- 9 Eylül 2007
- 21.428
- 66.420
- 1.123
- Konu Sahibi gullerdiyari
-
peki siz beni iyi anladiginizi mi dusunuyorsunuz?
neden hep kendi ulkemizin insanini bu denli duskun gosteriyoruz .....??
surekli bana sen neden ordasin sorusunu sormayin lutfen ben cevabimi verdim...
rasist irkci dedim evet ama icinde iyi olanlarda istisnalarda var dedim dikkat ettiyseniz ama bana irkcilik yapana ne dememi bekliyorsunuz ...size irkcilik yapilmamasi irkcilik gercegini degistirir mi peki? almanya'da dokuz kisi cocuklarda dahil yanarak can vermedi mi?bu irkci bir saldiri degil miydi?
siz turkiye'nin gercekleri deyip bunlari konusurken avrupanin gerceklerini benim ifade etmem sizi neden sarsiyor...!!! insan haklarindan bahseden avrupa, amerika isine gelmedigi noktalarda insan haklarini ilk kendileri cignemiyor mu?
ekmegini onlarin tabagimdan yemek cumlesi ne demektir gercekten boyle mi dusunuyorsunuz...??
[/B]
Evet katılıyorum. Yani sen ağzına geleni söyle, efendim beni aşağılayan ağzının payını alır vs. de. Sonra burada ayrımcılık yapıyorlar. En alasıı bizde, asla hoşgörü yok. Buna gerçekten de inandım artık, üzülerek.
çok çelişiyorsun. Bir dediğin diğerini tutmuyor. Ben zaten ırkçı olana hoş görü göster demedim. Nasıl okudun anladın bilemiyorum. Nası derler dinimi küfreden bari Müslüman olsa lafı varya onu diyorum sadece. Artık da cevap mevap vermiyorum, hakkaten okuduklarımı anlamamışsın. Cevap versem de bundan böyle, yine alakasız şeyler yazacaksın.. Öyle başka başka şeyler yazmışsın. Kolay gelsin.
sevgili okyanus; aslında ne demek istediğini anladığımı düşünüyorum.. Avrupayı bilemediğim içn kendi bildiğim yerden bahsettim.. Usa da ırkçılık yok mu? elbette var.. gizliden gizliye alası yapılıyor.. eşim öğrenciyken kaldığı yurttaki bayana eczane, sadece siyahi olduğu için ilaç vermediğinden bahsetmişti.. daha niceleri..
ancak genel olarak bakarsak insanlara aşırı bir saygı sözkonusu.. eğer renginden dolayı iş başvurusu geri çevrilirse, milyondolarlık tazminatlar sözkonusu olabiliyor.. kaldı ki Türklere çok saygı gösteriyorlar.. eğer eğitim aldıysanız (bu kriz ortamında bile) iş bulamamanız mümkün değil, ayrıca çalışan hakkıyla alıyor ücretini..
bütün bu saydıklarım bile bu ülkede yaşamam için yeterli.. eminim sen de bu veya buna benzer sebeplerden dolayı tercih etmişsindir.. Yeri geldiğinde elbette ki imkanlarını savunurum, ama bu Irak ve Afganistan da yaşananlara gözyumduğum anlamına gelmez.. bu sapla-samanı karıştırmak olur..
ayrıca belki renk olarak değil, ama TR de gördüğüm ırkçılığın boyutu hiç de küçümsenecek ölçülerde değil bence...
çok çelişiyorsun. Bir dediğin diğerini tutmuyor. Ben zaten ırkçı olana hoş görü göster demedim. Nasıl okudun anladın bilemiyorum. Nası derler dinimi küfreden bari Müslüman olsa lafı varya onu diyorum sadece. Artık da cevap mevap vermiyorum, hakkaten okuduklarımı anlamamışsın. Cevap versem de bundan böyle, yine alakasız şeyler yazacaksın.. Öyle başka başka şeyler yazmışsın. Kolay gelsin.
Bencede hakkaten yani, o kadar nefret ettiysen neden hala oradasın ki? Kin kusmuşsun resmen. Rasist, yani ırkçı demişsin, ama sen onları yerden yere vurmuşsun. Kimse kimseyi sevmek zorunda değil. Ama herkes birbirine saygı göstermek zorunda. Benim tanıdığım bir sürü Avrupalı arkadaşlarım var, ve ne diyorlar biliyor musun? Eğer seni tanımasaydım Türkleri hep Avrupa'daki Türkler gibi sanırdım diyorlar. Eh sen köyü möyü topla git Avrupa'ya bir gıdım kendini geliştirme, küvette kurban kes, sonra adamlar elbet bayılmazlar. Biraz suçu(ki bu suç değil, kimse kimseyi sevmek zorunda değil ama herkes birbirinin değerlerine saygı göstermek zorunda) karşı tarafta değil kendimizde de arayalım. Elif, sen de o bahsettiklerim gibisin demiyorum, elbet istisnalar var, ama zamanında böyle tanıştılar insanlar Türklerle. Bizim ülkemizde nasıl Hristiyanlara karşı farklı millettlere karşı geçmişten gelen, Osmanlı'dan kalma bir düşmanlık varsa onlarda da aynı şekilde. Zamanından öyle tanımışlar çünkü.
