Biraz Tuhaf Biraz Komik Biraz Buruk Bir Dert

Ne yazik ki son donemlerde bu durum baya soz konusu onceden bari isler gizli sakli yurutulurdu şimdi acik eleni bir sekilde devam ediyor
İnsana saygı başka mevzu zaten. Mevzu mevki. Saygı duysunlar bi zahmet :) kolay kazanılmıyor mevki..
torpilli kısmı başka. Bazı şeyler torpille olmuyor. Torpille doktor olamazsınız,dünyanın sayılı cerrahlarından diye bahsettiremezsiniz.. yada ün salmış bi öğretmen olamazsınız torpille.. torpille bu kız hiç dava kaybetmiyor diye konuşturamazsınız arkanızdan.. gibi gibi.. pilot görüyorum mesela,imreniyorum.. nasıl saygı duymam uçağa hükmediyor resmen :) bazıları saygıyı hakediyor gerçekten..

Kesinlikle çok haklısın arkadaşım
Ve bunu öyle güzel kullanıyorlarki egolarını geliştirmek üzere

O egolarini tatmin etmek isteyen insanlar ne yazik ki her yerde mevcutlar boyle giderse olmayada devam edecekler bazen keske o egoya sahip olmalarinin sebebi olan o kurulduklari tahti hak eden insanlar olsaydilar bari diyor insan

Maalesef insanlar hala köle-sahip ilişkisini yaşatabileceğini sanıyor, hatta yaşatıyor da. En güzel örneğini akademik camiada gördüm. Ama bunu mesleklerle&kendi mesleğinizle bağdaştırmayın, bu durum hayatın her alanında çünkü, güçlü olan kazanıyor/görünüyor..

Hepimiz en iyi (!?) mesleğin bir uzvu olamayız. Çok sevdiğim bir söz der ki 'sen her neysen, onun en iyisi olmalısın' . Bunu düstur edinmek gerek bence...

Insan bu kole sahip iliskisinin nereye kadar surecegini dusuneden edemiyor ne yazik ki goruntuye bakilirsada ebediyete kadar devam edecek gibi duruyor o yuzden cok sukur ki ilahi adalet var

Ve sunu soyleyeyim inanin maksadim kendimi ovmek degil su saatten sonrasini Allah bilir ama simdiye kadar tum is tecrubelerimde elimden gelenin en iyisini hatta ustume dusenin fazlasini yaptigima inaniyorum insallahta oyledir

İnanin bu ulkedeki makam sahiplerinden bircogu hakettigi icin degil ne yazikki arkasi saglam oldugu icin bulunduklari yerdeler

Hatta oyle insanlar varki keşke hani su dediginiz kendimi yetistirdim diyen bos gordugunuz insanlar kadar kendini yetistirmis olsaydilar

Size soyle soyleyeyim bu ulkede bazi bolumler var binlerce mezunu var is kolu genis bolumler secimler yapilirken buna guvenilerek o bolumler tercih ediliyor ama onlarin olmasi gereken yerlerde ortaokul lise mezunu insanlar oturuyor

Konunun seyri sizin dusuncelerinisden dolayi bu sekilde ilerledi asil soylemek istedigim insanlarin emeklerine saygi gosterilmesin demiyorum ama insana saygi gistermeyi bilsek keske rutmeye degil

O insanlar o ünvanları o meslekleri hakedene kadar ne kadar çalışıyolar bırakın da taşısınlar karşılığını alsınlar.
Biz buna sosyal statü diyoruz.

