İmam-ı Rabbani hazretlerinin talebelerinden biri anlatıyor:
-Bir grup tüccarla Aci^n'de bulunuyorduk. Bir gün adamın biri bana İmam-ı Rabbani hazretlerinin hapse atıldığını söyledi. Çok üzüldüm.
Gönük ehli bir dostum beni bu halde görünce üzüntümün sebebini sordu. Ben de üstadım İmam-ı Rabbani hazretlerinin hapse atıldığını duydum dedim.
Gönül ehli dost, ben işin aslını öğrenirim dedi, gidip kaylule yaptı.
Uyandığında İmam-ı Rabbani hazretlerini rüyasında gördüğünü ve kendisine:
-İşittiğimiz haberin aslı var mı, diye sorduğunu ve ondan:
-İşittiğiniz haber doğrudur. Ulaştığım derecelerin üstünde daha pek çok makamlar vardır. Oralara yükselmek, Allah'ın "Celal" sıfatı ile terbiye edilmeye bağlıdır.
Şimdiye kadar hep "Cemal" sıfatı ile okşanarak terbiye edildim. Bir süre de "Celal" sıfatı ile terbiye edilmemiz, bazı makamları aşmamız için gerekiyor. Dostlarımıza söyle gönülleriini hoş tutsunlar, cevabımı almış.
Lütuflar gibi sıkıntılar da imtihandır ve insanın derecesini artırır. Lütfa şükür, sıkıntıya sabır göstererek dünya ve ahiret kurtulur.