• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimi çiş deyp geçme onun da bir eğitimi var :)

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

masraf

Deli ruh hali iyi gelir ama biz cok abarttik.
Kayıtlı Üye
13 Nisan 2010
2.787
2.984
373
tutacak, bekleyecek, gelince haber verecek, koşturacak, tuvalete yapacak, kakasına el sallayacak..
çocukların dertleri hiç bitmiyor :)

önden giden, dertleri değişen
'Bu da ne ki daha neler var yavriim' diyen annelerden yardım istiyorum,
danışmak istediğim bir konu var.
kızım neredeyse 2 yaşında ve yaz bitmeden bezden kurtulabilse keşke diyorum.
lazımlığını çok önce almıştık. onunla ilgili pek problemi yok, seviyor oturuyor.
oturunca çişini de kakasını da yapıyor
aynı şekilde tuvalete götürdüğümde de itiraz etmiyor. henüz oraya bir miras bırakamadı ama :)

gelgelelim asıl problem 2 gün önce falan sabah kalkar kalkmaz bezini çıkaralım dedim itiraz etmedi çıkardık.
bütün gün(öğle uykusu hariç) bez takmadık.
ama çişini geldiği gibi ve olduğu yere bırakıveriyor. yaptıktan sonra sadece 'a' diyor :)
bir gün boyunca en az 6-7 kez azıcık azıcık geldiği gibi yaptı heryere.
acaba diyorum henüz çişini tutma kabiliyeti edinmedi ondan mı böyle oldu?
ertesi gün de alıştırma külotu aldık ama aynı şekilde geçti.
lazımlığına oturtunca da yaptı, yerlere de..
1-2 kere yanıma gelip acele acele elimden çekiştirip lazımlığa yetiştirdiğimiz de olmadı değil.

böyle etrafı kirlettiğini hissedince içlendi ve biraz mahcup oldu.
teselli etsem de gönlü istemedi gibi geldi bezini tekrar bağladık.

bir fikri ya da tecrübesi olan vardır muhakkak diye düşünüyorum.

dipnot: 'Allah başka dert vermesin' diyenlere şimdiden cevap vereyim 'Amin amin cümlemize'

(konu başlığımın harf eksiği olduğunu şimdi farkettim, düzenleyemiyorum affola)

Son düzenleme:
tecrubem de yok fikrim de :) ama sağdan soldan gelen bilgiler var :)
benim kızım da 20 aylık olacak yakında, çişini de kakasını da yapmadan önce söylüyor, ben de yap kızım bezine diyorum :26:
çünkü etrafımdaki tüm deneyimli anneler aman sakın 2 yaştan önce başlama diyorlar, sonra kaçırma problemi falan oluyormuş... bilmiyorum tabi onların yalancısıyım...
2 yaşı da kışa geliyor nasıl olacak bilmiyorum.
bi de kakasını ayakta yapıyor benimki kesinlikle oturur ya da çömelir vaziyette yapmıyor o konuyu da çözmem lazım....
yani diyeceğim o ki, olmuyorsa acele etmeyin 1 ay sonra tekrar deneyin. çocukları bu konuda fazla zorlamamak lazım.

Öncelikle eğitime başlamışsınız yarım bırakmayın.
Her yarım bıraktığınızda bu beceride çocuğun bağımsızlaşma süresi uzayacaktır.

Kazalar olabilir, normaldir.
İlk başlarda bu kadar sık sık olması da normal.
Çünkü mesane kasları yeni gelişiyor..

Eğitime devam edin, bezi tamamen kaldırın,
bir süre sonra tutma süresi de uzayacaktır.
Yarım saatken 1 saate , 1 saatken 2 saate çıkacaktır...

Altına yaptığında hiç tepki vermeden ,
üzerini değiştirin, fakat surat ifadeniz, bakışlarınız bile tepkisiz olsun...

