- 14 Nisan 2017
- 9.061
- 33.993
- 548
Bebekler 18 24 ay arası güvenli bağlanma yaşar 24 36 ay arasında da güvenli ayrılma. 18 aydan 36.aya kadar anneden ayrılık kaygısı yaşamaya başlarlar.
En basit çocuk psikolojisi kitaplarında yazar.
Ben adem güneşin kitabında okumuştum ilk.
Zaten kendimde çocuk gelişimci bir öğretmenim
Bende hamileyken ve çalışıyoken sizin gibi düşünüyordum bir an önce izne çıksamda otursam diye. Belli bir süre güzel ama birkaç ay sonra artık bıkıyorsunuz. Hergün aynı şeyleri yapmaktan. Yemek bulaşık temizlik hep böyle geçiyor günleriniz. Evde olunca insan çalışmanın değerini anlıyor.Kesinlikle keyfi olsa asla çalışmazdım 35 haftalık hamileyim 29nda izne çıkacağım ve 16 hafta sonra geri dönmek zorundayım maalesef şartlar..
Başka uğraşlar bulur yine de çalışmazdım ben ne bileyim belki de bıktım
Adem güneşin babalar bez bağlamasın dediği hiç bir kitabını okumadım hiçbir videosunu izLemedim. Sadece bebek bakımında bir kişinin yoğunlukta olmasını savunur ki ben de bu şekilde düşünüyorum. Çoklu bağlanma sendromu diye bir şey var sonuçta. Bu yoğum bakacak kişi anne olur baba olur dadı olur fark etmez.Tahmin etmistim Adem Günes ismi düsecegi.
O adam babalarin bez degistirmesinede karsi. Pedagoji uzmani olmasi hikaye.
Kendi ajendasina uygun teoriler üretiyor.
Bu üstteki yazdiklarin neye dayanarak yazdin? Yani hangi verilere göre anne çalismaya giderse baglanma konusunda sorunlar yasanir? Ne zaman test edilmis bu?
bence de çalışın artık kocaman olmuş hem babasına bırakacaksınız aklınız evde de kalmaz ama eşiniz bakmaya hazır mı onu iyi değerlendirin benceMerhabalar, kızım 2 yaşında artık işe başlamak istiyorum hatta iş buldum şartları iyi ve hafta sonu tatil. Maddi sıkıntım yok şükür ama evde oturmak beni gerçekten çok bunalttı. Oturduğum yerde hiç arkadaşım çevrem yok yabancı gibiyim burda. Öyle olunca da evde oturmaktan ve temizlik yemek derken başka yapacak bişey kalmıyor. İnsan sadece maddi ihtiyacı olduğu için mi çalışır sizce. Ben gerçekten kendimi iyi hissetmek için çalışmak istiyorum. Bir yandan da kızımı bırakıp çalışmak vicdanımı rahatsız ediyor. Bu arada babası bakacak kızımıza. Akşamları gidiyor işe çalışma saati akşam 8 sabah 7 ve birgün gidecek birgün gitmeyecek. Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Adem güneşin babalar bez bağlamasın dediği hiç bir kitabını okumadım hiçbir videosunu izLemedim. Sadece bebek bakımında bir kişinin yoğunlukta olmasını savunur ki ben de bu şekilde düşünüyorum. Çoklu bağlanma sendromu diye bir şey var sonuçta. Bu yoğum bakacak kişi anne olur baba olur dadı olur fark etmez.
Test etmeye gerek yok
Zaten gelişimsel olarak takibini yapabilirsiniz.
18 24 ay arasında çocuklarda bağlandığı kişiye karşı aşırı bağlılık gelişir. Tuvalete girer kapısında ağlar markete girer peşinden bağlar. Ayrılık kaygısı yaşar. Bir süre sonra bu kaygı azalır ve yok olur. Güvenli bağlanma ve ayrılma aşamalarını sağlıkla yeni getirmiş bir çocuk artık ayrılık kaygısı yaşamaz. Okula bırakıldığında çılgın gibi ağlamaz mesela vs.