Bakin ben hicbir zaman kisiye meslege saygi duyulmasin demedim

Ama verdigim ornegi dusunun mudur koltugunda oturan sahis beni gordugunde yayildigi mudur koltugunda ben karsisibsa bir insan gordugu icin edebinden kendini duzeltti zannettim fakat beyefendi beni mufettis vs her ne zannettiyse ondan kendini duzeltmis bekledigi kisi olmadigimi ogrenincede tekrar karsimda yayilmaya devam etti

Kusura bakmayin amq insana saygi duymasini bilmeyen zihniyetin makamina saygi duymuyorum benim icin doktor hemsire ogretmende saygi hak eden insan fırin manav kasapta

Soyle bir ornekte vereyim staj yerimde stajere temizlik personeline memuruna saygi gosteren saygideger idareciler mudur yardimcilari gordum iste ben bu insanlarin makamina saygi gosteririm cunku bu insanlar makamsan once insana insan okdugu icin deger veren saygi gisteren insanlar

İnsanlara sırf "okumuş" olduğu ya da iyi para kazandığı için değil çabaladığı için saygı gösterilmeli. Bazı insanların şartları bazılarına göre daha çetin olabiliyor. Pamuklar içinde büyüyüp ite kaka bir üniversite kazanıp meslek sahibi olan biri ile zor şartlarla boğuşan, okuma şansı elde edemeyen fakat çabalayan, çalışan bir işçi, bir hizmetli ya da ne bileyim her hangi bir başka iş yapan biri arasında çok uçurum var gösterilen saygı, verilen değer bakımından toplumda maalesef. Fakat asıl saygıyı hakeden, imkanları kısıtlıyken yoktan var edendir bence.
Aileler bile çocuklarını tanıtırken mesleği güzelse onu ön plana çıkarıyor hemen.

Hukuk fakültesinde akademisyen olan arkadaşım bizim neden mesleğimiz yok derdi

Çoğu kişi okulundan şu mühendisi ya da doktor mimar pisikolog biyolog gibi unvanlarla mezun olurken hukuk fakültesi mezunlarının diplomasında bir şey yazmaz

Keza akademisyen de kadrodur sadece ünvanı olsa da kadro yoksa bir kürsüsü yoksa ben doçentim demenin bir anlamı yoktur derdi

Kulakları çınlasın

Yani o statülü meslekler de bakıldıkları yerlerden farklı görünebilir

Ama verdigim ornegi dusunun mudur koltugunda oturan sahis beni gordugunde yayildigi mudur koltugunda ben karsisibsa bir insan gordugu icin edebinden kendini duzeltti zannettim fakat beyefendi beni mufettis vs her ne zannettiyse ondan kendini duzeltmis bekledigi kisi olmadigimi ogrenincede tekrar karsimda yayilmaya devam etti

Kusura bakmayin amq insana saygi duymasini bilmeyen zihniyetin makamina saygi duymuyorum benim icin doktor hemsire ogretmende saygi hak eden insan fırin manav kasapta

Soyle bir ornekte vereyim staj yerimde stajere temizlik personeline memuruna saygi gosteren saygideger idareciler mudur yardimcilari gordum iste ben bu insanlarin makamina saygi gosteririm cunku bu insanlar makamsan once insana insan okdugu icin deger veren saygi gisteren insanlar

İnsana saygı duymama olayı makamla alakalı değil aslında, heryerde var onlardan ve bazıları da o makamlara kondurulmuş maalesef. Sadece üni mezunu olduğu için ev hanımı arkadaşlarını ezen de gördüm, prof olduğu için eğitiminden sorumlu olduğu asistanı (biz de çok ezildik mantığıyla) ezen de; asistanının ısrarla çay getirme teklifini zahmet olmasın diye reddeden de. Bahsettiğiniz insanların gördükleri saygi de makamları gibi sahte, ama hakedenlerin yeri gerçek iyilerin gönlünde bambaşka bence, hakettikleri değeri göremeseler de ...

İki insan makam sahibiyim diye yalakalanacak, 5 dk sonra makamdan alınsam suratıma bakmayacak.. yemişim öyle saygınlığı...