Son düzenleme:
benim kızım da 20 aylık olacak yakında, çişini de kakasını da yapmadan önce söylüyor, ben de yap kızım bezine diyorum :26:
çünkü etrafımdaki tüm deneyimli anneler aman sakın 2 yaştan önce başlama diyorlar, sonra kaçırma problemi falan oluyormuş... bilmiyorum tabi onların yalancısıyım...
bi de kakasını ayakta yapıyor benimki kesinlikle oturur ya da çömelir vaziyette yapmıyor o konuyu da çözmem lazım....
yani diyeceğim o ki, olmuyorsa acele etmeyin 1 ay sonra tekrar deneyin. çocukları bu konuda fazla zorlamamak lazım.

ben de çok kasan annelerden değilim. zaten olmayacağına inanırsam aylarca uğraştırmam.
2 yaşından önce problem oluyor olayını duymamıştım, atlamışım.
önümüzdeki ay 2 yaşında olacak sanırım bu bizim için geçerli değildir.
ben de genelde hep 2 buçuk yaş tam zamanı diye duyuyorum. çoğunluk o zamanlarda oturtmuş
ama bizim de senin gibi 2 buçuk yaş dönemi kışa denk gelecek.
o yüzden bir deneyeyim dedim, yapabilir gibi gelmişti.

senin kızın da maşallah çoğunu halletmiş. haber veriyor :42:
haber vermesinin ilerde lazım olacak bir şey olduğunu hissettir de unutmasın sonra :)

ben de çok kasan annelerden değilim. zaten olmayacağına inanırsam aylarca uğraştırmam.
2 yaşından önce problem oluyor olayını duymamıştım, atlamışım.
önümüzdeki ay 2 yaşında olacak sanırım bu bizim için geçerli değildir.
ben de genelde hep 2 buçuk yaş tam zamanı diye duyuyorum. çoğunluk o zamanlarda oturtmuş
ama bizim de senin gibi 2 buçuk yaş dönemi kışa denk gelecek.
o yüzden bir deneyeyim dedim, yapabilir gibi gelmişti.

senin kızın da maşallah çoğunu halletmiş. haber veriyor :42:
haber vermesinin ilerde lazım olacak bir şey olduğunu hissettir de unutmasın sonra :)

eğer facebook kullanıcısıysanız orda tuvalet eğitimi grupları var özelden link de gönderebilirim, çok güzel paylaşımlar yapılıyor, her biri ayrı bir deneyim...
evet haber vermesi çok güzel, ben de söyledikçe aferin kızıma diyorum hadi yap bezine büyüynce tuvalete yapacaksın diyorum. aslında çok da hevesliyim başlatmaya ama korkuttular beni :1:

Öncelikle eğitime başlamışsınız yarım bırakmayın.
Her yarım bıraktığınızda bu beceride çocuğun bağımsızlaşma süresi uzayacaktır.

Kazalar olabilir, normaldir.
İlk başlarda bu kadar sık sık olması da normal.
Çünkü mesane kasları yeni gelişiyor..

Eğitime devam edin, bezi tamamen kaldırın,
bir süre sonra tutma süresi de uzayacaktır.
Yarım saatken 1 saate , 1 saatken 2 saate çıkacaktır...

Altına yaptığında hiç tepki vermeden ,
üzerini değiştirin, fakat surat ifadeniz, bakışlarınız bile tepkisiz olsun...

teşekkürler öncelikle,
10 dk 15 dk arayla bacağından çiş süzülmesi normal mi kabul ediliyor yani?
bana sanki en az 1 saat ya da 2 saat kuru kalmalı gibi gelmişti, hani tamam çişini tutuyor gelince yapıyor demek için.
sanki erken başlamışım gibi hissettim onun için bağladım tekrar.
aslında tuvalet eğitimiyle ilgili şeyler okurken,
kendi kendime başlarsam bırakmamalıyım demiştim ama öyle olmadı..

