Borderline/bipolar olan var mı

Ben de borderline için psikiyatriye gitmiştim, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı koydu sadece. Borderline olduğunu düşünmüyorum zaten bunun için ilk seans yetmez dedi üzerinde durma dedi açıkçası ama ben şüpheleniyorum çoğu zaman. Ben toplu çalışma yerlerinde sorun yaşıyorum, bireysel çalışmak daha iyi geliyor. Heyecanlı ve tetikte durduğumu söylüyorlar.

Zor olacak benim için ama bulacağım bir yolunu
Evet cok zor ama imkansiz değil. Yaşın kaç su an? Terapi hayatinin bir parcasi olmali. Ben de bipolarim 40yasina yaklasirken önemli ölçüde azaldi mani ataklarim. 20li yaslarin ilk yarısı en zoruydu. Hicbi zaman major depresyona girmedim. Her insan kadar depresiftim ama mani ataklarim cok yogundu. Her bipolar illa ki major depresyona da girer diye bisey yok ölçülü bir depresyon seyretti bende. Yani o yuzden boyle hayatin anlamini sorgulayip intihar etme egilimi degil de sinirlendigimde ya da coskuyla düşünmeden yaptığım eylemler o raddeye getirdi beni hep. Araba kazalari, fiziksel kavgalar, sevgiliyle tartışirken balkondan atlama, kendini yaralama, ulke değiştirme orda basina türlü isler gelmesi vs vs dusununce bu yasa nasi gelmisim diye düşünüyorum ama mesela işten yana hic sikintim olmadi. Ben de 6 defa falan ayni is kolunda ozel sektor kamu kendi firmam seklinde değişik denemelerim oldu hepsi de beni cok daha güzel yerlere getirdi normal bi insanin yapamayacağı bir azimle ve yaraticilikla çalıştım. Etrafımda ailem bile yapma etme derken yaptim ve hep daha guzel oldu. Standart insanlardan farkli olmak her zaman kötü degil. Bence bipolar olmanin tadını çıkarmayı ogrenmek cok guzel bisey. Emin ol bi yerden sonra dengeyi bulacaksin. Ha evet hala uyuyamadigimda ilacima dikkat etmem gerekio kendimi mani dunyasinda bulmamam icin ama hastaligim hic biseye engel degil. Genetik gecis yuksek evet benim de teyzem bipolar mesela anneannem de oyle bence de tanisi konmus degil. Isler cirkinlesmeden bu hastaliklarin tanısı konmaz çünkü. Ben cocuk sahibi olmayi hic istemedigim icin bu kisma takilmadim ama istemememde bi etken olabilir bilincaltimda pek tabi. Evliliğimde de bipolar oldugumdan ötürü sıkıntı yaşamadım size destek bir insanla olmak çok çok önemli bir sey. Kanserin varsa herkes acır yardima koşar ama bu tip ruhsal hastaliklarda insanlar yok biseyi simariyor edasiyla yaklasir o yuzden anlayan biriyle olmak cok onemli. İşin, maddi gücün, hobilerin, aile iliskilerin, özel hayatin gibi belli basli seyleri rayina oturtunca korkmana da gerek kalmiyor. 30larin ilk yarisina gelmis ve biseyleri oturtamamis bir bipolarsan iste o zaman dusunmeye başlıyorsun hayatin anlamini ve intihar kacinilmaz olabiliyor. Hayatina emek verip kendini tanırsan sana neyin iyi geldigini neyin gelmedigini bilirsen cok keyifli anlar bile yaşarsın bu yolculukta.