İnsanlara sırf "okumuş" olduğu ya da iyi para kazandığı için değil çabaladığı için saygı gösterilmeli. Bazı insanların şartları bazılarına göre daha çetin olabiliyor. Pamuklar içinde büyüyüp ite kaka bir üniversite kazanıp meslek sahibi olan biri ile zor şartlarla boğuşan, okuma şansı elde edemeyen fakat çabalayan, çalışan bir işçi, bir hizmetli ya da ne bileyim her hangi bir başka iş yapan biri arasında çok uçurum var gösterilen saygı, verilen değer bakımından toplumda maalesef. Fakat asıl saygıyı hakeden, imkanları kısıtlıyken yoktan var edendir bence.
Aileler bile çocuklarını tanıtırken mesleği güzelse onu ön plana çıkarıyor hemen.

Benimde demek istedigim bu birçok insan tabiki belli bir yere gelmis insana saygi gosteriyoruz hakediyor diyorlar

Ben insanlara neden saygi gosteriliyor diye konu acmadim ki neden insanlar statulerine gore muamele goruyor demek istedim sonucta her meslegin topluma katkisi var

Benimde demek istedigim bu birçok insan tabiki belli bir yere gelmis insana saygi gosteriyoruz hakediyor diyorlar

Ben insanlara neden saygi gosteriliyor diye konu acmadim ki neden insanlar statulerine gore muamele goruyor demek istedim sonucta her meslegin topluma katkisi var

Biraz da karşılıklı olduğunu düşünüyorum bu durumun. Sürekli benzin aldığım benzinciye ben 'siz' diye hitap ederken adamın 'sen'e geçmesi o adama saygımı azaltır mesela. Gider daha saygı gördüğüm ve saygı duyacağım bi benzinciden alırım yolu daha uzak olsa da...

Aynı şeyi hocalarımda görsem aynı şeyi hissederim. Saygım azalır, ama bundan dolayı saygısızlık yapmam..

Olay makam mevki olayı değil yani, kişilik .. ve bukadar çok insan bu kadar çok karakter varken hep iyilerin biyerlere gelmesini , yada herkesin ideal davranışı göstermesini beklemek... fazla ütopik olur... herkes kendine bakacak önce...

Hukuk fakültesinde akademisyen olan arkadaşım bizim neden mesleğimiz yok derdi

Çoğu kişi okulundan şu mühendisi ya da doktor mimar pisikolog biyolog gibi unvanlarla mezun olurken hukuk fakültesi mezunlarının diplomasında bir şey yazmaz

Keza akademisyen de kadrodur sadece ünvanı olsa da kadro yoksa bir kürsüsü yoksa ben doçentim demenin bir anlamı yoktur derdi

Kulakları çınlasın

Yani o statülü meslekler de bakıldıkları yerlerden farklı görünebilir

Verdiginiz ornekte durumdan ilk defa haberdar oldum acikcasi bir yandan uzucu amamesleklerini yine icra etme sanslarina sahipler

Bolum adi vermeyeyinde bolumumle ilgili gonullu staj yapip kendimi gelistirmek istedim gittigim kurumdaki stajdan yetkili şahıs sonra gonlumu almaya calissada biraz kirici nitelikte hakaretvari konusup kalbimi kirmisti hadi mudur seni kabul ettide ben seni hangi birime vereyim zaten meslek taniminizda yok aslibda belli bi is alaninizda yok gibilerinden seyler soyledi orada durmadim baska yerde sansimi denedim ve bulunduğum yerde kendimi gelistirebilmem adina birkac birimde staj yapabilecegim soylendi elimden geleni yaprim ve cok sukur hatalarim olsada şeflerimin memnuniyetini kazanip ciktim ve staj yaptigimda gordum ki aslinda is alanimiz cok fazla ne yazik ki duzen bizim oturmamiz gereken yerlere arkasi saglam olan sahislari yerlestirmis

Biraz da karşılıklı olduğunu düşünüyorum bu durumun. Sürekli benzin aldığım benzinciye ben 'siz' diye hitap ederken adamın 'sen'e geçmesi o adama saygımı azaltır mesela. Gider daha saygı gördüğüm ve saygı duyacağım bi benzinciden alırım yolu daha uzak olsa da...