Altına yaptığında benden yana bir rahatsızlık yaşamadı da
kendisi rahatsız oldu, yapamadığını düşündü sanırım.

alışması için yaş olarak uygun bence benım oğlum 18 aylık artık bıdaha yazakaldı çünkü konuşmuyor daha

bence başlamışken vazgeçmeyın böyle kazalar nnormal bidahaki yaza ıyıce buyuk olucak daha zor olur

bı arkadaşım 6 aydır bıraktırmaya çalışıyor dışarı çıkarken bezı kullandığından hala alışamamış snaırım bezi sadece geceleri kullanman gerekecek yoksa bırakmıyorlar

teşekkürler öncelikle,
10 dk 15 dk arayla bacağından çiş süzülmesi normal mi kabul ediliyor yani?
bana sanki en az 1 saat ya da 2 saat kuru kalmalı gibi gelmişti, hani tamam çişini tutuyor gelince yapıyor demek için.
sanki erken başlamışım gibi hissettim onun için bağladım tekrar.
aslında tuvalet eğitimiyle ilgili şeyler okurken,
kendi kendime başlarsam bırakmamalıyım demiştim ama öyle olmadı..

Altına yaptığında benden yana bir rahatsızlık yaşamadı da
kendisi rahatsız oldu, yapamadığını düşündü sanırım.

Elbette ki normal :)
Tabi çocuktan çocuğa da değişen bir durum.
Ama hiç bir çocuk eğitimin en başında 2 saatle başlamaz :)
Aslında yapması da iyi.
Sonuçta ne olduğunun farkına varıyor.
O nedenle alıştırma külotu kullanmamalısınız.

Oğlum kendiliğinden hazırdı, 3 günde halletmiştik,
ama kızımınki 15 gün sürdü.

eğer facebook kullanıcısıysanız orda tuvalet eğitimi grupları var özelden link de gönderebilirim, çok güzel paylaşımlar yapılıyor, her biri ayrı bir deneyim...
evet haber vermesi çok güzel, ben de söyledikçe aferin kızıma diyorum hadi yap bezine büyüynce tuvalete yapacaksın diyorum. aslında çok da hevesliyim başlatmaya ama korkuttular beni :1:

korkutmadan olmaz zaten :27:
facebook kullanıcısı değilim.
konuyla ilgili tecrübeler, yazılar, tavsiyeler okudum aslında.
yani bodoslama dalmadım pek, ama pratikte problem çıktı diyelim :1:
buradan birebir soru-cevap şeklinde tecrübe dinlemek daha verimli olur diye düşündüm.

tuvalet eğitimine başlayana kadar bezli şekilde lazımlığa oturtmakla başlayabilirsin diye düşünüyorum.
kızımda bu yolu izlemiştik ve lazımlığını böyle sevdi gibi geliyor bana.

tutacak, bekleyecek, gelince haber verecek, koşturacak, tuvalete yapacak, kakasına el sallayacak..
çocukların dertleri hiç bitmiyor :)

önden giden, dertleri değişen
'Bu da ne ki daha neler var yavriim' diyen annelerden yardım istiyorum,
danışmak istediğim bir konu var.
kızım neredeyse 2 yaşında ve yaz bitmeden bezden kurtulabilse keşke diyorum.
lazımlığını çok önce almıştık. onunla ilgili pek problemi yok, seviyor oturuyor.
oturunca çişini de kakasını da yapıyor
aynı şekilde tuvalete götürdüğümde de itiraz etmiyor. henüz oraya bir miras bırakamadı ama :)

gelgelelim asıl problem 2 gün önce falan sabah kalkar kalkmaz bezini çıkaralım dedim itiraz etmedi çıkardık.
bütün gün(öğle uykusu hariç) bez takmadık.
ama çişini geldiği gibi ve olduğu yere bırakıveriyor. yaptıktan sonra sadece 'a' diyor :)
bir gün boyunca en az 6-7 kez azıcık azıcık geldiği gibi yaptı heryere.
acaba diyorum henüz çişini tutma kabiliyeti edinmedi ondan mı böyle oldu?
ertesi gün de alıştırma külotu aldık ama aynı şekilde geçti.
lazımlığına oturtunca da yaptı, yerlere de..
1-2 kere yanıma gelip acele acele elimden çekiştirip lazımlığa yetiştirdiğimiz de olmadı değil.

böyle etrafı kirlettiğini hissedince içlendi ve biraz mahcup oldu.
teselli etsem de gönlü istemedi gibi geldi bezini tekrar bağladık.

bir fikri ya da tecrübesi olan vardır muhakkak diye düşünüyorum.

