri kabul etmiyorum) börek ve poğaça tarzı ikramları önceden yapıyorum buzluğa atıyorum çok vakit alıyor çünkü kurabiyeyi bir gün önceden yapıyorum misafirin geldiği güne de salatayı bırakıyorum

Tarifine uygun mu yapıyorsunuz?
Bazı fırınlar çok çabuk kurutuyor, ya da yakıyor.
Kekin içinin pişip pişmediğini kontrol etmeden mi çıkarıyorsunuz?
Kullandığınız malzemelerden de olabilir, fırından da olabilir.
Ama tabi elbecerisi de önemli. Ki oda zamanla gelişecek bir şey.
Tarifine uygun yapıyorum bazı tariflerde yağ çok fazlaysa az koyuyorum kilo almamak adına. Fırından çok anlamıyorum ama altını pek pişirmiyor

Ben bile yapiyorsam herkes yapar emin ol. Evlenmeden önce yumurta bile kirmamistim simdi esimin ve benim ailemden büyükler benden tarif aliyor :halay:üstelik de yogun calisiyorum öyle bol bol vaktim de yok yani. Önemli olan dogru tarifi bulmak. Bazi tariflerin tutmayacagini daha okurken anliyosun tecruben oldukca.
İşte nasıl anlaşılır tutmayacağı :) ben nasıl anlıcam

Geleceği önceden belliyse (ani değilse genelde son dakika misafiri kabul etmiyorum) börek ve poğaça tarzı ikramları önceden yapıyorum buzluğa atıyorum çok vakit alıyor çünkü kurabiyeyi bir gün önceden yapıyorum misafirin geldiği güne de salatayı bırakıyorum
Ani misafir kabul etmiyorum bu sebepten ötürü buzluğa atınca çıkarıp direkman pişiriyo mısun yoksa çözdürmeyi mi bekliyosun? Ha bide buzluğa tepsiyle mi atıyosun nasıl atıyosun

Dışarda satılanlarda margarin kullanıldığından dolayı almak istemiyorum ben evde tereyağ ve zeytinyağı kullanıyorum hep. Bi iki kere de bayat çıktı kurabiyeleri o yüzden cesaret edemiyorum. Neler alacaksınız peki? Menüde neler olucak
Börek,kalburabastı ve kayınvalideciğim yaprak sarması gönderecekmiş.
Güvendiğim bir yer var,hep tazecik oluyor.
He yağını bilemem. Henüz bize dokunan bir durum olmadı.

B
Ben de disaridan almiyorum. Sekeri bize fazla geliyor bir suru de katki maddesi oluyor. Kevserin mutfagindaki tarifler güzel tavsiye ederim.

Hic hamarat degilim. Hala bicok yemegi yapmayi yapmayi bilmem. Ben de evlenince yemek yapmaya basladim oncesinde elimi surmemistim ama kek, pogaca, arpa sehriye salatasi gibi basit seyleri en azindan yenilebilecek seviyede yapardim. Tarifleri iyi okuyup ona gore yapmak gerekiyor sadece.

Mesela arpa sehriye salatasi icin sehriyelerin rengi degisene kadar kavurmadim hic. Tariflerde hafif rengi donene kadar der. Abartip tamamen rengi degisene kadar kavurmadim. Hafif taneli olunca biraktim gibi...
Kek, pogacayi zaten malzemeyi koy ver firina hazir olunca cikar bitti gitti. Hic ozel bisey yapmadim belki firininiz kotudur.

Bende çok severim her türlü yemeği ve çaylığı yapmayı. Evlenmeden öncede annemi izlediğim olmuştu da, hiç yemek yapmazdım. Evliliğimin ilk 1 yılında tarif çıkarabilecek kadar geliştirdm kendimi. Bence tamamen tekrar ve pratiklik. Püf noktaları kapınca, 1-2 saat içinde mükemmel tarifler çıkıyor.
Ayyy ne güzel ellerinize sağlık! :KK68:

Back
X