bulaşık makinası deterjanı yaptım :)

ipati hazırladığımız karışıma hardal tozu yerine başka bir şey kullanabilir miyiz diyordun ya ben dün hardal tozu olmadan 1 tatlı kaşığı boraks,1 tatlı kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı limon tuzu ve normal tuz koydum veeee sonuç mükemmel Bunu dün bir sitede gördüm ve hemen uyguladım, dene istersen. Hardal tozu olmadan da oluyor bu

Son düzenleme:

evet canım oluyormuş erkan beye sordum hardal tozu kullanmaz zorunda değilsiniz dedi.. limon tuzunu biraz daha fazla koyucaz bide arada bir bardakları sirkeli suya yatırın dedi erkan bey :) hardal tozu yağı emiyomuş azıcık koysakta olur :)

Ben de makinede parlatıcı yerine sirke kullanıyorum yaklaşık 3 aydır...parlatıcı ayarını çok açmadığım sürece rahatsız edici bir sirke kokusu olmuyor. kuruduktan sonra hiç koku kalmıyor zaten...

Aslında deterjan yerine sıvı arapsabunu kullanmayı da denedim ama pek memnun kalmadım... Bulaşıklar hep kirli çıktı, özellikle de bardak ve cam kaseler... bir iki kullanımdan sonra da tüm bulaşıkların üzerinde beyaz bir katman kaldığını ve elimde çok sıcak suyla da durulasam çıkmadığını farkettim... Ben de arapsabunu yerine jel deterjana geri döndüm mecburen...

Borakslı deterjan tarifini duymuştum ama ne olduğunu bilmediğim için yapmakta tereddüt ediyordum ancak burada yapan arkadaşlar memnun kaldıklarını söylüyorlar, en kısa zamanda denemeye karar verdim...

Bugday.org adresinin çok okunanlar bölümü altında "Zehirli maddeler kullanmadan EVDE TEMİZLİK" başlığı altında tüm ev temizliğinde kullanabileceğimiz bir sürü doğal deterjan tarifleri açıklanmış, konu ile ilgilenenlerin beğeneceğini düşünüyorum.

arkadaşlar evde yapmak demek her zaman sağlıklı demek mi?boraks gibi maddeler ölçüsüz kullanıldığında zehir değil mi?kansorejen etkileride var bidiğim kadarıyla,en azından hazır deterjanlar denetimli,çift durulama daha yararlı bir çözüm olabilir zannımca,niyetim muhalefet yapmak değil yanış anlamayın lütfen,birbirimizin yararınaysa paylaşımlar enine boyuna konuşmalıyız

canım boraks deterjanlarda kullanılan kimyasallar gibi zehirli bir madde değil. hatta az miktarda yanlışlıkla yutulsa bile zehir etkisi yapmıyormuş. erkan şamcı söylemişti bunu televizyonda. ve benim tanıdığım bir doğal yaşam uzmanı dr. var oda aynısını söyledi ve tavsiye etti. araştırmadan burada insanları tehlikeye atacak bir paylaşımda bulunmayız zaten. endişeni anlıyorum ama, denetimli dediğin o deterjanlarda temizlik etkisini arttırmak için petrol kullanıldığını biliyormuydun? o kadar sağlıksızlarki..

ipati canım sana birkaç sorum var.
yaptığın deterjan bulaşıkları tertemiz yapıyormu?şöyle ışıl şıl olabiliyor mu?bulaşıklarda koku veya yemek artığı kalıyor mu?

sonra çamaşır makinesi deterjanı yapmayı denedin mi?acaba o nasıl olur?
bizim ailede karı-koca ikimizindee deterjanlara karşı alerjisi var.ama mecburiyetten kullanıyoruz.
biraz nette gezindim de çamaşır makinesi deterjanı,diş macunu filan da yapılabiliyormuş.

bunları evde yapaım diyorum ama korkuyorum.ya iyi sonuç alamazsam diye....

