- 18 Kasım 2014
- 2.238
- 5.903
- 168
- Konu Sahibi Duka Tesla
Şöyle bir durum var. Yabancıların dizilerinde yaptıkları esprilerin bile içinde az genel kültür-bilim karışık mesajlar var. Bizim dizilerde de töre, erken yaşta kız evlendirmesi, ihtiraslı aşk bilmem ne. Gide gide televizyondaki diziler Latin dizilerinden daha komplolu olmaya başladı.
Bizim dizilerde olmazsa olmaz başlıca ögeler; post ağalık düzeni, zengin aşiretimsi aileler, konaklar, hizmetçiler, aşırı saf ve iyi bir kız, sürekli ona kötülük yapmayı planlayan şeytani bir karakter, holding veya toprak sahibi insanlar...Bak cehalet Türk dizilerinde bile var, sürekli insan hayatı ve entrikalar üzerinde dönen konular işleniyor bir tanesinde bu para basan holding ne iş yapar, konumlandığı temel alan nedir, içerisinde kim ne görevde çalışır, ekonomik hamleleri nelerdir, bu değirmenin suyu nereden gelir anlatmıyor. Varsa da ben bilmiyorum.
Düşünüyorum diziler mi Türk halkına göre şekilleniyor yoksa Türk halkı mı izlediği dizilerle uyuşuyor karar veremiyorum.
Yabancı dizilerle ilgili de söylediklerinize katılıyorum -ki yabancı derken elbette Brezilya dizileri değil kastettiğimiz- konunun tümünü kaplamasa bile tarihi karakterlere göndermeler, dini ve siyasi çıkarımlar, iktidara ve topluma yönelik eleştiriler oluyor hep. En azından izlediklerimde var.