Aile ilişkilerinde özellikle eşlerin ailelerini biz seçmiş olmayabiliriz, mutlaka alışa geldiğimiz (kendi ailemizden) farklı olacaklar. Tutumları, ifadeleri v.s. farklı olacak çünkü zihniyetleri farklıdır mutlaka. Her aile kendine özeldir, bir başka ailenin sizinkiyle aynı olmasını beklemeyin. Hatta benzerlik bile aramayın. Olduğu gibi kabullenmezseniz, kayıtsız şartsız sevmezseniz karnınız cok ağrır.
Ancak şunu bilin ki kayınvalideniz sorun çıkarıyorsa bunu istekle yapmıyor sadece zayıflıklarını kapatıyor. Eğer bunu aklınızın bi köşesinde hep tutarsanız yolunuz yokuş olmaz.
Bir insana peşinen "Haklısın" demek iletişimde çok faydalı bir uygulamadır.
Çünkü sonrasında "ben de sizin gibi yaşayarak öğrenmek istiyorum. Şimdilik yeniyim, kendi yollarımı bulmam gerekiyor. Bunun için de hatalarımdan öğrenmem lazım" deme hakkını vardır.
Böylece tenkit eğilimlerini alırsınız ellerinden. Karışmaya davranırken düşünme payları olur. Benim yollarımı beğenmediğinden inadına değil sadece kendi de öğrenmek istediğinden farklı şeyleri yapıyor" demeye yavaş yavaş gelirler.
Sorgulamayın, Mesela yemek yapılacak evde siz düdüklü kullanmak istiyorsunuz kayınvalideniz normal tencere "ben böyle denedim, cok daha iyi pişiyor." v/s. gibi savunlamalara geçmeyin. Onun istediği gibi yapın. Bakın kısa zaman içinde size de aynı tutumu gösterecekler. çünkü bu durumun ne çok haz verdiğini kendilerinde yaşayacaklar.
Eğer siz çok fazla sorgulamazsanız başkaları da sizi sorgulamaz.
Davranışlarınız, tutumlarınız niyetinizi en iyi goösteren delillerdir. Eşinize karsi kendinizi savunmanızı gerektirmez. Onun annesiyle sizin aranıza müdahele etmeye girişmesini de engeller. Kazanacagğınız aile huzuru muazzam olur. Başkalarının ne yapacağını bilemezsiniz ama kendinizi kendiniz kontrol edebilir, sakıncalı olabilecek durumlardan uzak durabilirsiniz.