• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bereket...

lüks yaşamaklada alakası var.benim bi arkadaşım benden iki kat fazla maaş almasına rağmen benden onun için kredi çekmemi yoksa evine icra geleceğini söyledi.çekmemiştim.bende saçlarımın uzamasını beklemeden 400 lira verip postiş almasını biliyorum ama yapmıyorum.kız eve gidecek önce bi yemek yyip öyle gidiyor.ben onunla takıldığım bir gün 100 lira para yemiştik.artık buluşalım dediğinde kabul etmiyorum.

yorumların hepsini okumadım sadece başlığa bakarak yazıyorum...
haramın girdiği yerden bereket kalkar a inananlardanım.. eşim askeri ücretle çalışırken ben sadece evde yapabileceğim işler bulup yapmaya çalışıyordum. ve çarşıdan toptancıdan aldığım çamaşırları günlere sohbetlere gittiğim yerlerde satıyordum.. kazandığımı bilezik yapıp koyuyordum.. bu bütceyle birazda borçlanarak 9 bin liraya bir arsa aldık.. iki sene sonra o arsayı 34 bin liraya sattık ve bir iş kurduk.. rabbim o işten öyle bir bereket verdiki sadece bize değil bütün aile efradımıza bile yetiyor..
bu süreçte yaptığımız tek şey harama bulaşmamaya çalışmak ve kazancımızı bölüşmek oldu..

Yaşadığın semte şehire göre bile değişiyor bu maddi durum.Örneğin istanbul da erenköyde çalışan devlet memuru da 2000 tl maaş alıyor ama adapazarı pamukova ilçesinde ki devlet memuru da 2000 alıyor.
Bu kişilerin ne kirası,ne otobüs ücretleri ne marketleri bir değil.Pamukovada alan maaşını tabiiki biriktirir.
Bakın sırf fark bu değil ... kolejinin bir şehirdeki okul fiyatı ile istanbuldaki fiyatı bir değil ama ikiside memur ikiside aynı maaşı alıyor.Öteki bereketli bak bir memur maaşıyla çocuğunu kolejde okutuyor ama öteki bereketsiz diyemeyiz.

Bir de ben dışarıdan gıda alırken çok dikkat ediyorum organik filan derken kısamıyorum maalesef.Olmuyor masraf neredeyse 2 katına çıkıyor.Ama herşeyin sahtesi varken bile bile de bu çok ucuzmuş diye çoluğuma çocuğuma yediremem diye düşünüyorum sırf birikim yapmak için.

Bizde biriktiremiyoruz gelen gidiyor, yaşayışımıza baktığımızda lüks denebilecek hiç bir şeyimiz yok. Tek lüksümüz kotasız internet paketimiz :27: Dışarda yemeyiz pek gezmeye gitmeyiz... Çok şükür borcumuz yok, zamanında borç ödediğimiz zamanlardan kalma her şeyin ucuzu kalitelisi indirimlisi hesabını çok yaparız... Tek markete gitmeyiz ne nerede ucuz indirimli hep takip ederiz... Tek kredi kartımız var limiti düşük...

Ama İstanbul gibi bir yerde evde oturmak bile para harcamak demek. Mesela dışarısı -5 derece kombi çalışıyor lahana gibi kat kat giyinmemize rağmen geçen ayın faturası 219 TL yürek acısı gibi, elektrik su telefon internet kira... Arabamız da yok...

Ama yine de şükür Allahıma ödeyemeyeceğim düzeyde borcum yok, aç değilim açıkta değilim, ciddi sağlık sorunlarımız yok. Huzurumuz yerinde...

Bereketi var mı yok mu? bunlara kafamı yormuyorum...

Tabi karşılaştım buna benzer şeylerle. Hatta bir keresinde yüklü bir miktar dolar bozduracağımız zaman tesadüf olarak o gün ayın en yüksek kuruna ulaştı. Buna Allah’ın yardımı dedim ben.

Ama sen aracını git olup olmadık bir yere park et, sonra cezayı ye; para bereketsiz de..

