okurken yazdıklarınızı bıan yegenım sandım sorunlu yavruyu..
aynı tarıf ettıgınız sekılde yegenım..suan 3 yaslarında bırde 6 aylık erkek kardesı oldu(erken dogum netıcesınde gelısen bazı saglık sorunları vardı bebegımızın halıyle ılgı alakada aynı nısbette oldu bı muddet)..yegenım herseyı anlıyor,ınanılmaz cumleler kuruyor,cok asabı,cok hırçın,ıstedıgı bırseyın yapılması babaanne ve dede yanında oylesıne alıstıkı annesı yanı ablam katıyyen bas edemıyor,ustune bırde yenı bır bebek gelınce ve o da sorunlu olunca ablam dada tahammul kalmıyor ve kızını dövüyor,o dövdükce cocouk dahada hırcınlasıyor kardesını dahada kıskanıyor..
daha gecen gun ablam kucuk bebegı sık sık kontrol ıcın dr a goturuyordu ..buyuk kız olan demıs kı hastayım ben hastaneye gotur benı..ablam 2 3 gun sureklı boyle dedı dıyor,neresının agrıdıgını sordugumda bogazım agrıyo dıyomus ve yalan dan öksürtüyormus kendını..nıyemı yalandan!ablam kızı dr a goturdugunde a dan z ye muayene etmıs dr demıs ne bogazı ne baska bı yerınde hastalık yok benden saglam :) yanı anlayacagınız buyuk olan kardesını kıskandıgından hastalık numarası yapmıs,onunlada fazlasıyla ılgılenıyor ablam ,,dıyorkı kucuge mama yapıyorum normalde agzına surmez ama sırf kardesı yıyor dıye gıdıp kasık getırıp hepsını yeyıp bıtırıyor kardesı yemesın ıstıyor dıyor..yalnız yegenımın boyle olmasında ablamın ve enıstemınde rolu buyuk..sık sık yanında tartısırlar,evde ne seyrettıklerı ne dıkkat etmezler ve ne konustuklarına..anne baba da cok tahammul etmeyıp cocouga sıddet uygulayabılıyolar ve cok kural koyuyorlar..cocoukta kendınce aklınca boyle yapıyor..unutmamak gerekı cocouk nasıl ıstersek degıl nasıl yetıstırırsek oyle olur..daha 7 aylık kızıma bazen sakadan kaslarımı cattıgımda oyunlar oynarken falan esım hemen ıkaz edıyor benı oyle bakma onun herseyı sensın en cok sana guvenecek senı ornek alacak...beynıne kaydedıyor a dan z ye herseyı dıyor..cokta dogru bazen bızım yaptıklarımızı saka gıbı taklıd edıyor..
ozellıkle 2 yas ve sonrası cok daha zorlasıyor dıye bılıyorum bu vazıyet..en ıyısı uzun donem de arkadaslarında onerdıgı gıbı bır pedagoga gorunmekte dıye dusunuyorum..Allah sabrınızı artırsın ve kolaylık versın dılerım..