dipnot: 'Allah başka dert vermesin' diyenlere şimdiden cevap vereyim 'Amin amin cümlemize'

Merhaba :) oncelikle cok buyuk sabir diliyorum size. Ve cocuklarina tuvalet egitimi kazandirmak isteyen tuuum annelere :)

Fekat bu is zor olmasinin yaninda bilgi de gerektiriyor. Cocuga bi anda bezini takmicaz artik, sen buyudun demek olmuyor.. Onceden hazirlamak lazim. Siz ne guzel lazimligini onceden alip onu sevmesini saglamissiniz

Adem gunes adli pedagog un kendi sitesinde de olan, radyo programlarindan alinma tuvalet egitimiyle ilgili sorulara cevaplarini dinlemenizi siddetle tavsiye ederim. Keske her anne bu zorlu yola cikmadan once okusa :34:
Cocuguna da kendine de eziyet etmese

Kisaca ozetlemek gerekirse cocuga ikide bir cisin var mi diye sorilmicak, altina yaptiginda surat asilmicak, kizilmicak. Tuvalete gidip saatlerce beklemicek yada lazimlikta oturarak.. Ben bi de resim kitabini falan veriyordum oyalansin diye:1:

Ben gecen hafta basladim kizim icin tuvalet egitimine.. Bu arada tam 2.5 yasinda. Ben de yaz bitmeden ogrensin istedim. Neyse ki kizim zorlamadi beni. :1: zorlamadi dedigimse su, ilk gun sayisiz defa ustune dolayisiyla yerlere yapti. Ustu bi sekilde yikaniyo ama yerleri silmek zordu devamli..

Ben bekliyodum ki bi an once ogrencek, hemen solicek cisim var diye ama o kadar kolay olmuyo:37: cocuk ilk once altini islattigini farkedecek, ondan rahatsiz olacak. Ve nasil bi his oldugunu altina yapa yapa kavrayacak ki. Anne cisim var diyebilsin. Hata yapmisim, bi kac programi dinleyince anladim.

Ve sormaktan vazgectim cisin var mi diye. Soyle yapmak gerekiyormus cisini yada kakasini yapacagini anladiginizda istersen tuvalete yapabilirsin demek, eger istiyorsa gitmek istemiyorsa guler yuzle! peki demek :) geceleri de altini baglamamak gerekiyor kesinlikle. Alez serin yatagina..

Bu ise baslayinca birakmamak iyi oluyomus. O yuzden 20 aydan sonra falan cocugunuzun da hazir oldugunu dusunuyorsaniz 2 haftayi gecmemek sartiyla denemek gerekiyor ... Bence sizin kiziniz hazirmis, siz biraz tereddutte kalmissiniz. Sevgiler

Elbette ki normal :)
Tabi çocuktan çocuğa da değişen bir durum.
Ama hiç bir çocuk eğitimin en başında 2 saatle başlamaz :)
Aslında yapması da iyi.
Sonuçta ne olduğunun farkına varıyor.
O nedenle alıştırma külotu kullanmamalısınız.

Oğlum kendiliğinden hazırdı, 3 günde halletmiştik,
ama kızımınki 15 gün sürdü.

e iyi o zaman :)
ben kızım da biraz kendini geri çekince vazgeçtimdi neredeyse :)
alıştırma külotu kullanma konusuna böyle bakmamıştım hiç.

yaptığının farkına varıyor aslında, tutamadan kaçıyor işte :)

maşallah sizde böyle problem kalmamış, darısı başıma :7:

Son düzenleme:
Merhaba
Benim oğlum 36 aylık geçen yıl yaz boyu evde değildim daha sonra okul açıldı,havalar soğudu vs...alıştıramadım:31:Bu yıl yaz başı birkaç gün denedim olmadı:50:Sonra memlekete gittim daha sonra geldiğimde oğlum ben birşey söylemeden bezini çıkartıp bana verdi 'anne ben bunu istemiyorum ;bezleri bebeklere verelim dedi:53::1:1 hafta boyunca başlarda günde 3-5 kez kaçırdı:34:Gece gündüz hiç bağlamadım:31:1hafta sonunda öğrendi çok şükür:9:
Başlamışsınız sakın bırakmayın:31:İlk başlarda kaçırma oluyor,sık sık gidiyorlar daha sonra bu süre uzuyor siz demeden onlar wc'ye koşuyorlar..Birde dışarı çıkartıp deneyelim dedim 1 saat birşey yapmadı sonrada kendi söyledi:34:

