Konuya verilen mesajları tam okumadan yorum yazıyorum. Arada kaçırdığım olduysa kusura bakmayın.
Çünkü durumunuz benim durumuma benziyor. Rahmetli annem 2011 yılının 12. ayında felç geçirmişti. Gerçi eli ayağı tutuyordu ama beynindeki tüm bilgileri sıfırlamıştı ve tıpkı yeni doğmuş bir bebek gibiydi.
Cidden bakmak zor iştir böyle hastalara, sizinki hareket edemiyordu benimki ise hareket etmeyi bilmiyordu. Biz 3 kardeşdik. 2 kardeşim bekar olduğu için aynı evdeydiler. Benden çok onların üzerine yük oldu bu olay. Ben çalıştığım için her sabah ve akşam uğrayıp yardım etmeye çalışıyordum ve hafta sonları neredeyse orada geçiriyordum. Bizlerde çok bunaldık. Sırayla birbirimizi dışarı yolluyor ve kafaları boşaltmaya çalışıyorduk. Destek oluyorduk. Anneme yemeyi, içmeyi, tuvaletini, oturmayı, kalkmayı, konuşmayı 1 yıl içinde öğrettik. Sonra baktıkki hepimiz bu hastalıkla yaşamaya alışmış ve hayat şeklimizi değiştirmiştik.
Allaha şükür oflamadan puflamadan atlattık bu dönemi.
Ama inanın o kadar zor ki. Anneniz derdini anlatamıyor, her şeyi idrak ediyor ama anlatamıyor, evdekilerin erkek olması dezavantaj ve inanın onlar içinde o hastaya bakmak o kadar yıpratıcı ve zorki, onları da anlıyorum.
Size bir kaç tavsiyem olacak;
1- Öncelikle, annemde uzun bir dönem bezlenmişti. O sıralarda bize böyle hastalara mama, bez vs. gibi ihtiyaçlarının devlet tarafından verildiği söylenmişti. Bir kaç örneğinide görmüştüm. İnternetten araştırın. Bu ihtiyaçları devlet karşılıyor en azından maddi açıdan biraz rahatlar aileniz.
2- Psikolojik destekler alınıyormuş, almaya da devam edin.
3- Bu tip hastalara bakan hasta bakım evleri var. Onları araştırın. Arkadaşımın eşi beyin kanaması geçirdiğinde arkadaşım bu evlerden birine bırakmıştı eşini. Çünkü çalışıyordu ve paraya ihtiyacı vardı. Bakımevlerinde çok iyi baktıklarını söylemişti. Hem sağlık hizmetleri de veriyorlardı.
4- Bakımevi olmaz derseniz, bakıcı hizmetlerini veren kurumsal firmalar var. Onlarla görüşün.
5- Ayrıca devlet bakanlara maaş bağlıyor. Bu konuyuda araştırın. Bize İstanbul Belediyesinden gelen ekip (153 beyaz masadan gelmişlerdi evde sağlık hizmeti için) kızkardeşim çalışmadığı için ona maaş bağlanacağını söylemişlerdi. Gerçi biz başvurmamıştır.
Biraz uzun oldu kusura bakmayın. Allah annenize şifa, bakanlara ise sabır versin. İnşallah en kısa sürede her şey düzelir.