Beceriksizliğime ne yapmalı?

Batırmıştım pişmişti ama çıkardık orta kısım çiğdi kenarlar pişmişti eşim de kenarları yedi
Kek için öğrendiğim püf noktalar: Bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Önce yumurtayı 5 dakika kadar tek başına çırpın. Sonra şekeri ekleyip birlikte 5 dakika daha çırpın. Sonra tarifteki malzemeleri aynen ekleyin. Kabartma tozu 2 tane koyulabilirmiş, eğer kekiniz çok kabarsın isterseniz. 35-40 dakika pişmesi gerek. Biraz da fırına bağlı nasıl çıkacağı maalesef :/

Borek olarak sigara sarabilirsin.. bir yufkayi once ikiye kes, o parcalari tekrar ikiye kes.. o parcalarida üçe kes.. boylece 1 yufkadan 12 sigara boregi cikar.. genis yerine beyaz peyniri rendele sar.. ucunu normal suyla azcik islat ki yapissin.. sonra bol siviyagda kizart... hem pratik, hem tutmama gibi risk yok..

Makarna salatasi da ayni sekilde.. en kucuk makarnayi hasla... sogut, 1 konserve garnitur, 1 konserve misir, biraz da kornison dogra.. yogurt mayonez ayarla ve ekle.. en kolay salata..

Birde kek tarifi vereyim ;) ki bu tarifi sekillendirebilirsin.
3 yumurtayi 1 su bardagi sekerle iyice cirp.. beyazlasin kopuk kopuk olsun..
1 su bardagi sut, 1 su bardagi siviyag ekle... cirp
1 kabartma tozu 1 vanilin ekle... varsa limon veya portakal kabugu da ekleyebilirsin..
2 bucuk bardak un.. icine cirp..
Kalibini veya borcaninin heryerini tereyagi veya margarinle yagla sonra cok az un serpistir... kek hamurunun yarisini dök, diger yarisina 3 kasik kakao ve 3 kasik sut ekle ve iiyice cirp.. onuda kaliba ekle catalla karisitr biraz.. 180 derece, keki yapmaya baslarken isittigin firina koy... yarim saat sonra kurdan batir.. kurdana kek yapisiyorsa 10 dakika daha pisir.. tekrar bak.. kurdan temiz cikara kadar bak.. (her firin farkli pisiriyor, o yuzden bakmalisin)

Bunlar cok saglikli degil ama bana gore en pratik ve kolay tarifler... el aliskanligi kazanan kadar kolay seyler dene ki tutmama riski azarlsin

Bu menuyu bi arkadasin geldigi zaman hizlica hazirlayabilirsin.. daha agir misafir icin de kolay tarifler verebilirim...

Son olarak, bende senin gibi evlenene kadar mutfaga girmedim.. deneye deneye pratik yaparak suan en afilli tarifleri yaparim...

Bi hamur acmasini ogrenemedim :D ama zamanla o da olacak..

Denicem bunu :) o gün elim ayağıma karışır zaten yapsam vakit yetmez
Kolay gelsin :) bütün ikramlar bir günde çok zor oluyor yetiştirme stresi oluyor yorgunluk oluyor misafirin geldiği güne enerjisi kalmıyor insanın

Hertarifi denemeyin.

Instagramda ve youtube da haticemazi var mesela.o videolu uzunca anlatarak yapiyor.herayrintisini veriyor kanalinda.mutlaka ondan tarifler yapin.tek seferde tutturursunuz.

Nefisyemektarifleri diye bir uygulama var telefonunuza indirin binlerce yemek tarifi var yaptığım herşey çok güzel oluyor ayrıca aşamaları fotoraflayıp atıyorlar.

Tecrübeli ve hamarat hanımlardan yardım istiyorum öncelikle. Anne babam ayrı olduğu için yemek işini evlenince öğrendim. Herkesin bildiği çok basit şeyleri bile bilmiyodum yani düşünün. Yemek yapabiliyorum karın doyurmaya yetiyor. Ama misafir ağırlama evresi var ve ben pasta börek çörek işlerini hiç beceremiyorum. Bizim ailede de pek yenmezdi ama haftaya ağır misafirlerim gelecek ve ben kara kara düşünüyorum.

Bi kere ıssız adam kekinden yapmıştım eşimin isteği üzerine kekin içi çiğ çıktı dış kısmı pişmişti eşim kenarlarını yedi güldük geçtik.

Kurabiye yaptım daha elime aldığım gibi dağıldı hepsi unufak oldu. Yufkadan yaptığım börek de fırında çok mu kaldı yada yufkadan kaynaklı mıydı bilmiyorum ama yufka kısmı kupkuruydu sertti tabiri caizse taş gibiydi.

Daha da saymak gerekirsek arpa şehriye salatasını denedim rengi dönene kadar kavurdum onlar da karamel rengi sert arpa şehriyeler oldu sonra sağolsun kayınvalidem hemen makarna haşladı kurtardık durumu.

