Bir sünnet töreni meselesi

Selamlar herkese
Oğlum uyuyunca bos kaldım kafama takılan bir meseleyi paylaşmak istiyorum.
Kayinbbam torunlarına beraber sünnet yapmak istiyor arti tüm masrafları karşılıyor. Eltimle pek muhatap değiliz ancak bu tören için mecburen muhatap olmak zorunda kaldık. Eltim müzikli bir tören istiyor ben sadece mevlüt taraftarıyim. Benim aklımda fanta tavuk pilav salata dan oluşan bir menü vardi. Ayrıca takı istemiyorum sanki insanları takı için bir araya toplamis gibi olmak bana ters. O ise tamam mevlüt olsun ama kirmizi et baklava vs li bir menü ve takı istiyor. Kesinlikle ortak paydada bulusabilecegimizi sanmıyorum. Zaten çocuklar arasında yaş farkı da var. Kendi oğluma takisizlik mütevazı bir sünnet yaparım. Ama kayınbaba ya ve eltime ayıp olur diyor bir tarafim. Kadın birde müzikten feragat etti. Bilmiyorum kötü uyumsuz da olmak istemiyorum. Esime de böyle yansıtmak istemiyorum. Ama kadınla ortak sunnetide asla istemiyorum.

Bu arada sünnet ertelendi zaten Corona bitinde müsade edilince yapılacak. Ama gene d e aklıma gelince sinirleniyorum

YAZİLANLARA İSTİNADEN
BAZİ AVAM CEVRElerde yapılıyor diyen kişiler benim cevremin avam olduğunu nereden biliyorlar. İnsanlar, SAYGİ denen kavrami hiç mi öğrenemeyecek. Sen yapmazsin, yapana cahil hhhahaha neden sarı kola, kara kola, beyaz kola gibi sacma sapan söylemlerde bulunamazsin. Ben misal asla yapmacagim bir şeyi baskasi yapınca ayyy cahil hihihihi hala kaldi mi yhaaa pipi töreni falan tepkier vermem çünkü insanlarin kültürlerine, aile yapıların ve kişiliklerine sonsuz saygı duyuyorum. SAYGİ kavramını bilmeyen, haddini de bilmeyen kişilere tek tek cevap yazamayacagim.

YARDIMCI OLAN ARKADAŞLARİMA sonsuz teşekkür ediyorum. Haklısınız benim de fedakarlık yapmam gerekebilir. Eltimle Cok görüşmedigimiz için sinamadim ama itiraz eden, bozucu taraf olmak istemiyorum. Biraz akışına bırakacağım.
Ben tavuk etinden böyle törenlerde korkuyorum ;Allah korusun bozuk vs olsa başınıza dert ..o yüzden kırmızı et tercihim olurdu .
Bir de gerçekten yapmak istiyorsanız kendiniz istediğiniz gibi yapın .Kimi insan çok heves eder ;her özel günü kutlar .

yaa konu sahibi hiçbişey yazmamış, bu saatte sırf bi gelişme var mı diye girdim foruma ben :(
acaba eltisiyle kavgaya mı tutuştu ? benim teorilerimden biri bu durumu eltiye üstünlük sağlama savaşına çevirdiği çünkü.

Var ben gittim
Anne de gelinlik gibi kabarık beyaz elbise giymişti 😂😂
Birisi resmen gelinlik giymişti evlenirken alınan var ya o
Çocuk da küçük 3yaşında öyle geziniyodu herşeyden bihaber
Anne baba bildiğin tekrar evlendi gibi oldular sdgghjk
Ayrıca pipi partisi var da neden bizler ilk regl olduğumuzda tören yapılmadı çok pis içerliyorum 🥴