Sarı ışık yanarken daha mesafe varken son gaz geçmek için zorla sonra kırmızı ışık cezası ye; paranın suçu ne?

Buna benzer şeyleri bence bereket ya da bereketsizlik olarak yorumlamamak lazım.

Tabiki de neyi berekete yorup neye yormayacağı kişinin kendisine kalmış da, ben bereketi diye bir şey yoktur para söz konusu olunca yaklaşımını anlayamadım. Soyut bir konuya da çok somut örnekler veremiyorum malesef. Ama oluyor.

Nerde hareket orda bereket :KK53:

Evlenirken her şeyimizi kendimiz yaptık, bir ton borçla evlendik. Bir kısmı bitti bir kısmı devam ediyor. Eşimin maaşı 2600 lira idi ben düzenli çalışmıyorum. Neredeyse bütün maaş borçlara gidiyordu. Bekarken aldığımız iki külüstür aracımız vardı. Sonra bir sihirli değnek geldi, eşim terfi aldı. Maaş tavan yaptı. Türkiye ortalamasının oldukça üstüne çıktı. Arabaları sıfırladık, evimiz zaten vardı, şimdi değiştirmeyi düşünüyoruz. Ve bizim evimizde haftadaen az bir kez içki sofrası kurulur. Dışarı çıkmayı, eğlenmeyi severiz. Yılda bir kaç kez tatil yaparız. Bereket denen şey bizim evimizde var. Sizin mantığınızla olmaması gerekiyordu öyle değil mi?

Bu tamamen nereye ve nasıl harcadığınla ve nasıl mutlu olduğunla alakalı bir şey. Kimi hiç dışarı çıkmasa da, harcamalarını kıssa da birikim yapınca mutlu olur. Ben mutlu olmam. Arkadaşlarımla bir kafede oturup kahve içemeyeceksem, eşimle başbaşa bir yemek yiyemeyeceksem, arada bir kafa dağıtmak için bir yerlerde müzik dinleyip rahat edemeyeceksem ne yapayım ben parayı, birikimi???

Ben birtek asgari maaşla bunları yapsın demiyorumki, kızlarımız hep yüksek maaşlı eş isteyeceklerine onlarda eşine destek olacaklar, anne babalar kızım bu adam fabrikada seni işçi maaşıyla geçindiremez diyeceklerine,kızım sende eşine destek ol birşeyleri birlikte aşın diyecekler...hazırcılık lüks yaşam yerine göre bir kenara bırakılmalı,çalışıp kazanmalı bereketine inanmalı gerisi gelir diyorum..
Benim eşimde işçi, bende işçiyim eve 3500 maaş giriyo ama biz zor geçiniyoruz fuzuli masrafmı var desen yok kaç senelik montu giyiyorum hala 600 kira düğünden kalan taksitler v.s derken elimizde en fazla 200 tl para kalıyo dün markete gittik aldıgımız bikaç parça gerekli şeyler 90 tl tuttu fuzuli ne vardı dersen tuvalet kagıdı vardı sadece lüx olarak sayılırsa etrafımda çogu arkadaşımda aynı şekilde karı koca çalışıp kırk kanaat geçiniyo zaten tek eşimin maaşıyla ne kira verebiliriz ne borç ödeyebiliriz ne de para biriktirebilirz

Az kazanan kendini çok sıkıyor, çünkü az kazanıyor.. bir şeylerimiz olsun diye uğraşıyorlar..
Çok kazanan ya zaten kazanıyoruz, hayat standartlarımız iyileşsin.. daha güzel yere tatile gidelim, daha kaliteli eşyalar alalım kafasına giriliyor..

Paranızı nasıl harcadiginiza bağlı bu.
Herkes aynı yemekleri yemiyor, aynı magazalardan giyinmiyor, aynı mekanlara takilmiyor, aynı kuaföre gitmiyor. Herkesin dünyası bir değil ki. Evine giren paranın aynı olmasının bir anlamı yok.