Aynı şeyi hocalarımda görsem aynı şeyi hissederim. Saygım azalır, ama bundan dolayı saygısızlık yapmam..

Olay makam mevki olayı değil yani, kişilik .. ve bukadar çok insan bu kadar çok karakter varken hep iyilerin biyerlere gelmesini beklemek... fazla ütopik olur...

Verdiginiz benzinci olayini kendi acimdan degerlendireyim eger benzinci yapisi kulturu itibariye herkese sen diye hitap ediyorsa es gecerim ama benzinci kiyafetinden mesleginden vs vs durumlarindan dolayi gelen bir insana siz diye hitap ederse hatta yetmiyormus gibi baska birininde sirasini o sahsa verirse o kisiye tutumumum daha baska olur tabiki

Verdiginiz ornekte durumdan ilk defa haberdar oldum acikcasi bir yandan uzucu amamesleklerini yine icra etme sanslarina sahipler

Bolum adi vermeyeyinde bolumumle ilgili gonullu staj yapip kendimi gelistirmek istedim gittigim kurumdaki stajdan yetkili şahıs sonra gonlumu almaya calissada biraz kirici nitelikte hakaretvari konusup kalbimi kirmisti hadi mudur seni kabul ettide ben seni hangi birime vereyim zaten meslek taniminizda yok aslibda belli bi is alaninizda yok gibilerinden seyler soyledi orada durmadim baska yerde sansimi denedim ve bulunduğum yerde kendimi gelistirebilmem adina birkac birimde staj yapabilecegim soylendi elimden geleni yaprim ve cok sukur hatalarim olsada şeflerimin memnuniyetini kazanip ciktim ve staj yaptigimda gordum ki aslinda is alanimiz cok fazla ne yazik ki duzen bizim oturmamiz gereken yerlere arkasi saglam olan sahislari yerlestirmis
Türkiyenin çok iyi bir ünisinden mezun oldum, çok köklü bir firmaya staj görüşmesine gittim. Görüşmeye 3er kişi alındık ve içlerinde en iyisi bendim. Bana sıradan sorular sordular, yanımda 2 yıllık üni mezunu kıza oradaki tanıdığının kim olduğunu... ben oraya bir tanıdık aracılığıyla gitmiştim, ama durum okadar iğrendirdi ki bişey söylemeden çıktım ve olumlu cevap gelmedi haliyle. Özel sektör defterini kapattım sonra...

Şu anda bulunduğum yeri o an hayal edemiyordum bile, çok uzaktı. Ama sektörün pisliği beni bu yöne itti ve inat ettim. Az, çok az derken müthiş bir programla çalışıp sınavlara girdim defalarca. Ve oldu.. önüm açık.. ama bişey değişmiyor, bi üst basamakta da aynı pislik, bi üstte de. Ya inat edip hep daha yukarı azimle çıkacağız, ya yalakalık yapıp çıkacağız, ya da pes edeceğiz. Ama en başta, milletin tırı vırısını kulak ardı edeceğiz. Bana okadar çok dendi ki "bırak artık şu sınavı, olmayacak" diyen.. sonrasında" biz zaten biliyoduk" a döndüler.

Duyarlı birisiniz belli ki, ve bu yaşadıklarınızın hiçbiri boşuna değil. Hayat bitmedi, devam ediyor. Bi yerinden bi şekilde devam edip daha iyi daha iyi olmak sizin elinizde. Ve sonunda siz de başkalarına göre o saygın konumlardan birine gelip saygı&nlığınızla orayı işgal edebilirsiniz. Yapabileceğimizin en iyisi bu...