senin bu konuda bir fikrin var mı?:44:

canım ben çok memnunum, başka bişey kullanmıyorum artık, içimde çok rahat.. limon tuzunu bol koy, parlatıcı gözündende sirkeyi eksik etme, inan çok güzel temizliyo, koku falanda olmuyo çünkü zaten o karışımda mandalina yağı kullanıyosun, makinada da koku olmuyo.. çamaşır deterjanına gelince ben denemedim ama, burdaki bir arkadaş denemişti msjları okursan görürsün.. ama temiz olacağına hiç kuşkum yok denemekte fayda var :) hele allerji varsa bence kesin dene..

Kesinlikle haklısın bir zarardan kaçınırken başka bir zarara sebep olmamak lazım bu sebeple kimse emin olmadığı bir şeyi burada okuduğu için denememeli ve kullanmadığı bir formülü de paylaşmamalı... Ben de güvenemediğimden birçok formülü denemeden vazgeçtim ancak şuna da eminim ki bizler çevremizdekileri bu konuda uyardıkça ve tüketici olarak doğal olanı tercih etmeye başladığımız ve ısrarla talep ettiğimiz sürece üreticiler doğal ve en azından daha az zararlı ürünleri piyasaya çıkaracaklardır... Bence buradaki paylaşımlar herşeyden önce bizleri doğru olanı yapabilmemiz için cesaretlendiriyor. Bulaşıklarım zaman zaman sirke koktuğunda "en azından zehirli değil" diyebiliyorum :)

Ayrıca sabah programlarında ilaç-temizlik-gıda-güzellik vb konularda doğal bitki ve ürünlerin kullanımı konusunda inanılmaz güzel ve pratik bilgiler veriliyor. Kadın programı deyip de geçmemek lazımmış ben yeni öğrendim :)

Not : Bugün Gülben'in programında böceklerin arapsabununa gelmediği, yerleri arapsabunu ile silersek böcekleri kaçıracağı ayrıca pudraşekeri+karbonatı karıştırıp haşerelerin dolaştıkları dolap altlarına serpersek böceklerden kurtulabileceğimiz anlatıldı. Karbonat zehirsiz olduğundan evcil hayvanı olanlar rahatlıkla kullanabilirmiş...

canım ben seni tam olarak anlayamadım açıkçası, doğalı kullanmaktan yanamısın, hazır olanı kullanmaktan yanamısın.. ayrıca bak kendin söylenmişsin sabah programı deyip geçmeyin diye, bizde kafamızdan uydurmadıkki bunları, gülbenin programındaki doğal yaşam uzmanı verdi bunun tarifini. tvde verdi, denedik baktık güzel oluyor, kullanmaya başladık.. çokta iyi ettik, doğal diye hazırlanıp piyasa sürülen ve onlarca paraya satılan o deterjanların bile temizleyemediği kadar güzel temizliyor ve ben eminimki o ''doğal!!!'' hazır ürünlerden daha doğal ve sağlıklı..

Canım anlaşılmayacak bir şey yok... Ben doğal ve aynı zamanda sağlıklı olanı kullanmak tarafındayım. Sadece evde yaptığımız veya yapmaya çalıştığımız herşeyin sağlıklı olmayabileceğini bu sebeple kullandığımız (ve birbirimize önerdiğimiz ) formüllere dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Senin yaptığın deterjanı kafandan uydurduğunu düşünmedim böyle bir şey de yazmadım zaten. Hatta bu deterjanı "ben de yapacağım" bile dedim... Neyi tamamen yanlış anladın bilemiyorum canım...

ya kızlar bende doğaldan yanayım ama sürekli kullanılan bu ürünlerin ekonomik olmasıda önemli bence. bu yapacağımız deterjanın ürünleri parça parça bi sürü para tutyo, ben borik asiti araştırırken bi site buldum daha önce büyük bi gazetede de rastlamıştım bu siteyle ilgili bilgiye, orda zararsız güvenli deterjan 25 tl civarı ve sonucta belirli testlerdende geçmiş. acaba ondanmı alsam diyorum daha az ugrastırıcı güvenli ve aynı paraya denk geliyo?

