* Beyaz çikolatalı gofret *

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

berlin8982

🌸
Kayıtlı Üye
3 Temmuz 2018
4.044
17.697
208
Herkese selam,
umarım hayatınızda herşey yolundadır .

Allah kimseye dermansız dert vermesin diyerek ;
Kaç zamandır beni rahatsız eden , son zamanlarda da aklımdan hiç çıkmayan bir konu için fikrinize , yorumunuza ihtiyaç duyuyorum ;

Şu anda 31 yaşında , haram -helal olayına çok inanan , ve buna çok dikkat eden , sahipsiz herhangi bir şeyi bile almayan bir insanım . Yani olması gerektiği gibi aslında .

5 ya da 6 yaşındayken , eski oturduğumuz mahallede bir bakkal vardı . Ben aslında bunun güzel birşey olmadığını bildiğim halde o bakkaldan 1 tane beyaz çikolatalı gofret çaldım ! Hatırladığım kadarıyla , günah -sevap kavramlarını bilmiyordum belki o zamanlar ama ayıp ya da yasak , yapılmaması gerektiğini o yaşta biliyordum .
ve o bakkal tabii ki benim karnıma , tişörtümün içine sakladığım(!) çikolatayı gördü , bakkalın o bakışını bugün gibi hatırlıyorum bana hiç bir şey demedi ama

Eve dönerken o çikolatayı bir güzel yedim bide.

Büyüdükçe bu olay benim içimde büyüdü .
kendim anne oldum , şimdi ya benim yediğim o ‘haram’ benim çocuğumdan çıkarsa ? düşüncesi ile içten içe yiyorum kendimi .
Başıma her olumsuzluk geldiğinde aklıma yediğim o çikolata geliyor .

o market kapanmış . Sahibinden helallik almak istedim .
Ne yapmam gerek ? Ulaşamıyorum .

Diyelim ki bir şekilde o bakkalı bulsam , anlatsam , özrüm kabul olur muydu ki ? Ya da böyle gıyaben de yapılmaz sanırım böyle şeyler .
Çok kafama takıyor ve utanıyorum
Var mı bu konuda yapılması gereken bir şey ?

Ahlak kavramı çocukta 10-11 yaştan itibaren gerçek anlamda şekil almaya başlar. Çünkü soyut düşünme o zaman gelişir.
Bakkal razı olmasaydı kızardı ama olgunluk göstermiş, küçük çocuğu kirmamis, yüce gönüllü biriymiş.
Sizin içinizde kalan bu şey onarilmazsa hep takılı kalacaksınız ki bence bu kötü bir şey değil, kişiliğinizin olumlu bir yani olmuş.
Çözüm şu olabilir: O adamın hayrına bir gofret parası verin bir ihtiyaç sahibine. Sanki o gofret parasını, adam birine sadaka vermiş gibi.

Ha bir de çocuktan ne çıkar mesela? Başkasının hakkını zerre kadar bile olsa haksız şekilde almak ve coluga çocuğa harcamak çıkabilir diye düşünüyorum.
Mesela devlet kurumlarında şahsi kullanılan fotokopi makinesi, A4, kalem, elektrik, cayci gibi şeyler bence daha tehlikeli

Son düzenleme:
5-6 yaşındaymışsınız. Hırsızlığın yanlış ama günah sayılacağı bir yaşta değilmişsiniz. Dini konu, yorum yasak olduğu için bu konuda daha bir şey yazmayacağım ama bu olaya bu kadar takıntılı olmanız ve hayatınızı bu kadar etkilemesi normal değil. Bir uzmandan destek alın.

Alın benzer bir şey ,çöp toplayan çocuğa verin, sonrada çaldığımın hakkına olsun deyin.
Zaten çocukmuşsunuz. Sizce tanrı daha sevap , günah,helal kavramını bilmeyen bir çocuk çikolata çaldı diye aradan 30 yıl sonra evladını cezalandıracak kadar psikopat mı? Trilyonlar çalanlara birşey olmuyor, bu kadar takmayın.

Bakkalın sahibi cumaya gitmişti, dükkanın önündeki cipsleri kaldırmamıştı ben de o yaşlardayken arkadaşımla cips çalmıştık. Keşke yapmasaydık ama daha çok küçükmüşüz. Ergenlik çağına girene kadar hiçbir hatamız günah sayılmaz

