Bu kıza neler yapılabilir

Koalina

Nirvana
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2010
17.558
32.866
798
uzun bir yazı olacak ama yine de anlatmak istiyorum.
bir kuzenim var 40 yaşlarında, fevri tabiri caizse zirzop ama çok dobra bir kadındır. neyse bu gençken ilk hatasını yapıyor ve kaçarak ipsiz sapsız biriyle evleniyor. bir kızı oluyor ve boşanıyorlar. kuzenim başka şehirdeki ailesinin yanına gidiyor ama sevgili teyzem miniği istemiyor. istememe sebepler uzun ve anlamsız. kuzenim de kızını alamıyor ve kız ergenlik çağlarına gelene kadar babasıyla kalıyor. baba başka bir kadınla evleniyor bu sıra kuzenim kızını ziyarete geliyor. bizde görüşüyorlar, kız büyümüş, serpilmiş, yıllar sonra ilk defa görüyor, tıpkı kendine benzeyen bir kız olmuş. anne kız oturup ağlaşıyorlar ve kız ille de anneyle gitmek istiyor. meğer üvey anne onu istemezmiş kız da babasında değil genelde halasında falan kalırmış. anne kim ne derse desin diyerek alıyor götürüyor kızı.
bir çok şanssızlık, parasızlık sonunda kuzenime araba çarpıyor. çarpan kişiler baygın vaziyetteyken şikayetçi değilim kağıdı imzalatıp bir hastaneye bırakıp yok oluyorlar. vücudunda çok sayıda kırık olduğu için aylarca yatıyor ve çalışamıyor. ayağa kalktığında ise eski işine almıyorlar. kızı da bu sırada babasının bulunduğu şehirde üniversiteyi kazanıyor ama üvey anne evinde istemediği için kız yurda yerleşiyor. ne babanın durumu var yardım edecek ne kuzenimin. kuzenim 600-700tl gibi bir maaş ile çalışıyor. ev kirası vs derken kendine bile yetmiyor ve kızının dershane borcunu ödeyememiş daha. babası desen onun da maaşı aşağı yukarı o kadar ve o kadından 3 çocuğu olmuş.
yani kimseye değil ama bu kızın annesi babası varken böyle kimsesiz gibi olmasına çok üzülüyorum. şimdilik yurt parası ve bazı ihtiyaçları karşılandı ama taşıma suyla değirmen ne kadar dönebilir? siz olsanız ne yapardınız? bursa falan da başvurdular bir kaç yere ama 2 yıllık okuyanlara vermiyorlarmış 4 yıllık okuması gerekirmiş...

Yurt olarak devlet yurdu gelmiştir diye düşünüyorum
Çok bi para değil 100 lira olması lazım ama olmayınca o bile çok gelir
Annesi ayrı kira kendisi ayrı yurt ücreti vereceğine anneside o şehire gelebilir
Part tıme işlere girebilir kuzeninizin kızı
2 kişi idare edebilirler bi süre,mezun olana kadar :26:
Alllah yardımcıları olsun

Belediyelere, kaymakamlıklara, çeşitli eğitim vakıflarına başvurabilirler..İnternetten hepsini araştırıp tüm bunları onlara da anlatırsanız belki yardımcı olabilirler..Yoksa ne yapılabilir ki?

çok zor bı durum ama malesef bı fıkrım yok

yurtdışında olsa devlet bakar, her ay bı mıktar para yatırırlar hesabına, kırasını öder ama türkıyede malesef böyle bı ımkan yok :50:

aslında babadan 200, anneden 200 alsa, bıde ışe gırse olur bu ış,

ama anne babanın durumu pek ıyı değıl galıba

part time iş bulmaz mı??

ya da burs veren kurumlar vardır bir araştırın derim...

