bekarken birikim yapmak mı yoksa gönlünce harcamak mı?

başlığa cevap: bekarım yapıyorum, gözüm bişeyde kalınca pıt diye alıyorum. güzel bişey kenarda para olması biriktir arkadaşım. :KK59:

Parayı HER ŞEYe harcayamayacağımızı bilmek önemli bana göre.

Mesela kardeşim dışarıda kahve içmesini çok sever, ona keyif verir, zevk alır, parasını buna harcar.

Ben dışarıda içilen kahveye acırım, içerim ama tam eve dönmek üzere isem içmem mesela, evde yaparım derim. Ama elimde kalacak, hatta senelerce kullanılacak şeye para harcamaktan kaçınmam. Kıyafet gibi. Kaliteli çanta gibi. Bazen 3 sene önce aldığım şeye bakıp, gülümseyerek iyi ki seni almışım diyorum :)))

Yine kardeşim şu tabletlerdeki oyunlarda satılan ekstra jeton, elmas vs gibi şeylerden alır. Bir kahveye 8-9 TL vereceğime kendimi eğlendiren oyundaki elmasları satın aldım, bana zevk veren de bu der. Ben ise hayatta parayla oyun da almam, ekstra özellik de almam.

İyi yemeğe para vermeyi severim. Ama AVM'de 10 TL'lik menü varken gidip 25-30 TL'lik menüden almam. Sonuçta AVM lezzeti, kalabalık ve gürültüde zaten zevk alınmıyor yemekten.

Mutfak eşyalarını sık sık değiştiren kadınlar var, yeni moda olan bardakları hemen alır, kupayı hemen alır, baharatlık vs alır, 5 TL veya 10 TL ama her hafta alınca çok tutuyor. Ben mutfak eşyasına para harcamayı sevmem. Çaydanlığım 10 senelik, kaşık çatal takımım 10 senelik gibi.

Siz de önceliklerinizi belirleyip onları satın alabilirsiniz.

bir ay gez-dolaş-harca
bir ay aynı parayı birikim hesabına at,

ikisi de olmazsa olmaz.

evlenince de böyle olsa keşke, ama işte bazen düğün arefesinde insanlar kendilerini yıllarca sürecek borcun altına sokabiliyorlar. ben de yaptım bu hatayı :(

Tutumlu davranarak hem harca hem de kenara koy.. Sonuçta ne kadar ömrümüz var bilmiyoruz bu yüzden imkanlarımız elverdiğince istediğimiz şeyleri yapmalıyız. Diğer yandan bu işin yarını oldugunu da düşünmeliyiz. Karraında yapmalısın yani

tabiki de harca ama ipin ucunu kaçırmadan derim ben.

ama yaşta 31 olmuşken biraz birikim olmalı yani. her ay en azından bir çeyrek altın alsanız o bile damlaya damlaya göl olur. bir de paranızı idare edebilmeyi öğreniyorsunuz böyle yaparak.
o birikim yine sizin için. gerçekten evlilik düşündüğünüz zaman baya masraf gidiyor. ha beklentilerim az deseniz bile gidiyor yani.
o yüzden ya evlilik zamanı sıkacaksınız ya şimdiden. her seçim bir vazgeçiştir mantığıyla olacak bu iş.
son olarak 1 palto ya da bot almayarak hayatı kaçırmış olmazsınız ki.

herkese merhaba. benim merak ettiğim bekar ve çalışan arkadaşlar paralarını nasıl degerlendiriyor? bu da bir dert mi demeyin:) bana da fikir olması açısından soruyorum. 31 yaşındayım, ailemin yanında yaşıyorum, asgari ücretli bir işte çalışıyorum. çalışmaya yeni yeni başladım, o yüzden birikimim yok denecek kadar az. her ay paramın bir miktarını köşeye koyuyorum, geri kalanla ay sonunu zor getiriyorum. ama bu beni mutsuz etmeye başladı. sanki hayatın güzelliklerini yaşayamıyormuşum gibi geliyor.

geçenlerde bir bot beğendim, 300 liraydı almadım. ya da örneğin bir palto görüyorum ama giyecek montlarım var, almaktan vazgeçiyorum ama aklımda da kalıyor. bir yanım diyor ki bekarsın, ev geçindirme derdin yok, gönlünce harca, diğer yanım da diyor ki şimdi az da olsa kazanıyorken köşeye koy. yarın öbürgün evlilik olur ya da başka şey için gerekli olur, çarçur etme. hayatımda kimse yok bu arada.