Siz bu hastalığı iyi tanımış ve kontrol altına almayı da çok güzel basarmışsınız. Bu örnekler yeni tanı alanlar için tutunacak dal ve anlatılması çok önemli. Çünkü çaresiz bir hastalık gibi görülüyor ama öyle olmadığını sizin gibi üstesinden gelebilenleri gördükçe daha iyi anlıyoruz. Genetik geçiş kısmında soru işareti var çünkü benim tanıdığım kişinin bütün ailesi hem anne hem baba tarafında uzun yaşadılar ve hiçbirinde bu hastalık yoktu, hiçbir aile üyesinde daha önce de yokmuş ki aynı köyde yaşayan insanlar oldukları için bilmemeleri de mümkün değil. Benim tanıdığım bir dönem çok alkol içmişti belki de o yolunda giden şeyleri bozdu diye düşündüler hep, başka kimsede olmadığı için. Kalabalık da bir aile, çok teyzeli Dayılı, yine çok amcali, halali, kuzenli bir aile. Hiç kimsede yok, bu da genetik mi kısmında soru işareti oluşturdu. Bilginiz var mı bu konuda?

Babam bipolar.Asla ilaç içmeyi kabul etmiyor.Hafif narsizm de var.Kahvesine koyuyoruz.Bazen kendini evliya zanneder,bazen çok ağır hakaretler eder.Sonra da çok büyük bir pişmanlık duyuyot.Annem olmasa yaşayamazdi.Kadin o kadar aşık ki..ben Allahım afettsin ama asla cekmezdim.Şiddet eğilimi yok ama psikolojik şiddet uyguluyor.Onu da istemsizce yapiyor.Damgalanma korkusu da var.Olur da duyulur deli derler diye çok korkuyor.Keşke daha önce ilaç kullamayi deneseydi.Kaçak göcek veriyoruz.Fazla inat.Fakat kimse hastalığının bedelini çocuklarına eşine ödetmemeli.Onun dışında asla kötü biridi değil.Her bipolar aynı değil.Bizimkisi fazla iyimser aşırı duygusal..

Çocuklara geçişte genetik yatkınlıktan ziyade, tedavi edilmemiş bipolar anne/baba ile yaşamanın etkisi baskın geliyor demişti doktorumuz.

Benim anlamadığım ikisi birbiriyle tamamiyle farklı rahatsızlıklar şimdi size konulan tanı hangisi ? Tam taniniz olmadan burdan bipolar yada borderline ile ilgili hasta hikayesi duymanız pek sağlıklı gelmedi açıkçası belki daha sıradan bir hastalığınız varken psikolojik olarak beyninizi bu hastalıklar var diye de kandırıyor olabilirsiniz. Bence sürecinizi bir terapiyle birlikte ilerlemeniz daha iyi olacaktır.

Sheldon_Cooper tam tani almadim ama supheleniyorum.

Kendimde gordugum ve borderline oldugumu dusunduren ozellikler;

- her seyi net ve keskin olarak degerlendirmek. Ya siyah ya beyaz, ya dost ya dusman vs gibi.

- asiri sevgi, asiri nefret duygulari arasinda gidip gelen insani iliskiler

- terkedilme korkusu

- fevrilik, ofke patlamalari, sabirsizlik

- cok asiri olmasa da icimdeki bosluk hissini dindirmek icin para harcama

- surekliligi saglayamama, is ve insan iliskilerinde

- yogun bir intikam istegi, bolme savunma mekanizmasi

- bir de terapistim nesne devamliligimin olmayisini soyluyor ara ara sanirim bu da bir belirti.

Totalde borderline miyim bilmiyorum ama hayatim cok zor ve yorucu.

Ahkam kesmek istemiyorum ancak terapi almaya başladığım dönemde ruh halim gün içerisinde durduk yere bir iyi bir kötü olurdu. Sebepsiz yere hemde. Kendimi bipolar sanıyordum. Halimden bıkmıştım artık. Psikologum ise hiçbir zaman böyle bir teşhis koymadı. Şimdi çok stabil normal bir ruh halim var. Geçmişe o döneme bakıyorum da o kadar sıkıntı ile o ruh halinin çalkalanmaması mümkün değil. Bipolar değildim yani sadece duygularımı kendimi anlamıyordum. Eğitimli ve tecrübeli bir göz sayesinde şimdi iyiyim. Size tavsiyem alanında uzun yıllar tecrübeli olan bir psikologa gitmeniz. O sizi yönlendirecektir.