biz de anneyi buraya getirmek istiyoruz ama ev kiralarının 500den başladığını duyunca gözü korktu.
iş araştırdık ama o da zor gibi çünkü kendisi ortaokul mezunu, liseden terk etmiş okulu.
yurt konusunda yanılmışım pardon. yurt için 350 gibi bir para istenmiş sanırım 3 aylık alacaklar. onun 100tlsini bulmuşlar kalanını bulamamışlar. anlamıyorum bu kadar mı yoksul herkes:S
gidilen bir kaç yer bursu reddetti direk, bir kaç yer daha var umarım onlardan olumlu cevap gelir.
kız annesine de çok üzülüyor yakın zamanda zatürre geçirdi ayrıca. annem orda sürünüyor, yiyemiyor, beslenemiyor diyor. biz de her ikisine üzülüyoruz ama burs dışında kalıcı bir çözüm bulamıyoruz:(

biz de anneyi buraya getirmek istiyoruz ama ev kiralarının 500den başladığını duyunca gözü korktu.
iş araştırdık ama o da zor gibi çünkü kendisi ortaokul mezunu, liseden terk etmiş okulu.
yurt konusunda yanılmışım pardon. yurt için 350 gibi bir para istenmiş sanırım 3 aylık alacaklar. onun 100tlsini bulmuşlar kalanını bulamamışlar. anlamıyorum bu kadar mı yoksul herkes:S
gidilen bir kaç yer bursu reddetti direk, bir kaç yer daha var umarım onlardan olumlu cevap gelir.
kız annesine de çok üzülüyor yakın zamanda zatürre geçirdi ayrıca. annem orda sürünüyor, yiyemiyor, beslenemiyor diyor. biz de her ikisine üzülüyoruz ama burs dışında kalıcı bir çözüm bulamıyoruz:(

2 senelik ve i.ö
Aslında kaydını dondurup bir daha hazırlanmayı deneyebilir
Bu yoksulluk içinde değer mi bu kadar masrafa diye düşünmeye başladım :26:

2 senelik ve i.ö
Aslında kaydını dondurup bir daha hazırlanmayı deneyebilir
Bu yoksulluk içinde değer mi bu kadar masrafa diye düşünmeye başladım :26:
kız muhtemelen kendi memleketini kazandığına sevindi, babasının yanında okuyacak diye. anneannesiyle yazın bir kaç gün beraberdik onlar da masraf olmasın istiyorlardı ama kız buraya gelip istenmeyince geri dönmediler. saçma bir durum oldu yani. puanı 240 gibi bir şeydi yanılmıyorsam çok düşük yani ama o ailede kimse okumadığı için bulmuşken kaçırmak istemediler galiba.

kız muhtemelen kendi memleketini kazandığına sevindi, babasının yanında okuyacak diye. anneannesiyle yazın bir kaç gün beraberdik onlar da masraf olmasın istiyorlardı ama kız buraya gelip istenmeyince geri dönmediler. saçma bir durum oldu yani. puanı 240 gibi bir şeydi yanılmıyorsam çok düşük yani ama o ailede kimse okumadığı için bulmuşken kaçırmak istemediler galiba.

Anladım,okumak gibisi var mı
En güzeli okumak ama i.ö harçları falanda malum
İyi harcı yatırabilmişler

öncelikle böyle kısacık yazıp uzun olacak diyenlere bayılıyorum...
bunlar uzun mu diyorum.. ne yazılar var insan roman okuduğunu düşünüyor okurken....

gerçekten kız için üzüldüm, yaşadığı hayat gerçekten çok yorucu.. siz görüşüyorsanız manevi olarak kızın yanında olun.. bence yaşadıklarından sonra en çok manevi desteğe ihtiyacı vardır...

tabi bir yerden sonra elbette para da gerekli, bunun içinde hiç mi tanıdık çevrenizde iyi bir iş sahibi yok.. ne bileyim onlar okutsa en azından...
sonuçta kız anne babası var da olsa anlatıldığına göre tek başına hayat sürdürüyor...

Allah yardımcısı olsun... çok zor olsa gereke yaşadıkları....

hangi bölümü kazandı bilmiyorum ama okumak şart mı gerçekten.
çalışmaya başlasa belki daha iyi olur.
üni. mezunu olmakla iş bitmiyor malum.

Her mezun da hemen iş bulamıyor
Özellikle de iş imkanı geniş olmayan bir bölümde ise zaman kaybetmesin derim
En azından bu sene bir yerde çalışıp tekrar hazırlansın birinci öğretim kazansın harcı da olmayacak
Annesinin olduğu ili yazar
Başka çaresi yok gibi yok duruyor
Yoksa anne çaresiz, baba vermez rezil olur okuduğu okul
Bak ben ve bu site de bile 1 yıllık mezun arkadaşlarım var hala doğru düzgün iş bulabilmiş değiliz
Buda kızın en az 3 yılı gözden çıkarması demek..