Eltin kendince fedakarlik yapmış ,bırak bari kadın menüyü istediği gibi yapsin. Hep sizin dediğiniz de olmaz. Ayrıca cagirirken hediye getirin ya da getirmeyin denmez,bununla ilgili konuşulması ayıp bence ..
Sünnet mevlutüne avam derler ama sütten kesme partisi yapmaya meyilli ,baby shower partilerini es gecse karalar bağlayan insanlar var.
Herkesin kültürü farklı. . Mesela yeni eve tasindiğimizda mutlaka kuran okutulur bizde. Bebeğin 40 çıkınca yada biraz buyuduğunde bebek mevlütü de yapilir. Bebek sünnet edilince de mevlüt yapılır. Burda pipi değil mesele peygamber efendimizin sünnetini yerinı getirmek adına yapılır. Oğlum oldu diye değildir cinsiyet veya pipı değerli olduğu için değil. Avam bulunucak bir yani da yok bunlar yapılmasında sorun olmayan geleneklerinimiz.
Bu arada isteyen istediği partiyi yapar karalar bağlar falan derken genelde o kesim sünneti vb adetleri avam buluyor. O yüzden elestirdim. Yoksa bana ,ona ,buna zararı olmayan partiyi saçma bile bulsam beni ilgilendirmez.

Menüyü de eltinizin istediği gibi yapın ne olacak ki? Bence siz de bu konuda fedakarlık yapın.

Ayrıca sünnet törenine ben de karşıyım. Büyük konuşuyorum bu konuda ama başıma gelirse (umarım gelmez) giyeceğim gelinliği eşime de bir damatlık, çocuğu salacağım pistten dışarı, evlilik tazeleriz.
Fırsat bu fırsat. :KK45: :KK45:

Düşündüğünüz menü bana saçma geldi
Ayrıca hepsizin istediğiniz olmak zorunda değil.
Ama bana kalsa sünnet törenine para vermem.
Yemende her 5 saniyede bir çocuk açlıktan kıvranarak ölürken bana bu tür merasimler ciddi ciddi vebal geliyor.

Burda pipi değil mesele peygamber efendimizin sünnetini yerinı getirmek adına yapılır. Oğlum oldu diye değildir cinsiyet veya pipı değerli olduğu için değil.

Cerrahi bir müdahale olan sünnetle dini bir terim olan sünnet eşsesli iki kelimedir, birbirleriyle başkaca bir alakası yoktur.

Sünnet antik Mısır'da da görülen bir uygulama. Bugün Museviler de sünnet oluyor.
Bu sebeple olayı dini bir ritüel şeklinde okumamak lazım.
Kültürel ve folklorik yönü ağırlıktadır ve -varsa-sağlık yönü üzerinden bakmak lazım.

Burada sünnet işlemine bir eleştiri gelmedi, erkekliği kutsayan tören kısmı eleştirildi.

Cerrahi bir müdahale olan sünnetle dini bir terim olan sünnet eşsesli iki kelimedir, birbirleriyle başkaca bir alakası yoktur.

Sünnet antik Mısır'da da görülen bir uygulama. Bugün Museviler de sünnet oluyor.
Bu sebeple olayı dini bir ritüel şeklinde okumamak lazım.
Kültürel ve folklorik yönü ağırlıktadır ve -varsa-sağlık yönü üzerinden bakmak lazım.

Burada sünnet işlemine bir eleştiri gelmedi, erkekliği kutsayan tören kısmı eleştirildi.
Haklısınız.
Bir de mevlüt okutuluyor ya gerçekten çok tuhaf değil mi?
Kim baskattiysa artık artık bu geleneği.
Sünnet eğer İslam da olsaydı sadece, Yahudiler de bunu uyguluyor olmazdı.
Olay sadece sağlık açısından uygunluk olabilir.
Ve sünnet Müslümanlık için şart olsaydı İslamiyet geldikten sonra toplu sünnetler olurdu sahabeler arasında da.
Ben İslam tarihinde böyle bir şey okumadım.
Okuyan bilen varsa yazsın.

yaa konu sahibi hiçbişey yazmamış, bu saatte sırf bi gelişme var mı diye girdim foruma ben :KK43:
acaba eltisiyle kavgaya mı tutuştu ? benim teorilerimden biri bu durumu eltiye üstünlük sağlama savaşına çevirdiği çünkü.
Arkadaşım konu coook farklı yönlere evrildigi için, tek tek cevap yazmak yerine konumun altına not düştüm.

