Çalışan bakıcının sigorta süreci

Kızım büyüdü ortaokul öğrencisi oldu. Artık işten ayrılmadan önce kendisi şartlar koyacak gibi davranıyor.Çünkü benim çözümlerimi beğenmiyor, hiçbirine cevap vermedi
Cevap vermiyor çünkü birilerinden akıl alıyor. Sizden de o akıl aldığı kişinin ağzıyla isteklerde bulunuyor hiç bir şey vermeden direkt çıkartamıyor musunuz işten çünkü bana kalırsa sizin iyi niyetinizi kullanmaya geçilmiş.

Cevap vermiyor çünkü birilerinden akıl alıyor. Sizden de o akıl aldığı kişinin ağzıyla isteklerde bulunuyor hiç bir şey vermeden direkt çıkartamıyor musunuz işten çünkü bana kalırsa sizin iyi niyetinizi kullanmaya geçilmiş.
iyi niyet ne yıllık izin bile vermemek mi

Böyle sigortasız çalışan biri dava açtı, işyerinde çalıştığını ispatlayamadı. Elindeki tüm faturalar, belgeler yetersiz/geçersiz bulundu. Dava açtı diye ille kazancak diye bir şey yokmuş, ben de şaşırdım böyle olunca.

Böyle sigortasız çalışan biri dava açtı, işyerinde çalıştığını ispatlayamadı. Elindeki tüm faturalar, belgeler yetersiz/geçersiz bulundu. Dava açtı diye ille kazancak diye bir şey yokmuş, ben de şaşırdım böyle olunca.

Tabii, davacı açtığı davayı mutlaka kazanır, davalı mutlaka kaybeder diye bir kural yok. Davacı bir iddiada bulunmuş ama iddiasını ispat etmeye yarayan delilleri bulup sunamamış olabilir, dava açılmadan önce tanıklık edeceğine söz verenler caymış olabilir, başka şeyler de olabilir. O davanın tarafı olmayanlar olarak aslında ne olduğunu bilemiyoruz.

Şimdi konu bu değil ama mesela nafaka borcunu ödemekten kaçınmak, alacaklılarını atlatmak vb. gerekçelerle kendi isteğiyle sigortasız çalışan, aklınca kurnazlık yapan birinin sonradan açtığı hizmet tespiti davasında iddiasını ispat edemeyip kaybettiğini duysam pek üzülmem.

Hiçbir yakın akrabası hayatta olmayan beyaz yakalı çalışan biriyim. Kızıma 3 yıldır 50 yaşlarında bir bayan bakıyor. İşe ihtiyacı vardı, kızıma bakıcılık teklif ettim, hiç şartları doğru düzgün konuşmadık. Sigortayı sordum, zaten emekli olamıycam gerek yok diye geçiştirdi. 2 yıl geçti, oğlu üzerinden sigortalıydı, oğlu işten çıktı. Ben onu işten çıkarmayı düşünüyordum. 1 yıllık sözleşme ve sigorta yapalım dedim, istemedi. O sırada ablam 1 yıldır kanser hastası, Ablamın yabancı bakıcısına sigorta yaptırdık. İtirazlar etti bana sigorta yapmıyorsunuz bu ne haksızlık diye velvele yaptı. Teşvikli sigortası olan diğer bakıcımız işten ayrıldı. Ablama yeni bakıcı bulana kadar ben baktım ve karın fıtığı oldum.10 gün önce aneliyat oldum. İyileşme sürecinde eşim akşam çalıştığı için bir de dizimde kapsül yırtılması oldu. Çocuk bakıcımız işe başlayalı 3 Yıl oldu kıdem tazminatı vermeyi önerdim. Bu arada maaşı brüt asgari ücret üzerinden alıyordu. Kızına işe girdiğinden beri burs veriyorum. Kocasınada geçen yıl 4 ay şöför maaşı verdim. Daha ne yapayım. Avukat bile çocuk bakıcılığının sigortaya ihtiyacı yok dedi. Bu arada 2 senelik yıllık iznini de vermemişim. Artık hiç bir duygum kalmadı. Ben ve ablam çok hastalandık bu süreçte. Eşimden zaten gayrıresmi olarak ayrıyım, hiçbir sorumluluğu en son dakikaya kadar kabul etmez. Ne diyorsunuz sizce bu durum( lardan) nasıl kurtulurum?
Her türlü size dava açacak. Tazminat falan da vermeyin çıkarın gitsin. Ona vereceğiniz parayı iyi bir avukata verin

250 bin istiyor. Bir de bursa devam

Tazminat miktarı da konuşulmaya başladığına göre dava riski biraz daha artmış. Bu aşamada avukatınızla bir araya gelip bir strateji oluşturmanız yararınıza olur, yoksa bakıcınızın istediği tazminatı ödediğiniz halde davayla karşılaşabilirsiniz. Kolaylıklar diliyorum.