siz nasıl yapıyorsunuz, ya da ne önerirsiniz banao_O

arkadaşım neye harcadığın önemli.
dünyayı gezeyim göreyim, kendimi geliştireyim kurslara gideyim kısmına harcıyorsan o zaman gönlünce harca. ama çul çaputsa derdin bunların sonu yok sınırlı yap harcamanı birikimini de yap.
ben okurken eşim çalışıyordu(tabi o zaman sevgilim :) ama başka şehirdeydi. biz hiç birikim yapmadık ama türkiyeyi yaz kış gezdik. borçla evlendik ama bekarken güzel gezdiğimiz için sevgililiğimiz uzakta sürmesine rağmen zarar görmedi mutlu mesut evlendik.
ama giyim kuşam vb. dünyevi şeylere harcamış olsaydık şimdi çok üzülürdüm..
bilmem anlatabildim mi??

herkese merhaba. benim merak ettiğim bekar ve çalışan arkadaşlar paralarını nasıl degerlendiriyor? bu da bir dert mi demeyin:) bana da fikir olması açısından soruyorum. 31 yaşındayım, ailemin yanında yaşıyorum, asgari ücretli bir işte çalışıyorum. çalışmaya yeni yeni başladım, o yüzden birikimim yok denecek kadar az. her ay paramın bir miktarını köşeye koyuyorum, geri kalanla ay sonunu zor getiriyorum. ama bu beni mutsuz etmeye başladı. sanki hayatın güzelliklerini yaşayamıyormuşum gibi geliyor.

geçenlerde bir bot beğendim, 300 liraydı almadım. ya da örneğin bir palto görüyorum ama giyecek montlarım var, almaktan vazgeçiyorum ama aklımda da kalıyor. bir yanım diyor ki bekarsın, ev geçindirme derdin yok, gönlünce harca, diğer yanım da diyor ki şimdi az da olsa kazanıyorken köşeye koy. yarın öbürgün evlilik olur ya da başka şey için gerekli olur, çarçur etme. hayatımda kimse yok bu arada.

Biraz biriktirip, biraz harcamak en doğrusu
Yaptığım her şeyi bekarken yaptım, ev aldım, irili ufaklı yatırımlarım oldu, sıkıldığım zamanlar da oldu tabi ama iyi ki yapmışım diyorum, yaptıklarımın sonucunda şu an kendime ait özel alanlarım var. Tabi ben çok erken başladım çalışmaya, 16 yaşımdan beri çalışıyorum, bence biraz birikim yapmanız lazım, hayat şartları zor çünkü, ne zaman ne olacağı belli olmuyor

herkesin cevaplarına teşekkür ediyorum:KK68: evet sanırım biraz birikim biraz da gönlümce harcamak ikisini dengelemek önemli, bu yönde cevaplar gelmiş. tabii maaşım çok ufak, bunun içinden yol parası ve zaruri kişisel harcamaları çıkarınca geriye fazla bişey kalmıyor. bazen üç günlük dünya diyorum, bugün ölsem sanki kendimi mahrum ettiğimle kalıcam, sonra da ya ölmezsem diyorum:) yarın bir gün evlilik nişan vs bunlara aileme destek olurum, sonuçta orta halli onlar da. ama insan herşeye heves ediyor. hayatımda biri olsa bu sefer daha çok üstüme başıma almak isterim sanırım:KK48:

Sadece konu başlığına göre yorum yapıyorum konuyu okumadım yorumlarıda.bekarken harcamak istiyosan harca.illa birikim yapcaksanda evlenmeyi düşündüğün adamdan sakla ve birikimini paylaşma.yani yetemediği yerde aman benim param var nolcak gibi hataya düşme.ben harcaman taraftarıyım.