Ben bu "bi bakmışsın kalmamış, nereye gitti bu para" olayını anlamlandıramıyorum.
Öyle, cebinde duran paranın saat başı uçup gittiği doğaüstü bi kara delik felan mı var? Fişleri biriktiriyorum, bütün paramın kuruşu kuruşuna nereye gittiği belli oluyor. "Bereket" denen olgu aslında sadece bir "his" bence. "Öyleymiş gibi gelme" durumu.

berekete inanırım, şükretmeye bayılırım, paraya tapmam, adamın karakterine bakarım ama yapmayın Allah aşkına. Dört Kişilik ailenin açlık sınırı 1.232 TL, Yoksulluk Sınırı 4.014 TL ise, asgari ücret 1000 tl bile olmamışsa, emekliye zam günde 0.80 kuruşsa kimse bana "aza tamah etme"nin erdeminden filan bahsetmesin.

har vurup harman savurmaktan korkarım, fazladan bir bluz alıp ta giymezsem diye aklım çıkar ama ne yazık ki bu devirde paranın hiç değeri yok, geldiği gibi gidiyor. he hayat standardına göre yaşıyorsun, giderin artıyor o ayrı ama emekli olduğunda bile aldığında bir kıçı kırık araba alamıyorsan bereket, mereket tırıvırı olmuştur artık ne yazık ki.

Fazlasıyla hayal aleminde bi yazı olmuş benim görüsüme göre. Hatta matematiğin toptan inkarı seklinde olmuş.

Söylediklerinizden katıldıgım tek nokta sadece maddi kritere bakılarak eş seçilmez. Bu konuda son derece haklısınız iste. Maddi kritere hiç bakmadan da olmaz ama sadece maaş-iş ekseninde bi tercih yapan kadın da erkek de mutsuz olur.

Diğer kısımlara gelince "bereket derken?" dedim okurken kusura bakmayın.

İçkinin ve dönem dönem de kumarın olduğu bi evde, maddi durumum son derece iyi bi şekilde büyüdüm.

Hatta bu kısma gülebilirsiniz ama birine maddi yardımda bulundugumuz dönem en fazla parasal zorluk cektigimiz, ama öte yandan içkinin ve kumarın evde en fazla oldugu dönem maddi olarak en lüks icinde yasadıgımız dönemdi.

Ama kimseye insanlara 5 kurus bile vermeyin, yardım etmeyin, çare içki ve kumarda yürüyün arkadaşlaaar diye tavsiye vermiyorum.

Çünkü matematik denilen bi sey var. Gelir gider tablosu var. Yaşadıgın şehir, o şehirde aldıgın maaş, o dönemki planlı ya da plansız yatırım kabiliyetin bi ton degiskeni var bunun.

Biriktiren bi insan mısınız yoksa aylık aktivitenizi fazla tutup tüm elinizdekini tüketiyo musunuz mesela bu bile o ev araba isini belirleyen bi faktör.

Ben de bu para biriktirerek ev alma işini anlamıyorum. Ev Fiyatları her yıl nerdeyse % 20 artıyor biriktirdiğin para kuş kadar kalıyor peşinat için. Heralde ben biriktirerek alsam 15 senede pek de güzel olmayan bir evi anca alırım heralde

Ben de bu para biriktirerek ev alma işini anlamıyorum. Ev Fiyatları her yıl nerdeyse % 20 artıyor biriktirdiğin para kuş kadar kalıyor peşinat için. Heralde ben biriktirerek alsam 15 senede pek de güzel olmayan bir evi anca alırım heralde

Biriktirdiğin paranın bir kısmını altına bir kısmını euro ya bir kısmını dolara yatıracaksın şansına artık elbet birinden biri ikiye üçe katlar.o zaman anlarsın ev alma işini ...

farahnihal .!.:
Biriktirdiğin paranın bir kısmını altına bir kısmını euro ya bir kısmını dolara yatıracaksın şansına artık elbet birinden biri ikiye üçe katlar.o zaman anlarsın ev alma işini ...
Dolara yatırdım hiç iki üç katına çıktığını görmedim. Keza euronun da öyle. Altın hakkında yorum yapamayacağım. Yani benim maaşıma altmış lira zam gelirken sadece kirama yüz lira zam geliyorsa sürekli eksiye düşersem de anlamam bu biriktirip evalmayı. Ve dolar vb iki üç katına çıkarsa eenflasyon da çok büyük bi sorun vardır. Ne istediğimize dikkat etmek lazım

