bu tez yazma işini beceremiyorum:(

Türkiye'de akademi berbat durumda, akademisyenler üretmiyor, yetiştirmiyor, bir çoğu araştırmıyor. Benim danışmanım üniversitenin en yetkin hocalarından prof. ama yoğunluktanmıdır rahatlıktanmıdır bilmem hala son bölümü okumadı. Ara dönem doktoraya yetişmek istiyorum.
Yani diyeceğim sen elinden geleni yapıyorsan bir noktadan sonra senin eksikliğin olmuyor.

Tam olarak ne istediğini anlayamıyorum zaten iki cümleden fazla kurmuyor şaka gibi ama bu soruyu direk soracağım aynı bu şekilde bakalım ne diyecek
Anlaşamıyoruz ki mesela başından beri outline diye bir şey hazırlıyoruz ta en başında içindekiler gibi bir şey başlıkları yazıyoruz orada mesela kod yazacağım bariz belli olmasına rağmen ve bunu konuşmuş da olmamıza rağmen yaz sonu bana dediği şuydu ben senin kod yazacağını düşünmedim kodun yazılabileceğini söylemen gerekiyordu
Aylardır ben anlamadığım videoları izledim o kodları yazmayı öğreneyim diye anlamadan aptal gibi böyle izledim sonunda anlayacağım elbet diye sonunda anladım da yazdım da ama sonra ne oldu çöp meğer hoca onu istemiyormuş
O zaman keşke baştan deseydin hocam ya :KK43:(( of of
Kusura bakmayın telefondan yazıyorum noktasız virgülsüz karmakarışık yazdım sanırım

Madem o kadar uğraştın koy bence kodları. Mühendislik fakültesinde kodsuz tez az zaten. Tez metninin içinde kod yazdım, simülasyon yaptım sonucu da bunlar şeklinde sonuç ve gözlemlerinden oluşan bir bölüm yap. Kodları da tezin sonuna, referanslardan önce Appendix bölümü olarak yap. Benim tezimde de kod vardı yani, kod kötü bir şey değil ki. Madem çalışmasını yaptın koyacaksın tabi ki. Yapılmış işi neden çöpleyesin ki?

Yardımcı olacak başka hoca yok mu? Bölüm başkanı nasıl bir insan konuşsan yardımcı olur mu?

Kolay gelsin, iki tez yazdim biri yuksek lisans (Turkiye) digeri doktora (Amerika), hangisinde zorlandin dersen yuksek lisans derim, o da hocadan degil tezi gozden geciren memurlar varya (hala var mi bilmiyorum) onlar cok ugrastirdi. Ben deneysel calistigim icin zaten yaptigim deneylere dayali yaziyordum, sadece hocayla hangi projeleri dahil edelim diye basta konusmustuk, ona gore yazdim verdim, bir iki kere tez aramizda gitti geldi diye hatirliyorum o kadar. Doktora hocamin tezi bile okumadigini biliyorum cunku zaten makalelerden olusmustu tez, sadece basligina onem vermisti. Siz de hocanizla acik acik konusun, ne istiyor tam olarak sizden ogrenin.

Madem o kadar uğraştın koy bence kodları. Mühendislik fakültesinde kodsuz tez az zaten. Tez metninin içinde kod yazdım, simülasyon yaptım sonucu da bunlar şeklinde sonuç ve gözlemlerinden oluşan bir bölüm yap. Kodları da tezin sonuna, referanslardan önce Appendix bölümü olarak yap. Benim tezimde de kod vardı yani, kod kötü bir şey değil ki. Madem çalışmasını yaptın koyacaksın tabi ki. Yapılmış işi neden çöpleyesin ki?