He ayrıca 30 senelik tecrübeli ve üniversitede ders veren psikologum bile psikiyatrik tedavi gerektirecek bir durumum olup olmadığına aylar süren terapiler sonrası karar verdi. Öyle oturdum konuştum sende şunlar var bipolarsın yok şu kriterler var borderlinesın denmiyor.

Son düzenleme:
Arif hoca guzel anlatmis
Borderline gun içinde duygu değişimi aldatmaya meyil narsistlere tutku sanki yer ayağının altindan kayıyor gibi duygu bozuklugu

Kabaca yazicam rakamlari anlasilmasi icin zaten her yıl değişir oranlar güncel makalelerle. Genetik faktorlerin etkisi yüksek (%60) çünkü temelde bi beyin kimyası bozulması olduğu için fiziki yatkınlık önemli misal kadınlarda görülmesi daha yüksek, genetik geçiş kalıtım, cok yuksek degil (ebeveynlerden birinde varsa cocukta görülmesi %15, her ikisinde varsa %70) gibi gibi. Ve genetik gecis yuksek derken genelde diğer mental hastaliklara kiyasla soylenir. Öyle mendel kanunuyla cat cat geçmiyor alt nesillere. Kumar gibi bisey olur o zaman :) hakkaten cocuk yapmamak lazim gelir.

Kumar demisken benim en önemli vurgunlarimi yediğim kısım kumar ve alkol. Ben de cok icerim. Ama ilginctir ki kahveyle bile maniye girebilirken alkolle girmiyorum. Havanin değişimi bile bazisinda ciddi etki yaratir. Stres sonra en en etkili şey stressiz bir köy hayatinda bipolar olma yüzdesi düşüktür. Kaldi ki anneannem örneğini o yuzden verdim onu psikiyatriye goturen mi var da tescillensin. Bana gore bipolar :) 11 yasindaki kizini ankarada birakip tek basina koye yerlesir, mahalle bakkaliyla dedemi aldatir. Cocuklarini döver. Gunlerce uykusuz gezer ev temizler uc gun boyunca yorulmadim diye ovunur sonra iki hafta full aglar. Cevresel faktorler de o kadar etkili ki. Yaşanılan travmalar...

Teşekkür ederim, üşenmeyip uzun uzun anlatmışsınız. Benim bipolar olan tanıdığımın ailesi çok geniş ve vefat edenler hep yaslanıp vefat ettiler. Yani mutlaka farkedilirdi. Çoğu memur veya ücretli çalışan, hepsinin sıradan normal hayatları var. Anne tarafı da baba tarafı da çok kalabalık ama kendisinden başka tek bir kişide bile yok. Yani olup da farkedilmemis olması mümkün değil. Yaşamsal farka da baktığımızda sadece alkol farklı. O yüzden kendisi çok alkol alması sebebiyle atak geçirdiğini düşünüyor. Alkolün de beyin kimyasını bozduğunu düşününce ben de hak verdim. Belki ufak iniş çıkışlar yassyacakken çok gürültülü bir atak geçirdi. Koruyucu tedaviyle şu an yolunda gidiyor, bir daha atak geçirmedi.

