• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bence çok önemli...

winner_85

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
19 Haziran 2011
158
114
123
Bu akşam 4 yaşındaki yeğenimi parka götürdüm. Ara sıra birlikte parka gideriz. Yeni düzenlenmiş olan çok güzel bir parkımız var.Her gittiğimde büyük bir çoğunluğun çevreye, çocukların oynadığı alanlara dahi gelişi güzel çöplerini atmaları, oyun alanında çocukların peşlerindeki ebeveynlerinin çekirdek çöplerini tüküre tüküre yürümelerini görmek çok üzücü ve iç acıtıcı. İnsanları uyarmamak için bazen kendimi frenliyorum. Ne kadar kendimi frenlesem de bazen göz yumamıyorum işte.
Bu akşam oyun parkında bir bayan ve erkek çekirdek çöplerini saça saça tam yanımda dururlarken kendimi tutamadım ve aynen "bari burada yapmayın, bakın hepimizin çocukları bu alanı kullanıyor, çocuklarımız bu çöplere dokunmak zorunda değil. Diyeceksiniz ki herkes tükürüyor. Ama herkes yapıyor diye siz de yapmak zorunda değilsiniz. Ayrıca buraları temizleyen insanlar da sizin bizim kardeşimiz" dedim. Ben "herkes yapıyor" dediğimde "yani" deyip omuz silktiler ve yerlere tükürmeye devam ettiler. Hatta belki söylediğim ters bile tepmiş olabilir ki ısrarlara davranışlarını sürdürdüler.
Şimdi burada yapılan kötülük bana değil bütün topuma yapılmıştır. Kamunun kullandığı bir şey kamuya aittir. Yani benim olduğu kadar senindir. O halde başkasına ait bir şeye zarar vermemem gerekir. Ahlak her şeyden önce burada başlar, başkasına saygı duymakta. Yani insanın bir yerini ne kadar açıp açmadığı değil, başkalarına olan davranış tarzıdır onu ahlaklı yapan. Keşke okullarda kamu malına zarar vermemenin önemi öğretilse. Sonuçta, halkın daha düşük gelir seviyesine sahip kısmı yine kendisine ve kendisi gibi olan kesime zarar vermiş oluyor, ve de bunu kendi zihninde meşru buluyor.
Özet olarak bu durum sadece çevreyi kirletmekten ibaret de değil, birbirimize olan saygımızı da ortaya koyuyor. Söylenecek çok şey var ama uzatmayayım. Sadece insanlar böyle davranmadan önce bir düşünsün istiyorum, vicdanen rahatlar mı?

Sonuna kadar katılıyorum. En çok üzüldüğüm, sinir olduğum konu bu. Görsen "aa ne temiz süslü püslü bakımlı insanlar" dersin. Görsen "aa ne dindar imanlı insanlar" dersin. Çevresini kirleten, bir tek çöpü bile insanların, hatta hayvanların yaşam alanına atabilen insan ne temizdir, ne inançlıdır, ne de medenidir. Doğayı etrafını kirletebilen tek canlı insandır. Hiçbir hayvan doğaya yok olmayan atık bırakmaz. Çok kızıyorum çok. Kavga edebilen biri olsam diyorum hep böyle zamanlarda. İyilikten güzel sözden anlamıyorlar zira. Etrafına düşüncesizce çöp atabilen biri asla benim arkadaşım olamaz, sevdiğim kişi olamaz. Çok açık söylüyorum bu tür insanlar bencildir ve sahtekardır, iki yüzlüdür, zır cahildir ... o kadar.

Ah ah bu konuda dertliyim bende. Sitenin çöp konteyneri boş etrafı dolu ne kadar saçma sapan bir davranış şeklidir ya. Saygısızlığın dik alası da omuz silkip devam etmek. Gıcıklığına devam ediyorlar. Ama kendilerine yapılsa o hareket kavga çıkarırlar. Rezalet diyorum sadece. Bari çekirdeğini bir poşet al ona at. Göz zevkleri de mi bozulmuyor anlamıyorum ki...
Gerçekten toplumun çevre kirliliği konusunda bilinçlenmesi gerek

Ne anlarlar bilmem şu yere çöp atmaktan :19:
Evlerinde atıyorlar mı acaba yere oraya buraya çöp çekirdek kabuğu :19:

Amacım Greenpeaceçilik yapmak değil. Aslında çevreyi kirletmekten de öte kimlerle muhatap olduğumuzu gösteren davranışlar. Colormatic'in yukarıda dediği gibi bu durum iki yüzlülük. Yani ben toplumda bazı insanlarla iyi geçineyim, arkadaşlarım falan olsun, ama geri kalanlar ne halleri varsa görsün, benim pisliğimi temizlesin. Yani insanlar topluma, "benim arkadaşım vs. olana kadar benim için hiçsin" mesajı veriyorlar. Birgün parkta oturup çevresinde çöp öbeği oluşturan insanların tam önlerine gidip çöplerimi atmayı düşünüyorum. Hatta "madem rahatsız olmuyorsunuz, buyrun benimkileri de alın" demeyi düşünüyorum. Bakalım o zaman da kayıtsız kalabilecekler mi?Hiç sanmıyorum.

