Bu ülkede maddi kaygı duymadan herhangi bir işe kalkışmak

Wurstria

Nirvana
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2015
14.178
25.556
598
İyi geceler KK'nın güzel hanımları, çok şükür bir dert konusu değil fakat belki aranıza soruma cevap verebilecek olan vardır diye düşünüyorum. Özellikle bunu deneyimleyen insanlar varsa belki yardımcı olurlar. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra okuduğu bölümü sevdiği için yüksek lisans ve hatta akademik kariyer yapan var mı? Belki hemen lisans bittikten sonra başladınız belki de belli bir süre geçti ondan sonra başladınız. Şöyle ülkemize bakıyorum da, öğrenciler okudukları bölümü sevmiyorlar, çalışanlar işlerinden memnun değiller, getiri olarak sadece maddiyata bakılıyor vs. Ve ben bu manzaradan, mezuniyetime kısa süre kala şans eseri sürekli olumsuz hikayelerle karşılaşmaktan çok bunaldım. Tamam hayat şartları falan filan da yahu kimse memnun değil mi işinden gücünden, mesleğinden? Biraz kendimi anlatayım, İktisat (ekonomi) okudum, bi aksilik olmazsa mezun olacağım takriben 2 ay sonra falan. Evet bu bölümü kendim seçtim, evet bu bölümün yığınla işsizi var falan ama hani insanlar görücü usulü evlenirler de sonradan eşlerine aşık olurlar ya hani, bende de ona benzer bişey oldu. Özellikle son sınıfa doğru okuduğum bölümü çok sevdim. Asla "keşke sağlık ya da mühendislik okusaymışım vs" falan demiyorum, hiç demedim de zaten. E öğrenmenin sonu yok, ekonominin de sonu yok resmen. Şimdi bizim bölümün mezunları için yüksek lisans şart değil özel sektörde istisnalar hariç. Lisans eğitimi yeterli oluyor. Yani yüksek lisans yapayım diye kolları sıvarsam maddi bir getiri beklemeyeceğim. Biliyorum ki ben yüksekle yetinmem, o bitince doktoraya falan da geçerim. Bizim dersimize giren hocaların ağzından bir kere bile "akademik kariyer yapın, tavsiye ederim" lafını duymadım. Ekonomist olmayı özellikle son zamanlarda çok istemeye başladım. O televizyonlarda çıkıp da ekonomik durum değerlendirmesi yapan adamlara bayılıyorum. Özellikle Mahfi Eğilmez :) Fakat gönül ister ki bu ülkede maddi kaygı duymadan yaşayalım. Orası meçhul işte. Var mı aranızda gerçekten çok istediği için akademik kariyere sahip olan? Fırsat maliyetini görmezden gelen? Ve tavsiye eder misiniz? Ekonomi olmak zorunda değil bu, genel anlamda soruyorum. Not: KPSS A gibi bir tavsiyede bulunmazsanız sevinirim. :)

Son düzenleme:
Fırsat maliyeti, sen o maliyetin altına girdiğinde seni göçertmiyosa göze alabileceğin bi maliyet, yani varsa aileden gelen rahatlık, birikim, ister doktora yap ister okulda kal, ister 5 sene daha oku, ekonomik anlamda seni taşıyacak altyapı var mı ona bakar bu işler

ayrıca ekonomi okuyup seven bi insansın madem, yürü kim tutar seni
işletme mezunuyum
ne mikrsunu, ne makrosunu, paranın icat olduğu güne lanet etmiş bi insanım ben
sevemedim, sevene de kafam basmiyö

Fırsat maliyeti, sen o maliyetin altına girdiğinde seni göçertmiyosa göze alabileceğin bi maliyet, yani varsa aileden gelen rahatlık, birikim, ister doktora yap ister okulda kal, ister 5 sene daha oku, ekonomik anlamda seni taşıyacak altyapı var mı ona bakar bu işler

ayrıca ekonomi okuyup seven bi insansın madem, yürü kim tutar seni
işletme mezunuyum
ne mikrsunu, ne makrosunu, paranın icat olduğu güne lanet etmiş bi insanım ben
sevemedim, sevene de kafam basmiyö
Yok maalesef o altyapı işte, bu da bi maddi kaygı. Ben de özel sektörde bir işe girdikten sonra yüksek yapabilir miyim acaba diye düşündüm. Yüksek yaparken araştırma görevlisi olayım desem, onunla da ilgili iyi şeyler söylemiyorlar. Yalakalıktan tut daha neler neler. Negatif bir insan değilim ama içim kararmadı değil.