bunun eğitimini almış biri olarak size şunları söyleyebilirim: çocuğunuz yaşı ve içinde bulunduğu dönem itibariyle hem kendi başına bağımsız davranmayı öğrenmeli ve siz de bunu desteklemesiniz... ve de şuan sorumluluklar almalı ve bunları yerine getirmeyi öğrenmeli...her konuda onun girişimciliğini destekleyin ve onunla konuşun onun sorularını bıkmadan usanmadan dinleyin cevaplar verin... her yaptığı olumlu şeyi hemen övün yada onu küçük küçük ödüllendirin... kötü yaptığı davranışları mümkün olduğunca görmezden gelin sabrınız taştığı anda da onu başka odaya göndererek cezalandırın( aslında eğitim de ceza kullanılmamalı kesinlike ona sözlü yada fiziksel şiddet uygulamayın çünkü bu ileri daha kötü yapar) kesinlikle yemek yemese bile zorla yedirmeye çalışmayın bırakın kendisi yesin... yemiyorsa da acıkınca mecbur yiyecek...döküp batıracak evi dağıtacak diye onu engellemeyin...dediğim gibi girişimlerini destekleyin varsın döksün yığsın ama birşeyler başarsın... ve de en önemlisi kesinlikle tutarlı davranın ve taviz vermeyin... bir kere hayır diyorsanız kesinlikle ne kadar ağlasa da saldırganlaşsa da sözünüzde durun...eşinizle ortak karar alarak uygulayın o da sizinle çelişmesin o da hayır desin sizin hayır dediğiniz şeye... anane babanne dede gibi çocuğu şımartan her istediğini yapan aile fertleri çevrenizdeyse onlarla da konuşun onlarda sizinle aynı doğrultu da kararlı davransınlar...çünkü çocuk için en kötü şey ebeveynlerin tutarsız davranışları... çocuklar çok zeki... hemen bunu farkedip size karşı kullanırlar
Lütfen üzülmeyin daha küçücük zamanla toparlarsınız
ben doktorunuzun söylediklerini biraz abartılmış buldum
bu psikiyatristler hep böyle ne yani çocuk doğduğu gibi doktor doktor gezilmelimi[/QUOTE
çok sağolun, inşallah toparlarız.geç kalınmış derken 2,5-3 yaş gibi eğitilmeliymiş,benim kızın davranışları 2 yaş çocuğu gibiymiş.kızımı görseniz doktorun az bile söylediğini anlarsınız
bunun eğitimini almış biri olarak size şunları söyleyebilirim: çocuğunuz yaşı ve içinde bulunduğu dönem itibariyle hem kendi başına bağımsız davranmayı öğrenmeli ve siz de bunu desteklemesiniz... ve de şuan sorumluluklar almalı ve bunları yerine getirmeyi öğrenmeli...her konuda onun girişimciliğini destekleyin ve onunla konuşun onun sorularını bıkmadan usanmadan dinleyin cevaplar verin... her yaptığı olumlu şeyi hemen övün yada onu küçük küçük ödüllendirin... kötü yaptığı davranışları mümkün olduğunca görmezden gelin sabrınız taştığı anda da onu başka odaya göndererek cezalandırın( aslında eğitim de ceza kullanılmamalı kesinlike ona sözlü yada fiziksel şiddet uygulamayın çünkü bu ileri daha kötü yapar) kesinlikle yemek yemese bile zorla yedirmeye çalışmayın bırakın kendisi yesin... yemiyorsa da acıkınca mecbur yiyecek...döküp batıracak evi dağıtacak diye onu engellemeyin...dediğim gibi girişimlerini destekleyin varsın döksün yığsın ama birşeyler başarsın... ve de en önemlisi kesinlikle tutarlı davranın ve taviz vermeyin... bir kere hayır diyorsanız kesinlikle ne kadar ağlasa da saldırganlaşsa da sözünüzde durun...eşinizle ortak karar alarak uygulayın o da sizinle çelişmesin o da hayır desin sizin hayır dediğiniz şeye... anane babanne dede gibi çocuğu şımartan her istediğini yapan aile fertleri çevrenizdeyse onlarla da konuşun onlarda sizinle aynı doğrultu da kararlı davransınlar...çünkü çocuk için en kötü şey ebeveynlerin tutarsız davranışları... çocuklar çok zeki... hemen bunu farkedip size karşı kullanırlar
ilginize çok teşekkürler.evi dağıtmasına kızmıyorum ama bazen eşyalara,kendine veya başkasına zarar verici boyutta oluyor o zaman kızıyorum.sözlü ve çok az fiziksel şiddette uyguladım(poposuna vurmak gibi) fayda etmiyor, acımadı ki acımadı ki diye dalga geçiyor.bu sene yarım gün kreşe gitti bayağı faydası oldu,önümüzdeki sene tam gün göndereceğim.en çok kızdığım 3 aylık kardeşi var, gece gündüz uyutmuyor çocuğu haliyle bende ne iş yapabiliyorum ne de onunla ilgilenebiliyorum.gece 2-3 te anca uyuyor,o saate kadar kardeşini de bizi de uyutmuyor.istediği bir şey olmayınca anırır tarzda ağlayıp,bağırıyor.eve misafir gelse geldiklerine pişman ediyor,biz zaten misafirliğe falan gidemiyoruz.yemeklerini halen ben zorla yediriyorum, yemediği zaman bana tekrar tekrar yemek ısıttırıp yine yemiyor veya buzdolabından yıkanmamış sebze-meyve yemeye çalışıyor.trt de ki süper dadıyı çağırmayı düşünüyorum,bize gelse son bölüm olur herhalde,annemin bel omurunu kıdığı gibi dadıyı da sakatlar program biter:52 zarar verme işini bilinçli yapmıyor, aşırı hareketliliğinden ve düşüncesizliğinden yapıyor.