Ben şu an öğrenci olmama rağmen birikim yapıyorum tabi gelir az olunca biriken miktar da az oluyor ama hiç yoktan iyidir. Çünkü son sınıftayım ve üç ay sonra okul da bitince o işsizlik dönemimde üç kuruş da beş kuruş da kıymetli olacağı için biriktiriyorum. Sosyal hayatı kısıyorum, giyimde falan kızıyorum, yurttaki kantinden ile kızıyorum mecburen. Bu bende artık alışkanlık oldu, cimrileştirdi. Sınıf yemeği için 30 lira gerekiyordu, dedim ki kına için zaten 20 verdim, onu da versem elli lira gidecek. Baloya da katılayım desem o daha pahalı, zaten bu ay kitap da aldım ders için iki tane, canım sıkıldım yani. Bence evlilik arefesinde değilsen evlilik için biriktirmek şeklinde değil de lazım olur diye biriktirebilirsen biraz daha iyi olur. Bota 300 TL vereceksin ama o sana 3 sene dayanacak mı? Bunun cevabı önemli. Ben ileride hiçbir erkek için para biriktirmeye eğim mesela ama lazım olur adı altında biriktirdiğim, yani yine kendim için. Yurtta kalıyorum mesela, evime gelmek için harcadığım bilet parasına acımam ama kafede verdiğim para fazla olursa ona acırım. Genelde çay içerim bu yüzden çünkü normal demleme çay yapıyorlar ve bu benim yurtta içebildiğim bişey değil.

ben çalışmaya başladığımdan beri hiç birikim yapmadım bişeylern sahibi olmak için de kendimi borca soktum araba aldım. alışverişi ve gezmeyi cok seviyorum. evlenmek için param yok ama olsun evlenmeye niyetimde yok suan. hayatın tadını cıkarabilmek için maddiyat önemli. çok şükür aklımda kalan alsaydım dediğim hiçbişey olmadı.sağolsun ailem de destek oluyor. bu arada ufak birikimler de bireysel emeklilik gibi eğer düşünürseniz mantıklı bence. ilerisi için en güzel garanti. hakkımızda hayırlısı :)

Ölümlü dünya boş ver harca gitsin....diyeceğim ama asgari ücretin neyini harcayacaksın ki? Daha çok para kazanmanın yollarını araştır bence...

Ben 22 yaşındayım 18 yaşında ise başladım gönlümce harcadım ee sonuç elimde hiçbir şey yok bir sene sonra bende birikim yapmaya başlayacağım sizde birikim yapın

Bekarken calistigimi car cur ettigime cok pisman.40 cantam 60 cift ayakkabim vardi.ne oldu zamanla saga sola dagittim.simdi sayiyi azalttim inlari kullaniyorum.15 cesit mont almisim evlendim hepside yepyeni hala kullaniyirum.cok kiziyorum kendime.kiyafete harcadigim parayla rahat mutavezi bi araba alirmisim.ah..ah

İlk başta söyliyim asgari ücret alan birinin 300tl bot alması son derece abes bir durum. Herkes bütçesine göre yaşarsa rahat eder. Gönlünce harcamak demek bu değil. Sonra bırak birikim yapmayı ay sonunu zor getirirsin.
Bence evli de olsan bekar da olsan arada bir kendini sevindirmenin kötü bir yanı yok. Bunu her ay yapma zamana yay. Birikimin medeni hali olmaz. Ben yapamamıştım ama tavsiye ederim.

Sadece ileride evlilik olursa diye düşünmemelisin bence. Evlenmesen bile evin araban olması. Yada kıyıda köşede birikmiş bir miktar paran olması hastalığı var, işsizliği var. Hiç biri olmasa arkadaşlarla yurtdışı yurt içi gezi tatil planı yaparsınız sıkıntı çekmezsiniz.
Ben kendimi bildim bileli biriktiririm. Bir akbil parası ne oacak der çevremdekiler ama o akbil paraları alt alta toplanınca bir fatura ödeyebiliyor.

bekar birinin en güzeli bi arabası olsun meselaa 30 binlik falan ama maası cok iyise bi evi olsun onuda kendi üstüne yapmadın annesinin üstüne yapsın kocası mal istemesin ilerde :))))

kalanınıda yesin ama bizim türk toplumunda zor is bekar kız gezze bi dert gezmese bi dert

hepiniz haklısınız :) mesela şunu da sormak istiyorum, hayatınıza biri girince harcamalarınız arttı mı? gerek üst baş olsun gerek dışarda geçirilen zaman yeme içme vs?

hepiniz haklısınız :) mesela şunu da sormak istiyorum, hayatınıza biri girince harcamalarınız arttı mı? gerek üst baş olsun gerek dışarda geçirilen zaman yeme içme vs?

E doğal olarak :KK54:

Back
X