Eğer illa vazgeçmem diyorsa biran önce iş bulsun gündüz çalışabilir nasılsa

Ben de merak ettim hangi bölümde okuduğunu. Maalesef ne devlet ne özel vakıflar ikinci öğretim iki yıllık okuyanlara burs verir. Bildiğim kadarıyla öyle bir kurum yok. Ama yanılıyor olabilirim diye yarın sabah tanıdığım bir öğretim görevlisine soracağım.

Bölümünü sormamdaki bir sebep, bazı meslek grupları o grupta okuyan öğrencilere destek veriyorlar. Makina mühendisleri odası mesela o alandaki öğrencileri destekler gibi.

Şanssızlık ve ilgisizlik yüzünden büyük ihtimalle kendini geliştirememiştir, değil mi? :/ Yabancı dili olsa çeviri yapar, internet işlerinden anlasa yeni iş kolları var onlara bakar, becerikli bir kızsa ofis sekreterliği veya kişisel asistanlık yapabilir. Bazı yerler öğrenci, serbest çalışan gibi ucuz iş gücünü tercih ediyor.

Ayrıca girişimci kadınların kurduğu dernekler var. Onlara da bakabilirsiniz. Ama tabii hepsi kızın nasıl biri olduğuna, parlak bir genç mi değil mi gibi şeylere bakar.

Umarım şansı açılır bir gün...

Şimdi harçlar kalktı. 1. öğretimler ve açıköğretimlere harçlar kalktı(2. öğretimler ödemek zorunda). O yüzden bence okula kaydın yaptrmadıysa gitmesin derim. Tekrar hazırlansın 1. öğretim bir bölüme veyahut açıköğretimde 4 yıllık bölüm seçsin. Harç parası cepte kalır. Yurt devlet yurdu çıkar ya büyük ihtimal ve part time derslerine çalışmasını engellemeyecek bir işe girsin. Oturduğu yerde lütfen sosyal yardımlaşma kurumuna gitsin. Ne ihtiyacı olmayanlar paralar dileniyor.

Bu kızcağızın durumu çok kötü yazık yaa çok duygulandım. İlde mi ilçede mi oturuyor hemen hüümet binasına sosyal yardımlaşmaya gitsin başvursun. Utanmasın gitsin mutlaka bir yardım gelir kendisine. Belki valilik veya kaymakamlık aracılığıyla başka yerden de burs gelebilir mesela ticaret borsasından falan. Bazı il/ilçelerin ticaret borsaları kredi burs veriyor öğrencilere.

Allahım inşallah bu kardeşime tüm kapılar açar, bu kardeşimizde okur kendini kurtarır inşallah. Amin.

Son düzenleme:
öncelikle bir yanlışı düzeltmek istiyorum arkadaşlar...
harçlar komple kalkmadı yani bedava okumayacağız sadece devlete ödenen kısmı kalktı öğrenim ücreti denen ve okula ödenen miktar yine ödenmek zorunda...
ikinci öğretimlerdeki harçlarda devlete ödenen kısım ayrılmadığı ve ödenen miktarın hepsi öğrenim ücreti diye geçtiği için onlarda bir indirim söz konusu değil...

bu kardeşimize gelince...
okumak güzel ve kadınlar mutlaka okumalı ve geliştirmeli kendilerini ki toplumda yer edinebilsinler hele ki bu kız gibi kendi başına hayatını idame ettirmek zorunda olan birisi mutlka okumalı
ama her zaman önceliklerin hesabı iyi yapılmalı
madem ki 2. öğretim okuyacak o zaman gündüz çalışılabilecek iş bulabilir
ya part time iş bulabilir hatta full time bile bulabilir tabii okuyacağı bölüme bağlı...
burs veren kurumları araştırsın gerçi anne ve-veya babanın maaş bordrosunu istiyorlar eee senin ailen çalışıosa sana yardımcı olur denip verilmeyebiliyor
Allah yardımcısı olsun tüm okuma şevkinde olup da zorlananlara...