Yardımcı olacak başka hoca yok mu? Bölüm başkanı nasıl bir insan konuşsan yardımcı olur mu?
Mimarlık tezi ondan sanırım bir de jürimde uç hoca vardı biri yapı bölümünden biri iç mimarlık ki ben bina bilgisi(mimarlık-mimari tasarım diye de geçiyor) bölümündeyim ikisiyle de alakam yok tezimin de alakası yok
Elektrik elektronik mühendisliğinden bi hocadan ders aldım hatta o hoca çok destekliyordu da tez konumu ama onu çağırmama izin bile vermedi jürime
Jürime gelen hocalar şunu dedi inanabiliyor musunuz bunların doğruluğundan emin değilim dedi. . biz bilmiyoruz sen de bilemezsin dediler hocam dersini aldım dedim. Sen şimdi mimarlık okudun mimarlık biliyorum diyebilir misin diyemezsin bunları da biliyorum diyemezsin dediler böyle saçma bir iddia ile yalanlanabilir mi? Ben de dedim hocam tabiki ben bununla ilgili her şeyi biliyorum diye iddia edemem ama yazdığım neyse onun doğru olduğunu biliyorum bilmediğim şeyi yazmadım dedim.kendileri bilmiyor diye ben de bilmiyormuşum...

Kolay gelsin, iki tez yazdim biri yuksek lisans (Turkiye) digeri doktora (Amerika), hangisinde zorlandin dersen yuksek lisans derim, o da hocadan degil tezi gozden geciren memurlar varya (hala var mi bilmiyorum) onlar cok ugrastirdi. Ben deneysel calistigim icin zaten yaptigim deneylere dayali yaziyordum, sadece hocayla hangi projeleri dahil edelim diye basta konusmustuk, ona gore yazdim verdim, bir iki kere tez aramizda gitti geldi diye hatirliyorum o kadar. Doktora hocamin tezi bile okumadigini biliyorum cunku zaten makalelerden olusmustu tez, sadece basligina onem vermisti. Siz de hocanizla acik acik konusun, ne istiyor tam olarak sizden ogrenin.
Okumuyorlar okumuyorlar ah okusalar zaten
Ya benim bölümümle alakasız bölümde okumuş olan erkek arkadaşım tezini okudu anladı diyorki neresini anlamamışlar nasıl yani o çocuk bile anladı yahu

Asistanlığını yaptığım çok da iyi anlaştığım bir hoca var ondan kritik rica etmek çok mu abes olur? Bölüm başkanını pek tanımıyorum ama dekanla aram epey iyiydi onun da dersinde asistanlık yapmıştım ama gidip konuşup ne diyeceğim ki hocaları birbirine şikayet etmiş olan kişi olmaktan çekiniyorum

Ne yazik ki danismanlar cok sey istiyor ama işin kendilerine düşen kısmını asla yerine getirmiyorlar. Normalde danismanla surekli iletisim halinde olmaniz, ilerlediginiz her adimda onay almaniz gerekiyor. Ama hocalar yaz bitir gel diyor. Yazinca da olmamis sunu degistir diyor. Halbuki sen onun icin ugras vermissin bitirmissin. Baslangic asamasinda bunu yapma deseydi ugrasmiycaktin...
Hocanin danismanlik yaptigi diğer tezlere bakip o tarz bir yol cizebilirsin kendine. Son asamalarda olmasan ikinci bir danismanla çalışma önerisi sunabilirdin ama su andan sonra olmaz sanirim.

Mimarlık tezi ondan sanırım bir de jürimde uç hoca vardı biri yapı bölümünden biri iç mimarlık ki ben bina bilgisi(mimarlık-mimari tasarım diye de geçiyor) bölümündeyim ikisiyle de alakam yok tezimin de alakası yok
Elektrik elektronik mühendisliğinden bi hocadan ders aldım hatta o hoca çok destekliyordu da tez konumu ama onu çağırmama izin bile vermedi jürime
Jürime gelen hocalar şunu dedi inanabiliyor musunuz bunların doğruluğundan emin değilim dedi. . biz bilmiyoruz sen de bilemezsin dediler hocam dersini aldım dedim. Sen şimdi mimarlık okudun mimarlık biliyorum diyebilir misin diyemezsin bunları da biliyorum diyemezsin dediler böyle saçma bir iddia ile yalanlanabilir mi? Ben de dedim hocam tabiki ben bununla ilgili her şeyi biliyorum diye iddia edemem ama yazdığım neyse onun doğru olduğunu biliyorum bilmediğim şeyi yazmadım dedim.kendileri bilmiyor diye ben de bilmiyormuşum...