Sadece adem güneş değil. Bir çok uzman bu görüşte zaten. Adem gübeş sadece fazla geleneksel o da itici oluyor bazen.
Ben üni eğitimi sırasında da çok hocamdan duydum.
24 dna sonra çocuklar genelde kreşe başlar güvenli ayrılma aşamasını ya hızlandırır ya yavaşlatır bu durum. Tamamen çocuğun kişiliğine bağlı.
Şu an benim de 4 aylık bi oğlum var beraber uyuyoruz. Sanırım 6 aylık olunca yatağını ayırırım.
İnş. 2 2.5 yaşında da odasını ayırıcam.
İşe başlama tarihim belli değil ama en geç 27 aylıkken başlayabilirim. O kadar savredebilir miyim bilmiyorum
+1000Tek bir kisinin bebege bakmanin artilari yoktur. Bunun bilemsel aristirmasida ayirten yoktur. Eskiden tüm köy bakardi çoçuklara "it takes a village to raise kids". Yani 2 kisinin bir çoçuga bakmasinin, bu çoçuktan baglanma sorunlarina yol açaçagi olayin bilimsel tespiti yoktur. Bu safsata ve kendinde kabul ediyorsun.
Yani bir ögrenci olarak "test etmeye gerek yok" demen sok edici. Elbette her söylenen sey, test edilmeli. Güvenli baglanma yanilmiyorsam ilk Bowlby, Ainsworth gibi arastirmacilarin test edilmesi ile ortaya atildi.
Ayrica tam anne baba giderken aglayan/huzursuz olan ve geri geldiginde sevinen çoçuk güvenli baglanmis bir çoçuktur. Zaman ile aglamasi azalir çünkü bilir anne baba geri gelecegini.
Calisan bir annenin güvenli baglanmayi zedelediginin bir bilimsel tespeti yoktur. Birçok arastirmaci bu konuda zamanin kalitesi (quality), çoklugundan (quantity)den daha önemli oldugunu söylüyor. Yani anne 24/7 çoçugun yaninda olmasi, güvenli baglanmayi saglamaz. O çoçuk ile ne yaptigin önemli.
Calisan bir ebeveyne güvenli baglanilmaz dersen bu arada, ayni sey baba içinde geçerli olmus olur.
Önemli olan güvenli ve huzurlu bir ev yaratmak. Cocugun isteklerine tepki vermek. Agladiginda yaninda oldugunu his ettirmek,.. Bunun için tüm gün çoçugun yaninda durmaya gerek yok. Tarihin hiç bir bölümünde anne baba sürekli çoçugun yaninda degildi zaten. Olamaz. Mecburen mesela agrikültür ortaminda birseyler ekilcek, biçilcek. Hayvanlar güdülcek,..
Zaten güvenli baglanma olayinda daha çok çoçuguna dikkat etmeyen, istismar eden ebeveynlerde görülen bir sorun.
Ve yine bir çoçuk ile ilk 3 yil ayni odada yatmak, güvenli baglanma üzerine etkisi oldugu söylenilmez. Ne var, ilk 1 yil çoçuk ile ayni odada kalmayi öneriliyor buda SIDleri, yani ani bebek ölümlerini önlemek adina söylenir.
Ilk 3 yil ebeveyn ile ayni odada kalmasi bide ebeveynler arasi stress kaynagi olur. Anne babaligin en önemli kurali ise, kendine alan yaratmaktir, nefes almaktir. Yatak odasinda yanliz yatabilmek, kendine alan yaratmaktir. Esin ile bagini güçlendirmektir. Sadece anne bab olmuyoruz neticide, halen bireyiz. Ayni zamanda esiz, kadiniz, erkekiz, kardesiz, arkadasiz,..