Kendinizin farkında olmanız ne kadar güzel. Çok çok yakınım bipolar. Ve asla bunu kendisine kabul ettiremedik. Çok da iyi bir işi var. Bence farkındalığınızın peşine düşüp kendinize her anlamda yatırım yapın. Değerinizi bilin Vallahi takdir ettim. Çünkü biz çok zor zamanlar geçirdik. Evet bunun 3-4 çeşidi var. Depresyon da bir çeşidi. Bizim tanıdığımızın daha çok manik depresif dönemdi. Herkeste aynısı olmaz. Siz daha çok içe kapanıklık modundasınız ama unutmayın ki hiçbirşey sonsuza dek sürmez Bu ataktan çıkın,önce kendi doktorunuz siz olun,sonra iyi bir doktor ile birlikte üstesinden gelin

Bipolar tanıdığım vardı tıp okuyordu. Gayet normal sosyal bir hayatı vardı. Onların bazı dönemleri zor geçiyormuş ama çocuk ilaçlarla gayet normal bir hayat yaşıyordu gördüğümüz kadarıyla

Hiiiç böyle düşünme. hayat var ve hayattayız yaşıyoruz. Biliyorum çok zor. Fakat çıkar yol her şeyde olduğu gibi bu dertten muzdarip olanlar içinde var. Bende henüz tam teşhis almadım ama bendede bipolar ve borderline olduğundan şüpheleniliyor. Aylardır tedavi görüyorum. Şimdilik yaşadığım semptomları baskılayıcı ilaçlar kullanıyorum tam teşhis alınca ne kullanacağımı pek bilmiyorum. mesela ben suça meyilli değilimdir ama gözüm çok dönerse istemeden elimden bir kaza çıkabilir. genelde suça meyillilik değilde semptomlar nedeniyle oto kontrolü sağlayamamaktan ötürü suça itilmek gibi oluyor. onun dışında suça yatkınlık, maddeyi kötüye kullanım olabiliyor ama bu daha çok isteyerek veya bilinçsizce yine yaşanılan semptomlar nedeniyle, suçtan ziyade kendine zarar vermekle alakalı, örneğin üstümde taşımaktan yakalanabilirim ve bu suç sayılır halbuki niyetim içmektir ve verdiğim zarar kendimedir gibi gibi gibi... İnsanlarla ilişki kurmak bazen zor bazen kolay mesela kafa dengi samimi birisi ile kolayca ilişki kurulabilir ama o kişinin altında yatan gerçek karakter nedir ne değildir buna çok bakılamadığından zarar gören hastanın kendisi olur. Göze çok normal, sıradan, olağan gelen bir aksiyonu olmayan sabit ve düz gelen insanlarla ilişki kurmak epey zor oluyor sebebide şu ki; başta çok yakın olmak istiyorsun kendinde karşıdaki kişi kadar normal olmak istediğinden fakat başta yakınlık kursanda, sonradan uzaklaşılıyor kendini yakın hissetmediğinden kaynaklı veya karşı taraf garipliği sezip uzaklaşabiliyor. Çalışma kısmına gelirsek, severek, isteyerek, sıkılmadan yaptıktan sonra çalışılabilir fakat bu semptomlar sosyal becerileri kısıtlayabildiği veya etkilediği için daha bireysel alanlarda çalışmak daha iyi olur. Örneğin küçük bir mağazada tek başına çalışan bir satış sorumlusu gibi. Çok fazla çalışanın bulunduğu bir yerde zorlanılır. örneğin çalışanlar arasındaki rekabet, takım calısması zorunluluğu, diğer çalışanlarla sosyal beceri ve iletişim farklılığı, stres, üstlerden baskı vb. şeylerle başa çıkmak bünyeye zor geleceği için çalışmaktan soğumak kaçınılmaz olabilir. Birden fazla çalışanın olduğu yerde çalışabilmek için herkesin aynı maaşı aldığı ve rekabetin, sosyalleşmenin minimum düzeyde olduğu bir yer seçmek gerekir örneğin bir şirkette masabaşı e ticaret te çalışmak gibi.

Borderline sex e aldatmaya cok meyilli erkeklerde bunu cok kullaniyor aslinda vajikismus olan ve normal hayatinda cok mutshatsip birini düşünün bu hastalığa tutuluyor sonra vicdan azabı ve intihar da olabiliyor
Cok zeki birinde olabiliyor hayatını sıfırlıyor ataklar gelince cok zor bir hastalik

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…