Çeyrekler gramlar falan filan

2013 de evlendım 150 tl di sanırım ceyrek.Onu mu takyım ceyrek takanlara Ozaman asgarı ucretıyle bana ceyrek takan arkadasıma ,sımdı gıdıp 150-200 tl takmam sızce mantıklı mı?
Banada bu mantıklı gelmiyo zamaninda takılan Altinda o dönemin gelir düzeyine göre yüksekti ve o kişi sizzin için taktiysa AA ne önemi var beş on sene sonra bana 100 TL takar önemli degilmi diyecek tabiki herkes taktiği altının karşılığını isteyecek valla bence normal yani olması gereken

Benim taktigim altinlardan geri aldigim oldu.
Artik karsiligini bekledigim icin değil de canım kime ne takmak isterse o sekil takıyorum.İster gelsin ister gelmesin geri.
Bizim adetlerde öyle degil diyelim ki takmadin dügünden sonra bilmem kim takmadı diye kulagina gelir ya da direkt arayıp isterler biliyorum cok itici ama burada böyle maalesef

Arkadaşlar tamamda uzak akrabalara vs altın takmaya gerek yok ki. Size taktılarsa bu kayınpederinin onların çocuklarına takacakları borç. Seni ilgilendirmez. 200₺ tak geç

2013 de evlendım 150 tl di sanırım ceyrek.Onu mu takyım ceyrek takanlara Ozaman asgarı ucretıyle bana ceyrek takan arkadasıma ,sımdı gıdıp 150-200 tl takmam sızce mantıklı mı?
2013te asgari ücret 740 TL imiş. Bir insan 5 çeyrek alabiliyormuş bir maaşıyla. Şu an üç çeyrek geliyor asgari ücrete. Sizce aynı şey mi? Neredeyse yarı yarıya düşmüş alım gücü. Beşte bir maaşla almakla maaşın üçte birini vermek aynı şey mi?

Yahu dünyaya altın dolu bir meteor düşmezse ya da büyük bir altın kaynağı bulunmazsa zaten altın değeri artan bir maden. Bu yüzden zaten altın takılıyor. Değerini yıllar içinde kaybetmesin, değer kazansın diye. O zaman insanlar tl takardı enflasyonla giderek değeri düşerdi

Benim anlamadığım durum şu: size biri düğününüzde çeyrek taktı diyelim. Siz de bu geleneği hiç sevmiyorsunuz böyle saçma sapan geri istenecek emanet altını diyelim. Davetiyeye yazmadınız (unuttumuz ya da büyükler istemedi vs vs) altın geldi. İleride geri götüreceğiniz belli. İleride altının daha değerli olacağı da çok yüksel ihtimal. Neden o altını bozdururup harcıyorsunuz madem? Yani onu kasada tutsanız, zamanı gelince iade etseniz ya da ben uğraşamam deyip düğün sonrası arkadaşınızı ev ziyareti yapıp “hediyeni şimdiden getirdim ben böyle gelenek sevmiyorum” deseniz hiç sorun olmayacak ve asgari ücretle oranını hesaplamanız da gerekmeyecek. Ama altını harcayıp sonra zamanı geldiğinde de “ben bu geleneği hiç sevmiyorum ya, asgari ücrete göre de çok artmış aynısını takamam kusura bakma” demek benim çok garibime gidiyor.

Ben altınlarımı hiç bozdurmadım mesela duruyor. O zaman çok iyi kazanıyorsun şimdi işsizim. Hiç düşünmüyorum vay düğün var da ben bana geleni nasıl geri götürürüm diye. Çünkü o altın zaten duruyor. Bozulmamış. Altın aynı altın. Bütçemde de delik olmuyor. Bu arada yakınlarıma bana getirdiklerinden çok daha fazlasını da taktım yardımcı olmak için. Yani aynısını götürelim kafasında bir insan değilim ama Türkiyede gelenek bu.