+1000
Benim oğlum 18 aylıkken kreşe başladı ;gayet de memnunuz ve çocuk koşarak gidiyor kreşe hatta kreşten alırken ağlıyor ,oyunu bırakmak istemiyor .İnanılmaz mutlu orada ..Sabah da elimden tutup götürüyor .Benim evde yapmayı düşünemediğim bir sürü şey yapıyorlar ,oynuyorlar ,sosyalleşiyorlar.
Ayrıca doğduğundan beri de aynı odalarda yatıyoruz ,beraber hiç yatmadık ,bu da bizim tercihimiz oldu iyiki de olmuş diyorum .
Herkes uzman olmuş ,herkes yalan yanlış video çekiyor ve ayrıca açıköğretimde hiç çalışmadan gidip sınavlara girince de çocuk gelişimci olunuyor .
Kesinlikle bir düzen oluşuyor ;biz kreşe başlamadan önce ne yemek saati vadı ne yatma hatta oyuncak bile toplar oldu :))Benim kizim 7 ayliktan beri gidiyor kreşe. Şimdi ana okuluna gidiyor. Ve dediğin gibi çok mutlu orda. Çok yaratici şekilde oyun oynaniyor. Düzen ögreniyor (yemek saati, tuvalet saati, oyun saati,..) arkadaşliklar kurmayi,.. dili ilerliyor. Yani o kadar artisi var ki.
Bende sadece ilk 1 ay kizim ile beraber yattim. Ikimizde huzursuz oluyorduk, özelikle kizim. Her bir ses ile çabuk uyaniyordu. Bende aha uyandi aha uyanacak diye uyuyamiyordum :)
Ve şimdi bana ve eşime çok düşkün. Bağriyor odasindan "uyanin anne baba, ben kalktiiim" :)
Hemen başla bence kosullariniz cok uygun. Lakin eşin gündüz cocuga bakip gece calisacaksa bir sureden sonra perti çıkar. Adam hic mi uyumayacak? Çok yorulur eger anneniz ya da kv yardima gelirse eliniz cok rahatlar.Merhabalar, kızım 2 yaşında artık işe başlamak istiyorum hatta iş buldum şartları iyi ve hafta sonu tatil. Maddi sıkıntım yok şükür ama evde oturmak beni gerçekten çok bunalttı. Oturduğum yerde hiç arkadaşım çevrem yok yabancı gibiyim burda. Öyle olunca da evde oturmaktan ve temizlik yemek derken başka yapacak bişey kalmıyor. İnsan sadece maddi ihtiyacı olduğu için mi çalışır sizce. Ben gerçekten kendimi iyi hissetmek için çalışmak istiyorum. Bir yandan da kızımı bırakıp çalışmak vicdanımı rahatsız ediyor. Bu arada babası bakacak kızımıza. Akşamları gidiyor işe çalışma saati akşam 8 sabah 7 ve birgün gidecek birgün gitmeyecek. Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Tek bir kisinin bebege bakmanin artilari yoktur. Bunun bilemsel aristirmasida ayirten yoktur. Eskiden tüm köy bakardi çoçuklara "it takes a village to raise kids". Yani 2 kisinin bir çoçuga bakmasinin, bu çoçuktan baglanma sorunlarina yol açaçagi olayin bilimsel tespiti yoktur. Bu safsata ve kendinde kabul ediyorsun.
Yani bir ögrenci olarak "test etmeye gerek yok" demen sok edici. Elbette her söylenen sey, test edilmeli. Güvenli baglanma yanilmiyorsam ilk Bowlby, Ainsworth gibi arastirmacilarin test edilmesi ile ortaya atildi.
Ayrica tam anne baba giderken aglayan/huzursuz olan ve geri geldiginde sevinen çoçuk güvenli baglanmis bir çoçuktur. Zaman ile aglamasi azalir çünkü bilir anne baba geri gelecegini.
