Daha iyi ve temiz bir çevre için öneriler !
Çevre ve doğanın, aile bütçemizin korunmasında hanımlara düşen bazı küçük görevleri günlük yaşamımız içinde nasıl uygulayabiliriz diyorsanız :
1- Alışverişinizde yanınızda bez torba veya file bulundurun, naylon poşet kullanmaktan kaçının.
Unutmayın ki naylon poşetler doğaya ve insan sağlığına zarar vermektedirler.
2- Yiyecek ve içecek alışverişlerinizde plastik kapta olanların yerine cam kaplardaki mamülleri hem çevre hem de sağlığınız için tercih edin, alışveriş ettiğiniz bakkal ve market yöneticilerine per ve plastik kaplarda olan mamulleri almamaları yönünde uyarın.
Unutmayın ki, bir plastik ambalaj doğada parçalanmadan 450-500 yıl kalabilmektedir, cam ambalajlar ise kalitesi bozulmadan % 100 oranında yeniden kullanılabilir.
3- Pille çalışan saatler, hesap makinaları, oyuncaklar gibi cihazlar yerine, pilsiz ve güneş enerjisi ile çalışanları kullanın. Bir kez kullanılıp atılan piller yerine, şarj edilerek tekrar kullanılabilen pilleri tercih edin.
Unutmayın ki, günlük hayatta çok sık ve yaygın olarak kullandğımız pillerde civa ve kadminyum gibi ağır metaller bulunmaktadır. Civa, kadminyum, nikel, kurşun, bakır, çinko ve krom, canlıların bünyesinde birikerek ölümle sonuçlanacak ciddi sağlık sorunlarına neden olurlar.
4- Çamaşırları yıkarken çevreye zarar veren fosfatlı deterjanlar yerine, sabun tozları veya içinde fosfat bulunmayan deterjanları kullanarak çevrenin korunmasna katkıda bulunalım. Ayrıca sıvı deterjanlar fosfat içermezler. Bunların kullanılması tercih edilmelidir. Deterjan tüketimini mümkün olduğu kadar azaltın.
5- Okuduğunuz gazeteyi muhafaza ederek yeinde değerlendirilmesini sağlayın. Unutmayın ki, bir ton kağıt elde edebilmek için 17 ağaç kesmek zorundayız. Oysa geriye kazandıracağımız 140 kilo kağıttan 100 kilo kağıt elde ediliyor. Bir kez kullanıp atılan kağıt peçete ve havlular için binlerce ağaç kesiliyor. Bez peçete ve havlu kullanarak ağaç katliamını durdurabiliriz.
6- Suyu ve elektriği israf etmeden kullanın. Bu suretle bütçenize de yardım etmiş olursunuz.
7- Ağacın ve yeşilin gönüllü koruyucusu olun, bahçeniz yoksa balkonunuzda mutlaka yeşil bitkiler bulundurun, çocuklarınıza bu zevki aşılayın.
8- Çevrenizde doğan her çocuk için bir ağaç dikilmesi fikrini empoze edin.
9- Gösterişli tüketim mallarına itibar etmeyip, aını işi gören mütevazı mallara yönelin.
10- Modayı takip eden değil, giydiğini yakıştırma bilincine ermiş bir toplum haline gelin.
11- Trafiğe çıkan araba sayısı giderek artıyor ve bu da insan sağlığı için tehlikeli olan kurşunun atmosferde ve doğada çoğalmasına neden oluyor. Seyahatlerinizde mümkünse toplu taşıma araçlarını kullanın.
Bilinçli bir tüketici olarak musluğumuzu her açışımızda, ocağımızı her yakışımızda, gereksiz yere yanan her ampulü söndürdüğümüzde veya bir dilim ekmeğin çöpe gitmesini önlediğimizde, gerek ülke ekonomisine gereksse çevre korumacılığına ne kadar katkı sağlayacağımızı bir kez daha düşünelim.