Hmm.. Evet sorunlar çok fazla olmamıştır ama bunun sebebi hoşgörü değil. Ben o kadar da pozitif değilim bu konu hakkında, en önce bazı kiliselerin, havraların camiye çevirilmesi hoşgörü yani? Cami yapacak yer kalmadı tabii.. Ya da bunu geçtim, Osmanlı bir ipmaratorluk idi, yani imparatorluğun gerekleri gibi çok ulusluydu .Bir imparatorluğun temelinde, çokuluslu olması yatar ve bugün din hürriyeti zannedilen serbestlik, imparatorluklarda olağan bir durumdur. Osmanlı İmparatorluğu'nda gayrımüslimlerin devletin yüksek makamlarında görev almaları milli devlet olmamanın ve çokulusluluk kuralının neticesidir, dolayısı ile de hoşgörü ile hiçbir alâkası yoktur. İmparatorluklarda hâkim bir millet hep mevcuttur, Osmanlı Devleti'nde hâkimiyet Türkler'e aittir ama, diğer dinlere ve milletlere mensup olanların yüksek görevlerde bulunmaları da imparatorluğun tabiatı gereğidir. Osmanlı'da Hristiyanlar'ın ibadetlerinde serbest bırakılıp İslamiyet'e geçmeye zorlanmamalarının sebebi hoşgörü falan değil, sadece paradır! Gayrımüslimlerin ödediği haraç ve cizye adındaki yüksek vergiler hazine için asırlar boyunca önemli bir gelir kaynağı olmuştur, bu vergiler bütün İslam devletlerinde vardır ve hiçbir devlet böylesine büyük bir geliri kaybetmek istememiştir. Osmanlı döneminde Hristiyanlar için konmuş birçok yasaklar vardır. Meselâ şehirlerde atla gezememiş, yüksek bina yapamamış ve çanlarını kilise duvarının dışından işitilecek şekilde çalamamışlardır. Hattâ, bazı devirlerde sokağa ayaklarına çıngırak takarak çıkmak zorunda bile bırakılmış, belli renklerde elbise giymeleri bile yasaklanmıştır. Hatta Tanzimat döneminde kilise inşaasında çan kulesi yasaklanmıştır.
Eski asırlarda bu topraklara şimdi Pax Ottomana yani Osmanlı Barışı denen bir sükûn hakimdir ama barışın kaynağı karşılıklı anlayış yahut hoşgörü değil, devletin gücüdür. Devletin kuvvetli olduğu devirlerde ister Müslüman, ister Hristiyan olsun, teb'adan hiç kimsenin din bahanesiyle bile tek söz etmesine izin verilmemiştir.
kesinlikle katılıyorum bizim bu kadar kendimizi hoşgörülü zannetmemizin sebebi sadece Türklere karşı aşırı hoşgörülü anlatılan tarih derslerimiz yüzündendir :) Malesef bizim tarihimiz düşündüğümüz kadar da anlı şanlı değil. Ha bunu eleştirmek, buna kızmak gerekli mi? Konumuz tabiki bu değil, durumu da o zamanın şartlarına göre değerlendirmek lazım. Ama kesin bir şey var ki o da gayrimüslimlere karşı hiç de hoşgörülü olmadığımız :)
Bugün düşündüm de "medeniyet" denen şey çok basit bir şekilde insanın can güvenliği korkusu yaşamadan yolda karşıdan karşıya geçebilmesidir a.s
Biraz komik ve fazla basit bir önerme olmakla birlikte altında yatanları düşündüğünüz zaman aslında hiç de o kadar basit değil :)
Can güvenliğiniz vardır çünkü herşeyden önce insana saygı vardır.. Şöför eğitimlidir, zaten hız limitlerinde araba kullanır.. Devletin yaptırım gücü vardır ve vatandaşının iyiliğini düşünerek yapar, bunu da uygulayabilir. İnsanlar da devletin koyduğu kanunlara saygı duyar, yasalara uyar. Ve siz de bir yaya olarak haklarınız doğrultusunda yok sayılmadan ve korkmadan gönül rahatlığıyla yolda adım atabilirsiniz. Bu böyle uzatılıp gidebilir :)
E bugün bunu durup dururken düşünmedim tabii, gene bir trafik keşmekeşinin içinde yaya geçidinin önünde durup karşıya geçmeye çalışırken içimden sayıp dökme modunda oldu :)
Evet, önce yazdıklarımı okuduysanız bunu demeye çalışmış olduğumu anlardınız. Ayrıca bir önce dediğiniz osmanlı'ya mal etmek ile, bu dediğiniz arasında fark var, okuduğunuzu gerçekten anlayamıyorsunuz."osmanli'nin tarihinde hosgoru yok ama savas vs. bunu tetikledi........"
bu cumlenizde kivirmissiniz lafi bence...
bende dedimki osmanli'da hosgoru yok ise hic bir toplumdada yoktur.
Osmanlıya nereden geldik yahu.. Avrupanın bizi kötü bilmesi Osmanlıdan mı kaynaklanıyor.. ilginç...
öle canim ve müslüman ülkeyiz yerimseniben Sadece avrupami tüm dünya.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?