Yani lafın kısası zamanı gelince kendiliğinden oluyor Allah yardımcınız olsun:emir_bebek::nazar:

Suanda altina ve etrafina yapmasi cok normal....
2,5 yasinda bana daha mantikli gibi geliyor cunku kaslarini ozaman daha iyi kullaniyorlar...
madem baslamissiniz birakmayin devam edin...
oglumda wc egitimini tamamladigimiz halde dun gunduz uykudaykén kakasini yapti bunlar gayet normal....
mesela ciplak gezmesin en rahati bol bir pijama...
altina kacirirsa hemen degistirmeyin rahatsiz olsun....
sonra bak pijaman ayyy oldu neden pis yaptin diye sorun...
yeni pijama giydirdiginizde bak bu cici ayy yapma....
pipi gelirse wcde yapacan hatta elini tutup goturun orayi gosterin....
pipi kaka buraya gelecek pijama cici ay yapma....
sik sik wcye goturun her yaptiginda alkislayip bravo diyin....
mutluluktan ucuyormus gibi hissettirin kiziniza....

e iyi o zaman :)
ben kızım da biraz kendini geri çekince vazgeçtimdi neredeyse :)
alıştırma külotu kullanma konusuna böyle bakmamıştım hiç.

yaptığının farkına varıyor aslında, tutamadan kaçıyor işte :)

maşallah sizde böyle problem kalmamış, darısı başıma :7:

Kaçırması çok çok iyi ,dediğim gibi ne yaptığının farkına varması gerek.

Darısı size olsun, kolay gelsin :)

alışması için yaş olarak uygun bence benım oğlum 18 aylık artık bıdaha yazakaldı çünkü konuşmuyor daha

bence başlamışken vazgeçmeyın böyle kazalar nnormal bidahaki yaza ıyıce buyuk olucak daha zor olur

bı arkadaşım 6 aydır bıraktırmaya çalışıyor dışarı çıkarken bezı kullandığından hala alışamamış snaırım bezi sadece geceleri kullanman gerekecek yoksa bırakmıyorlar

sanırım büyük bir ayrıntıyı atladım :)
kızım da konuşmuyor. fakat tamamen keyfi. suya 'füüp' yemeğe 'mama' deyip geçenlerden.
yani derdini anlatabiliyor hareketleriyle falan. onun için başlamıştım ben, çişi geldiğinde de haber verebilir diye..

bir dahaki yaza kalmayı istemiyorum, mecbur kışa kalacağı için şimdi başladım aslında.

alıştırma evresinde dışarı çıkmayı düşünmüyorum pek ben :)

Ben çocuk gelişimi mezunuyum... Dışkısını tutabileceği kaslar 18 aylıkken gelişmiş ve tamamlanmış oluyor... 18 ay ve 3 yaş arası eğitim için uygun ve hazır olduğu söylenebilir.. Ortalam eğitime başlanma yaşı 2 yaş 4 aylıkken oluyor... Kolay gelsin.. :9:
TUVALET EĞİTİMİNE HAZIR OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?:emir_bebek:
• Yürüyebiliyorsa,
Basit emirleri yerine getirebiliyorsa,
• İsteklerini kelimelerle konuşarak anlatabiliyorsa,
• Kendi kendine basit giysileri çıkarabiliyorsa,
• Genellikle gün içinde 2-3 saat kuru kalabiliyorsa,
Tuvalete çıktığı saatlerin bir rutini oluşmuşsa,
Altının ıslaklığından rahatsızlığını ifade eder hale gelmişse tuvalet eğitimine başlama zamanları gelmiş demektir.
Bazı durumlar yaşı gelmesine karşın tuvalet eğitimini zolaştırabilir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Henüz çocuğun saydığımız belirtileri göstermiyor olması
Devamlı kabızlık problemi yaşaması
Son dönemde hayatında önemli bir değişiklik olması (yeni bakıcı, yeni kardeş, taşınma, ölüm vb.)
Tuvalet eğitimini verecek olan kişinin gergin, sinirli olması, yeterli zaman ayıramayacağını düşünmesi
Birden fazla kişinin farklı şekillerde çocuğa tuvalet eğitimi vermeye çalışıyor olması....