Mikro makroya ben de bayılmam aslında ama iktisat mikro ve makrodan ibaret değil. Ekonomiyi seven yok ama sokağa çıksan sokaktaki her vatandaş ekonomiyle alakalı atıp tutar. Bizde bile yüzmüş yüzmüş kuyruğuna gelmiş insanlar, 4. sınıfta hala daha sevmiyorum deyip duruyor. Bu saatten sonra zaten sevsen ne olur sevmesen ne olur diyorum onlara :)

Ben akademik kariyer yaptım çünkü branşımı çok seviyorum. Ama maalesef bunun hiç bir önemi olmuyor, çünkü başında hocaların, bölüm Başkan'ları, jüriler, yönetmelikler, teslim tarihleri, raporlar..... Yani işinden başka herşeyle uğraşmak zorunda kalıyorsun. Formalitelerle boğuşuyorsun. Stres oluyorsun. Birden o işi sevmemeye başlıyorsun. Ama maaşını almak için devam ediyorsun. Ve senin yerinde olmak için can atan binlerce insanın olduğunu görünce daha da umutsuzluğa düşüyorsun.

Seni o kadar iyi anlıyorum ki.
Asla su meslekleri okusaydım demedim diye yazdigin meslek gruplarindan birinden mezun olacağım 1 ay sonra ,müthiş bir kaygı taşıyorum
Mezun olasım bile gelmiyor,yani gerçekten çok çok zor ve kotu bir süreç şu belirsizlik

Ben bölümümü kazandığımda, vah vah eden olmuştu. Sen ne diyorsun? Sanarsın ölmüşüm, vah vah potansiyel işsiz der gibi ya...

Var tabi, akademi sevilmeden yapılmaz. Hocaların çoğu zaten maddiyatı çok önemsemeyen insanlar.

Ben alanıma ayılıp bayıldığım için doktoraya kalkıştım, sonra motivasyon kaybedip bıraktım. Sonraki işim de yenilikçi, bilimsel, öncü bir alandaydı çok iyi bir şirketteydi. Sıkıntı şu ki ülkemizde çok iyi şirketlerde bile öncü, yeni, entellektüel açıdan zorlayıcı iş gerçekten yok.

Master yap bence. Doktora işini sonra düşünürsün.

Ben akademik kariyer yaptım çünkü branşımı çok seviyorum. Ama maalesef bunun hiç bir önemi olmuyor, çünkü başında hocaların, bölüm Başkan'ları, jüriler, yönetmelikler, teslim tarihleri, raporlar..... Yani işinden başka herşeyle uğraşmak zorunda kalıyorsun. Formalitelerle boğuşuyorsun. Stres oluyorsun. Birden o işi sevmemeye başlıyorsun. Ama maaşını almak için devam ediyorsun. Ve senin yerinde olmak için can atan binlerce insanın olduğunu görünce daha da umutsuzluğa düşüyorsun.
Yani onun yerine yarın öbür gün yaptığım iş ne olursa olsun (tabi bölümümle alakalı ama belki bu kadar genel olmaz, olamaz da zaten) yine branşımla ilgilensem belki bu beni daha mı çok tatmin eder? Çünkü gerçekten tavsiye eden yok akademik kariyeri. Ben bundan kopmak da istemiyorum. İleride gözü sadece maaşını aldığı şeyi gören birine dönüşmek istemiyorum çünkü.

Seni o kadar iyi anlıyorum ki.
Asla su meslekleri okusaydım demedim diye yazdigin meslek gruplarindan birinden mezun olacağım 1 ay sonra ,müthiş bir kaygı taşıyorum
Mezun olasım bile gelmiyor,yani gerçekten çok çok zor ve kotu bir süreç şu belirsizlik
Olur da bir gün başka bir bölüm söyleyecek olursam herhalde Hukuk derim. Hangisi o? Sağlık mı seninki?

Var tabi, akademi sevilmeden yapılmaz. Hocaların çoğu zaten maddiyatı çok önemsemeyen insanlar.

Ben alanıma ayılıp bayıldığım için doktoraya kalkıştım, sonra motivasyon kaybedip bıraktım. Sonraki işim de yenilikçi, bilimsel, öncü bir alandaydı çok iyi bir şirketteydi. Sıkıntı şu ki ülkemizde çok iyi şirketlerde bile öncü, yeni, entellektüel açıdan zorlayıcı iş gerçekten yok.

Master yap bence. Doktora işini sonra düşünürsün.
Yani insana maddiyat dışında çok daha farklı şeyler katan iş yok mu demek istiyorsun?
Yüksek hep vardı aklımda ama kısa süre içinde de işe girip çalışmam lazım benim. Zor olsa da işle beraber yürütürüm belki.

Evet aynen
Bende hukuk dusunmuyor degilim ama yoruldum biraz da enerjim kalmadı gibi
Şu an üniversite sınavına girecek olsam Hukuk için uğraşırdım sanırım ama şu saatten sonra ben de uğraşmam. Borçlar Hukuku, Vergi Hukuku, Genel Hukuk falan gördüm hepsini ayrı ayrı ders olarak, sevdim onu da.

Yani insana maddiyat dışında çok daha farklı şeyler katan iş yok mu demek istiyorsun?
Yüksek hep vardı aklımda ama kısa süre içinde de işe girip çalışmam lazım benim. Zor olsa da işle beraber yürütürüm belki.

Vallahi yok.
Bizim alandan örnek vereyim:
Almanya'da en ufak şirkette bile yapay zeka, veri madenciliği departmanı var. Kullanıcılardan, müşterilerden gelen verileri şirketler daha iyi hizmet vermek için değerlendiriyor mesela. Google yapılabilecek her şeyi yapmış aşmış bitirmiş.

