Referans daha cok tavsiyeyle baglantili.
Sen is veren olsan, is yerine yararli bir calisan arasan, senin bildigin guvendigin bir calisanin dese ki "filanca basvurdu, soyle iyi biridir, boyle caliskandir". O bahsedilen kisiyi mi ise almayi dusunursun, yoksa disardan basvurmus, iscilikleri hakkinda hic bir fikrin olmayan insanlarin arasindan mi secmeye calisirsin? Ben tavsiyeye bakarim mesela. Direk alirim demem ama is gorusmesine cagiririm mutlaka. Bircogu da boyledir isverenlerin. Referans boyle birsey. Ya da iscin tavsiye etmez de, tanimadigin kisinin tanimadigin is arkadasi tavsiye eder, hani referanslarla baglantiya gecildigi zaman.
Ben bunda bir yanlislik goremiyorum, zaten yasadisi birsey de degil.
Benim gozumde torpil, mesela o isin egitimini almis biri varken, o isle alakasiz birini kisisel sebeplerden ise almaktir. Ya da ayni sartlarda iki insanin birini mulakata sokup, digerini sokmadan direk "gecmis" kabul etmektir. Benim gozumde torpil bu. Yoksa uzaktan uzaga "ben cok calistim, o hic emek vermedi" soylemleri cok desteksiz. Nerden biliyorsun bir kere?
Son dediginiz seye katiliyorum. Ben olsam ben de kabul ederim. Kim olsa kabul eder. Bildigi olmayan insanlar torpilden sikayet eder, ama "gel istersen sana gorusme ayarlayalim, senin hakkinda iyi konusayim, ise alir" diye teklif etsek hepsi baliklama atlar bence. "hayir, olur mu oyle sey, ben kendi cabalarimla is basvurularina devam edecem" diyen kac kisi cikar ki? Kimse kendini kandirmasin. :)