Çocukken yapılan şeylere bu kadar anlam yüklemenin normal olmadığını düşünüyorum ben.
Aslında ben de böyle düşünen biriyim. Fakat bu konuda düşünemiyorum çünkü bilinç altım diyor ki ;
‘Eğer ‘çok çocuk ‘ olsaydım bunun yanlışlığını o zaman da bilmezdim . Ama biliyordum . Hani yanlış bir şey olduğunu biliyordum . Acaba gizli yaptığım için mi

o bakkal amcanın hayrına bı cocuk sevındırın derım ben:)) vıcdan guzeldır. 5 6 yas hataları gunah sayılamayacagı gıbı senı ahırete kadar takıp edemez:) ohoo cocuktuk kırıldıklarını bıle bıle bazı kısılerle dalga gectık onları hırpaladık lakap taktık.. (yappmısızdır anlamında) her cocukluk hatamız sımarıklıgımız bıgun karsımıza cıkacak olsaydı pek huzurlu bı hayatımız olmazdı gıbı geldı bana :)) allah merhamet eden vıcdan sahıbı olan ınsanlardan etsın hepımızı guzel bunu dusunmen ama kendını yıpratmana gerek yok. dedgım gıbı hayır yap:)) sadaka ver .. için rahatlasın

Yorumlar içimi gerçekten ferahlattı.
çocukluk diyip geçmek istiyorum ama neden bu kadar takılı kaldım bilmiyorum .elbette 7/24 düşünmüyorum ama sık sık öZellikle bu son zamanlarda aklıma geliyor .

O yaşta doğruyu yanlışı bilirsiniz çünkü öyle söylenmiştir size. Ama mantığını kavramadiginiz ve zihinsel olgunlugunuz yeterli olmadığı için sorumlu olmazsınız. Ama tertemiz olmak adına bir gofret parası verin, çıksın sizden

Ben de balon çalmıştım bakkaldan.
Sonra annem görmüştü.
Söylemiştim aldım diye.
Çok da dürüstümdür. :)
Annem o kadar çok kızdı ki üstüne iki şaplak da yemiş olabilirim totoya. :)
Hemen geri götüreceksin dedi.
Gizlice aldığım gibi gizlice geri koydum balonu.
Çok zorlanmıştım hatırladıkca utanırım..

Kısacası çocuklukta olur böyle şeyler.
Bakkal amca helal etmiştir merak etmeyin.
Netice de görüp bir şey dememiş çocuğun canı çekmiş demek diye düşünmüştür..

Ben yerinizde olsam mahalledeki çocuklara bir kutu o gofretten dağıtır. O günü orada unuturum..

Canim emin ol butun cocuklar yanlis oldugunu bile bile buna benzer seyler yapmışlardir. Bakkaldan calmasa bile okulda arkadasinin cantasindan, kalemliginden izinsiz birsey alip kullanmistir. Bakarsan bu da ayni kapiya cikiyor. Adi üstünde 'cocuk'. Sen sadece fazla anlam yuklemissin. Basina gelen olumsuzluklarin bununla bir ilgisi yok. Evet yanlis oldugunu biliyordun ama sadece yasakladiklari icin yanlis oldugunu dusunuyordun. Buyudukce calmanin neden yanlis ve hatta gunah oldugunu ogrendin. Simdiki aklinda o 5 yasindaki kizi yargilayip suclayamazsin. Ona haksızlık olur. Icin rahatlayacaksa bir kutu cikolata alip cocuklari sevindir. Elbet bir tanesi karsi gelir.

Çocuklar yanlış olduğunu bilseler de hata yaparlar. Yetişkinler de yanlış olduğunu bilip hata yapabilirler. İnsanlar yanlış olduğunu bilseler de hata yapabilirler çünkü insan olmak böyle bir şey. Önemli olan tekrarlamamaktır hatayı.

Yahu bakkal zaten görmüş bi şey de dememiş. Demek ki helal etti zaten. Etmeyecek olsa kızardı size gördüğünde.

Haha beybim delirdin mi sen?

Mesela defnesyonu ele alalım.

Düşme kavramını biliyor. Fakat idrak edemiyor değil mi...

Düşmeyi bilmesine rağmen balkonda bırakabiliyor musun onu? Hayır. Düşebilir çünkü.

Ama baktığın zaman düşmek nedir bilir.

Demek ki çocuklar bilirler ama idrak edemezler. Anlayamazlar.

Yani çocukken onu çalmanın günah olduğunu ezberlemişsindir. ama anlamamışsındır. Idrak edememişsindir. Çünkü cocuksundur.

Olabilir yani defnesyonun ne kabahati var manyak misin

Ayrıca ben de tarlalardan meyve çalardım.

Komşunun meyvesini çalmak kulağa daha masum geliyor. Evet ama özünde aynı şeydir.

Ve meyve çalmayan cocuk yoktur. Istenmeyen bi şey ama o meyvenin tadi başka seyde de yoktur hani.

Burda büyükler ya da mal sahibi hakkını helal etmek zorunda bence.

Allahın affediciginden ise hiç şüphen olmasin.

Defnesyonu da karıştırma ❤

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…