bende bulaşık makinesine parlatıcı yerine sirke koyuyorum tuz işinide bildiğimiz turşu için olan kalın tuzlardan koyuyorum

arkadaşlar ben de bulaşık makinesi deterjanı yaptım ve denedim. sonuc guzel oldu. Ancak ben 1 yemek kasıgı deterjanı, deterjan gozune koydum, yarım kasık deterjanı da yarım sı bardagı sıda eritip bulasıkların ustune attım. sanırım ikinci yaptıgım seyden dolayı bazı tabak ve kaselerde hardal tozunun tortusu kaldı. Ama o bulasık deterjanlarının kokusundan eser kalmadı ve temiz olduguna en onemlisi saglıklı olduguna eminim. MAndalina yagı yerine de limon yagı koydum.

bende bulaşık makinesine parlatıcı yerine sirke koyuyorum tuz işinide bildiğimiz turşu için olan kalın tuzlardan koyuyorum

bende bu sekilde yapiyorum, ama genede ne kadar sagliklidir diye dusunmedende edemiyorum. bulasik makinasi resmen zehir...nasil yikayip duruladigini hic bilmiyorsun..hersey gorunurde temiz ama, goremedigimiz neler kaliyor acaba???

ya kızlar, deterjanı kullandım ama deterjan kalıntısı oluyo makinede, ozellikle hardal tozunın cok kalıntııs oluyo. erkan bey sıcak suda eritip oyle deneyein demisti. onu da denedim, yine de kalıntı oluyo. nasıl cozum bulabilirim?

Hardal tozu hem çok kalıntı bırakıyor hem de bardakları çabuk sarartıyor, ben bu karışımın içerisinden hardal tozunu çıkarıp denedim daha çok memnun oldum, hatta sadece karbonat, boraks ve limon tuzunu aynı ölçülerde yapıp yıkadım , ne kalıntı ne sararma oldu. Hem hardal tozu çok pahalı, kilosunu 50 liraya almış arkadaş...

ama erkan bey hardal tozu yagı alır demişti. onu cıkarınca bulasıklar yaglı olmuyo mu? bir de onu cıkraınca yine aynı olcude mi koydun diger malzemeleri

ama erkan bey hardal tozu yagı alır demişti. onu cıkarınca bulasıklar yaglı olmuyo mu? bir de onu cıkraınca yine aynı olcude mi koydun diger malzemeleri

Diğer malzemeler de yağı alıyor bence çünkü denedim öyle memnun kaldım. Hardal tozlu olunca bardaklar hem sararmış oluyordu hem de hardalın tortusu çok kalıyordu bardaklarda. Konu sahibi arkadaş da Erkan Bey' e sormuş hardal tozunu, o da kullanmasanız da olur demiş. Limon tuzu , normal tuz, boraks ve karbonatı eşit ölçülerde koyup yaptım, hatta ben bunu yaptıktan sonra tesadüfen bir sitede gördüm ki böyle zaten yapılıyormuş.Tercih senin...

peki hatrescim, limon tuzu bilgidim kadarıyla ufak parcalar halinde oluyor. Onu dövüp tuz haline getirip mi koyuyosun yoksa oldugu gibi mi koyuyosun? butun malzemelr eşit derken limon yagı ve sofra tuzu da mı?

BU malzemelrın olcusu nedır hepsı aynı mıktardamı ben hardal tozunu cok az kullanmayı dusunuyırum yada huıc sonunca gore ya resmen makıneyı bıttıkten sonra acınca kımyasal kokuyor deterjanım bıtmek uzere fınıshe elveda artık bır kac gune bende yapıcam

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…