Calisan bir annenin güvenli baglanmayi zedelediginin bir bilimsel tespeti yoktur. Birçok arastirmaci bu konuda zamanin kalitesi (quality), çoklugundan (quantity)den daha önemli oldugunu söylüyor. Yani anne 24/7 çoçugun yaninda olmasi, güvenli baglanmayi saglamaz. O çoçuk ile ne yaptigin önemli.
Calisan bir ebeveyne güvenli baglanilmaz dersen bu arada, ayni sey baba içinde geçerli olmus olur.
Önemli olan güvenli ve huzurlu bir ev yaratmak. Cocugun isteklerine tepki vermek. Agladiginda yaninda oldugunu his ettirmek,.. Bunun için tüm gün çoçugun yaninda durmaya gerek yok. Tarihin hiç bir bölümünde anne baba sürekli çoçugun yaninda degildi zaten. Olamaz. Mecburen mesela agrikültür ortaminda birseyler ekilcek, biçilcek. Hayvanlar güdülcek,..
Zaten güvenli baglanma olayinda daha çok çoçuguna dikkat etmeyen, istismar eden ebeveynlerde görülen bir sorun.
Ve yine bir çoçuk ile ilk 3 yil ayni odada yatmak, güvenli baglanma üzerine etkisi oldugu söylenilmez. Ne var, ilk 1 yil çoçuk ile ayni odada kalmayi öneriliyor buda SIDleri, yani ani bebek ölümlerini önlemek adina söylenir.
Ilk 3 yil ebeveyn ile ayni odada kalmasi bide ebeveynler arasi stress kaynagi olur. Anne babaligin en önemli kurali ise, kendine alan yaratmaktir, nefes almaktir. Yatak odasinda yanliz yatabilmek, kendine alan yaratmaktir. Esin ile bagini güçlendirmektir. Sadece anne bab olmuyoruz neticide, halen bireyiz. Ayni zamanda esiz, kadiniz, erkekiz, kardesiz, arkadasiz,..
Babası 2 3 saat işyerinde uyuyor dinlenecek 7 buçuk geldiğinde de direkt uyuyacak çünkü kızım 10 buçuk 11 gibi kalkıyor. Ve işten geldiği gün eşim işe gitmeyecek bir sonraki gün akşam gidecek.Babası işten geldıgınde nasıl bakacak , uykusuzken yanı?
Eşim iş yerinde 2 3 saat dinlenecek sabah geldiğinde de hemen uyuyacak kızım 10 buçuk 11 gibi kalkıyor. İşten geldiği gün yine işe gitmeyecek 1 gün ara verip yeni ertesi gün akşam gidecek. Bende elimden geldiği kadar dinlendiririm.Hemen başla bence kosullariniz cok uygun. Lakin eşin gündüz cocuga bakip gece calisacaksa bir sureden sonra perti çıkar. Adam hic mi uyumayacak? Çok yorulur eger anneniz ya da kv yardima gelirse eliniz cok rahatlar.
Eşim bu konuda çok anlayışlı o da farkında benim ne kadar evde olmaktan bunaldığımın. O hazır bakmak için ben bakarım diyor.bence de çalışın artık kocaman olmuş hem babasına bırakacaksınız aklınız evde de kalmaz ama eşiniz bakmaya hazır mı onu iyi değerlendirin bence
2 yaşa kadar yanında olabilmişsiniz bebişin,ne güzel. Ben 2 aylikken başlamak zorunda kaldım, çünkü eşim işten çıktı, bunun olacağını tahmin etmemiştim. Annemler bakıyor şimdi. Ne güzel bakıcıya da birakmayacaksiniz, baabsi bakacakmis, çok şanslı. Hiç vicdan yapmayın, onların hayatları güzel olsun diye çalışıyoruz. Ben de bazen o vicdan muhasebesine giriyorum ama çabuk çıkıyorum, miniklerin hayatı daha güzel olsun diye ugrasiyoruz.Bende çok özledim ama vicdanım rahat değil.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?