Olsun, artik kod olmayan, uygulamasi olmayan alan az yani sosyolojide bile istatistiksel yontemlerle elde edilmis bulgular kullaniliyor, MATLAB/R/Python kodlari kullaniliyor, simulasyon kodlari konuluyor.

Eeeeee yani kod koymussun madem, emin olmayacak bir sey yok calistirir bakarlar inclerler calisiyor mu calismiyor mu diye, kod koymanin numarasi da o degil mi zaten? Bakin teorisi bu ama hesaplamasi da bu, elinizde veri varsa koyun bakin ne cikiyor seklinde.

Mimarlik okuyunca mimarligi bilirsin tabi, mimarligi mimarlik okuyan insanlar bilmesin, hoca bilmesin eee kim bilsin o zaman ben mi bileyim mk afedersiniz:KK51: Verdikleri diploma , egitim çöp müymüş yani sizin fakülte mezunları ne yaptıklarını bilmeden mi mezun oluyorlarmış:ruh:

Bence sen bu söylenenleri güzelce bölüm başkanına söyle, yardımcı ve uzlaştırıcı olursa ala. Olmazsa da bu zırva tavırlara katlanmayacağını , jürinin saçmaladığını ve bu işle avukatının ilgileneceğini söyle. Bölümün ya adam gibi bu işin aslını aslını araştırır, jürin neden bu şekilde oldu diye ya da güzelce önce dekanlığa şikayet ederim sonra dava ederim dersin bitti gitti.

Son düzenleme:
Ahhh ahhh aynı durumlardan muzdaribim. Ben daha tez öneri formu durumundayım. Bize danışmanları okul verdi seçme şansımız olmadı. Konu secimine hiç bi şekilde yardımı olmadı bulup araştırdıklarıma hiç bi cevap vermedi olur olmaz diye. Kendim arastırıp doldurdum herşeyini. yanına gittigimde forma baktı surasını biraz daha uzun tut yaz falan dedi. Ekonometrik modeli nasıl yapacağız diye sorduğumda ekonometri bende yok sende varmı dedi bana şok oldum . başımıza danışman diye vermişler . Hiç bişey bilmiyor. Başka bir hocaya sorduk danışmanla birlikte bu konuya nasıl bi model kuralım diye. O hoca bu konu olmaz sonucu zaten belli bişi bariz etikili dedi konunun olup olmayacağını bana başka bi hoca söylüyor danışmanım yerine. Formu bana ocakta verelim diyor okulu uzattıracak bana... bende yeni bi konu buldum arastırdım formu dolduracağım kendi başıma yine ve bir haftam kaldı cok üzgünüm... bu hocalar neden böyle

Asistanlığını yaptığım çok da iyi anlaştığım bir hoca var ondan kritik rica etmek çok mu abes olur? Bölüm başkanını pek tanımıyorum ama dekanla aram epey iyiydi onun da dersinde asistanlık yapmıştım ama gidip konuşup ne diyeceğim ki hocaları birbirine şikayet etmiş olan kişi olmaktan çekiniyorum

Abes olmaz, ama kendi tez danismanina da haber ver.