Herkes topluma katkıda bulunmuyor.Bulunsa bile eşit düzeyde değil.Üstün ve ince zeka gerektiren meslekler daha fazla saygı görür.Bir doktorun,fizikçinin,mühendisin topluma katkısıyla sıradan bir memurun katkısı bir değil.Doktorluk denen meslekte insanın hayatını kurtarıyolar yeri geliyor binlerce milyonlarca kişinin hayatını kurtaracak çözümler buluyorlar.Keza mühendislikte yeni buluşlar ortaya çıkarıp sistemsel bir şekilde matematik zekasıyla pek çok işi yürütüyorlar.Şimdi bu insanlarla ilkokul mezunun topluma katkısı bir olabilir diyosan ben bişey diyemem sana. İnsanlık vs ikinci planda kalır aslında herkesin dilinde olan ama kimsenin gerçek hayatta kaale almadığı kavramlar bunlar.

Verdiginiz benzinci olayini kendi acimdan degerlendireyim eger benzinci yapisi kulturu itibariye herkese sen diye hitap ediyorsa es gecerim ama benzinci kiyafetinden mesleginden vs vs durumlarindan dolayi gelen bir insana siz diye hitap ederse hatta yetmiyormus gibi baska birininde sirasini o sahsa verirse o kisiye tutumumum daha baska olur tabiki

Yok siz/sen dönüşümünden bahsediyorum, tabi bu bir örnek, ve kesinlikle mesleki bir beklenti söz konusu değil..

Neyse çok konuştum, söyleyecek çok şeyim var ama bu çok şeyler birbirine giriyor artık :olamaz: kısaca; saygı görmedğim doktora, dişçiye, benzinciye bile 2. Kez gitmem. Kendi çalıştığım yerde bile konumumu kullanmamaya özen gösteririm. İnsan olarak saygı görmeyi bekler, saygı gösteririm. Zorunlu hallerde de sinir olduğum insanları kısa sürede beynimden silmeye çalışırım. Herkes olması gerektiği gibi değil, bunu asla unutmam. Hayatı daha da çekilir kılmak için...

Türkiyenin çok iyi bir ünisinden mezun oldum, çok köklü bir firmaya staj görüşmesine gittim. Görüşmeye 3er kişi alındık ve içlerinde en iyisi bendim. Bana sıradan sorular sordular, yanımda 2 yıllık üni mezunu kıza oradaki tanıdığının kim olduğunu... ben oraya bir tanıdık aracılığıyla gitmiştim, ama durum okadar iğrendirdi ki bişey söylemeden çıktım ve olumlu cevap gelmedi haliyle. Özel sektör defterini kapattım sonra...

Şu anda bulunduğum yeri o an hayal edemiyordum bile, çok uzaktı. Ama sektörün pisliği beni bu yöne itti ve inat ettim. Az, çok az derken müthiş bir programla çalışıp sınavlara girdim defalarca. Ve oldu.. önüm açık.. ama bişey değişmiyor, bi üst basamakta da aynı pislik, bi üstte de. Ya inat edip hep daha yukarı azimle çıkacağız, ya yalakalık yapıp çıkacağız, ya da pes edeceğiz. Ama en başta, milletin tırı vırısını kulak ardı edeceğiz. Bana okadar çok dendi ki "bırak artık şu sınavı, olmayacak" diyen.. sonrasında" biz zaten biliyoduk" a döndüler.

Duyarlı birisiniz belli ki, ve bu yaşadıklarınızın hiçbiri boşuna değil. Hayat bitmedi, devam ediyor. Bi yerinden bi şekilde devam edip daha iyi daha iyi olmak sizin elinizde. Ve sonunda siz de başkalarına göre o saygın konumlardan birine gelip saygı&nlığınızla orayı işgal edebilirsiniz. Yapabileceğimizin en iyisi bu...