Berekete inananlardanım. Birde şu var tabi istediğini al, ye, gez, iç; param bereketsiz demek olmaz harcıyorsun tutmuyorsun paran gidiyor. Yanlış hatırlamıyorsam, geçen burada bir arkadaş(bankacı) konu açmıştı aylık masrafım 1.000 tl (giysi, makyaj v.s.) diye. bende sizin gibi 5 yıllık pantolonlar giyiyorum, 50 tl lik krem değil, 10 tl lik alıyorum. Aylık masrafım 1.000 değil, 100 tl tutmuyor. (giysi, makyaj olarak) şimdi böyle bir durumda para birikmez mi? birikir. Bazı işyerlerinde zorunludur kıyafet orası ayrı; ama o zaman da indirimler, uygun olanlar takip edilebilir diye düşünüyorum. benim kıyafet problemim yok işyerimde. Bazı insanlar para yok diye söylenirler; ama ne giysiden, ne gezmeden, ne teknolojiden, hiçbirşeyden geri kalmazlar. isteyen istediğini yapar, kimse kimseye karışamaz orası ayrı. sonra ne oluyor para yetmiyor, sen nasıl biriktiriyorsun bilmem ne , gözü kalan, fesatlanan, laf sokmaya çalışan insanlar bile oluyor. bereketsiz değil arkadaşım harcayıp, tutmuyorsun. Bizler bilmiyor muyuz giyinmesini, gezmesini, yemesini, son model cep telefonları almasını biliyoruz; ama zor günler için, geleceğimiz için biriktirmeyi tercih ediyoruz. Herkesin kendi tercihi; isteyen biriktirir, isteyen harcar. (Tabi zor şartlarda geçinebilen arkadaşları kastetmiyorum para yetmiyor derken)

ben hayat boyu kendi paramı kazanmak zorunda kaldım, çoğu zaman o paralar yatırıma gidiyor arkadaşlar, ileriyi düşünen ailelerde öyle olur genelde, likit para az bulunur, ama birikim vardır.

Berekete inananlardanım. Birde şu var tabi istediğini al, ye, gez, iç; param bereketsiz demek olmaz harcıyorsun tutmuyorsun paran gidiyor. Yanlış hatırlamıyorsam, geçen burada bir arkadaş(bankacı) konu açmıştı aylık masrafım 1.000 tl (giysi, makyaj v.s.) diye. bende sizin gibi 5 yıllık pantolonlar giyiyorum, 50 tl lik krem değil, 10 tl lik alıyorum. Aylık masrafım 1.000 değil, 100 tl tutmuyor. (giysi, makyaj olarak) şimdi böyle bir durumda para birikmez mi? birikir. Bazı işyerlerinde zorunludur kıyafet orası ayrı; ama o zaman da indirimler, uygun olanlar takip edilebilir diye düşünüyorum. benim kıyafet problemim yok işyerimde. Bazı insanlar para yok diye söylenirler; ama ne giysiden, ne gezmeden, ne teknolojiden, hiçbirşeyden geri kalmazlar. isteyen istediğini yapar, kimse kimseye karışamaz orası ayrı. sonra ne oluyor para yetmiyor, sen nasıl biriktiriyorsun bilmem ne , gözü kalan, fesatlanan, laf sokmaya çalışan insanlar bile oluyor. bereketsiz değil arkadaşım harcayıp, tutmuyorsun. Bizler bilmiyor muyuz giyinmesini, gezmesini, yemesini, son model cep telefonları almasını biliyoruz; ama zor günler için, geleceğimiz için biriktirmeyi tercih ediyoruz. Herkesin kendi tercihi; isteyen biriktirir, isteyen harcar. (Tabi zor şartlarda geçinebilen arkadaşları kastetmiyorum para yetmiyor derken)

KAç yıldır çalışıyorum akıllı telefonum daha bu yıl oldu...gözü kalma konusunada katılıyorum...

Back
X