Haklısınız.
Bir de mevlüt okutuluyor ya gerçekten çok tuhaf değil mi?
Kim baskattiysa artık artık bu geleneği.
Sünnet eğer İslam da olsaydı sadece, Yahudiler de bunu uyguluyor olmazdı.
Olay sadece sağlık açısından uygunluk olabilir.
Ve sünnet Müslümanlık için şart olsaydı İslamiyet geldikten sonra toplu sünnetler olurdu sahabeler arasında da.
Ben İslam tarihinde böyle bir şey okumadım.
Okuyan bilen varsa yazsın.
İslam tarihinde sünnet mevlidi ve sünnet için ikram edilen yemek kültürü var. Hz Ömer sunnet torenlerine katilirdi. Halifeliği süresinde evlilik ve hitan (sünnet) için yapılan eğlencelere ses cikarmazdi. Hz Zübeyr in sünnet yemeği yapılmıştır.
İslam tarihinde toplu sunnetlere rastlanır. evliya çelebi seyahatnamesinde bolca bahsetmstir. Hem dini yönünü hem kültürel yönünü ele almıştır. Merakınız varsa oradan yararlanabilirsiniz.

Konu çok abartılmış eleştirilerle dolu.
Baby shower, dış partisi,6 ay kinasi vs ne kadar normalse sunnet de normal.
Aşağılayınca elimize ne geçiyor bilmem.
Ben oğlum doğduğunda Mevlüt okuttum.
Sünnet olunca da okutucam.
Dini bir bağlamı yok zaten,Mevlüt dini bir şey değil çünkü.Hz.Muhammed'in doğumunun anlatıldığı bir şiir (Vesiletün-Necat)

Bırakın kim neyi istiyorsa yapsın yeter ki kimseye zararı olmasin

İslam tarihinde sünnet mevlidi ve sünnet için ikram edilen yemek kültürü var.

Mevlit, 15.yy.'da Süleyman Çelebi'nin yazdığı Vesiletü'n_ Necat isimli Türkçe mesneviden okunan güzel bir şiirdir. Peygamberin ölüm tarihi ise 632.
Aradaki süre yaklaşık sekiz yüzyıl.

Tarihler konuşurken herkese susmak düşer.

İslam tarihinde sünnet mevlidi ve sünnet için ikram edilen yemek kültürü var. Hz Ömer sunnet torenlerine katilirdi. Halifeliği süresinde evlilik ve hitan (sünnet) için yapılan eğlencelere ses cikarmazdi. Hz Zübeyr in sünnet yemeği yapılmıştır.
İslam tarihinde toplu sunnetlere rastlanır. evliya çelebi seyahatnamesinde bolca bahsetmstir. Hem dini yönünü hem kültürel yönünü ele almıştır. Merakınız varsa oradan yararlanabilirsiniz.
Zayıf rivayetler olarak okudum bunları.
Evet Hz Ömer sünnet yemeğine katılmış ancak eğlencelere çok karsiymis bu da var.
Siz de yazmışsınız kültür diye.
Evet adet ve geleneklere Peygamber efendimiz sav de eğer İslam a zarar vermeyecekse çok müdahalede bulunmamıştır zaten.
Çünkü insanların eskiden beri bir yaşayış ve alışkanlıkları var ve vazgeçmeleri kolay olmuyor.
Eski rivayetlere gore ilk defa Hz İbrahim sünnet olmuş ama Hz Hacer in de aynı şekilde sünnet olduğu söyleniyor.
O zaman şuan neden kadinlarda bu yaygın değil?
Ben yine de sağlık açısından uygunluk olarak görüyorum.
Burda niyetim de kimsenin düşüncesini değiştirmek değil.
Sadece fikrimi belirttim bildiğim kadarıyla.
Herkes istediğini yapmakta serbesttir neticede.

Sünnet düğünü denen şeyi oldum olası anlayamıyorum.Peygamber efendimizin sünneti diye evladını sünnet ettirir mevlüt okutursun tamam bitti yani bence haklısın neden insanlar bir pipi için düğün yapar anlamıyorum.Eğer çocuğum erkek olursa onun sünnet yaşı geldiğinde evde kısa bir mevlüt okutacağım hayırlı evlat olması için dua ettireceğim oldu bitti.Gerçekten aklım almıyor anneler bence kendi düğünlerinde içlerinde kalanı oğullarının sünnet düğünlerinde çıkarmak için yapıyorlar.Arkadaşım bence sen mevlüt konusunda ikna etmeye bak,baksana ne günlerden geçiyoruz bazı şeylerden ders almamız gerekiyor bence.İsrafın gösterişin olmadığı hayat cezbetmeli artık bizi

Back
X