Bizde füze düşer yeaaa tutsa mıydık deniyor hala kaldı ki askeri alan yapay zekanın başlıca uygulama alanları arasında. Google ayarında öncü bir şirket zaten yok, ama yaratıcı işler yapan benim bildiğim nerdeyse kimse yok. Bu işleri yapacak adam da yok zaten iyi olanlar genelde yurtdışında. Başında yol gösteren biri olmayınca da genç kuşak öğrenemiyor. En iyi mühendisler akademide faydalanmak için onlara yanaşıyorsun işte.

Şimdi ekonomi alanını tabi bilmiyorum ama, müh. gibi hızlı gelişen bir alanda bile durum buysa ekonomi bence verim vermez :KK66: Devletin top ekonomi kurumu merkez bankasında bile stokastik fiyat hesaplamaları vb yapıldığını sanmıyorum, ekonomimiz bilimsel yöntemler üstüne değil katakülli üstüne gidiyor:KK66:

Çalış bak tabi. Umarım yanılıyorumdur şahane iş bulursun.

Şu an üniversite sınavına girecek olsam Hukuk için uğraşırdım sanırım ama şu saatten sonra ben de uğraşmam. Borçlar Hukuku, Vergi Hukuku, Genel Hukuk falan gördüm hepsini ayrı ayrı ders olarak, sevdim onu da.
Ya benim aileden dolayı hukuka hep bir sempatim vardı,yoruldum artik yaşlandım ugrasamicam hic bişeyle bitsin de bu is bulayım kurtulayim :işsiz:

Vallahi yok.
Bizim alandan örnek vereyim:
Almanya'da en ufak şirkette bile yapay zeka, veri madenciliği departmanı var. Kullanıcılardan, müşterilerden gelen verileri şirketler daha iyi hizmet vermek için değerlendiriyor mesela. Google yapılabilecek her şeyi yapmış aşmış bitirmiş.

Bizde füze düşer yeaaa tutsa mıydık deniyor hala kaldı ki askeri alan yapay zekanın başlıca uygulama alanları arasında. Google ayarında öncü bir şirket zaten yok, ama yaratıcı işler yapan benim bildiğim nerdeyse kimse yok. Bu işleri yapacak adam da yok zaten iyi olanlar genelde yurtdışında. Başında yol gösteren biri olmayınca da genç kuşak öğrenemiyor. En iyi mühendisler akademide faydalanmak için onlara yanaşıyorsun işte.

Şimdi ekonomi alanını tabi bilmiyorum ama, müh. gibi hızlı gelişen bir alanda bile durum buysa ekonomi bence verim vermez :KK66: Devletin top ekonomi kurumu merkez bankasında bile stokastik fiyat hesaplamaları vb yapıldığını sanmıyorum, ekonomimiz bilimsel yöntemler üstüne değil katakülli üstüne gidiyor:KK66:

Çalış bak tabi. Umarım yanılıyorumdur şahane iş bulursun.
Katakulli konusunda haklısın :)
Yok yaa, inovasyon bizim alanda yok yani bişey geliştirilecek bi sektör değil. Yeni bişey icat edilsin vs durumu yok. Bizde bi siyasi gelişme olur dolar fırlar, borsa ayrı tepki verir. Bazen kriz patlar hayatın içine eder. Ama artık bu tepkileri de alamıyoruz. Geçenlerde başbakanla alakalı bi durum oldu, çok önemli bi gelişme aslında ama piyasalar sadece birkaç gün tepki verdi sonra da geçti. Sadece birkaç gün o da üç gün mü ne. Kanıksanmış artık bazı şeyler. Faiz desen zaten indiriyorlar, bankaya para yatırmanın bile anlamı yok. Bizde ekstra bişey yok, borsayla forexle uğraşan adamsan karlıysan kralsın. :KK70:

Malesef yapamadım, ama inanın yapmayı çok isterdim. Babam emekli olacağı için kestirmeden iş sahibi olacağım bir bölüm yazdım, şimdi pişman mıyım pek sayılmaz ama yine de ideallerimin peşinden koşmak isterdim. Arkadaşlarıma imreniyorum, alakasız bir bölümde yüksek lisans yapacağım ben de. Ama çalışmak akademik kariyere engel değil en azından kamuda bir işe girerseniz, akademik kariyerinize devam edebilirsiniz.

Malesef yapamadım, ama inanın yapmayı çok isterdim. Babam emekli olacağı için kestirmeden iş sahibi olacağım bir bölüm yazdım, şimdi pişman mıyım pek sayılmaz ama yine de ideallerimin peşinden koşmak isterdim. Arkadaşlarıma imreniyorum, alakasız bir bölümde yüksek lisans yapacağım ben de. Ama çalışmak akademik kariyere engel değil en azından kamuda bir işe girerseniz, akademik kariyerinize devam edebilirsiniz.

+1
Kardeşim de kamuda, mastera devam ediyor derslere gidiyor.

Back
X