Konu sahibi haklı o ayrı. Altını o bozdurup yememiş. Kayınpeder yediyse o ödeyecek. Yemeseymiş

Altin deger kaybetmesin diye takiliyor iste bu yuzden.

Ben her düğüne gitmem zaten dolasıyla bir şey de takmıyorum. Benim bir düğüne gitmem için reelde samimi olmam görüşmem lazım. Öyle dışının dıdısı geldi altın taktı diye gitmem. Kendi isteğiyle gelmiş altını takmış. Ben bir talepte bulunmadım zaten kendi isteğiyle taktığı şey için de öyle dediğiniz gibi borçlu hissetmiyorum. Çünkü ben de borç olarak bakmam. İkinci çocuğu yapmayacağım ama ikinci çocuğu olan samimi arkadaşlarıma kuzenlerime altın taktım. Çünkü amacım borçlandırmak değil, destek olmak. Bana bu altını borç olarak takmak saçma geliyor.
Şu anda da samimi arkadaş, kuzen, sevdiğin aile dostu haricinde kimsenin düğününe gitmem.

Beni bir kandirdilar aldilar gorumcem evlendi o altinlarini aldi bizimkilere getirdi mesela ne kadar safmişım

Birim bazında altın verilmesinin sebebi zaten standart oluşturmak istenmesinden kaynaklanıyor. Neden pırlanta degil zümrüt değil banknot değil? Altını ölçmesi alması satması convert etmesi kolay ve sabit bir birim diye.

Yani keşke olay böyle olsa daha iyi olurdu tabi. Yani insanlar sadece yeni evli çifte yardım için taksa karşılık beklemese. Ama Türkiyede öyle bir durum yok :) arkanızdan çok kulaklarınızı çınlatırlar yani o dıdısının dıdısı size elbette evliliğinizde ihtiyacınız varsa yardım olsun diye takmıştır ama o da evlenince aynı inceliği sizden de bekler. Takmazsanız -tekrar ediyorum Türkiyede- çok ayıp edersiniz. Yani siz öyle görmemiş olabilirsiniz ama kültür bu. Borç olarak takılıyor. Bu yüzden bu sitede bu kültürü bilmeyen gençleri uyarıyoruz düğüne, bebeğe gelen altınları sonra geri götürmek zorunuza gidecekse bozdurmayın. Saklayın. Aynen iade edersiniz. Yani kültür şöyle: yeni evlenen çiftin ihtiyacı çoktur. Bu nedenle yardım için toplu altın verilir. Bu çift de yavaşça onları geri öder(banka kredisi gibi de faizi vardır altının değer kazanmasından dolayı). Sonuçta onların da yardım edilme zamanı gelmiştir. banka kredisi istemeyen benim gibi insanlar bozdurmaz saklar. Zamanı gelince dağıtır.

Bir tepki veremezdi cünkü kayınbabam hastaydı yeni döndü işine calısamadı aylarca yeni topluyor kendini.Ondan öncekiler bazen o bazen biz ödüyorduk genelde o ödüyordu hatta

Yani tamam adam şimdi hastaymış ama baştan alması çok ayıp bir durum. Ölebilirdi de. Parası yoksa yapmasaymış düğün. Kayınpederinizin öngörüsü yok. Ayağını da yorganına göre uzatmamış. Cezasını sizin çekmeniz çok büyük haksızlık olmuş. Keşke o dönemde buna izin vermeseydiniz, nikah kıyıp geçseydiniz ama olan olmuş maalesef. Umarım işiniz rast gider de zorlanmazsınız. Kayınpeder de iyileşir de size borcunu öder inşallah.

Ben tamamen evlenmek masraflı diye genç çifte destek amaçlı takıyorum valla. Borç olarak görmüyorum.
Ben goturen tarafim geneldeannem yoldan gecene buna ceyrek yapcaniz bakin size takti diyo 10 senedir.Benim taraftan gelen ceyrek sayisi 25 falandi bitmedi 10 senedir tak tak

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…