Elimden geleni yapiyorum hatta son zamanda o kadar usandim ki bazen tum kitaplari atmak geliyor icimden

Hatta artik insanlqr biseyler sordukca utaniyorum keske hic bulasmasaydim okul isine diyorum hic olmayan sartlari zorladim elimden ne geliyorsa yaptim evet belki okudugum okul bolum vs toplumda dise gelecek birsey degil ama bulundugum konum durum aile sartlari vs acisindan degerlendirirsem hepsi buyuk caba emek benim icin

Ama o toplumda basamaklarin ustune yigilan torpilleri gordukce bezginligim git gide artiyor suan baska bir bolumu okumak icin son sansi verdim kendime buda olmassa okul defterini tamamiyle kapatip hayatimin kalanini ev kizi olarak gecirmeyi dusunuyorum

Bu arada torpil bazinda oyle seyler gordum ki degil devlet ozel sektor dahi arkasi olmadan is yapamiyor kamuda alinacak en basit en kucuk bir is icin bile X pattiyle baglanti var mi yok mu ona bakiliyor bu duzenin bu halini boyle gordukce gelecege umutla bakamiyorum ama Allah buyuk insallah duzenin torpiliyle saltanat surenlerinde o basamaklardan indigi gunleri goruruz

Herkes topluma katkıda bulunmuyor.Bulunsa bile eşit düzeyde değil.Üstün ve ince zeka gerektiren meslekler daha fazla saygı görür.Bir doktorun,fizikçinin,mühendisin topluma katkısıyla sıradan bir memurun katkısı bir değil.Doktorluk denen meslekte insanın hayatını kurtarıyolar yeri geliyor binlerce milyonlarca kişinin hayatını kurtaracak çözümler buluyorlar.Keza mühendislikte yeni buluşlar ortaya çıkarıp sistemsel bir şekilde matematik zekasıyla pek çok işi yürütüyorlar.Şimdi bu insanlarla ilkokul mezunun topluma katkısı bir olabilir diyosan ben bişey diyemem sana. İnsanlık vs ikinci planda kalır aslında herkesin dilinde olan ama kimsenin gerçek hayatta kaale almadığı kavramlar bunlar.

Evet haklisiniz bir market sahibinin ve bir doktorun topluma sagladigi fayda esdeger tutulamaz ama topluma begenilmeyen işci zümresini verdigi emeklerde gpzden cikarilamaz ve benim icin bana katkisi faydasi olmus her meslek sahibine saygim sonsuzdur

Bi muhendisin topluma sagladigi yarar hayli fazla ama muhendis işçisiz tam katki saglayamaz doktorun hemsireye bir dis hekiminin teknikere ihtiyaci gormezden gelinemez zaten dikkat edilirse bu toplumda ise yarar her birey zincirin bir halkasidir benim nazarimda isini hakkini veren herkes saygiyi hak edendir

Birde su ornegi vermek istiyorum evet doktorluk gercekten sayginligi hak eden bir meslek ama bir kalp doktorunun bir ameliyata girecegi zaman temizlikcisinden tutun teknikerine yardimci olacak kac ayri meslek sahibine ihtiyac oldugunu bilmenizi isterin saygi sirasinda statuye ayirirsaniz en son temizlik personeline sira gelir ama saglikta sterilizasyon basli basina buyuk bir onem arzediyor

Bu benim gorusum fikrim bu tabi her insanin fikri dusuncesi ayni olmak zorubda degildir

