Merhaba. Allah yardımcınız olsun. Benim 4 aylık kızımda hayvan sütü proteini alerjisi var. Anlattıklarınız bebeğinizin de alerjisi olabileceğini düşündürdü.
Sizin tükettiğiniz süt ürünleri ya da mamalardaki süt alerjik bebekte 6. ayda zirve yapacak şekilde yavaş yavaş artan hasara sebep oluyormuş. Her bebeğin vücudu hayvan sütüne farklı tepki veriyor. Benim bebeğimde mukuslu, kanlı, köpüklü, yeşil kaka ve inanılmaz yoğun gaz yapıyordu. Dediğiniz gibi bebeğim asla sırt üstü yatmadı doğduğunda bile. Çünkü sırtüstü sancısı artıyordu. Emerken memeyle savaşır, ağlardı çünkü bebek emerken gaz ve kakanın baskısını nedense daha çok hissediyor. Hatta bilirsiniz bebekler genelde emerken gaz çıkarır, kaka yapar. Emerken daha çok strese girdiği için emmek canını acıtıyor zannediyor olabilir bebeğiniz. Doktora gidin diyeceğim ama bize o kadar duyarsız yaklaştılar ki gidin diyemiyorum. Gerçi gittiğinizde tanı yöntemi bir yaşın altında doğru sonuç vermeyen kan ve deri yama testi. Ben sadece deri yama testi yaptırdım. Sırtının yarısını bantladılar, sırtındaki tüyler dökülmediği için iki gün sonra o bandı çekerlerken kendinden geçti yavrum. O kadar pişmanım ki doğru sonuç vermeyebileceğini bile bile yavruma bunu yaşattığıma. Araştırma hastanesi doktorları hem hikayemizi dinledi hem test sonucuna baktı süt alerjisine benzemiyor dedi. Ama o kadar araştırmıştım ki gitmeden elimde veri olsun diye tüm süt ürünlerini ve süt proteini içerebilecek paket gıdaları çıkardım diyetten. 11 gün sonra doktora gittiğimde bebeğim bambaşka bir bebek olmuştu, gece deliksiz uyuyordu, gündüz uyuma saatleri oluşmuştu. Süt diyetini işe yaradığını söylememe rağmen doktor süt alerjisine benzemiyor dedi. Doktora güvenip o gün birazcık tereyağ yemiştim ve bebeğim inanılmaz gaz sancısı çekmişti aynı gece. Testi çıkaracakları dün doktora tereyağın aşırı gaz yaptığını anlattım, süt alerjisi dedi. Hemen mama raporu çıkardılar. Neocate adında hayvan sütü proteini içermeyen bir mama bu. Hala süt diyetine devam ediyorum, sütüm yetersiz kalırsa ek gıda denemelerim başarısız olursa mama takviyesi yapacağım.
Benim önerim süt diyeti yapın, inek, koyun, keçi sütü ve bunların bulunabileceği hiçbir besin tüketmeyin. Bulursanız neocate mama deneyin. Bir günde düzelmiyor ama yavaş yavaş belirgin ölçüde hafifliyor belirtiler. Eğer siz de bebeğinizde süt alerjisi olabileceğini düşünüyorsanız ve daha çok bilgi isterseniz yazabilirsiniz bana.
Unutmadan, süt alerjisi olan bebeklerin bir kısmında çoklu besin alerjisi de olabiliyormuş. Bebeğinize alerji yapabilecek gıdaları vermeyin. Vereceğiniz her gıdayı önce ağız kenarına sürün. Kızarıklık olmazsa çok az yedirin. 3 gün boyunca başka ek gıda vermeden aynı gıdayı verin. Vücut tepki vermezse başka bir gıda daha deneyin.
Allah yardımcınız olsun.