Bi poğaça denememde de küçük minik ekmekler elde ettim ve hamur işi o gün bitti bende bidaha da misafir kabul etmedim.

Benim yaşımda ne hatunlar var döktürüyor anladım ki eşim de seviyor ki bende misafirliğe gidince midem bayram ediyor ama eşimi öyle iştahlı yerken gördüğümde içim cız etmiyor değil. Peki bu insanlar bunları yapmayı nerden nasıl öğrendi? Niye benimkiler olmuyor? Nasıl öğrenirim? Var mı benim gibi olan ya da ağır misafirleriniz geldiğinde ne yapıp ağırlıyosunuz? :KK43:((((
Merhaba. Anne baba ayrı olması ile hiç ilgisi yok. Ben de hiç yapmamıştım yemek kek borek. Önceleri kötü oldu. Yapa yapa düzeldi.. hala da internetten aldığım bazı tarifler bazen iyi bazen kötü oluyor. Yapa yapa tecrübe oluyor. Ayrıca fırından fırına bile değişiyor. Mesela kek kolay çıksın diye kalibi tereyağ ile yağlamak gerekiyormus..püf noktaları okumak gerek

Deneye deneye iyi tarifleri bulup bir deftere yaz.
Kurtarıcı tariflerin olsun.
Bir de ben malzeme kalitesinin önemli olduğuna inanıyorum.
Ayrıca püf noktaları çok önemli.
Youtubeda bir videolu poğaça tarifi buldum artık bir numaralı poğaçam o benim mesela hiç şaşmam.
Fırını 50 derecede ayarlayıp içinde yarım saat bekletip hamur mayalamayi öğrendim ve harika bir şey bu bence :)

Yapa yapa en güzelini bulacaksın pes etme.
Şimdi sansliyiz internette neler var neler.
Akıl akıldan üstün almaya açık olalım yeter :)

Fırınım bosch marka ablamda da aynısı var altı pişirmiyor der alt ayarını açıyoruz alttan pişiriyor

Bi yerde yediğim arpa şehriye tam karamel rengiydi güzel kavrulmuştu belliydi ben yaptım sert oldu

Arpa şehriyeyi kavurduktan sonra su koymadın mı

Bu anlatımından kavurup salata yapmaya çalıştın gibi anlaşılıyor da

Tarife göre yapılan şeyin kötü çıkma ihtimalı çok çok azdır.
Ya tariflere ve püf noktalarına uymuyorsun ya da fırının ayarında problem var. Ki çok normaldir pratik yaptıkça kendi fırınının neyi ne kadar sürede kızarttığı anlaşılır.

Mesela benim kek kurabiye tarzı yaptıklarım iyidir. Tencere yemeğinden daha çok severim.
Yemeklerim de iyidir ama diğeri kadar ilgilenmem..

Geçen elmalı kurabiye yapacaktım evde margarin yoktu kullanmıyoruz çünkü. Sıvı yağ koydum. Hamur birleşmedi bir türlü. Dedim 'hee demek margarin püf noktaymış'.
O birleşmeyen hamuru çöpe atmadım yuvarlayıp fırına sürdüm. Çıkınca pudra şekeri serptim başka çeşit kurabiye oldu.
Margarin alıp elmalı kurabiye yaptım tabiki. Öncekileri de buzluğa attım :KK48:

Tecrübeli ve hamarat hanımlardan yardım istiyorum öncelikle. Anne babam ayrı olduğu için yemek işini evlenince öğrendim. Herkesin bildiği çok basit şeyleri bile bilmiyodum yani düşünün. Yemek yapabiliyorum karın doyurmaya yetiyor. Ama misafir ağırlama evresi var ve ben pasta börek çörek işlerini hiç beceremiyorum. Bizim ailede de pek yenmezdi ama haftaya ağır misafirlerim gelecek ve ben kara kara düşünüyorum.

Bi kere ıssız adam kekinden yapmıştım eşimin isteği üzerine kekin içi çiğ çıktı dış kısmı pişmişti eşim kenarlarını yedi güldük geçtik.

Kurabiye yaptım daha elime aldığım gibi dağıldı hepsi unufak oldu. Yufkadan yaptığım börek de fırında çok mu kaldı yada yufkadan kaynaklı mıydı bilmiyorum ama yufka kısmı kupkuruydu sertti tabiri caizse taş gibiydi.

Daha da saymak gerekirsek arpa şehriye salatasını denedim rengi dönene kadar kavurdum onlar da karamel rengi sert arpa şehriyeler oldu sonra sağolsun kayınvalidem hemen makarna haşladı kurtardık durumu.

Bi poğaça denememde de küçük minik ekmekler elde ettim ve hamur işi o gün bitti bende bidaha da misafir kabul etmedim.