öncelikle bir yanlışı düzeltmek istiyorum arkadaşlar...
harçlar komple kalkmadı yani bedava okumayacağız sadece devlete ödenen kısmı kalktı öğrenim ücreti denen ve okula ödenen miktar yine ödenmek zorunda...
ikinci öğretimlerdeki harçlarda devlete ödenen kısım ayrılmadığı ve ödenen miktarın hepsi öğrenim ücreti diye geçtiği için onlarda bir indirim söz konusu değil...

bu kardeşimize gelince...
okumak güzel ve kadınlar mutlaka okumalı ve geliştirmeli kendilerini ki toplumda yer edinebilsinler hele ki bu kız gibi kendi başına hayatını idame ettirmek zorunda olan birisi mutlka okumalı
ama her zaman önceliklerin hesabı iyi yapılmalı
madem ki 2. öğretim okuyacak o zaman gündüz çalışılabilecek iş bulabilir
ya part time iş bulabilir hatta full time bile bulabilir tabii okuyacağı bölüme bağlı...
burs veren kurumları araştırsın gerçi anne ve-veya babanın maaş bordrosunu istiyorlar eee senin ailen çalışıosa sana yardımcı olur denip verilmeyebiliyor
Allah yardımcısı olsun tüm okuma şevkinde olup da zorlananlara...

Örgünlere tamamiyle kalkmış durumda
Bahsettiğiniz durum açıköğretimde mevcut

Anneannne bebekken istememis, genc kiz olup universiteyi kazaninca bile istememis. Anneanne - dede cocugunun cocuguna ogrenciliginde biraz olsun yardim edemez mi?

Çoklu alıntıyı beceremedim.
Aslında çalışkan bir tip de olmadığı için bulmuşken tutunma derdinde diye düşünüyorum. bölümü maliye. anneanne ve dedenin işi de garip. onlar da boşandı, kadın ortada kaldı, bir oğlu ve bir kızı daha var ama adları var sadece. anneanne ve dedenin ortak evlerinden birinde oğul oturuyor karısı ve çocuklarıyla, diğerinde dede. anneanne de bizim diğer evde şimdilik, tek başına. benim anneannem ölünce ona maaş bağlandı ve biraz rahatladı.

aslında bizim için olabilecek durum şu: anneanne(teyzem) ve kızı(kızın annesi), anneanne ve dedenin evine yerleşip geçinecekler. oğul da bu zamana kadar oturmuş biraz da kendi başının çaresine bakacak. ya da kocaman ev hepsi birlikte oturmaya razı olacaklar. anlamıyorum bu kadınların ortada sürünmesine nasıl gönülleri razı?

kızın becerilerine gelince, geçen sene okumayacağı anlaşıldı ve bir alışveriş mağazasına eleman olarak girdi. artık orada ne olduysa ben çalışmam okumak istiyorum diyerek dershaneye yazıldı, o sıra annesi trafik kazası geçirince dershaneye gidemedi. annesine baktı, altını falan o değiştirdi, yemek yedirdi. bu dede ve diğer oğul yanlarına almadılar. oğlun karısı istememiş. tipik gelin işte. hem kadının evinde otur hem böyle bir durumda isteme, kimse de diyememiş yallah o zaman kapı dışarı git kendine kiralık ev bul diye. bizim evde 3 kadın(ki yazlık bir mekan ama çok ücra bir yer,sağlık ocağıydı, eczaneydi asla yok. en yakın yer bir bakkal sadece) kaldılar. dershane parası da hala ödenecek duruyormuş. geçen ingilizce çalıştırdım ve ingilizce için umut var bence, hem iyi kavrıyor hem de yatkın. ama maalesef kaydı oldu bir tek yurt parası kalmıştı onu da bu hafta içi halletmşlerdir diye düşünüyorum. yani şimdilik 3 o verir 5 bu verir ama 2 sene bu şekilde idare etmesi mümkün değil. en mantıklı çözüm de sanırım onun part time bir işe girmesi...
bu arada etrafımızda zengin bir kaç tip var ama onlar da tıpı kazanıp da durumu olmayanları okutmak istiyorlar, başarılı bir öğrenci istiyorlar. bu kıza ise okusa ne olur okumasa ne olur gibi bakıldığı için şimdilik kimse destek olmadı.

Bence okulu bıraksın. Bir işe girsin, bu sırada annesi de bulunduğu şehre gidebilir yurt parası ortadan kalkacağı için 500 liralık kira sorun olmaz.Mutlaka daha ucuza da ev bulunur zaten. Çalışırken de 4 yıllık bir üniversiteye hazırlanabilir. Ya da 2 yıllık anestezi bölümü iyi bir bölüm mesela hem part time hastanelerde çalışır hem de çoğu üniversite kendi mezunlarını hemen hastaneleri varsa işe koyuyor. Allah yardımcıları olsun çok zor bir durum.. Buarada hangi şehirde okuyor kız?

Back
X