...
Ben kendi adima endiseliyim.
Cözüm nedir bilmiyorum?
Sizin fikriniz var mi?
Not: Genis bilgi almak isteyenler Sefer DARICI nin Subliminal isgal kitabindan yararlanabilir.
sayın weiss, siz bu kitabı okumuş muydunuz acaba? konu hakkında başka araştırmalarınız oldu mu? mesajların çocuğu okumuştum burada ama şu an aklıma gelmedi bu soruların cevabı, belki vermişsinizdir(hatırlatırsanız sevinirim).
tahminimce konuyu açma amacınız; konu hakkında farkındalık sağlamak, endişenizi paylaşmak ve başkalarının düşüncelerini öğrenmek, mümkünse çözüm bulmaya çalışmak.
bu yüzden tekrar cevap yazıyorum konunuza.
bana göre çözüm nedir, nelere dikkat edilmeli onları yazayım...
-öncelikle çocukların kontrolsuz TV izleme alışkanlıklarını önleyelim. çocukları oyalamak adına, onlara yarar yerine, birçok zararı dokunacak kontrolsüz TV alışkanlıklarını bir kenara koyalım. yemek yemesi, uslu durması, ayağımızın altında olmaması için TV den medet ummayalım. TV yerine, mümkün oldukça ailesiyle ve arkadaşlarıyla kaliteli zaman geçirmesine önem verelim.
uzmanların ortak fikri, 2 yaşına kadar çocuğa TV izlettirmeyin, sonrasında günde max 15-20 dk, eğitici yönü olan, yaşına ve gelişimine uygun programlar seyrettirelim.
çocuğu TV karşısında bırakınca, çocuklar her türlü uyaranla ve mesajla karşı karşıya kalıyor.
-bebeklerin anne-babanın cinsel yaşamından etkilenmemesi için 6 aydan itibaren odasının ayrılması tavsiye edilir. çocuğun istemeden şahit olduğu görüntü ve sesler, subliminal mesaj olarak ifade edilen bilinç altı mesajlardan daha çok çocuğun bilinç altına işler. çocuk büyüdüğü halde hala anne babasıyla yatması, aynı odada bulunmasını bu yüzden de uzmanlar tavsiye etmez(anne baba çocuğun uyuduğundan emin olsa bile aynı odada cinsellik yaşamamalı, deniliyor)
- çocuklarıyla banyo yapan, çocuğunun yanında wc ihtiyacını gideren anne babalar, görsellerde saklanan görüntülerin daha açığını çocuklara istemeden de olsa göstermiş olur. yine aynı şekilde, farklı cinsiyetteki kardeşini gördüğünde, o görüntüyü de çocuk bilinçli şekilde algılıyor. çocukları tüm cinsel organlardan ve görüntülerinden tamamen izole etmek ne mümkündür ne de gereklidir, çocuklar büyüdükçe bunları gereken şekilde beynine kodlar, ayırt eder zaten. bunu bilinçle ve bilinçaltına iterek yapması çok önemli değil. gelişimiyle birlikte bu doğal bir süreç içinde gerçekleşir. doğduğu andan beri annesini emerken 'meme' gerçeğiyle ve onu haz ve ihtiyaç gideren bir obje olarak bilinç altına alması daha kolay olur, anneyi o şekilde görmez elbette ama hissettiklerini o şekilde kodlar.
- küçük yaştaki çocuklar, izledikleri görüntülerden daha çok, gerçek hayatta birebir gördükleri kadar çocukları etkilemez. küçük çocuklarda somut zekâ vardır, soyut zekâları çok daha ileri yaşlarda gelişir.
- bahsedilen çizgi filmlerde, çocuklara verilen subliminal mesajlar dışında, çocukları yanlış yönlendiren çok daha açık mesajlar vardır. en basiti; tom ve jerry, road runner gibi karakterlerin yükseklerden düşmesi, ağırlıklar altında ezilmesi çocukları oldukça yanıltıyor. çok istisnai durumlar dışında uçabileceğini düşünen, yüksekten atlayınca sağlam kalacağını düşünen çocuk yine pek yoktur.
bu çizgi filmlerin eğitici yönü çok zayıf olduğu için, okul öncesi dönemde değil ama, ilkokul ve sonrasında çocukların eğlence amaçlı, sınırlı sürelerde izlemelerinde bir sakınca yok bence. şimdi ekranlarda yayınlanan birçok çizgi filmden sadece pepe çocuğuma izleteceğim programdır. büyüdükçe kontrol etmesi zor olacak elbette ama bir sapık olarak yetişeceği endişesini taşımıyorum.
- ebeveyn, eğer çocuğuna faydalı olmak istiyorsa, onu belli tehditlerden korumak istiyorsa, ilk yapması gereken çocuğu ve eğitimi hakkında detaylı bilgi sahibi olmaya çalışmalıdır. çocuğun direkt davranışlarını ve karşılacağı uyaranları takip ve kontrol etmesi çok zor olur ama, yine de kontrolünü fazla belli etmeden, çocuğunu izlemeli, sakıncalı olduğunu düşündüğü uyaranlarla karşılaştığında çocuğa fazla hissettirmeden çocuğun dikkatini başka yöne çekmelidir.
örneğin; tv açık bırakılmıştır, çocuk yaşına uygun olmayan bir görüntüye kilitlenmişse, hemen aaayyy! eyvahhh! deyip tv yi veya çocuğun gözlerini acelece kapatmak yerine, ilgisini çekebilecek bir nesne veya ses ile, çocuğun karşısına geçip çocuğu çaktırmadan ortamdan uzaklaştırabilir...