Bende soyle bir izlenim olustu, calismani yapmissin ama tez danismaninin artik aklindaki neyse onunla uyusmuyor mu diyeyim, adam anlamamis mi diyeyim....Ortada yaptigin is var, guzelce bir is gibi de geldi bana ortada bir sonuc var diyorsun. Bu saatten sonra hocanin kafasina gore sekillendirmek bana sacma geliyor. Ortada sonuc varsa tez vardir. Sen bu herifin kafasina gore 10kere metodoloji mi degistirceksin yani??:KK51:

Yani derim ki, calismanin orjinali dursun, journala gonderirsin.
Bana kalirsa degistirmelik bir durumun yok hocaya kabul etttirmen en ideali. Ama ille de diretiyorsa, kutuphanede/bolumde eski tezlerin kayitlari vardir herifin eski tezlerine bir bak. Bu hocanin eski ogrencisi varsa etrafinda herif ne istiyor onlara bir sor zira adam kendini hic ifade edemiyor, ne istedigini anlayamamissin bile.

Ne yazik ki danismanlar cok sey istiyor ama işin kendilerine düşen kısmını asla yerine getirmiyorlar. Normalde danismanla surekli iletisim halinde olmaniz, ilerlediginiz her adimda onay almaniz gerekiyor. Ama hocalar yaz bitir gel diyor. Yazinca da olmamis sunu degistir diyor. Halbuki sen onun icin ugras vermissin bitirmissin. Baslangic asamasinda bunu yapma deseydi ugrasmiycaktin...
Hocanin danismanlik yaptigi diğer tezlere bakip o tarz bir yol cizebilirsin kendine. Son asamalarda olmasan ikinci bir danismanla çalışma önerisi sunabilirdin ama su andan sonra olmaz sanirim.
Yok olmuyor değiştirme şansım yok bu aşamada ..

Merhaba NeuroCathy NeuroCathy Hanım,

Sizin sorununuz konunuzu belirli parcalara ayıramamak gibi geldi bana. Bu da hocanızda düzensiz ve karmaşık izlenimi oluşturmuş.

Ilk olarak alın elinize bir kağıt kalem. Ana başlıkları alt başlıkları tek tek belirleyin. Ardından sırayla o başlıkların içini doldurun. Aksi halde konunun icinden de çıkamayacağınız gibi vermek istediginiz sonucu da tam veremezsiniz dağınıklık olacağı için.

O tezi yazdım, sundum, savundum, mezun oldum ama gel de bir bana sor. Yarım dönemde üstelik... Hala düşündükçe mideme yumruk yemişe dönüyorum. Allah kolaylık versin ay berbat anılarımı hatırlattın bana galiba kusucam :KK70:

Son düzenleme:

Ahhh ah beynim yandı sinirden okuyunca bunu. Türkiye akademik dünyasında profesörler bütün bilgilere sahipmiş gibi davranıp, yaratıcı ve yeni fikir çıkınca zavallı egolarını böyle vuruyorlar yüzüne. Dil varsa yabancı kaynak/bağlantı öneririm. Onun dışında bu dersini aldığınız hocaya gitmek mantıksız değil. Eğer kişiler gereken danışmanlığı sağlamıyorsa alternatif kaynaklara gitmenize de ses edemezler. Sonuçta bu tez sizin teziniz, başka kimseyi etkilemeyecek.

Merhaba NeuroCathy NeuroCathy Hanım,

Sizin sorununuz konunuzu belirli parcalara ayıramamak gibi geldi bana. Bu da hocanızda düzensiz ve karmaşık izlenimi oluşturmuş.

Ilk olarak alın elinize bir kağıt kalem. Ana başlıkları alt başlıkları tek tek belirleyin. Ardından sırayla o başlıkların içini doldurun. Aksi halde konunun icinden de çıkamayacağınız gibi vermek istediginiz sonucu da tam veremezsiniz dağınıklık olacağı için.
Ben de bunu yazacaktım. Siz benden daha önce yazmışsınız.
Mesela konumuz major depresyon diyelim.
Major Depresyon nedir?
Kimlerde görülür?
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bu yöntemlerde en işe yarayanı hangisidir?
Sonuç

Yukarıdaki örnek gibi her şey açık mı tezinizde? Ayrıca tezinizin amacı da önemli. Yani bu tezin kime ne faydası var, bu çok önemli.