Son düzenleme:
Sanki çalışan belediye işçileri insan değilmiş gibi düşünüyorlar. Senin çöplerini de insanlar temizliyor robot değiller ki. Keşke bilinçli olsalar ama işin iç yüzü başka. Niyetleri belli

bende size katlıyorum. benim kızdığım bir konuda çocuk parkların köpek tuvaletine çeviren hayvanseverler...adı üstünde cocuk parkı ama kızıma kova kürek oynatamıyorum bile çünkü her kürekte hayvan dışkısı çıkıyo kumların arasndan.

bende size katlıyorum. benim kızdığım bir konuda çocuk parkların köpek tuvaletine çeviren hayvanseverler...adı üstünde cocuk parkı ama kızıma kova kürek oynatamıyorum bile çünkü her kürekte hayvan dışkısı çıkıyo kumların arasndan.

bizim burada da tam tersi, ben buzdolabı poşeti ile alıyorum dışkıyı, iğrenerek, yüzlerini buruşturarak bakıyorlar bana, sonra dönüyor kendi çocuğunun pantolonunu çamaşırını azıcık ilerideki ağaç dibinde indirip yaptırıyor, almıyor da.

ayıp, günah, belediye işçileri toplamak zorunda kalıyor onları hatta bazen de ben toplamak zorunda kalıyorum benim köpeğim yaptı sanılmasın diye, rutin gezdirdiğim yerler var çünkü.

bir sokak köpeği ve kedisi yaptığı pisliğin üstünü örterken, almayı tenezzül etmeyen insan!lara ne demeli bilmiyorum.

Medeniyetsiz bir toplumuz biz.Ortak alanlarımızı doğru düzgün kullanmayı bilmiyoruz.Vandallar gibi yağmalıyoruz sanki o alanlar bizim vergilerimizle yapılmıyormuş gibi.Parklarda bankları yerlerinden sökerler,her yere çöp atarlar,çiçeklerin dibini kazıp sökerler,yollara tükürürler,hacet giderirler...Birisi de uyarmaya kalkınca büyükbaş gibi bakarlar suratına sonra da her ne yapıyorlarsa yapmaya devam ederler.Eminim o kadının evine gidip baksanız tertemizdir hatta evine çekirdek sokmuyordur,çocukları evde birşey döküp saçsa etlerini yoluyordur.Ama evinin dışı onu ilgilendirmiyor nasılsa istediği gibi kirletebilir.Çocuklarını da kendisi gibi yetiştirir bu döngü de böyle sürer gider...

Geçen devlet hastanesinde 50 küsürlü yaşlarda gayet modern görünümlü saç baş yapılı, ojeli, makyajlı bi'çiftin yanına oturdum.
Bi'baktım kadın çantasındaki kağıt çöpleri büküp büküp elini arkaya atıp sandalyenin arkasına atıyo, arkaya bi'baktım bi'dünya kağıt atmış:53:

Şöyle bi'ters baktım anlamış olacak ki ellerini çantasının üstünde birleştirdi ve etrafa havalı bakışlar atmaya devam etti teyzecik.

Bi'de gözümün önünde denize çöp atan koca teyzeler, amcalar var ki alıp o an onları denize fırlatasım geliyo bi'de sonra demiyo muyuz belediyeler çalışmıyo diye bizim bu sorumsuzluğumuza hangi belediye işçisi yetişsin :41: Tamam sakinim:42:

Son düzenleme:
hayatımda en çok tiksindiğim yere çöp atan insanlardır. evini hijyen kalesi ilan edip de evinden ötesi ile ilgilenmyen insanlar. bu yeryüzü de bize emanet edilmiştir. ama bizim insanlarda anlayış sıfır akıl yok. herkes kendine müslüman çünkü

kendi kapısının önü pislenmesin diye çöpünü yan komşusunun duvarına koyan insanlar! gördüm. :53:

dışkısını yapıp üzerini örten hayvanlar mı yoksa bunu yapan insan!!! mı..:19:

Ne güzel bir konuya değinmişsiniz

Bende sinir oluyorum çekirdekleri çitleyip yere atıp atıp duruyorlar ya bence onlar evlerinde de pisler.Elimde ufacık çöp olsa bile yere atmam tutarım elimde nerde çöp kutusu görsem atarım .

Geçen kızımı parka götürdüm her zaman gittimiz yer .Bizim evin oralarda özel ana okulu kreş vs var .Çocuklar okuldan çıkınca uğruyorlar parka.Yine onlardan biri gelir gelmez ya annanesiydi yada babannesi emin değiim çişinin geldiğini söyledi.arkada ağaçlrın arasına yolladı.ah keşke çişini yapsa .Ayakta afedersininiz kak...sını yaptı.birde silmeden çekti.yaa yemin ediyorum midem bulandı hemen kızı alıp kalktım.Bir şey söylememek için kendimi zor tuttum .ayıp yani hiç mi öğretmiyorlar.