Kizinizin masaAllahi varmis valla :nazar:
18.aydan itibaren ordaki kaslar da gelismeye basliyor aslinda. Onun oncesi sakincali. Cocuk ileriki yillarda geri donus yapabiliyor, geceleri alt islatabiliyormus

Ama baslicaksaniz da uzman doktorlardan pedagoglardan gercek bilgiyi almadan baslamayin.. Herkesin cocugu tecrubesi ayri ama doktorlar herkesi goruyor:34:

Suanda altina ve etrafina yapmasi cok normal....
2,5 yasinda bana daha mantikli gibi geliyor cunku kaslarini ozaman daha iyi kullaniyorlar...
madem baslamissiniz birakmayin devam edin...
oglumda wc egitimini tamamladigimiz halde dun gunduz uykudaykén kakasini yapti bunlar gayet normal....
mesela ciplak gezmesin en rahati bol bir pijama...
altina kacirirsa hemen degistirmeyin rahatsiz olsun....
sonra bak pijaman ayyy oldu neden pis yaptin diye sorun...
yeni pijama giydirdiginizde bak bu cici ayy yapma....
pipi gelirse wcde yapacan hatta elini tutup goturun orayi gosterin....
pipi kaka buraya gelecek pijama cici ay yapma....
sik sik wcye goturun her yaptiginda alkislayip bravo diyin....
mutluluktan ucuyormus gibi hissettirin kiziniza....

bunların hepsini yapıyoruz.
çişin kakanın farklı olduğunu, farklı yerlerden geldiğini biliyor gösteriyor.
tuvalete nasıl yapıldığından, lazımlığın nasıl dökülüp temizlendiğinden haberdar.
çişini yapma esnasındaki tutma refleksiyle ilgili sıkıntımız sanırım.

mesela bezini bağladıktan sonra dikkat ettim arada bir bacaklarına eğilip bakıyor :)
o esnada çişini yapıyor olsa gerek ki, bacağımdan süzülmüş mü diye kontrol ediyor haspam :)

çıplak gezdiği de oldu çünkü kıyafet yetiştiremedim,
makine bir yandan ben bir yandan çiş temizledik :)

sanırım büyük bir ayrıntıyı atladım :)
kızım da konuşmuyor. fakat tamamen keyfi. suya 'füüp' yemeğe 'mama' deyip geçenlerden.
yani derdini anlatabiliyor hareketleriyle falan. onun için başlamıştım ben, çişi geldiğinde de haber verebilir diye..

bir dahaki yaza kalmayı istemiyorum, mecbur kışa kalacağı için şimdi başladım aslında.

alıştırma evresinde dışarı çıkmayı düşünmüyorum pek ben :)

benımkide derdını anlatıyor ama bıraz erken benımkine benımde derdım emzık aslında artık bıraksın istıyorum ama kıyamıyorum gece bıle kalkıp arıyor emik emik dıye kıvrana kıvrana benımki mama dede ve emik dıyebılıyor ama her derdını anlatıor bugun mutfağa gıdıp pipet almış susadığını anlatmak için :9::9:
bıdahakı yaza ıyıce buyuk olucak biraz sabırla alışır inşallah dediğim arkadaşımın oğlu 3 yaşını bıtırdı ve hala bezli istıkrarlı davranmadığından alışamadı çocuk

Alistirma kulotu nasil birsey sizin dediginiz?

Benim aldiklarim ici havlu gibi disi musamba. Sirf etraf cok islanmasin diye kullanilan birsey ve cok isime yaradi

Yani cocuk islakligi ayni normal kulottaki gibi hissediyor, bizim istedigimiz gibi :)

Back
X