Esnek çalışma saatlerine rağmen brüt maaş alıyor, çocuğuna burs veriliyor, eşine iş imkanı sağlanıyor, destek olunuyor. İyi niyetiniz aşikar. Hatta üstüne kıdem tazminatı teklif etmişsiniz. Eğer bahsettiğiniz tüm bu ödemeler banka üzerinden yapıldıysa yani kanıtlıysa zaten mahkeme de iyi niyetli olduğunuzu düşünecektir. Yanılmıyorsam işçi işe giriş bildirgesi verilmemesinin cezası 33.000 TL . Sizin hatanız da bu ve mahkeme durumunda ödeyeceğiniz minimum net ceza bu bence. Dahası Geriye dönük sigorta primleri de söz konusu tabi, ama bu konuda iyi bir avukatla zararsız çıkabileceğinizi düşünüyorum. Çünkü hep brüt ödedim diyorsunuz, yani direk kişiye değil de devlete verebilirdiniz cebinizden çıkacak tutar aynıydı. Yıllık izin konusunda da çalışma saatlerinin esnek olması sizin lehinize, ama gerçekten bir hakkı varsa tabii ki onu ödeyin. Ayrıca daha önemlisi şu var; o da bir gelir elde etti hem de üç yıl boyunca ve bunun vergisini vermedi. Bu konuyu da hatırlatırsanız geri adım atma olasılığı yüksek. Siz 250.000 yerine 33.000 ceza ödeyerek daha karlı çıkabilirsiniz ama karşı taraf hem gelir vergisi beyan etmeme cezası hem de geçmişe dönük vergilerle çok daha zararlı çıkar. Bence olması gereken de bu. Nihayetinde vergi vermemek de hak yemek oluyor. Keşke hem siz, hem o baştan devlete karşı yükümlülüklerinizi yerinize getirseydiniz. Umarım tüm ödemeleriniz banka üzerindendir.

O zaman yatırmadığın sigorta ücreti + yıllık izni ver kul hakkı olmasın sonuçta çocuğuna baktı o kadar ne kadar burs veriyordun?
Yıllık izin + ihbar tazminatıyla olayı kapatmak istiyorum. Ama olay kapanmadığı gibi çok daha fazlasını istiyor. İş hukukuna göre kapatsak da hizmet tespit davası açabilir dediler

Bu aşamaya geldikten sonra olayın bakıcınıza para ödenmesiyle kapatılması çok zor olabilir. Hizmet tespit davası açmanın beş yıllık hak düşürücü süresi var. Bakıcınıza istediği miktarda para verip el sıkışarak yollarınızı ayırsanız dahi, sizin için çalışmayı bıraktıktan sonraki beş yıl içinde kafasına estiği herhangi bir anda dava açabilir ya da dava açmamak karşılığında fazladan para isteyebilir. Size ve avukatınıza kolaylıklar diliyorum.

Yıllık izin + ihbar tazminatıyla olayı kapatmak istiyorum. Ama olay kapanmadığı gibi çok daha fazlasını istiyor. İş hukukuna göre kapatsak da hizmet tespit davası açabilir dediler
Açsın hapse mi qtacaklar sanki

Hiçbir yakın akrabası hayatta olmayan beyaz yakalı çalışan biriyim. Kızıma 3 yıldır 50 yaşlarında bir bayan bakıyor. İşe ihtiyacı vardı, kızıma bakıcılık teklif ettim, hiç şartları doğru düzgün konuşmadık. Sigortayı sordum, zaten emekli olamıycam gerek yok diye geçiştirdi. 2 yıl geçti, oğlu üzerinden sigortalıydı, oğlu işten çıktı. Ben onu işten çıkarmayı düşünüyordum. 1 yıllık sözleşme ve sigorta yapalım dedim, istemedi. O sırada ablam 1 yıldır kanser hastası, Ablamın yabancı bakıcısına sigorta yaptırdık. İtirazlar etti bana sigorta yapmıyorsunuz bu ne haksızlık diye velvele yaptı. Teşvikli sigortası olan diğer bakıcımız işten ayrıldı. Ablama yeni bakıcı bulana kadar ben baktım ve karın fıtığı oldum.10 gün önce aneliyat oldum. İyileşme sürecinde eşim akşam çalıştığı için bir de dizimde kapsül yırtılması oldu. Çocuk bakıcımız işe başlayalı 3 Yıl oldu kıdem tazminatı vermeyi önerdim. Bu arada maaşı brüt asgari ücret üzerinden alıyordu. Kızına işe girdiğinden beri burs veriyorum. Kocasınada geçen yıl 4 ay şöför maaşı verdim. Daha ne yapayım. Avukat bile çocuk bakıcılığının sigortaya ihtiyacı yok dedi. Bu arada 2 senelik yıllık iznini de vermemişim. Artık hiç bir duygum kalmadı. Ben ve ablam çok hastalandık bu süreçte. Eşimden zaten gayrıresmi olarak ayrıyım, hiçbir sorumluluğu en son dakikaya kadar kabul etmez. Ne diyorsunuz sizce bu durum( lardan) nasıl kurtulurum?
Avukatınız biraz saçmalamış ya da size umut vermiş. Çocuk bakıcısının sigortaya ihtiyacı yok ne demek:))) sizde inandınız mı. İş akdi olan her kim ise isterse 4 saat hizmet etsin mesela eve gelen temizliğe yardımcımolan kişilerin bile sigortası ödenmek zorunda. Geri kalan karmaşık durumlarla ilgili yorum yapamayacağım ama avukatınız size saçma bir yorum yapmış. Eğer kadın kanıtlarsa geriye dönük ceza alabilirsiniz.

Back
X