Bu aslında sosyal yapıyla ilgili bir olay. Yakın yaşlarda olduğumuzu tahmin ediyorum. Bizim neslimizde üniversite bitirmenin, meslek sahibi olmanın bir ayrıcalığı kalmadı artık. Ben de çevremde kendi yaş grubumda bu tarz bir ayrım hiç gözlemlemedim. Ama eski nesillerde ne yazık ki var, evet. Çünkü eskiden çok az üniversite varmış, üniversite kazanmak büyük bir olaymış. Şu an kıytırık gözüyle bakılan bölümlerde bile o vakitler gerçekten başarılı öğrenciler okuyormuş. E haliyle diploma=başarıymış. İmkanlar da şimdiki gibi değil. Kazanan dişini tırnağına takıp kazanıyormuş. Yani dirayet göstergesi de aynı zamanda. Halk da yoksulmuş, okuyanla okumayan arasında ciddi bir gelir farkı da varmış. Üniversite okumak sınıf atlamakmış bir bakıma. Şimdi işler öyle değil tabii. Okul kazanmak için neredeyse okuryazar olmak yetiyor. Lisenin son 1, hadi bilemedin 2 yılında dershane-özel ders-evde test üçlüsüyle herkes üniversiteli. Her şehirde en az 10 üniversite var zaten. Ama nitelik yok, okullarda da öğrencilerde de. Arkadaşlarla bunun eleştirisini sık sık yapıyoruz. Aslında sadece gerçekten hak edenler üniversite okumalı diye.

Her geri kalmış toplumda kendini gösteren bazı kompleksli davranışlar bizde de var tabii. İnsanlara meslek edinme denen şeyin toplumun devamlılığını ve iş bölümünü sağlamak için geliştirilmiş bir sistem olduğunu anlatamazsınız. Aslında toplumda marangozun da halkla ilişkiler müdürünün de savcının da bulunma amacı ve işlevi aynıdır. Hepsi aynı işi yapar, aynı amaca hizmet ederler. Ama işte insan denen varlığın egoları devreye giriyor burada. Bir de özellikle ekonomik düzende aksaklığı engellesin diye uydurulmuş ''kariyer'' kavramı.

Bunlar çok derin mevzular. Kitap yazılır bunlar üzerine. Şu kadarını söyleyeyim, ben çok çok iyi olmayan ama ortalama üstü puanla öğrenci alan bir okulda okuyorum, yani bu okulun öğrencileri Türkiye genelinin üstünde bir başarı elde etmiş diyebiliriz. Fakat hiçbiri beş para etmez. Okudukları bölümden başka bir şey bilmezler. Bu okulu bitirip iş güç sahibi oldu diye onlara saygı duyacak insan da ancak onların seviyesindedir. Genel sorunumuz da bu zaten; cehalet.

Kendi okulumu bıraktım, çevrem okumuş/okuyan cahillerle dolu. Doktor bir arkadaşım var mesela, en iyi tıp fakültelerinden birini bitirmiş ama ne bir müzik zevki var, ne film kültürü, ne edebiyattan anlar. Kocaman bir 0 bu arkadaş benim gözümde. Yine iyi hukuklardan birinde okuyan bir arkadaşım var, liseden beri tanırım ama ders kitapları ve kıytırık romanlar haricinde bir şey okuduğunu görmedim. Beşeri bir alanda eğitim gören bir insan olarak hiç değilse temel seviyede sosyoloji, siyaset, felsefe vs. bilmesi gerekir ama zerre ilgisi yok. Bir de kuzenim var mesela, akran kuzenler arasında tek sayısalcı olduğu için alttan alta bize hep hava atar. Mühendislik bitirdi, 1 yıldır çalışıyor. Hayatında kitap okumamıştır, imla bilmez, diksiyonu bozuktur. Bu arada bu saydığım insanlar çok samimi olmasam da sevdiğim insanlardır. Sevmediğimden gömmek için demiyorum bunları yani. :) Kendi çaplarında hoş, eğlenceli insanlardır ancak durum bu. Bunlara mesleklerinden, akademik çabalarından ötürü saygı duyamam. Çabaysa bütün öğrenciler çabalıyor, lisanstaki de ön lisanstaki de, düşük puanlı bölümdeki de yüksek puanlı bölümdeki de. Üniversiteye gitmek yerine liseden sonra hayata atılan da çabalıyor. Tüm bu insanlara duyacağım saygı eşittir, çabalarına ve insanlıklarına duyacağım saygı. Daha fazlası değil.

