çaydan çaydan çaydan

Ev eşyalarını oyuncak olarak kızlarıma vermiyorum evde veriliyor sonra misafirliğe gidilince çocuk orda da istiyor başıma çok geldi...çocuk saatle oynamayı severmiş duvardan saati verdi kadın benim evimde oyuncak verin şu çocuklara lütfen eşyadan oyuncak olmaz....

Bu konuyu annelerin ve bu konuda uzman olan arkadaşların okuyup cevaplayacagini umarım
2.5 yaşında bir oğlum var ve sürekli caydanlarla oynuyor sürekli elinde bir yere misafirliğe gitsem direk mutfağa girip caydanlari istiyor züccaciyenin önünden geçemiyorum ondan izinsiz cay koyamiyorum ortadan kaldıracağım bir nesne olsa kaldiracam ama kaldiramiyorum sürekli gözüm üstünde aslında sıcak mi diye kontrol ediyor önce ama çocuk sonuçta nasıl davranacağımı bilmiyorum asıl korkum bunun bir saplantı olup kalması zamanlarda geçer mi acaba
Çaydanlık demek istediniz sanırım. Zamanla geçer merak etmeyin. Bende küçükken çok oynarmışım mutfak eşyalarıyla. Oyuncak çaydanlık alabilirsiniz.

Bu konuyu annelerin ve bu konuda uzman olan arkadaşların okuyup cevaplayacagini umarım
2.5 yaşında bir oğlum var ve sürekli caydanlarla oynuyor sürekli elinde bir yere misafirliğe gitsem direk mutfağa girip caydanlari istiyor züccaciyenin önünden geçemiyorum ondan izinsiz cay koyamiyorum ortadan kaldıracağım bir nesne olsa kaldiracam ama kaldiramiyorum sürekli gözüm üstünde aslında sıcak mi diye kontrol ediyor önce ama çocuk sonuçta nasıl davranacağımı bilmiyorum asıl korkum bunun bir saplantı olup kalması zamanlarda geçer mi acaba
Canım benim oğlanda 13 aylık çaydanlık,çelik tencere oynamaya bayılıyor.
Kullanmadığım bir çaydanlığı verdim onunla oynuyor ha diğer caydanliklari da istiyor tabiki
Merak etme büyüyünce geçer...

Googleye caydan yazdim caydanlik diye duzeltti siz israrla yoresel ! kelimelerinizi kullaniyorsunuz.
Konunuz anlasilir degil yorumlardan anladim.

Cocuklara ses yapan parlak oyuncak zamanla bikar zaten hemen hemen her cocuk sever boyle seyleri.Baska evlerde dikkat edinde yanmasin soguk zannedip.

yazan oldu mu bilmiyorum; çaydanlık kelimesi yanlıştır.
çaydan kelimesi farsçadır.
-dan eki Türkçedeki -lık ekine denktir.

çaydanın Türkçesi çaylıktır. yani aslında çaylıklık diyoruz :)

Doğrusu caydan falan değil. Bir kelimenin çıkış öyküsünü bilmeden ordan burdan alınan sözlerle gelmesin kimse. Kendi fikriniz varsa yazın.
Ça- Çinceden geliyor ve caydanligi ortaya çıkaran ilk medeniyet de Çinlilerdir . Dilimize Caydanlik olarak geçmiştir.

Konu Sahibi rica ederim bundan sonra caydanlik deyin.
Neyse..
Çocuğunuzun bir objeye bağlı kalması da yaşadığı bir durumu anlatıyor olabilir. Eğer caydanlik çocuğunuza güzel bir şeyi hatırlatıyorsa bu sebeple onunla oynuyordur. Şartlı ogrenmislik yani.
Mesela ilk eline verilen objenin ya da ilk gördüğü objenin caydanlik olabilme ihtimali yüksek. Ya da caydanlik sizin elinizdeyken ona bir şeyler demissinizdir gulmussunuzdur falan. Hatta söyle bir şey de var eğer aile çay geldiği zaman seviniyorsa ve çocuk bunu sürekli görüyorsa, caydanligin herkes tarafından sevilen bir şey olduğu refleksi yerleşmiş olabilir.
Büyüyünce geçebilir ama gecmeyebilir de.

Çaydan kelimesine ben de acayip takıldım ne yalan söyliyim :) ama ucuzundan bi tane çocuk için alıp sonra hadi bize çay demle deyip birkaç kere oyun oynarsanız ve eğlenirse benimseyebilir.

doğrusu çaydandır demişsiniz. tamam açıklamışsınız da ama günlük kullanımda çaydan mı yoksa çaydanlık mı?

Yazan olmuştur belki, bilmiyorum. Türk Dil Kurumu'nu (TDK) esas almak lazım. Sonuçta Türkçe konuşuyoruz. TDK'nın sitesinde büyük sözlükte de güncel sözlükte de çaydan diye bir kelime yok. Yani bu kelimeyi Türkçe cümle içinde kullanmak yanlış. Aynı Türkçe cümle içinde İngilizce kelime kullanmak gibi yanlış.

Back
X