Hocanın terim açıklamaları istediğinizi söylemiştiniz. Bu açıklamaları dipnotta yazıyorsunuz değil mi?

Major Depresyon nedir?
Kimlerde görülür?
Sonuç

Yukarıdaki örnek gibi her şey açık mı tezinizde? Ayrıca tezinizin amacı da önemli. Yani bu tezin kime ne faydası var, bu çok önemli.

Hocanın terim açıklamaları istediğinizi söylemiştiniz. Bu açıklamaları dipnotta yazıyorsunuz değil mi?
Evet bana açık gelen terimler onlara çok farklı gelmiş olabilir dediğim gibi disiplinlerarası bir tez
ancak benim ciddi anlamda strüktürle ilgili sorunum var gerçekten yeni yaptığım outlineda da var mı acaba işte onu hiç bilemyorum çünkü hoca gördü ama bir şey demedi götürdüm yeni halini de
sanırım ücretlik danışmanlık yardımı alacağım ben yazayım onlar kontrol etsin bu kurgudaki sorunu çözmem lazım karmaşayı düzene oturtmam lazım...

Ahhh ah beynim yandı sinirden okuyunca bunu. Türkiye akademik dünyasında profesörler bütün bilgilere sahipmiş gibi davranıp, yaratıcı ve yeni fikir çıkınca zavallı egolarını böyle vuruyorlar yüzüne. Dil varsa yabancı kaynak/bağlantı öneririm. Onun dışında bu dersini aldığınız hocaya gitmek mantıksız değil. Eğer kişiler gereken danışmanlığı sağlamıyorsa alternatif kaynaklara gitmenize de ses edemezler. Sonuçta bu tez sizin teziniz, başka kimseyi etkilemeyecek.
Bende de hata var strüktürünü iyi organize edebilmiş olsaydım tezin bana bu iddialarla gelemeyeceklerdi belki de

Major Depresyon nedir?
Kimlerde görülür?
Sonuç

Ablacim tezde terim aciklamasi olmaz. Eger oyle olsaydi, butun tezlerde alt taraflar dopdolu olurdu. Tez demek, yaptigin calismanin sonuclarini ve metodolojisini sunmaktir. Okuyacak kisiler de zaten basic birikimi olan insanlardir. hedef kitlesi de sokaktaki adam degil, diger arastirmacilar ve profesyonellerdir. Terim aciklamasi dipnot seklinde koyarsaniz o okul kitabi ya da populer bilim dergisi yazisi olur. Tezde dipnot falan olmaz sadece ALINTI olur.

Bu isin dogrusu su sekilde yapilmali:

1. Introduction/Giris
Bu calismanin amaci, metodolojinin ozeti ve butunsel bir bakis cok ayrintiya girmeden. Diger calismalardan fark ne, bulunan sonucun katkisi ne.

2. Literature overview
Diger insanlar ne yapti, kim ne sonuc buldu.

3. Preliminaries
Burda onbilgiler yer alabilir. Burda alintilama bolca yapilabilir. Baska makalelerden alinti olabilir, kitaplardan alinti olabilir.
Kullanılan terimlerin hatırlatmaları, açıklamaları, ne şekilde kullanıldığı burda bütünsel ve derli toplu bir şekilde yer alır. Okurken parça pinçik o da ne demekti diye bakınmak zorunda kalmazsın.

Bolum basligi 1

Bu bolumle ilgili hatirlatmalar
Teorem, teorik bilgi kullanimi varsa bunlarin kaynak bir kitaptan ifadelerinin alintilanmasi, kisaysa ve ilgiliyse ispati da konabilir
Makalenin gelisme bolumu, sonuca dogru giden ispat/hesaplamalar

Bolum basligi 2
Ayni sekilde

Bolum basligi3

Results and Future work/Sonuclar

Appendix

References

Bu kadar.

Son düzenleme:
Back
X