Benim yaşımda ne hatunlar var döktürüyor anladım ki eşim de seviyor ki bende misafirliğe gidince midem bayram ediyor ama eşimi öyle iştahlı yerken gördüğümde içim cız etmiyor değil. Peki bu insanlar bunları yapmayı nerden nasıl öğrendi? Niye benimkiler olmuyor? Nasıl öğrenirim? Var mı benim gibi olan ya da ağır misafirleriniz geldiğinde ne yapıp ağırlıyosunuz? :KK43:((((
verebileceğim tek yanıt
börek yapınca fırında
içinin yogurt ve yag harcını normalden daha fazla koy
her kata ya da parcaya ayrı sür
yag yogurt ya da süt yogurt yapabilirsin

fırından cıkar cıkmaz da akan musluk suyuna elinle al böreğin üstüne silkeleyerek serp elinle
heryerıne serp üzerini de kapa

Kek yaptığınızda , 185 derece pişirin , malzemeleriniz oda sıcaklığında olsun , ilk 25 dk. Fırını hiç açmayın. Sonra çatlayan bir yere kürdan batırın. Kurdana yapismissa kek on dakika daha pişirin.

Fırın açık şekilde içinde bırakın v.s puf noktalarını denemeyin kek kuruyor. Direkt çıkarın bir ızgaranın üstüne bırakın , soğuduktan sonra dilimleyin.

Kurabiye için çok un koymuşsunuzdur. Ve çok yogurmayin. Eliniz sıcaksa arada soğutun.

Tutan tariflerinizi not alın. Gerçekten tarifi tutanlardan tarif alın.

Zamanla oturur her şey.

Böreği de akşamdan hazırla ,buzdolabinda muhafazasına et, bol sıvı harcı olsun. Sabahta fırına verirsin.

Fırından çıkardıktan sonra üstüne 10 dk.bir tepsi ört.

Deneye yanıla öğrenilir bu işler.. Biraz da beceri ve heves gerekiyor. Ben çok küçüklüğümden beri hevesliyim mutfak konusuna, hep annemi izlerdim. Yapılamayacak bir şey yok, siz de becerirsiniz deneyerek. Kurabiye bu sefer sert olduysa bir dahakine daha erken çıkarırsınız fırından mesela..

Video tarif siteleri var. Genelde tutuyor onları izleyebilirsiniz. Bir de instagramda birkaç kişi var birebir tutuyor tarifleri.

Ama daha çabuk ve kolay olsun diyorsanız, çok bilinen bir pasta malzemeleri markasının hazır kek-unlari filan var. Hazir olan una gereken malzemeleri eklerseniz mükkemel oluyor.

Kek yaptığınızda , 185 derece pişirin , malzemeleriniz oda sıcaklığında olsun , ilk 25 dk. Fırını hiç açmayın. Sonra çatlayan bir yere kürdan batırın. Kurdana yapismissa kek on dakika daha pişirin.

Fırın açık şekilde içinde bırakın v.s puf noktalarını denemeyin kek kuruyor. Direkt çıkarın bir ızgaranın üstüne bırakın , soğuduktan sonra dilimleyin.

Kurabiye için çok un koymuşsunuzdur. Ve çok yogurmayin. Eliniz sıcaksa arada soğutun.

Tutan tariflerinizi not alın. Gerçekten tarifi tutanlardan tarif alın.

Zamanla oturur her şey.

Iste herkesin firini ayni degil bende baslarda hep 180 derecede yapardim ici cig kalirdi.Eltim 160 da yap dedi oyle denedim simdi keklerim kendi capinda üne kavustu :-)

Ben de hiccc beceremedim baslarda hep husran oluyordu ama simdi pogaca kurabiye kek hele de tatli kacamaz elimden :kk77::hamarat:

Bende sonradan ogrendim ama kac yillik kayinvalidemden bile daha guzel oldugunu soyler esim simdi.misal corbalar acin netten videolari zaten anlatiyorlar her seyin corbasini yaparim.zeyti yagli yemekleri cok severiz taze fasulye :) inan hep mantik sogan salca kavur ustune dok sularini az koy yemeklerinin lapa gibi birden dokme tamamdir :))) hamurislerini zaten yemeyin sagliksiz :))))))

Kek icin derin kapta guzel sonuc alamadim bu cam baton kaliplar var ekmek gibi kabariyo :) 3 yumurta 1bardk seker cirp yarim bardak yag 1bardak süt 2 bardak un kabartma vanilya birazda limon kabugu rendele koy enfes kek oluyo :)))

Her şeyi yapa yapa öğreniyor insan mesela keki derecesi yüksek fırında pişirirseniz içi çiğ kalır verin 170 derecede her yeri güzel pişer ayrıca ben ne zaman o ortası delik kalıp ile pişirsem çiğ kalıyor kelepçeli kalıp ile yapın dilerseniz tarif veririm. hazır yufkadan börek için ise yufkalarınızı bir su bardağı yoğurt bir su bardağı sıvı yağ 1 yumurtayı karıştırın onunla ıslatıp yapın. ayrıca nefis yemek tarifleri diye site var telefon uygulamasıda var oradan tariflere bakabilirsiniz çok beğenisi olan basit tarifler ile başalayın.

Back
X