Başka bir hukukçu arkadaşım da felsefeyi yalamış yutmuş bir insandır, cayır cayır yabancı dili var. Şimdi bu örnekteki arkadaşla ilk örnekteki arkadaş eşit mi? Tabii ki değil. Demek ki konunun özü başka. Uzak bir akrabamız var, kendisi temizlik işçisidir. Hayatımda tanıdığım en kültürlü insanlardan biri. Kadının hayatı kitap ve belgesel olmuş. Bazen öyle şeyler anlatıyor ki bu bilgiye nerede rastlamış olabilir, benim niye haberim yok diye ağzım açık kalıyor. Ben bu kadına CEO'dan fazla saygı duyarım. Ne bileyim ya. Bence böyle yani.

Yine de kimseyi eleştirmiyorum, herkesin kriterleri farklıdır. Ben insanları bu açıdan değerlendiriyorum. Öncelikler kişiden kişiye değişir, değişmese hepimiz aynı olurduk zaten diyerek bitireyim.

Çok uzun yazdım sebebi de son zamanlar üzerinde düşündüğüm bir konu olması. Takipteyim, fikirleri merak ediyorum.

Sanirim bi yanlis anlasilma var ben saygi duyulmasin demiyorum ki ben onlarada saygi duyuyorum marketteki kasiyerede bulundugumuz sehirin temizlik personelinede cunku duzen sadece doktorla avukatla ogretmenle hensireyle yurumuyor

Benim demek istedigim neden toplumda saygi duymak ve vasifa gore kisiye deger vermek ikisi ayni kategoriye konuluyor neden neden gittigim bi hastanede personel şık giyimli birine duzgun bir ses tonuyla beyefendi diye hitap ederken giyimi mutevazi olarak degerlendirebilecegim okuma yazmasi olmayan bi amcaya ayni saygi ve ses tonuyla beyefendi degilde uslupsuz bir sekilde amca diye hitap ediyor

Ama bak orda da ne var biliyor musun, herkesle anlayacagini dusundugun dilde konusma olayi var.
Ben bir pr ciyim. Dolayisiyla isim insanlarla iletisim kurmak, iletisimde en onemli sey hedef kitleye uygun mesaji vermektir.
Yani ben komsum x teyzeyle sizli bizli hanimli konusursam teyze bundan irrite olur (orn: kayinvalidem), ote yandan tarzindan teyze desen ayari yiyecegini bildigin tipler vardir ki onlara ninen yasinda dahi olsa x hanim diye hitap edersin (orn. Halam) bu kisilerin maddi duzeyi ya da birini digerinden asagi gormekle alakali degil aslinda, nabza gore serbet vermekle alakali.
Burda bile yapmiyor muyuz? Ben yapiyorum, ustelik cogunlukla farkinda olmadan yapiyorum, dusuk sosyoekonomik duzeydeki konu sahiplerine yazarken daha gunluk dil, daha az jargon kelime kullaniyorum ve bunu sonradan yazdiklarima bakinca farkediyorum. Cogumuz gunluk hayatimizda farkinda olmadan yapariz bunu.
Mesleklerde de istisnalar olmakla birlikte meslegi icra edenler genelde kiminle nasıl konusmalari gerektigini cozmus olurlar. Ornegin calisan, Birine siraya girer misin dediginde siraya girecegini, diğerini siraya sokmak icin siraya girsene kardesim demesi gerektigini biraz deneme yanilma yoluyla ogrenir. Her zaman tutmaz tabi ki ama hepimizin kafasinda belirli kaliplar var bu bir gercek.

Bu durum hic degismeyecek.. gecmiste de vardi zaten simdi de var gelecekte de katlanarak buyuyecekk..
insanin siniri bozuluyor boyle bir durumla karsilasinca ama bu boyle..
edit: ne kadar dikkat etsek de belki bizler bile dusuyoruz bu duruma istemeyerek de olsa..

Back
X