Benim eksik yazdıklarımı sen tamamlamışsın canım.Bu durumların hepsi bendede var ayrıca biz zorlada yemek yemiyoruz sürekli süt içiyor günde 1 litreye yakın
Allah sizede kolaylık versin.kızıma 2 yaşından beri kesinlikle süt içiremedim,Allahtan ayran içip,peynir,yoğurt yiyiyorda açığı kapatıyor.ben doktora hiperaktiv midir acaba diye götürdüm.Okulda da aynı şekildemi diye sordu,okulda da hareketli ama hırçın değil,sınıfta arkadaşlarıyla birlikte uyumluymuş ve en önemlisi okulda kendi yemeğini kendi yiyormuş.hiperaktiv çocuklar her yerde aynı olurmuş ve okuldan mutlaka zapedemiyoruz,gelin diye ararlarmış.ben böyle bir şikayet almadım Allah a şükür.öğretmenine karşı seviyeli ve mesafeli,biz evde yetiştirme konusunda hatalar yaptık sanırım,şimdi düzeltmeye çalışacağız.
Kayınvalidem ve psikiyatr hiç ikisini bi arada düşünemiyorum canım.O hiçbir zaman kendine ders çıkartmaz o yüzden hiç moralimi bile bozmayayım.Genede tavsiyen için çok teşekkür ederimçocuk psikiyatristine giderken kayınvalidenizide götürün bence,bana evde anneanne veya babaanne yaşıyor mu veya sık sık geliyor mu diye sordu,bu konuda önemliymiş.en kısa zamanda da gösterin doktora,ileride okul hayatında olumsuzluklar yaşamasın.sizin işiniz biraz daha zor gibi, Allah kolaylık versin.
bir öğretmen olarak sunu tavsıye edebılırım sıze, kızınızla günün bellı bır saatını belırleyın. o saatın sadece ıkınıze aıt olduğunu o ne ısterse onu yapacağınızı söyleyın. mesala yarım saat boyama yapın ve bu sırada sarkı soyleyın ya da ona bebeklığınden tatlı güzel bır anı anlatın ya da o an uydurun. ertesı gun yıne aynı saatte muzık acıp dans edın beraber. her gun aynı saatı ne olursa olsun değerlendirin. kızınızın ıstedığı bır etkınlık belırleyın. basıt dramalar yapın. ona kısa bır hıkaya okuyun ve sonra hıkayeyı canlandırın.
konuşması okula baslayınca duzelir. okuma yazma eğitiminde artık sesler esas alındığı ıcın okula baslayınca bu sorunun ortadan kalkacağını dusunuyorum. ama tekerleme öğretebilirsin . konusmaya yardımcı olur.
kızın için sevindim canım. insallah tüm sorunlar düzelir
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?