Aynen öyle. Yetişme tarzıyla da alakalı bence. Bizim burada dışarıda çok çöp kutusu yok. Dışarıdayken elimde çöp varsa geziyorum onunla. Özellikle de yere tükürmelerinden iğreniyorum, sakız atmalarından, çekirdek çöpünden, peçeteden, kağıttan... bilumum çöpten yani. Öncelik sağlığımız için düşünmeliyiz + onları temizleyen de insan düşünmek gerek.

ben de sinir olurum böyle insancıklara :47::47::47::47:
ama en çooook sinir olduğum yere tükürenler. yaa bi insan bunu nasıl ve niye yapar anlamıyorum anlayamıyorum..
adam cümle alemin gözü önünde önce gırtlağından iğrenç bi ses çıkarıyo sonra hooop yere tükürüyo. :19::19::19:
ve bunu herkes yapıyor. yaa e be müslüman, eğer hastaysan yanında peçete bulundur ona tükür onu da çöpe at.
eğer hasta değil de hayvanın önde gideniysen ne diyim ben sana Allah senin belanı versin.. millet bu manzarayı izlemek zorundamı,
senin pis tükürüğüne basmak zorundamı, ona göre yürüdüğü yolu ayarlamak zorunda mı? :25:

vee arabasının camından yolun ortasına çöp atanlar :47::47::47:
işte senin gibi hayvanlarında arabası oluyo ya ne diyim ben :19::19:
o çer çöp toplanıp senin arabana dolar inşallahhhh. :47: :41::41::41::41:

rezil insanlar :41::41:

ve o lanet olasıca zıkkım sigarayı içip de söndürmeye bile gerek görmeden etrafa atanlar..
etrafımda heryer sigara izmariti. zaten dumanını savura savura, üfleyerek yürüyosunuz. çoluk çocuk,hastası yaşlısı
senin dumanında boğuluyor onun için Allah seni ıslah eylesin zaten de, bari izmaritini atma etrafa..
ayyyy yeminle sinir bastı şimdi beniii vallahiii sinir bastııııııııııııııııı :47::47::47::47::47::47::47:
:41::41::41::41::41::41::41::41::41::41::41::41:

Sonuçta, halkın daha düşük gelir seviyesine sahip kısmı yine kendisine ve kendisi gibi olan kesime zarar vermiş oluyor, ve de bunu kendi zihninde meşru buluyor.

söylediklerine sonuna kadar katılıyorum
kesinlikle yanlış davranışlar
çöp konteynırı dururken kapının önüne çöp bırakan insanlarda oldukça fazla
belediye görevlileri adım başı çöp toplamak zorunda kalıyo eminim lanet ediyorlardır

yalnız şu yukarda aldığım kısmı anlamadım açıklık getirirsen sevinirim
çünkü bunu yalnızca gelir seviyesi düşük insanlar değil gelir seviyesi değişken birçok insanın da yaptığını biliyoruz

Ufacıcık bir çöpü bile yere atmaktan utanırım. etrafımda çöp tenekesi göremediysem (ki çoğu yerde var) çantama koyup evimde çöp tenekesine atıyorum. Keşke biraz duyarlı olsalar...

Son düzenleme:
söylediklerine sonuna kadar katılıyorum
kesinlikle yanlış davranışlar
çöp konteynırı dururken kapının önüne çöp bırakan insanlarda oldukça fazla
belediye görevlileri adım başı çöp toplamak zorunda kalıyo eminim lanet ediyorlardır

yalnız şu yukarda aldığım kısmı anlamadım açıklık getirirsen sevinirim
çünkü bunu yalnızca gelir seviyesi düşük insanlar değil gelir seviyesi değişken birçok insanın da yaptığını biliyoruz

Ben bunu sadece düşük gelirlilerin yaptığını söylemedim ki.Sadece gelir seviyesi düşük olanların bu yerlerden daha fazla yararlandığını söyledim.Yani gene kendilerine zarar vermiş olmuyorlar mı?
Ayrıca ben olayın çevreyi kirletmekten çok daha fazlası olduğunu düşünüyorum.Mesela kibir...Yani insanlar başkalarını umursamadıklarını göstermek istercesine, hiç utanmadan milletin yüzüne baka baka çöplerini saçıyorlar.Sanki çevre babasından miras kalmış gibi bencilce davranıyorlar.Uyarmaya kalksan çok gururlular ya, işte o gurur değil, birden kibir duyguları depreşiyor.Yani "sen kim oluyosun da beni uyarıyosun" tavrı.İşte iletişimin koptuğu nokta da bu.Bundan sonra ne söylesen anlamsız.Bu zihniyet insanı bir adım öteye götürmez.Halbuki kibir işlevsiz bir duygudur, kimseye birşey kazandırmaz.Yoksa aynı hamam aynı tas sürer gider. Yine de bazen uyarmakta fayda görüyorum, kelebek etkisi yapar da bişeyler değişir diye.

Haklisiniz, ben de cok sinirleniyorum bu durumlara.
Ama Turkiye'ye daha o kadar medeniyet ugramadi. Cok sey bekliyorsunuz siz, malesef.

Back
X